zahod ZDA + rent-a-car

Pozdravček!
S fantom potujeva 1.februarja za 3 tedne na zahod ZDA. Predvidena tura je LA – do mehiške meje Tijuana – Las Vegas – Death Valley – Reno – San Francisco – LA. (vmes nacionalni parki) Karto sva dobila za 132.000, zdaj pa me zanima kako je z Rent-a-carom. Na Kompasu pride za 1 teden okoli 31.000, pa me zanima če je kaj ceneje če rentava kar v LA-ju. Najela bi ga za dva tedna, jaz sem stara 23, fant je starejši, koliko moram sama doplačati, ker nisem stara 25 let in sem ‘rizična’…
Potem me zanimajo cene hostlov (jaz sem študentka, fant ne-se mi splača kupit kartico International Student) ali motelov (Motel 6), cena hrane, skratka kolikšen ste imeli budget na dan za hrano in prenočišče.
V LP je napisana cena 35$ za sobo (zasebno) pa ne vem, a je to za 2 osebi ali eno. Morda se mi zdi malce preveč, ker sva pretežno potovala po Aziji. Hrana pa od 3-10$, je to realno?
Zanima me ali je kdo šel na tekmo LA lakersov, če je treba kaj prej rezervirat, pa na Alcatraz (baje je treba rezervirati 1 teden naprej). Kako je s kampiranjem v nacionalnih parkih (Yosemite), v glavnem zanima me praktično vse, čimveč informacij, predlogov….od vseh ki ste že potovali pa Zahodu ZDA…
HVALA VSEM in Lep pozdrav
Nataša

Nocitev:
Svetoval bi, da spita po motelih. Ena najcenejsih verig so moteli 6. Na noc pride nekje okoli $45 skupaj z davkov (na sobo z eno postlo). Nekje bo manj, nekje bo vec, odvisno od kraja in dneva (vikendi so obicajno drazji). V prvem motelu 6 si vzemita njihov katalog, da bosta naslednje motele potem lazje nasla. Pa se nekaj. V McDonald&co si vzameta brosuro s popusti za druge motele in hotele. Kot bosta videla, dobi se cenovno ugodne alternative motelu 6. Za dve osebi se vama po moje ne splaca ukvarjat s hostli. Moteli so bistveno bolj dostopni, itd.
Hrana:
Ce bosta jedla po McDonaldsu in nista prehuda jedca potem lahko za $5 prideta oba skozi za en obrok (2 burgerja + ogromen pomfri + ogromna coca-cola). Lahko si kupita food long Subway sandwitch (~$6) in imata oba dosti. Poceni (-$5/osebo) lahko jesta tudi po mall-6ih (food courts so obicajno nekje na sredi). V raznih kitajskih pajzlih (razna shopping sredisca) pa lahko dobita normalno kosilo po ~$6 na osebo. Na splosno lahko v casu kosila dobita za manj kot $10/osebo dober obrok v vecini restavracij, kjer imajo lunch specials (izjema so le najdrazje). Skratka, lahko si tudi kdaj privoscita nekaj boljsega. Ne bo blazno drazje. Izogibajta pa se taksnih vecerij. No, lahko pa gresta tudi v po stacunah kupovat hrano…
Avto:
31000SIT se mi zdi ugodno. V ZDA so najcenejsi avti za teden dni ~$130 (prej vec) +TAX (~8%). Zavarovanje (~$10/dan) je extra. Obvezn dobita verige!!! Jih nujno rabita za I-80 (proti Renu) in pa za v Yosemite. Bo snega!!! Dosti!!!
Glede doplacila za mlade (tebe): Dovolj je, da je fant starejsi od, mislim da, 25 let in ne bo treba nic doplacati. Ce pa hoces tudi ti voziti, bo to doplacilo najbrz dovolj visoko (per day!), da vaju bo minilo in bo le fant vozil:-)
Alcatraz:
Nisem se slisal, da bi bilo treba kaksnih rezervacij?!? Domacin.
