Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zakaj je v šolstvu dovoljeno?

Zakaj je v šolstvu dovoljeno?

Zanima me, zakaj zakon o delovnih razmerjih dovoljuje večkratno podaljševanje zaposlitve za določen čas brez prekinitve?
Hvala za odgovor!

Zakon o delovnih razmerjih velja za vse, ne samo za šolstvo. Argument za možnost podaljševanja pogodb o zaposlitvi za določen čas pa je bil ob sprejemanju zakona “potreba po fleksibilnejši delovni sili”.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Ali vaš odgovor torej pomeni, da ni potrebno po 5 neprekinjenih pogodbah za določen čas dati pogodbo za nedoločen čas?
Prosila bi Vas, da mi razločite, kaj pomeni potreba po fleksibilnejši delovni sili?
lp, ajša

Zakon ne omejuje števila posameznih pogodb, ampak njihovo skupno trajanje. Do 1.1.2007 delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavecm in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot tri leta.

“Fleksibilna delovna sila” je tista, ki hitro pride in hitro gre – pač glede na potrebe delodajalca, stanje na trgu, njegovo poslovno uspešnost itd. Delovno razmerje za nedoločen čas je trajnejše, stabilnejše, razveže se lahko samo iz zakonsko določenih razlogov. Pri pogodbi o zaposlitvi za določen čas delodajalec nima do delavca (glede prenehanja pogodbe) praktično nobene obveznosti, ni mu treba plačati odpravnine, ni treba “iskati” zakonitega odpovednega razloga, saj pogodba z določenim datumom pač preneha.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Pri omenjeni temi me zanima, ali to pomeni, da se šteje skupno trajanje pogodb, ki bodo 1.1.2007 dosegle 3 leta in so sklenjene za isto delo, ne pa če je doba treh let dosežena npr. sedaj. Kaj se šteje za isto delo, če se opravlja isto delo, ali če je pogodba sklenjena za določen naziv ( npr. vzgojiteljica).
LP

Dobo treh let se lahko doseže že tudi prej, samo večina meni, da se je začela šteti šele z uveljavitvijo novega ZDR (se pravi šele 1.1.2003).

Glede istega dela se pa v vsakem primeru vsebinsko presoja, ali gre za isto delo ali ne. Če bi npr. nek delavec z istim delodajalcem sklenil pogodbo o zaposlitvi za določen čas kot npr. varnostnik, potem pa kot gasilec, to vsebinsko ne gre za isto delo. Če pa nekdo dela določena dela kot npr. tajnica, potem pa se sklene pogdba za poslovno sekretarko, vsebina dela pa ostaja ista oz. zelo podobna, bi se pa lahko štelo, da gre za isto delo z istim delavcem.

Lep pozdrav,
Katarina

Pri tem me zanima pa še to, kakšne pa ima delodajalec obveznosti v primeru, da opravlja isto delo 3 leta po pogodbi, vendar pa hkrati ne izpolnjuje predpisanih pogojev za opravljanje tega dela (nima ustrezne izobrazbe). Ali se delovno razmerje lahko nadaljuje po pogodbi?

LP Petja

Po določbi 22. člena ZDR delodajalec sicer prosto izbira, s katerim kandidatom bo sklenil pogodbo o zaposlitvi, vendar mora upoštevati zakonske prepovedi, izbira pa lahko samo med kandidati, ki izpolnjujejo pogoje za opravljanje dela.

Lep pozdrav,
Katarina

Naj dodam samo to, da sem že več kot devet let zaposlena za določen čas, opravljam vedno isto delo, pri istem delodajalcu. Pogodbo pa mi podaljšujejo samo vedno le za eno leto.

Tudi meni v nedogled podaljšujejo pogodbo za določen čas. Pojma nimam zakaj, vendar je škoda (ne moreš imet otrok….).
lp, ajša

Spoštovani,

Mene pa zanima glede določenega razpisa in prijave na razpis. Gre za delovno mesto, ki je razpisano za določen čas. Posebej ni navedeno, da je potreben strokovni izpit. Na minist. za šolstvo in šport so mi razložili,( če se prijavimo 4 kandidati in je 1 kandidat po izobrazbi elektro inženir drugi trije pa so rač.in informatika kar je zahtevano kot lternativna izobrazba in ima en od teh strokovni izpit), da v tem primeru ni nujno, da vzamejo osebo z strokovnim, ker pri zaposlovanju za določen čas se kandidate enakovredno obravnava z ali brez strokovnega Vse štirje smo že delali v šolstvo in vsi imamo pedagoške izpite. Prosim za odgovor.

Lep da
Gabrian

Če v objavi delovnega mesta strokovni izpit ni naveden kot pogoj, potem se delodajalec med prijavljenimi kandidati sam odloči koga bo vzel – strokovni izpit torej ni formalni izločilni kriterij. To bi bil le, če bi ga kot pogoj navedli v objavi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close