Zahodna Slovenija
Živim v neposredni bližini meje z Italijo. Čeprav nisem paničar, me skrbi, kajti število obolelih v teh koncih, tudi Furlanija, je zelo veliko, največje v Italiji.
V Italiji je do sedaj umrlo 2978 ljudi, 475 jih je v zelo resnem, kritičnem zdravstvenem stanju.
Začelo se je s tem, da je bilo v Lombardiji le nekaj obolelih, potem pa tako boom.
Mislite, da gre ta korona boom proti nam, v Zahodno Slovenijo.
Tudi tukaj je precej obolelih, v podjetjih v proizvodnji, pa tudi zdravniki. O vsem se le šušlja.
Resno stanje, zaskrbljujoče, sedaj že panično….
Res je največ obolelih v Zahodni Sloveniji, ker so smučali v Italiji in se vrnili ter okužili mnoge. Iz dneva v dan jih je več.
Tudi zakonca Žerjal, ki sta bila na križarjenju na Japonskem, sta mogoče prinesta kaj virusa.
Pa turistični kraji, toplo vreme, ki je v minulih dneh privabilo mnogo ljudi ob morje.
In mnogo prebežnikov , ki čakajo ob meji za prevoz v notranjost, niso glih brez kakšnih sumov.
Kje to je toliko obolelih? Piše/bere se/, da je v Novi Gorici par okuženih, eden nekje na tominskem. Se mi je zdelo nemogoče, da bi jih bilo tako malo. Lepo bi bilo, jim privoščim, da bi bilo tako! Koliko jih potem je? Vsaj približno. Moja stara mati živi na Colu, malo naprej proti Podkraju. Pravi, da je pri njih vse lepo, brez bolezni. Kako je pa kaj v Vipavi, ali pa na drugi strani Črni vrh, Idrija?
Sama živim blizu Nove Gorice, delam v Ljubljani. Se mi zdi, da ljudje na Goriškem že od začetka bolj spoštujejo omejitve (ravno zaradi bližine Italije). Pričakovala bi, da se bo okužba širila od nas proti Ljubljani. Pa je skoraj obratno. Imam veliko sodelavcev, ki so smučali v Italiji po tem, ko je bila že znana situacija. Če se boš držala doma, bo šlo mimo. Kolegica živi v Milanu- samo, da stopijo iz stanovanja, že je pri njej policist, kateremu mora razložiti, zakaj je na ulici. Če bomo vsi upoštevali samoizolacijo, potem ne bo takega pogroma kot pri sosedih (ob meji se sploh niso držali karantene, dokler ni prišlo do zaprtja meje).
Italijanski podjetnik je dobil virus od Kitajskega poslovnega partnerja, šel na smučanje in okužil vse ljudi, ki so prišli v stik z njim.
In poglejte kaj se je zgodilo.
Potem pa še viri z Japonske, kjer so bili turisti na križarjenju, pa še Maroko, kjer so bili motoristi.
Joj, joj, groza, kaj se je zgodilo, kakšna nesreča, kakšen strah…
Ni tako, ker je precej več okuženih v drugih delih države. Ravno prebivalci bliže ita meji so bolj ozaveščeni in odgovorni. Mogoče, ker imajo več vsakdanjih stikov s sosedi, znanci, poslovnimi partnerji. Prej kot ostali so imeli priliko videti od blizu kako je to prizadelo Italijane. Ni bilo potrebe po prepričevanju ali dokazovanju, zavedanje realnosti je bilo drugačno kot pri ostalih. Menim, da je odgovorno obnašanje tudi na višji ravni kot drugod ravno zaradi zavedanja, da so ob meji prvi na udaru.
Srečno vsem
Iz Italije se virus sedaj naj ne bi več širil v Slovenijo. Italija je poslala vojsko na mejo s Slovenijo. K nam so virus prinesli Ljubljančani in zdravniki, ki so bili na smučanju v Italiji tudi takrat, ko je bila v Italiji že panika zaradi virusa. Kako vzvišena in vseveda je mentaliteta Ljubljančanov, je moč še danes videti na polnih Ljubljanskih zelenicah in sprehajalnih poteh. Jih ne zanima, da je Ljubljana slovenski Wuhan in da je vsaj vsak četrti mimoidoči okužen. Virus po kašljanju in kihanju lebdi v zraku še približno pol ure in vsak, ki ga vdihne, bo okužen.
Pri vas ste disciplinirani? Vsa pohvala. Koliko pa imate okuženih – NG z okolico?