LA Lakers
Karte si lahko kupita ze prej. Cim prej! Za cene poglej na http://www.ticketmaster.com/. Na licu mesta (pred dvorano) bosta le z OBILO srece kaj opravila. Na splosno pa te reci stanejo ($100+).
Kampiranje:
Dvomim, da bosta imela februarja problem dobiti prostor v Yosemitiju:-) A vesta, da je takrat tam sneg? Vedita, da bo sicer tam treba relativno drago placati sobo.
Splosno:
Glede na poceni dolar se vama najbrz splaca tudi kaj po nakupih.

Ojla.
Midva s fantom sva se potepala lani septembra po zahodu ZDA (San Francisco – Las Vegas – Los Angeles).
Karte za Alcatraz sva si kupla prej preden sva šla po internetu in jih tam samo dvignila. Če si nameravata Alcatraz ogledat med vikendom, ti priporočam da si karte kupiš vnaprej, saj so običajno za vikende razprodane.
Kar se nočitev tiče sva midva običajno plačevala okrog 60$ (sva pa prespala v La Quinti, Best Western…v glavnem kaj sva sproti najdla), razen v Las Vegasu, kjer naju je nočitev prišla okrog 40$ na noč. Je pa to cena na sobo, ne po osebi. V kolikor je sta člana AMZS se splača it na njihov amzs (AAA). Midva sva tam v SF dobila brezplačne zemljevide Californie, LA, LV pa še brošure v katerih so navedena prenočišča v posameznih mestih in v katerih kot član AMZS lahko uveljavljaš 10% popust.
Kot je že M.S. omenil je treba v Yosemiti pazit, ker bo verjetno sneg in znajo določene ceste bit zaprte. V glavnem preverita preden gresta tja. Imajo pa vsi parki svoje internetne strani, kjer izveš kakšna je situacija.
Midva sva za rent-a-car dala za dva tedna z vsemi zavarovanji malo manj kot 100.000 sit. (samo takrat je dolar bil 200 sit). Ti pa priporočam da si ga tu prek agencije urediš. V SF se ti ne splača imeti avto, saj se dajo dobit poceni karte za javne prevoze. Midva sva za 3 dni dala vsak po 15$, pa sva lahko uporabljala vse razen podzemne, ki pa v SF ni bogve kako dolga.
Glede na to, da je dolar poceni si po mojem lahko marsikaj privoščita. Dosti informacij sva pa dobila na nemškem forumu oz. strani : http://www.usa-reise.de
Ojla,
Vecino informacij sta ti ze prejsnji podala.
Mi smo bili stirje in smo lani julija potovali od Seatlla po notranjosti do Phoenixa in nato po obali skozi mesta nazaj do Seatlla.
Definitivno je najceneje splati po motelih, nas je prislo za 4 osebe (dve kingsize bed + velika kopalnica) od 50$ (Las Vegas, kjer smo imeli ae kuhinjo in dnevno sobo) do 80$ (LA). pozna se precejsnja razlika glede vikenda, se posebej poleti ko pridejo ljudje iz notranjosti na obalo, so cene visje. Mi smo ponavadi v kakih restavracijah ali bencinskih vzeli brosuro motelov in izbrali nekaj ugodnih potem pa ponavadi v nekem mestu rezervirali za eno mesto naprej. Poleti je to skoraj nujno, glede na zasedenost. Mi nismo gledali na ime motela, saj so zelo podobni med sabo. Pa v brosuri so kuponi, kjer imas nek majhen popust. Je pa res, da cene, se posebej za vikende, niso bile ravno iste kot v brusuri. Tako da so nas po moje v LA-ju mal okrog prinesl:-)
Ko smo bili v parkih smo spali tudi po kampih, od 12$ do 18$ na kampsite, to je za dva sotora. Pozimi je to problem, saj so parki na visokih nadmorskih visinah. Tudi iz brosur parkov smo videli da so nekatera obnocja pozimi zaprta. Recimo v Yosemitu smo spali v kampu na 1800m. Ta sigurno ni odprt. Pa v Yellowstonu in Grand Canyonu na vec kot 2000m.
