Zakaj kupujete draga oblačila znanih blagovnih znamk?
Sem Slovenka in srednje situirana, moja plača ni velika, je nekje srednja, nimam je za razmetavat. Včasih tudi zmanjka za kako reč. Rada pa se lepo oblečem, včasih mi sicer mogoče ostane kaj več denarja za boljši kos oblačila. A še vedno velik raje kupim poceni cunjice, s popusti, ker mi je bizarno absurbno plačevat drage blagovne znamke, da se afnam in praznim svoj žep in polnim bogatašev žep. Ni logike, Potem sem jaz budala.
Vidim ženske kako bolujejo in v vrsti stojijo po več ur, da plačajo za jakno 150 ali 200 evrov. A jaz jo dobim tudi za 25-50 evrov in nihče ne ve, kakšne znamke je, pa še lepše barve je kot dražja jakna.
Afnanje z dragimi oblačili je že od nekdaj, a še vedno ne razumem poante, zakaj je treba imeti superge za cca 300 ali 400 evrov, Samsung za 800 evrov in pulover za cca 100-200 evrov. Vem, da tisti z visoko plačo uživate podpirat bogataše, ampak to je vaš problem. Meni je brezveze kupovat predrage cunje, ki itak pridejo iz Bangladeša ali Indije, kjer za to pulover nek lačen otrok dela za 1 dolar na dan. In zaradi tega dragega oblačila nisem boljša oseba.
Opažam, da tole glupiranje z znamkami vedno bolj počnejo tudi moški. Smešno.
Jaz sem podoben potrošnik kot ti- oblačila kupujem poceni. Imam pa prijateljico, ki za oblačila nameni več denarja kot jaz. Npr. jaz kupim majico za 10 evrov ona za 30. JAz za bundo 50, ona 150. In dejansko se pozna kvaliteta oblačil. Sploh na dolgi rok. Ona ima recimo oblačila stara tudi 10 let pa se jim dejansko ne vidi, da so “stara”, jaz pa mojih oblačil ne morem nositi toliko časa, ker so uničena.
jakna za 25-50 evrov ne bo kvalitetna, pa tudi sešita ne bo lepo. Sicer je tudi precej dragih stvari lahko grdih in slabo sešitih. Danes je res težko dobiti kaj kvalitetnega za neko zmerno ceno, ker se enostavno sploh ne prodaja več. Večinoma so samo še neke čudne cunje žnj kvalitete tako po obliki, sestavi in izdelavi.
TicaMarica, 02.02.2023 ob 13:53
Jaz sem podoben potrošnik kot ti- oblačila kupujem poceni. Imam pa prijateljico, ki za oblačila nameni več denarja kot jaz. Npr. jaz kupim majico za 10 evrov ona za 30. JAz za bundo 50, ona 150. In dejansko se pozna kvaliteta oblačil. Sploh na dolgi rok. Ona ima recimo oblačila stara tudi 10 let pa se jim dejansko ne vidi, da so “stara”, jaz pa mojih oblačil ne morem nositi toliko časa, ker so uničena.
Kaj hočeš povedati, da je 150 eur za bundo veliko? To ni niti srednji razred.
Ta tvoja logika ne pije vode, ampak dajmo… Kupis pulover za 15 eur npr v Zari pa ga lahko imas eno sezono, ze po prvem pranju ni vec isti. Raztegne se ovratnik, rokavi pri zapestju, se zmucka. Nekdo kupi pulover npr za 100 eur, dlje casa drzi kvaliteto, posledicno ga lahko imas vec let. Kdo zapravi vec denarja? Pa tudi, ce vsaj malo opazujes, se tocno vidi kdo se poceni oblaci in kdo drazje.
Pa da ne bo pomote, sama tudi kupujem cenejsa oblacila, le pri plascih, bundah, cevljih dam nekoliko vec, ker so potem nosljiva vec let. Pa drazja ponavadi lepse stojijo.
