Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek žajbelj – žajbljeve limonce

žajbelj – žajbljeve limonce

Delam žajbljeve limonce pa me zanima, če VI dodate v zadevo kaj prekuhane vode ali pač ne?

Kako delate limonce vi?

Napišite mi prosim tudi kakšne alkoholne pijače delate doma in za kakšen recept se tudi priporočam.

lp

Misliš limončelo? Pijačo? Liker?
Če to, in če iz domačega žganja (ki ima cca 55 alkoholnih stopinj) seveda dodaj tudi nekaj prekuhane vode, ker bo sicer premočno.

Prilagam recepte še za mnoge podobne “zvarke”.

Ne, ne delam limončelo pač pa žajbljevo žganje z limonami – žajbljeve limonce.

Delam nekaj podobno temu, vendar malo drugače:)

http://www.kulinarika.net/recepti/5647/ozimnica/zajbljev-limoncelo/

Hvala, predvsem pa za 143 novih idej !! to pa nič 🙁

Jooj oprosti, prej nisem priponke niti opazila, ker sem na net skočila na hitro, vmes so me zmotili obiski, itd…
Ja hvala res za vse te recepte, vendar pa mislim da jih nekaj teh že imam, grem preverit in ti nalimam še mojo različico. Ne vem no ali so isti ali ne, podobni pa vsekakor.

Ja hvala ti za tole!!! Super pomočka si:)
lp

Takole:)

Absint

Potrebujemo
– 1 l vodke
– 2 žlici zdrobljenega pelina
– 2 žlici zvezdnatega janeža
– 1 žlice kumine
– 4 stroke kardamoma
– 1 žlice zdrobljenega koriandra
– 2 žlici naribane korenine angelike

Pelin namočimo za 48 ur v vodko. Precedimo in dodamo ostale začimbe. Staramo še en teden. Precedimo, ustekleničimo in še naprej nekaj časa staramo.

Amaretto

Potrebujemo
– 1 l ruma ali brandy
– 2 dl pomarančnega soka
– naribana lupinica limone
– 1-1 kg sladkorja
– 2 dl mleka
– 5-10 kapljic ekstrakta grenkih mandljev

V steklenico s širšim vratom nalijemo rum, dodamo limonino lupinico, pomarančni sok in sladkor. Ekstrakt zamešamo v kozarec mleka in predenemo v steklenico. Dobro zapremo in spravimo v topel prostor (21°C) za kako uro do treh ur, dokler se mleko ne sesiri. Pijačo precedimo skozi gazo in nalijemo v steklenice. Pred pitjem shranimo še za dva tedna.

Baily’s po domače

Potrebujemo
– 1 1 l medu
– 1 l alpske smetane
– 4 dl Scotch whisky
– 1 žlice instant kave

Med utekočinimo. Vse sestavine dobro zmešamo in postavimo v hladilnik. Vsakodnevno pretresemo. Po tednu ali bolje dveh hranjenja v hladilniku je goden za pitje.

Božični liker

Potrebujemo
– 125 g suhih fig
– 50 g dateljnov (izkoščičenih)
– 125 g suhih sliv (izkoščičenih)
– 25 g rozin
– 1 vaniljevega stroka
– 1 cimetove skorje
– 3 klinčke
– 3 zrna popra
– ščep kardamoma
– 1 žlico medu
– 125 g belega ali rjavega sladkorja
– 7 dl vinjaka

Suho sadje prelijemo s polovico vinjaka in pustimo 24 ur, da sadje odda aromo in okus. Dodamo dišavnice, med ter sladkor in prilijemo drugo polovico vinjaka.
Ta mešanica naj stoji štiri tedne. Namočeno sadje odstranimo, tekočino precedimo in še nekaj dni pustimo, da se umiri. Še enkrat precedimo in napolnimo steklenice.

