Zakaj je narobe, če sinu za rojstni dan dam denar in ne darila?
Sin je pred kratkim dopolnil 17 let. Jaz sem mu kot ponavadi dala denar in naj si s tem denarjem kupi, kar želi. Mož se tudi strinja s tem. Kolegice pa imajo pomisleke. Pravijo, da bo sin najverjetneje denar porabil za alkohol ali cigarete. Sin ne kadi, kar sem jim tudi povedala. Če pa bo denar porabil za alkohol, pa njegov problem. Saj bo čez slabo leto že polnoleten in mu ne bom težila zaradi tega. Vem, da sin občasno kaj popije, kar se nama z možem ne zdi nič nenavadnega. Jaz in mož sinu zaupava in on to dobro ve.
Kaj vi mislite? Je narobe, če sva sinu raje dala denar, kot pa da bi mu kupila nekaj, kar mu mogoče sploh ne bo všeč?
Meni je žal, da ne veš, česa si tvoj sin želi, s čim mu boš napravila veselje. Žal mi je, da nisi z veseljem poiskala tisto nekaj posebnega, kar ga bo zelo razveselilo, ko bo odvil. Denar vidi vsak dan. Pozornosti mame (izgleda) ne vidi pogosto. RD pa ni vsak dan. Ergo?
Nima to nič s tem, koliko je star. Stari in mladi imajo radi pozornost, darilo. Hebeš denar.
Ja, meni se zdi prav. Jaz sem nekje od 15. leta dalje moji hčeri dala denar, pa še kakšno malenkost. Denar pa naj si spravi, ali kupi, kar potrebuje (obleko, kakšno boljšo…..šminko, telefon….itd..po želji) Sin je dovolj star, da ima nekaj svojega denarja. Odpri mu račun, pa naj ima svojo kartico, kjer naj si svoje prihranke šteje.
Koliko imaš pa ti izkušenj z najstniki? In s tem, s kakšnim darilom jim naredit veselje? Jih imamo nekaj v žlahti in najbolj jih razveseli kak bankovec, da si lahko potem kaj po svoje kupijo, zbirajo denar za fensi telefon/tablico, karkoli že. In meni je to čisto ok, da si ne rabim razbijat glave, kaj kupit za rojstni dan npr. 17-letnemu nečaku, da ga bom razveselila.
Sploh se pa ne ukvarjam s tem, da bi spraševala po forumih, če se to drugim zdi v redu ali ne. Meni je v redu, obdarovancem tudi, torej…?
Denar mi je čist okej od drugih, jim prihranim veliko skbi, jaz kot mama, pa bi se zelo zamislila nad sabo, če ne bi vedela, s čim bom otroku naredila veselje. Denar dobi že itak, ima žepnino, tako da drobne želje in željice niso problem, rojstni dnevi so pa za večje želje. Se mi zdi, da ste nekje spotoma pozabili na bistvo daril. S tem pokažeš, da misliš na človeka, da ga poslušaš in mu narediš veselje.
No, ajde, v skrajnem primer, ko otrok res nima želja, naj se da denar, samo pri nas s tem zaenkrat še ni težav. Pa tudi če bi dala denar, bi kakšna malenkost sigurno bila zraven.
Kako smo si starši različni
Naši najstniki ( ne starejši od 14 let) imajo svoje račune že 8 let. Sedaj že svoje osebne račune, ne več otroške, da imajo svojo kreditno in predplačniško kartico, na katero si sami naložijo če kaj kupujejo preko spleta. Nobenega problema.
In ja, če je želja, dobijo za rojstni dan denar – ker si potem prihranijo ali kupijo, kar si želijo Na računu je pa vedno nekje 1500 eur. Našparanih od spričeval, rojstnih dnevov, žepnin, zasluženih s priloćnostnim delom,…… Žepnina znaša pa “samo” 5 eur na mesec, mimogrede.
So pa naši navajeni že od malih nog, da denar ne raste na drevesih, imajo zrel odnos do denarja.
Osebno zato iz izkušenj ne vidim nikakršnega razloga, da najstnik, sploh pa 17-letnik nebi smel dobivat denarja za rojstnodnevno darilo. Če je socializiran v družbi, ima vrednoste, zrel odnos do denarja, zakaj pa ne – saj je to skoraj že polnoletna oseba.
Pri nas tudi že nekaj let delamo enako.
Otroka stara 15 in 17 let.
Ajde, sin si je za 15 let zaželel letos električno kitaro z vsemi tistimi ojačevalci. Od naju z možem je seveda to dobil.
Hčerka ni imela nobene želje, je dobila denar. Dobita po 300 € od naju.
Ostala žlahta ( babice in dedki in tete, strici) pa so obema dali denar. Zraven neko majhno pozornost, kakšen parfumček, nogavice,….
Tudi midva dajeva najstnikom enako. Nekaj za pozornost in keš.
O tem smo se z otroci odkrito pogovorili, so enoglasno rekli, da jim tako najbolj ustreza.