Majica za 30 evrov? Lepo vas prosim! Za jakno ne dam 200 evrov pa magari si jo sposodim čez zimo. Kdo dobi največ od teh mojih 200 evrov? Znane osebnosti tržijo svoje blagovne znamke, ki nimajo veze s kvalitetnim šivanjem. Tudi poceni stvari lahko nosiš dalj časa. Ampak samo zato ker nekje piše Nike, Addias, Victorica Becckham, Kim Kardashian, Calvin Klein in žblj… da nosim na sebi, je ni variante. Zmotno je prepričanje, da je dražje kvalitetnejše. Imam precej bombažnih majic dolgi in kratki rokav iz Kik-a, super jih nosim več let, niti ena nitka se ni potrgala. Pa še imajo za moj okus super barve.
Vsak pa se odloči zase, kaj in za koliko bo nosil cunje in obutev. Vidim da na monu že reklamirajo ženske sandale za cca 80 evrov ??!! hehehe noro
Res drage blagovne znamke nimajo nobenih oznak. V logote ipd. se ljudje brez okusa oblačijo. Izgledajo kot reklamni pano.
Osebno pa kupujem v večini dražje kose oblačil da. Kupujem pa zelo redko, ker kupujem klasične zadeve iz dobrih materialov. Če bi me videla nikoli ne bi vedela katere znamke so, če jih pač ne spremljaš. Če ti misliš da je tvoja jakna za 20e lepo zašita, dobro krojena in iz materiala, ki je prijeten koži in bo zdržal desetletja….no vso srečo. Volnen plašč pač ne dobiš za par 10e. Dober volnen pulover isto ne. Jakne, srajce, hlače….je ogromna razlika v krojih in materialih. Predvsem pa v tem kako je zašito. Pojdi v ala Zaro ipd in glej oblačila. Tako res glej. Kakšni so šivi, kakšni so gumbi ipd., kakšen je kroj, koliko nitk “štrli” ven….. Meni osebno se poleg tega da velika večina ekstra poceni oblačil izgleda ceneno na daleč še bolj gnusi dejstvo da ljudje parkrat oblečete to in potem vržete stran. Da dobesedno delate smeti. Vsako leto nove majice, nove hlače, novo to, novo tisto….samo smeti nosite in proizvajate. Da o čevljih ne govorimo. Če ti misliš da je plastičen lepljen čevelj isti kot usnjen šivan čevelj…. Isto usnjena šivana torba vs. plastika za 20e. Ja tebi mogoče na daleč izgleda ista. Ampak niti približno ni. Nosi eno in drugo par let pa da vidimo. Cena sicer ne garantira kakovosti, imaš ogromno zelo dragih nekakovostnih stvari. Ampak za par 10e pa neke hude kakovosti pač ni. Edini ki trdijo da je so ljudje, ki še v življenju kakovostnega kosa niso imeli v rokah.
Pikica700, 02.02.2023 ob 13:45
Sem Slovenka in srednje situirana, moja plača ni velika, je nekje srednja, nimam je za razmetavat. Včasih tudi zmanjka za kako reč. Rada pa se lepo oblečem, včasih mi sicer mogoče ostane kaj več denarja za boljši kos oblačila. A še vedno velik raje kupim poceni cunjice, s popusti, ker mi je bizarno absurbno plačevat drage blagovne znamke, da se afnam in praznim svoj žep in polnim bogatašev žep. Ni logike, Potem sem jaz budala.
Vidim ženske kako bolujejo in v vrsti stojijo po več ur, da plačajo za jakno 150 ali 200 evrov. A jaz jo dobim tudi za 25-50 evrov in nihče ne ve, kakšne znamke je, pa še lepše barve je kot dražja jakna.
Afnanje z dragimi oblačili je že od nekdaj, a še vedno ne razumem poante, zakaj je treba imeti superge za cca 300 ali 400 evrov, Samsung za 800 evrov in pulover za cca 100-200 evrov. Vem, da tisti z visoko plačo uživate podpirat bogataše, ampak to je vaš problem. Meni je brezveze kupovat predrage cunje, ki itak pridejo iz Bangladeša ali Indije, kjer za to pulover nek lačen otrok dela za 1 dolar na dan. In zaradi tega dragega oblačila nisem boljša oseba.