Breskov liker

Potrebujemo
– 10 olupljenih in narezanih breskev
– 8 dl vodke
– 2 dl sladkornega sirupa

Sadje in vodko vložimo v kozarec s širšim vratom. Pustimo 1 teden stati. Precedimo, dodamo sladkorni sirup in še mesec dni staramo.
Cassis

Potrebujemo
•450 g črnega ribeza
•6 dl suhega belega vina
•675 g sladkorja
•3,5 dl vinjaka

Črn ribez zmečkamo, dodamo vino in postavimo za 2 dni v temen, hladen prostor. Precedimo (skozi gazo pošteno ožamemo). Dodamo sladkor, na nizki temperaturi stopimo in potem 45 minut brez vrenja kuhamo. Ohladimo in dodamo vinjak. Hranimo v temnem prostoru. Ima zelo lepo barvo in seveda okus.

Cimetov liker

Potrebujemo
– 2 cimetovi palčki
– 200 g sladkorja
– 1 l whisky
– 1 zdrobljena cimetova palčka

Celi in drobljen cimet skupaj s sladkorjem damo v stekleno ali keramično posodo. Prilijemo whisky, dobro zapremo in za 6 tednov postavimo na toplo mesto, a ne na sonce. Precedimo. Po želji dosladkamo s sladkornim sirupom (150 g sladkorja raztopimo v 300 ml vode). Dodamo cimetov ekstrakt in dobro premešamo.
Pustimo pokrito 2-3 ure. Še enkrat precedimo. Ustekleničimo in dobro zapremo. Liker pustimo še 2-3 mesece. Če je potrebno (na dnu gostota) še enkrat precedimo skozi fino cedilo ali gazo, dokler ni popolnoma čisto.

Citron-melisin liker

Potrebujemo
– 50 listov citronske melise
– 500 g sladkorja
– 3 l žganja

Meliso s sladkorjem zalijemo z žganjem. Pustimo 2 tedna, večkrat pretresemo. Precedimo in nalijemo v steklenice.

Citrus liker

Potrebujemo
– 1 l 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} alkohola
– 1 kg sladkorja
– 1 l vode
– 4 pomaranče
– 4 limone
– 4 mandarine
– 2 klinčka

Dobro očistimo sadje. Olupimo in pazimo da brez bele kožice. V večji kozarec s širšim vratom na dno položimo lupine citrusov in nalijemo alkohol ter dodamo klinčke. Pustimo 7 dni. Precedimo. Sladkor raztopimo v vodi in dolijemo k alkoholni mešanici. Stekleničimo in dobro zapremo. Pred uporabo pustimo še vsaj mesec dni v temnem prostoru.

Curacao

Potrebujemo
– 4 pomaranče
– 2 dl medu
– 7 dl whisky (80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465})

Pomaranče dobro umijemo in olupimo, pazimo da ne dodamo bele kožice. Olupke namočimo v whisky za kak mesec. Precedimo in dodamo med. Pustimo da se tekočina zjasni. Po želji nabrano gostoto na dnu steklenice precedimo skozi gazo.

Damski liker

Potrebujemo
– 1 l poljubnega sadja (borovnice, višnje, gozdne jagode…)
– 1 l sladkorja
– 1 l vina (rdeče ali belo)
– 1 l ruma

Vino, sladkor in sadje damo v večjo posodo. Pustimo stati 24 ur, vmes večkrat premešamo. Po 24 urah dodamo rum in vse skupaj segrejemo do vrelišča. Še vroč liker natočimo v ogrete steklenice.

Domači whisky

Potrebujemo
– 30 zrnc kave
– 60 rozin
– 1 l slivovke

Kavo, rozine in žganje damo v steklenico in pustimo stati en mesec v hladnem in temnem prostoru. Zatem precedimo v drugo steklenico in po pameti pijemo.