No potem pa povej, s kakšnim darilom svojim najstniškim otrokom narediš veselje. Da tisti, ki ne poznamo svojih otrok, mogoče dobimo kakšno idejo …[/quote]
Pazi, zdaj bo napisala: umetni nohti, ali pa podaljševanje trepalnic, ali depilacija v salonu, ali barvanje las pri frizerki za dekle, pa naprimer Set PS iger ala Grand Theft Auto, ali pa rabljen ali nov motor ali kolo z motorjem za najstniškega fanta….
Kot najstnica sem bila od vseh daril najbolj vesela denarja. Zakaj? Ker sem takrat lahko dala ves prejeti denar na kup (od staršev in starih staršev), primaknila še svoje prihranke in si privoščila nek večji nakup ali izdatek (kot je nekdo že zgodaj omenil: telefon, točno določene čevlje, oblačila, športno opremo, izlet/vstopnice/smučarske karte, ure v avtošoli in podobno). Najstnikom in odraslim ni enostavno na slepo kupovati oblačil, čevljev ali kozmetike, ker ima vsak od nas svoje želje, mere in svoj okus.
Za darilo so starši zraven primaknili kakšno malenkost – cvet, domače pecivo, včasih kakšno knjigo. Lepa pozornost.
Tudi sedaj sva s partnerjem dogovorjena, da si za rojstne dneve poklanjava kaj uporabnega. Navadno greva skupaj v nakup – izlet v Ljubljano, slavljenec izbere, drugi plača, potem pa še sprehod po mestu in skupaj nekam na tortico. Ni lepšega, kot je skupaj preživet dan ;).
Trditve, da najstniki ne znajo z denarjem, pa ni ni vredno komentirati. Obstajajo najstniki, ki zelo preudarno ravnajo z denarjem in odrasli, ki ne.
tale je pa danes zmagovalna, hahahahahahahahahahahahahaha[/quote]
fantka, kolk sta pa vidva stara?[/quote]
zadosti, da veva kaj je parodija, sarkazem, fazon, štos …
pa vsaj jaz toliko, da vem, da imajo najstniki tako “skrite” želje, da jih najraje sami realizirajo — zdrav najstnik pač ne živi pod krilom mamice
tale je pa danes zmagovalna, hahahahahahahahahahahahahaha[/quote]
fantka, kolk sta pa vidva stara?[/quote]
Tolk ku unadva iz reklame: DIPO mi pašššššše, ku sam kimata in naredita, kar ženskici v reklami rečeta. v stilu: kužka, a bi šla vidva na sprehod ( beri: nebi šla vidva raje na pir)?Unadva pa s kauča neeeeee, mava kauček pa daljiinca, sej lohk a ne, sej nauta hudi ?
in kako “osebno” je kar KUPIŠ za denar … aja – ti uveljaviš svoj “prav”
[/quote]
Ne boš verjela, marsikaj za darilo tudi osebno z lastnimi rokami in znanjem naredim. Sicer se poa kar tolaži, da je denar osebno darilo. odpikaš ga, to je pa tudi vse. ne rečem tašči (glede na to kakšne odnpose imate) ampak lastnemu otroku… So pa nekatera darila – tudi kupljena – zelo osebna.
[/quote]
Ne boš verjela, marsikaj za darilo tudi osebno z lastnimi rokami in znanjem naredim. Sicer se poa kar tolaži, da je denar osebno darilo. odpikaš ga, to je pa tudi vse. ne rečem tašči (glede na to kakšne odnpose imate) ampak lastnemu otroku… So pa nekatera darila – tudi kupljena – zelo osebna.[/quote]
Ja, tebi ja, tisti, ki jih pa prejme, se ti pa vljudno zahvali, pa ni všeč. Pa daj razumi ženska, da nekateri ne marajo takih daril, so vljudni, se vljudno zahvalijo, ampak takim taka darila niso za na omaro, so za njih nekoristna, ker tudi morda ne marajo praholovilcev.
In jasno je, da se s svojimi bližnjimi pogovarjamo, vprašamo in bomo ja vedeli, kaj s nekdo želi – torej: če si želi ročno izdelano darilo za na omaro, ga dobi. Če si želi pa nekaj denarja, da ga bo primaknil k znesku za nek večji njemu še nedosegljiv nakup, pa tudi prav. Ali po tvoje spet ne?? Zakaj ste nekateri ljudje navajeni vsiljevati svoj način drugim, če pa vam jasno dajo vedeti, da tega ne potrebujejo, niso temu naklonjeni, da imajo vso pravico biti drugačni od vas in vašega načina dajanja, prejemanja, razmišljanja?
[/quote]
Ne boš verjela, marsikaj za darilo tudi osebno z lastnimi rokami in znanjem naredim. Sicer se poa kar tolaži, da je denar osebno darilo. odpikaš ga, to je pa tudi vse. ne rečem tašči (glede na to kakšne odnpose imate) ampak lastnemu otroku… So pa nekatera darila – tudi kupljena – zelo osebna.[/quote]
moj denar sem jaz.
Ker ga zaslužim / sem plačan za svoje delo. Ne, nisem na socialni podpori