Zakaj bosanci slovijo po čevapčičih? A ni notri tudi svinjina?
Ne ni, v njihovih avtohtonih je govedina in ovčetina.
Sicer pa avtor, veičina bosnaskih muslimanov je do nedavnega bila tako kot naši katoliki na papirju in jim ni bilo problem niti pečenke pojest , spit domače rakije ali piva :-))), bolj zagrizeni so pa kosovski Albanci, tako ali pa tako gledano,vedno bili.
Tudi pri nas se v prave čevapčiče, če želiš da bodo res okusni dodaja ovčetina in jih lahko ješ na kakih prireditvah, običajno kar povsod po restavracijah in čevapčarnicah :-))
To prvič slišim?[/quote]
A bejž no? Izvoli, beri. http://citymagazine.si/clanek/razkrivamo-v-cem-je-skrivnost-priprave-socnih-sarajevskih-cevapcicev/
Pa ni običajno teletine v čevapčičih. V sarajevskih je samo govedina in ovčetina, pri nas in drugod je pa še svinjina, da so boljšega okusa.
To prvič slišim?[/quote]
A bejž no? Izvoli, beri. http://citymagazine.si/clanek/razkrivamo-v-cem-je-skrivnost-priprave-socnih-sarajevskih-cevapcicev/%5B/quote%5D
tile asi tu sploh ne ločijo govedine od ovčetine…
Pravijo, da je dobra priprava pol uspeha. Pri čevapčičih bi lahko rekli, da je dobro meso pol uspeha. In pri čevapčiči to pomeni goveje meso, točneje ovčetina, ki čevapčičem podari želeno mehkobo in pravo ”zagorelost”. Sicer pa so najboljši iz mešanica svinjine, govedine in ovčetine.
pri čevapčičih je to goveje meso, točneje ovčetina?????
kak to mislijo. krava oziroma bolj točno ovca???
Ajd’ dosta vas tamo… :-))) Jagnjetina, ljudi… jagnjetina. Kakva bona ovcetina… Ne mogu nikako, da mi prijatelji trose platu na zubara.
Imas sarajevske, koji su kobajagi halal. A imas i takozvane banjalucke… E tu ti je brate moj dragi i prasetina umesana umesto jagnjetine.
[img]http://evrsac.rs/images/cevapcici.jpg[/img]
[img]https://i.ytimg.com/vi/WYD4T8H4K-M/hqdefault.jpg[/img]
Pa ni običajno teletine v čevapčičih. V sarajevskih je samo govedina in ovčetina, pri nas in drugod je pa še svinjina, da so boljšega okusa.[/quote]
http://www.moski.si/sodoben-moski/kulinarika/skrivnosti-priprave-najboljsih-sarajevskih-cevapcicev/
O pripravi pravih sarajevskih čevapčičev smo klepetali z Draganom Pevalovićem, šefom kuhinje v eni izmed najbolj priljubljenih ljubljanskih restavracij s sarajevsko hrano Das ist Valter, ki se nahaja na začetku Šmartinske ceste.
“Najboljše meso za pripravo čevapčičev, je goveje meso. A ne katero koli, biti mora teletina. Tej se doda kakšen odstotek ovčetine, zaradi katere dobijo čevapčiči pravo mehkobo in lepo barvo,”
Donosimo vam recept kako da sami napravite smjesu za ćevape kako pravi ćevabdžija.
Poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smjesa odstoji. Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste 1,5 kg mlevene junetine, 0,5 kg jagnjetine, 4-5 čena bijelog luka – 2 od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.
Meso isiječeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelite sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuvali. Smjesu izmiješajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smjesu sameljete u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego što krenete da oblikujete ćevape u smjesu umiješajte sodu bikarbonu i to je to. Ne zaboravite i somun.