Evkaliptusovo žganje

Potrebujemo
– 100 cl žganja
– pest evkaliptusovih listov
– 40 g medu

V kozarec damo evkaliptusove liste in jih prelijemo s 25 cl žganja ter pustimo 30 dni. Večkrat pretresemo. Precedimo. Na pari stopimo med v preostalem žganju (75 cl). Pustimo da se ohladi. Dodamo evkaliptusovo tekočino (25 cl) in dobro premešamo.

Pred uporabo shranimo za mesec dni v hladen in temen prostor.

Figov liker

Potrebujemo
– sladke fige
– sladkor
– 1 l žganja
– limonina lupinica
– 3 dl vode
– 20 dag sladkorja

V kozarec s širokim vratom damo izmenično fige (jih prerežemo čez polovico) in sladkor (količina sladkorja je odvisna od sladkosti fig), na koncu prilijemo žganje, damo na sončno lego, da se zadeva lepo medi. Na koncu zmiksamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonino lupinico ter po potrebi razredčimo s sladkano vodo.

Guiness liker

Potrebujemo
– 500 ml 96{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} alkohola
– 700 ml piva Guiness
– 400 g sladkorja
– 100 g medu
– 1 vaniljevega stroka
– 100 g rozin
– 2 klinčka
– 1 palčko cimeta

Zdrobljene dišavnice skupaj z rozinami damo v steklenico ter zalijemo z alkoholom. Spravimo za 10 dni na temno, vsakodnevno pretresemo. Precedimo skozi gazo. Polovico piva s sladkorjem in medom zmešamo ter malo segrejemo. Počasi dodamo preostalo polovico piva ter dolijemo k alkoholu. Ustekleničimo in dobro zapremo. Pred uporabo pustimo, da še nekaj dni stoji v temnem prostoru.

Kahlua

Potrebujemo
– 60 dag sladkorja
– 1 l vode
– 2 žlici instant kave
– 1 l vode
– 3 l vodke
– 1 dl vaniljevega ekstrakta

Sladkor stopimo v prvi količini vode. in pustimo da vre 10 minut. Ohladimo. V drugi količini vode razpustimo kavo. Vremo 8 minut. Dodamo k sladkornemu sirupu. Pustimo na sobi temperaturi, da se umiri. Dodamo vodko in ekstrakt. Premešamo in hranimo na hladnem.

Kakavov liker

Potrebujemo
– 75 g grenkega kakava
– 1 l vode
– 300 g sladkorja
– 1 l vode
– 1 cimetove palčke
– 1 vaniljevega stroka
– 3/8 l 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} alkohola

Kakav poparimo s vročo (kuhano) vodo. Sladkor raztopimo v vodi. Dodamo cimet in vaniljev strok. Poparjen kakav skupaj s sladkano vodo zalijemo z alkoholom. Pustimo, da nekaj dni stati. Precedimo in ustekleničimo.

Kavni liker

Potrebujemo
– 200 g sladkorja
– 7 dl vode
– 7 dl 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vodke
– 1 strok vanilje
– 80 g instant kave

Sladkor in vodo zavremo, pustimo da vre 5 minut. Dodamo kavo. Počakamo da spet zavre in pustimo hladiti 1 ure. Pridenemo vodko in vaniljev strok ter precedimo v steklenico z širšim vratom. Za šest tednov damo v temen prostor. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice.

Kavno-pomarančni liker

Potrebujemo
– 44 zrn kave
– 1 veliko pomarančo
– 1 l močnega žganja
– 44 kock sladkorja

V velik steklen kozarec z širokim vratom (pomaranča mora biti cele potopljena) damo sladkorne kocke in žganje. Pomarančo operemo (skrtačimo) in v njo zataknemo zrnja kave. Potisnemo jo v kozarec, ki ga tesno zapremo in postavimo na hladno in temno za 44 dni. Vsake toliko ga malo premešamo (pretresemo) ne da bi kozarec odpirali. Shranimo v sterilizirani steklenici.