Opažam, da tole glupiranje z znamkami vedno bolj počnejo tudi moški. Smešno.
Ne ravno, da gre za glupiranje, predvsem za to, ker si to lahko privoščimo! Vsaj jaz sem taka, ni mi težko spičit 1000 vsak mesec za cunjice, če pa se pokvar npr: sušilc pa s težavo dam 1000 za Miele. Težko pojasnim zakaj sem takšna, čeprav vem, da bi na let lahko dala v štumpfe 12.000, ampak:)
Anonimno 10899, 02.02.2023 ob 14:39
V vseh primerih podpiramo suzenjstvo, mogoce so tisti suznji, ki sivajo za Boss le nekoliko boljse placani, kot tisti pri Kiku.
no bosi in goli pa ne moremo bit, ali pač?
če bi imela doma šivalni stroj, bi si sama šivala stvari, tako pa ….
No jaz samo zaradi moje lenobe. Ker nakupovanje ravno ni moja sprostitev. Zelo težko se spravim nakupovat. In potem ne vem raju kupim hlače točno določene znamke vem da mi dobo držale dve leti ali pa še kakšno leto več. Ker če bi tiste za 1/4 te cene bi pač morala it iskat nove čez pol leta, to se mi pa ne da.
Tako, da ko kupim gledam predvsem na kvaliteto, poskušam vsaj, nikako pa ne na znamko. Aja majčko pa si včasih tudi kupim kakšno bolj poceni tisto lažje preko neta nabavim.
Ko kupujem pa običajno gledam kdaj so razprodaje, ne kupim tisto zadnjo modo, kot pravim je itak za več sezon, in je lahko opuščena sezona pa zato 40 ali 50 off.
Vijola728, 02.02.2023 ob 14:43
Ne ravno, da gre za glupiranje, predvsem za to, ker si to lahko privoščimo! Vsaj jaz sem taka, ni mi težko spičit 1000 vsak mesec za cunjice, če pa se pokvar npr: sušilc pa s težavo dam 1000 za Miele. Težko pojasnim zakaj sem takšna, čeprav vem, da bi na let lahko dala v štumpfe 12.000, ampak:)
Potem si v JU ali zdravnica, če imaš tak budžet za obleke joj čist preveč za cote, ki jih tako ali tako ne nosimo dve tri sezone…
Ah, jst kupm kar mi je res všeč, pa da je kolikor tolk kvalitetn, pa lahk ta stvar stane npr 5€ al pa 300€. Za tist kar mi je res full všeč, me cena skor ne zanima.
Predvsm bunde, jakne in obutev gledam, da je res kvalitetn, tuki ne šparam, pa čeprav imam tud jakn, bund in obutve pocen.
Sam to ti povem: letos sm si npr kupla 2 daljši bundi, 1 TH, 2. Nike. Sploh nista debele. V njih mi je res toplo. Imam pa tud od prej debele bunde, me pa v njih zebe.
Čeprav vem, da tud pocen roba zna bit za tist dnar kvalitetna, ni sam za 1 sezono, se tud zmucka ne, se ne raztegne…ostane po velik pranjih kot nova.
Sm pred leti kupla majčko s kratkimi rokavi, mislm, da je bla Levis, full lepa, draga, ampak z vsakim pranjem je bla bolj svetla. Kupla temno modro, ja na konc je bla skor bela. Vem pa, da je bla draga takrat.
Mah, pr men v omar najdeš vse živo, od Primarka do velkih firm
Ukvarjamo se preprodajo tekstila. Dobavitelj iz Portugalske, ki ima tovarno za šivanje v Afriki , mi ponuja enake majice , ki se prodajajo pod priznano znamko, za 5€ po kosu. Zato kar plačujte tisti napis ki vas pride 90% več. Ne mislite da z napisom kupujete kvaliteto , v teh 90% ni niti evra v boljših materialih. Vseh 90% gre za reklamo in zaslužek.
campari926, 02.02.2023 ob 16:38
Ukvarjamo se preprodajo tekstila. Dobavitelj iz Portugalske, ki ima tovarno za šivanje v Afriki , mi ponuja enake majice , ki se prodajajo pod priznano znamko, za 5€ po kosu. Zato kar plačujte tisti napis ki vas pride 90% več. Ne mislite da z napisom kupujete kvaliteto , v teh 90% ni niti evra v boljših materialih. Vseh 90% gre za reklamo in zaslužek.