Dobri internetni strani parkov z veliko informacijami sta:
http://www.nps.gov/
http://gorp.away.com/index.html
Vajin avto se mi zdi zelo ugoden in raje uredita tu. Potem tja samo prides z voucherjem in takoj uredis. Mi smo imeli fullsize z maksimalnim zavarovanjem, vsi stirje vozniki za 25 dni 220000 SIT na agenciji Popair.
Se spletna stran z vsemi moznimi zemljevidi:
http://www.lib.utexas.edu/maps/united_states.html
Alcatraz je definitivno potrebno rezervirati (vsaj poleti), ker se sicer caka priblizno en teden. Mi smo preko interneta kar na sami poti, ko smo priblizno vedeli kdaj bomo v SF. In spet vse deluje kot mora, samo podatke rezervacije poves in dobis karte. Mislim da je pozimi prav tako precej zanimanja.
Hrana je poceni tudi v spodobnih restavracijah. Primer v Salt Lake Cityju v grski restavraciji spodobno kosili z pijaci 12 $, SF kitajska 10$… Fastfood se najes tudi za 5$. Odvisno kaksne zahteve imas pri hrani, ampak ni drago.
Povem ti se moj proracun: Vse skupaj za 26 dni 500000 SIT, od tega karta 195000 (povratna Brnik-Seatlle), ker sem jo rezerviral sele tri tedne pred potovanjem, 55000 avto, pa zapravil 1200$, pri cemer je blo recimo 200$ recimo temu “spominkov” (majice, kaksne knjiga, koledar…). Pa vedeti moras da so vstopnine za kake znamenitosti precej drage. Seaworld in Universal studios skupaj 90$, vsak posebej pa 50$.
Dolar je poceni, privoscita si… Pa na razprodajah dobis dobre znamke ceneje kot pri nas.
Poglej si se na tej spletni strani vtise iz drzav, tam se napisal tudi nekaj koristnih informacij.
Uzivajta,
Lp
Andrej

z zeno sva bila letos na skoraj identicni turi, sicer v sedmem mesecu. vecino stvari so ti ze napisali drugi.
midva sva vse hotele rezervirala preko pricelina ( http://www.priceline.com ) in se mi zdi da jih ceneje skoraj ne mores dobiti. v LA sva recimo spala v hiltonu za 50 usa na sobo s tax in vsem skupaj, v SF v radissonu za 48usa. in ta dva hotela se tudi slucajno ne moreta primerjati z motelon 6. edini problem pri teh rezervacijah je da se jih ne da spreminjati in so dokoncne, denar pa ti vzamejo s kartice takoj ko naredis rezervacijo. tukaj imas se naslov foruma kjer dobis vse informacije v zvezi s pricelinom. na njem pa tudi vidis koliko so realne cene za dolocen hotele http://www.biddingfortravel.com
za avto si poglej na http://www.sidestep.com dobis vse info za vse agencije ki se nahajajo v mestu, izpise ti tudi cene. vse kakor vama priporocam velik avto in glede na to da bo v tem casu sneg vama priporocam SUV. meni se zdi da so avti tam cenejsi, kajti pri nas ti bodo sigurno zaracunali zavarovanje, tam glede tega ne komplicirajo, ce reces in podpises da imas zavarovanje pri nas. problem nastane ce pride do nesrece. doplacilo za mladega voznika je 10 usa na dan.
ko bosta sla iz SF v LA pojdita ob obali H-1. codovita panorama.
za alcatraz je poleti potrebna rezervacija vsaj teden dni. imas tudi druge moznosti naprimer kombinacija acatraz, cina town( vodena tura) in voznja z ladico pod goldengate mostom vendar je to precej drazje 80 usa na osebo, ki pa so na voljo brez rezervacije.
hrana po moje 10 dolarjev na obrok na osebo minimalno.
yosemite, vecina kampov je pozimi zaprtih, sobe, in koce ter ogrevane kabine pa so od 50 usa navzgor. ravno tako je odprt samo en vhod v park
na poti vama je tudi grand canyon vsekakor vreden ogleda
infornacije o parkih mestih znamenenitosti dobis na http://www.frommers.com
lp

zdravo, jaz sem bila podobno turo pred par leti.Glede na to, da sem preletela zgornje izčrpne odgovore bi dodala nekaj informacij.