Kokosov liker – Batida de coco

Potrebujemo
– 40 dag sladkor
– 20 dag kokosova moka
– 5 dl mleko
– 1 dl alkohola
– 1 dl rum

Skuhamo mleko in kokos. Nato primešamo sladkor, alkohol in rum ter počakamo, da se pijača ohladi. Ohlajeno pijačo precedimo in prelijemo steklenice.

Kot alkohol uporabimo 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ali kakšno drugo žganje.

Kostanjev liker

Potrebujemo
– 250 g maroni kostanjev
– 2 dl sladkornega sirupa
– 1 l žganja

Kostanj olupimo (pustimo rjavo kožico) in namočimo v žganje. Steklenico postavimo na hladno in temno mesto vsaj za mesec dni, da se žganje navda kostanjevega okusa. Precedimo in dodamo sladkorni sirup.

Krem limoncello

Potrebujemo
– 1 kg neškropljenih limon
– 1 l alkohola
– 2 l kondenziranega mleka ali mleka z daljšo obstojnostjo
– 1.8 kg sladkorja
– 2 zavitka vanilin sladkorja

Limonine olupke (ne bele kožice, ker bo zagrenila liker) namočimo za 10 dni v alkohol. Precedimo. Mleko skupaj s sladkorjem vremo 20 minut. Sladkano mleko ohladimo in mu primešamo alkohol. Stekleničimo.

Da se izognemo preveliki nesnagi, mleko kuhajmo v večjem loncu (da vretje mleka ne pride v stik s kuhalno ploščo), kamor kasneje prilijemo alkohol.

Liker s pivom

Potrebujemo
– 4 steklenice močnejšega piva (temnega)
– 750 g sladkorja
– 2 vaniljeva stroka
– 1 palčke cimeta
– 5 klinčkov
– 1 l 96{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} alkohola

Pivo, sladkor, vaniljeva stroka, cimetovo palčko in klinčke damo v lonec in 15 minut pustimo da rahlo vre. Odstavimo in pustimo eno uro, da se ohladi. Precedimo in še enkrat zavremo, dodamo alkohol. Nalijemo v steklenice in pustimo teden dni v temnem prostoru.

Liker s pudingom

Potrebujemo
– 1 vrečka pudinga (okus prilagodimo svojim željam)
– 1 l mleka
– 1 ščepec soli
– 4 žlice sladkorja
– 1 l žganja

Puding pripravimo skupaj z mlekom, sladkorjem in soljo. Ohladimo. Poizkusimo, če je dovolj sladko – po želji lahko še dosladkamo. Z mešalnikom premešamo in počasi dodamo žganje. Hranimo v hladilniku približno 3 tedne.

Limetin liker

Potrebujemo
– 6 limet
– 2 cela klinčka
– 1/8 žličke mletega cimeta
– 2 dl cvetličnega medu
– 5 dl vodke (100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) ali domačega žganja

Limete narežemo na krhlje in damo v kozarec. Dodamo klinčke, cimet, med in vodko. Premešamo in za 15 dni postavimo v hladilnik, občasno premešamo. Precedimo in ustekleničimo v manjše steklenice. Serviramo ohlajeno.

Liker lahko uporabimo za preliv pri različnih sladicah.

Limetino-ingverjev liker

Potrebujemo
– 8 limet
– 200 g svežega ingverja
– 5 dl domačega žganja
– 1 1 l vode
– 300 g sladkorja
– 100 g utekočinjenega medu

Limete umijemo s toplo vodo in dobro obrišemo. Zelo pazljivo olupimo (pazi belo kožico!). Polovico ingverja olupimo in narežemo na približno enake kose. Oboje namočimo za vsaj 24 ur, ali bolje 48 ur, v žganje, da odda svojo aromo. Vodo in sladkor vremo približno 10 minut. Ostal ingver narežemo na kose. Med, ingver in sok štirih limet dodamo sladkornemu sirupu in kuhamo še pol minute. Ohladimo in prilijemo k žganju. Pustimo da nekaj časa stoji (1 dan) in precedimo. Hranimo v hladnem prostoru.