[/quote]
Mislim, da smo res dosti bolj disciplinirani kot v ostali Sloveniji. (Pri nas že en teden ni skoraj nobenega zunaj, sploh pa ne na igralih ali klopcah, ljudje čakajo v vrsti pred trgovinami na 2m razdalje…) Verjetno tudi zato, ker večina Primorcev spremlja italijanske medije in smo seznanjeni z grozo, ki se dogaja v Lombardiji. Pa tudi zato, ker se bojimo, da smo fasali dosti okuženih preko kazinojev.
Okuženih je uradno zelo malo. Se pa ne testira prav dosti, večinoma le pošljejo ljudi v samokaranteno brez testa. Koliko je človek vesten pri izvajanju samokarantene, če ne ve zagotovo ali je kužen/obolel ali ne, pa si lahko mislite. Mama ločena v sobi, pred vrati pa jokajo otroci “kje je mamica?”
Vsi Ljubljančani v 14dnevno obvezno karnateno če imajo stalno prebivališče na Obali in se vračajo dol.
Ljubljana (in okolica), Metlika, Šmarje pri Jelšah vse to že nekaj dni bi morala biti rdeča področja, zaprta, nihče ven le not lahko. Ven iz rdečega področja le tisti s stalnim prebivališčem izven rdečega področja drugje in obvezno 14 dni v samoizolacijo.
Žarišča morajo imeti drugo politiko kot ostali deli. V Bergamu in okolici so zgrešili prav to. Niso naredili rdečega zaprtega področja kot v tistih dobrih 10 krajih pred tem., kjer je delovalo.
Vsi Ljubljančani v 14dnevno obvezno karnateno če imajo stalno prebivališče na Obali in se vračajo dol.
Ljubljana (in okolica), Metlika, Šmarje pri Jelšah vse to že nekaj dni bi morala biti rdeča področja, zaprta, nihče ven le not lahko. Ven iz rdečega področja le tisti s stalnim prebivališčem izven rdečega področja drugje in obvezno 14 dni v samoizolacijo.
Žarišča morajo imeti drugo politiko kot ostali deli. V Bergamu in okolici so zgrešili prav to. Niso naredili rdečega zaprtega področja kot v tistih dobrih 10 krajih pred tem., kjer je delovalo.
[/quote]
Če ne bo Ljubljančanov srečala pamet, bo kmalu na vrsti tudi to.
Kje to je toliko obolelih? Piše/bere se/, da je v Novi Gorici par okuženih, eden nekje na tominskem. Se mi je zdelo nemogoče, da bi jih bilo tako malo. Lepo bi bilo, jim privoščim, da bi bilo tako! Koliko jih potem je? Vsaj približno. Moja stara mati živi na Colu, malo naprej proti Podkraju. Pravi, da je pri njih vse lepo, brez bolezni. Kako je pa kaj v Vipavi, ali pa na drugi strani Črni vrh, Idrija?
[/quote]
Idrija je bila do danes brez okužbe. Sedaj je ena okužba, a je bil ta človek v stiku s precej sodelavci ( najbrž imajo skoraj vsi družine!!).
Ni tako, ker je precej več okuženih v drugih delih države. Ravno prebivalci bliže ita meji so bolj ozaveščeni in odgovorni. Mogoče, ker imajo več vsakdanjih stikov s sosedi, znanci, poslovnimi partnerji. Prej kot ostali so imeli priliko videti od blizu kako je to prizadelo Italijane. Ni bilo potrebe po prepričevanju ali dokazovanju, zavedanje realnosti je bilo drugačno kot pri ostalih. Menim, da je odgovorno obnašanje tudi na višji ravni kot drugod ravno zaradi zavedanja, da so ob meji prvi na udaru.
Srečno vsem
[/quote]
Smo lahko “vse” videli iz ITA medijev, istočasno so Italijani tudi pridrveli v naše trgovine, ko so dobili omejitev vstopa v svoje.
Danes v Italiji že 3405 umrlih zaradi okužbe, 427 je hudo bolnih, mislite, da se to pomika v Zahodno Slovenijo ?
Mene je res strah, raje lačna v hiši, kot, da dobim okužbo.
Ampak kaj pa če sem jo že dobila, ali pa kdo iz naše družeine, tako blizu Italije stanujemo.
Strah se v meni tako strašno stopnjuje.
[/quote]
Potem verjetno živi v Višnjah :-). Na vipavskem je kar OK, ljudje v glavnem zelo upoštevajo predpise. Kolikor mi je znano (uradno) v občinah Vipava in Ajdovščina še niso odkrili okuženega s koronavirusim.