1. v Mehiko v Tijuano z rent-a-carjem ne smeš brez posebnega zavarovanja!!!! Mogoče je še najbolj easy varianta s tistim vlakcem iz LA, po Tijuani namreč ni užitek vozit, je pa posebno doživetje
2. mi smo kupili karte za Alcatraz en dan vnaprej, v SF smo bili namreč med tednom. Če planiraš obisk Alcatraza med vikendom, je verjetno velika gužva, vprašanje če boš dobila vstopnice. Če pa nisi fiksno vezan na dneve na potovanju, se ti pa lahko zgodi, da boš kak dan zamudil ali kaj podobnega.
3. gorski prelaz (mislim, da cesta med Las Vegasom in Yosemite) je čez zimo do marca načeloma zaprt za promet.
4. hrano priporočam kitajsko, če jo imaš rada seveda. V kitajskih četrtih dobiš ogromno porcijo oz. celo kosilo za 2 dolarja (če so cene šle malo gor, stane zdaj mogoče 3 dolarje).Midve s kolegico sva si vedno naročile eno porcijo-dnevni menu, ker so res ogromne. Vendar pazi, da ne zalutaš v “turistične” kitajske restavracije, tam so porcije majhne, cene pa bistveno višje…
toliko na hitro, če se še kaj spomnim, ti napišem.
Uživajta!!!!
Zdravo Nataša!
Za avto je 31.000 SIT na teden zelo ugodna cena.
Na prvi pogled, seveda!
Ampak kakšna kategorija avtomobila je to? Economy? Priporočam vama najmanj compact ali intermediate! In so vsa zavarovanja zajeta? Če niso, potem ni več tako poceni, ker se bodo doplačila kar kopičila. Svetujem vama, da skleneta polni kasko in zavarovanje proti kraji ter vse skupaj brez samoudeležbe pri poškodbah ali povzročitvi nesreče. To pomeni, da v takšnem neljubem primeru ne rabita plačati niti dolarja. Za dodatnega voznika, starega med 21 in 24 let večina agencij zaračuna med 15 in 20 dolarjev na dan, ki jih plačata na kraju samem. Za 2 tedna bo to doplačilo znašalo med 210 in 280 dolarjev.
Ker ne vem kaj zajema Kompasova ponudba, vama prilagam cene ponudnika HolidayAutos. Lahko rezervirata preko interneta na http://www.holidayautos.com in tudi v nekaterih slovenskih turističnih agencijah.
Cena najema v februarju za 14 dni “all inklusive” (z vsemi zavarovanji):
COMPACT = 86.000 SIT
INTERMEDIATE = 87.000 SIT
Cena najema v februarju za 14 dni “all inklusive” (z vsemi zavarovanji) – paket “undeage 25”:
(zajema tudi doplačilo za voznike in dodatne voznike, stare med 21 in 24 let)
COMPACT = 96.500 SIT
INTERMEDIATE = 97.500 SIT
Omenjene cene veljajo le pri rezervaciji in plačilu preko interneta, ker je trenutno akcijska ponudba, pri kateri za vsak najem avtomobila prihraniš 20 EUR. V agencijah plačaš normalno ceno, torej brez tega popusta.
Glede na to, kakšen avto dobiš in glede na dejstvo, da je vse vključeno (še posebej paket “underage 25”), se mi zdi to super ponudba.
……………..
Aja, še to:
Tudi jaz vama za hotele in motele priporočam rezervacije preko interneta.
Mogoče ne vse hotele, ampak vsaj za Los Angeles, San Francisco ter obvezno za Las Vegas in Reno. Sigurno bo ceneje! Lahko tudi do 70% ceneje!
Še en dober naslov za hotele je: http://www.travelworm.com
Lep pozdrav,
Pepson