Serviramo ga vedno z ledom.

Limoncello

Potrebujemo
– 15 limon
– 2 l domačega žganja
– 0,7 l vode
– 60 dag sladkorja

Dobro operemo limone in jih na tanko olupimo z ostrim nožem ali lupilcem za zelenjavo, in sicer samo zunanji rumeni del lupine. Nikakor ne sme biti belega dela lupine, ker pogreni. V velik kozarec damo olupke, jih zalijemo z litrom žganja in dobro zapremo. Postavimo v temen prostor, ki ima sobno temperaturo.
Po 40 dneh zmešamo sladkor in vodo ter zavremo. Močno naj vre 5 minut. Ohladimo do sobne temperature. Sirup zmešamo v alkoholno limonino mešanico in dodamo ostalo žganje. Dobro premešamo, zapremo in ponovno postavimo v temen prostor za 40 dni.
Po skupnih 80 dneh precedimo in shranimo v steklenice. Pred serviranjem postavimo steklenico v zamrzovalnik za nekaj ur, kajti limončelo mora biti zelo hladen in gosto tekoč. Steklenica v zamrzovalniku ne bo počila.

Limonin liker

Potrebujemo
– 4 limone
– 7 dl penečega vina (Radgonski biser)
– 1 vaniljeva palčka
– 150 g sladkorja
– 3 dl žganja

Limone narežemo na koščke in jih damo v stekleno posodo ali večjo steklenico. Na limone nalijemo peneče vino in dodamo vaniljevo palčko. Dobro zapremo in pustimo stati en teden. Po enem tednu precedimo vino v steklenko, dodamo žganje in sladkor, ki ga raztopimo v eni žlici vode. Dobro zapremo in pustimo stati vsaj mesec dni.

Medeni liker

Potrebujemo
– 500 g medu
– 1 l vode
– 5 dl žganja

Med raztopimo v vroči vodi (voda naj ne presega 45°C). Ohladimo do sobne temperature in dodamo žganje.

Po želji namesto žganja lahko uporabimo brandy ali whisky.

Medeno vino

Potrebujemo
– 1 l belega vina
– 200 g medu
– 5 klinčkov
– cimetova skorjica
– lupina 1/4 limone

Vino in začimbe prevremo, odstavimo, dodamo med, premešamo, da se ta raztopi in vroče ponudimo. Če kuhanemu vinu dodamo še 2 dl ruma, dobimo grog.

Medica

Potrebujemo
•1 l žganja
•1 l medu

Žganje ter med segrejemo na 40 stopinj, da se lepo raztopi in veže.

Mentolov liker

Potrebujemo
– 60 g belega sladkorja
– 2 dl javorjevega sirupa
– 7 dl vodke ali žganja
– 2 žlici mentolovega ekstrakta

V loncu na srednji temperaturi 5 minut kuhamo sladkor z javorjevem sirupom. Počakamo, da se sladkor stopi. Odstavimo in pustimo ohladiti na sobni temperaturi. Dodamo vodko oz žganje ter mentolov ekstrakt. Prelijemo v prozorne steklenice.

Metin (ali melisin liker)

Potrebujemo
– 1 pest narezane mete
– 1 l sadjevca
– 3 dl vode
– 30 dag sladkorja

V kozarec s širokim vratom damo narezano meto (ali meliso), zalijem s sadjevcem, dobro zavežemo in postavimo na toplo in ne preveč sončno mesto za 3 tedne. Potem kozarec prestavimo v kuhinjo. Zavremo vodo in sladkorja. Ohladimo do sobne temperature – kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedimo žganje in ga zmešamo z oslajeno vodo. Prelijemo v čiste steklenice in shranimo. Lahko se popije takoj, vendar je pri žganju in teh stvareh dobro, če se malo uležejo.

