Zakaj babice tako rade silijo s hrano?
Ve, ki se bojite taščinih kuhinj, kjer se NEZDRAVO kuha, si oglejte današnje otroke. Pojdite pred osnovne šole. oči na peclje in videle boste kakšni so. Tako debelih otrok še ni bili. deklice so zavaljene kot žolca se jim tresejo trebuhi in stegna. Špeh je mlahav.
Temu niso krive stare kuharice ampak vaša ZDRAVA hrana.
Včasih je bil na tri razrede en otrok debel, vsi ostali smo bili vitki, pa nikoli lačni.
ovorim za leta 20 – 40 let nazaj.
Si užaljena tašča 🙂
Takšna je moja babica, ne razume, da gre za vsiljivost. Zakaj pa to počnejo? Jah, s hrano izkazujejo ljubezen, ker marsikatera prihaja iz obdobja predvojnega ali povojnega obdobja, ko so bili sami večkrat lačni. Nahraniti zanje pomeni izkazati ljubezen, naklonjenost…
To niso neumnosti. Moja starša, strici, tete so stari nekaj nad 50. In ne bom rekla, da so ravno stradali, ampak živeli so pa v pomanjkanju hrane. Jajca, smetana, meso so bile redke dobrine. Kruh je bil dragocenost. Meso le redko na mizi. Priboljški so bili izjema. Šolati se niso mogli, ker ni bilo denarja. Pri 15ih so morali v službo. Njihovi starši pa so živeli še v bistveno hujši revščini, zato me ne čudi, da gledajo na hrano tako kot gledajo.
In to ni tako zelo nazaj.
In ni tako čudno, če kakšne starejše osebe silijo s hrano. Hrana je bila nekoč bogastvo in če človek občuti kaj takega, se to zakorenini.
Ne obsojat starejših, sami bomo mogoče počeli vse še kaj bolj čudnega kot silili ljudi jesti.
Jaz poznam primere, ko starejši silijo s hrano ali pa tudi kontra primere: mamca, ki je živela v kruti revščini, vedno je bila kriza za hrano, pretepanje doma in v šoli. TUdi, ko je bilo dovolj hrane: je vsem branila jesti, skrivala hrano, češ, da je potrebno varčevati. Stara pa bi bila danes skoraj 100 let. 20 let kolikor sem jo jaz poznala, je bilo dovolj hrane, ona pa jo je stiskala, skrivala in vsem dopovedovala, da je pač potrebno varčevat, da ne smemo jesti.
Kolk si pa stara, da klatiš take neumnosti? Če si pod trideset, pol tvoji starši gotovo niso trpeli nobenega pomanjkanja, lakote prav gotovo ne.
Če si nad trideset, bi pa sama morala vedet, da je bilo pred tridesetimi leti hrane že več kot dovolj.
Jaz jih imam 50+, moji starši 70+, pa ju, kljub temu, da sta odraščala med 2.sv. vojno, nisem nikol slišala govorit, da ne bi blo kaj jest. Ti pa, da pred 30 leti ni blo kaj jest …[/quote]
Se strinjam, Robi. Danes smo ravno v obratnem stanju. Samo nekateri starejši tega ne dojamejo in še vedno smatraja, da mastna hrana in veliko hrane, da je to važno.
Vi tamladi res nimate nobenega posluha za starejše. Mi bi pa morali vas razumet na vseh področjih. Pa zakaj le?? Vsaka generacija je preživela marsikaj, dobro in slabo. Če bi bilo malo več posluha in razumevanja drug z drugim, bi lahko živeli v slogi.Zakaj vam mladim gredo stari na živce? A veste, da brez njih Vas ne bi bilo. Manjka vam osnovna vzgoja. Spoštovanje in prilagajanje. Saj tudi vi niste brez napak, pa jih moramo mi prenašat. Od kje ste se vzeli, da ste vsi kar kao oh in sploh, mi pa ne bodi ga treba? Kako vas ni sram? Dajte se mal zamislit, preden pišete samo slabo o starejših.
Kak si neumna.
Veš da imaš pravico zavrnit taščino hrano. Verjetno si samo ob praznikih pri njej, pa še takrat težiš, nisi pripravljena nič spregledat. Pametuješ in serješ po tašči. Res si vredna pohvale. In privoščim ti, da bo tudi tvoja snaha nekoč srala po tebi.
Forum je zaprt za komentiranje.