Metin liker

Potrebujemo
– 1 l jabolčnega žganja
– 5 velikih vejic poprove mete
– nekaj klinčkov
– sladkorni sirup po okusu

Jabolčno žganje pristavimo skupaj z meto in klinčki v steklenico. To postavimo za 8 tednov na svetel, topel vendar ne sončen prostor in stresamo vsak teden po enkrat. Nato filtriramo in dodamo po okusu sirup.
Sirup naredimo tako, da skuhamo sladkor z vodo do zaželene konsistence.

Da ostane barva likerja dalj časa sveža shranimo liker v temnem prostoru.

Mlečni liker

Potrebujemo
– 1 l mleka
– 5 dl žganja
– 45 dag sladkorja
– pomarančne lupine
– sok pomaranč

V steklenico damo lupine 5 pomaranč in sok 1 debele pomaranče. Nalijemo žganja. Steklenico dobro zamašimo in damo za kakih 10 dni v topel prostor. Med tem steklenico večkrat pretresemo. Nato prilijemo mleko in sladkor. Vse skupaj še enkrat pustimo 10 dni na toplem. Nato precedimo in prelijemo v steklenice.

Mozart liker

Potrebujemo
– 300 ml sladkorja
– 6 žlic nutele
– 100 ml ruma

Vse sestavine denemo v steklenico in dobro premešamo (nutela se mora popolnoma spustiti). Takoj spijemo!

Nougat liker

Potrebujemo
– 150 g nougata
– 6 rumenjakov
– 50 g sladkorja
– 150 ml sladke smetane
– 350 ml ruma
– 1 vaniljevega stroka

Nougat narežemo na kocke. Rumenjake, nougat ter sladkor kremasto umešamo. Počasi vtepemo smetano. Zatem še rum in prelijemo v karafe (vrč). Vaniljev strok podolžno prerežemo in ga damo v nougatov liker. Serviramo hladno.

Nougatov liker alla Blanka

Potrebujemo
– 2 dl sladke smetane
– 1 zavitek vanilin sladkorja
– 20 dag nougatove mase
– 4 rumenjake
– 7 dag sladkorja v prahu
– 1/2 l vinjaka ali whisky

Sladko smetano zavremo z vanilin sladkorjem, nato v tem raztopimo nougatovo maso. Penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem v prahu, ter v tankem curku zlijemo v vročo nougatovo kremo in še nekaj časa penasto mešamo. Ohladimo. Primešamo vinjak ali whisky.

Vaniljev liker

Potrebujemo
– 1 vaniljev puding
– 2 stroka vanilje
– vaniljeva esenca
– 1 l mleka
– 20 dag sladkorja
– 2 dl ruma

Vaniljev strok prerežemo na pol in izpraskamo vsebino v mleko. Kuhamo z izdolbeno “lupino” vaniljevega stroka. Po navodilih skuhamo puding in ga vlijemo v mleko. Sladkor dodamo kar v mleko.
Pustimo da se ohladi in primešamo vaniljevo esenco ter rum.

Vaniljevo-smetanov liker

Potrebujemo
– 2 stroka vaniljeve
– 1 l smetane
– 100 g mletih mandljev
– 3 rumenjake
– 125 g sladkorja
– 3 l vodke

Vaniljeva stroka vzdolžno prerežemo in izdolbemo sredico. Smetano skupaj z vaniljevima strokoma in mandlji prevremo, odstavimo in pustimo 10 minut. Odstranimo stroka. Tekočino precedimo skozi gazo. Ostanek na gazi dobro ožamemo. Rumenjake s sladkorjem penasto stepemo (sladkorja se ne sme čutiti). Počasi dodamo smetanovo kremo in vaniljevo sredico. Pazljivo prilijemo vodko. Liker prelijemo v manjše steklenice in shranimo teden dni v temnem in hladnem prostoru. Pred uporabo pretresemo.

Vermouth

Potrebujemo
– 1 l suhega belega vina
– 150 g sladkorja
– cimet
– klinčki
– pelin
– žajbelj
– koriander
– encijan
– lupinica 2 pomaranč

Vse dišavnice namočimo v vino – pazimo da pomarančna lupinica ne vsebuje bele kožice in pustimo 3 dni počivati. Dodamo sladkor ter dobro premešamo. Pustimo da še 15 dni počiva, nato precedimo.

Višnjev liker

Potrebujemo
•3 l višenj brez koščic
•1 l žganja
•40 kom višnjevih pecljev
•1 vanilin paličica

Vse sestavine damo v večjo steklenico in pustimo na soncu zoreti 3 tedne. Vsak dan malo pretresemo. Potem precedimo preko gaze in dodamo 1/2 kg sladkorja. Mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi in nalijemo v steklenice.

Višnjev liker malo drugače

Potrebujemo
– 1 kg očiščenih višenj
– 1 kg češenj
– 3 kg kristalnega sladkorja
– malo cimeta v skorji
– 1l konjaka, žganja ali razredčenega čistega alkohola (pol prekuhane ali destilirane vode, pol alkohola)
– 4 nageljnove žbice
– 2 dl vode
– 10 dag sladkorja

V kozarec z širokim vratom damo plast višenj in češenj ter plast sladkorja in to nadaljujemo do vrha kozarca. Zalijemo z žganjem in dodamo (lahko že med plastmi sadja in sladkorja) dišavnice. Po mesecu dni na sončnem prostoru sadno žganje precedimo in razredčimo s sladkano vodo.

Splošna navodila za vse sadne likerje:
Pri nekaterem sadju je bolje, če ga malo razrežemo; strte koščice s semeni dajo svojstven okus.
Sadni likerji imajo tem boljši okus, čim dlje so stari. Če želimo pospešiti vrenje likerja, moramo dobro zaprto posodo segrevati v vodi do 60°C in jo nato postopno ohlajati.

Začinjen rum

Potrebujemo
– 5 dl svetlega ruma (Bacardi)
– 2 žlici vaniljevega ekstrakta
– 100 g sladkorja (naredimo sladkorni sirup – 1 dl vode)

Sestavine damo v steklenico in dobro pretresemo.

Priporočljivo je da se liker ne stara, počakamo le da se tekočina umiri (usede).

Čokoladni liker

Potrebujemo
– 30 dag čokolade v prahu
– 1 l mleka
– 1 l ruma
– 1 kg sladkorja

Mleko in sladkor zavremo. Preden zavre, dodamo čokolado v prahu in čilije. Ohladimo in dodamo rum. Premešamo in čez nekaj časa nalijemo v manjše steklenice.

Čokoladni liker alla puding

Potrebujemo
– 1 l mleka
– 1/2 l ruma
– 1 kg sladkorja
– 2 čokoladna pudinga
– 10 dag kakava

Zmešamo mleko, sladkor, puding in kakav (lahko kar v multipraktiku). Vse sestavine prevremo na zmernem ognju in stalnem mešanju približno 15 minut. Nato ohladimo. Ohlajenemu primešamo še rum in ustekleničimo.

Rum lahko nadomestimo tudi s kako drugo žgano pijačo.

Čokoladni liker z žganjem

Potrebujemo
– 20 dag čokolade v prahu
– 1 kg sladkorja
– 1 l mleka
– 4 dl žganja
– 1 dl ruma

Zmešamo čokolado in sladkor ter vmešamo v mleko. Vse skupaj kuhamo 35-40 minut, tako da se sladkor in čokolada dobro raztopita v mleku. Posodo nato odstavimo in primešamo še žganje in rum.

Za liker uporabljamo prekuhano mleko ali sterilizirano mleko. Kot žganje lahko uporabimo tropinovec, slivovko, kakšen sadjevec ali kakšen drug alkohol.

Hvala obema, to bo še veselo!

New Report

Close