In kaj točno naj bi bila ta priznana znamka? Nike ipd, očitno
To so priznane “drage” znamke. Pa addidas. Priznano. Sploh med geto ljudmi v tujini
yram, 02.02.2023 ob 16:55
Oh lepo vas prosim no, ne more biti nek hm ali primark in podobno kvaliteten. Samo 1x sem bila v primaru, to je res zanic roba, seveda nisem nic kupila, sla sem iz firbca ker ste tu gor o njem tolk govoril. Men je zgledal kot kitajska trznica.
EJ yram
imam par cunj tud iz Primarka, neki tud iz HM. Ok, mogoče so te cunje pr men dolgotrajne, ker imam full garderobe, pa ne nosm skoz eno in isto.
Ampak so ble te cunje tud že parkrat oprane, pa ni nobene spremembe na njih.
Enkrat se spomn, sm tuki gor napisala, da sm si eno jopco s kapuco kupla v Primarku, mislm, da sm takrat 1.bla tm notr. So me eni popljuval, da tiste jopce so skor za v smeti. Mislm, da imam glih to jopco že cca 2 let, jo tko pod bundami kr nosm. Oprana že ne vem kolkrat. Niti zmuckana, strgana, da bi se skrčla al raztegnla, NIČ.
Ena južna neprijavljena, 02.02.2023 ob 17:31
EJ yram
imam par cunj tud iz Primarka, neki tud iz HM. Ok, mogoče so te cunje pr men dolgotrajne, ker imam full garderobe, pa ne nosm skoz eno in isto.
Ampak so ble te cunje tud že parkrat oprane, pa ni nobene spremembe na njih.
Enkrat se spomn, sm tuki gor napisala, da sm si eno jopco s kapuco kupla v Primarku, mislm, da sm takrat 1.bla tm notr. So me eni popljuval, da tiste jopce so skor za v smeti. Mislm, da imam glih to jopco že cca 2 let, jo tko pod bundami kr nosm. Oprana že ne vem kolkrat. Niti zmuckana, strgana, da bi se skrčla al raztegnla, NIČ.
Jaz sem bila samo 1x, pogledala blago, potipala, povohala…prav na prstih sem imela tak lepljiv obcutek, blago smrdi po kemikalijah in po skladiscu, po postani vodi- morda od tu ta vlazen, lepljiv obcutek. Mogoce si imela samo sreco pa je tvoja jopica izjema. Ne zelim omalovazevat nikogar ampak ta roba je cudna. Pol sem videla da prodajajo tud make up in to po par evrov, sem se prav sprasevala, ce res kdo to kupi. Pa neke torbice so imeli, sama plastika.
pričakovanja, 02.02.2023 ob 14:41
Res drage blagovne znamke nimajo nobenih oznak. V logote ipd. se ljudje brez okusa oblačijo. Izgledajo kot reklamni pano.
Osebno pa kupujem v večini dražje kose oblačil da. Kupujem pa zelo redko, ker kupujem klasične zadeve iz dobrih materialov. Če bi me videla nikoli ne bi vedela katere znamke so, če jih pač ne spremljaš. Če ti misliš da je tvoja jakna za 20e lepo zašita, dobro krojena in iz materiala, ki je prijeten koži in bo zdržal desetletja….no vso srečo. Volnen plašč pač ne dobiš za par 10e. Dober volnen pulover isto ne. Jakne, srajce, hlače….je ogromna razlika v krojih in materialih. Predvsem pa v tem kako je zašito. Pojdi v ala Zaro ipd in glej oblačila. Tako res glej. Kakšni so šivi, kakšni so gumbi ipd., kakšen je kroj, koliko nitk “štrli” ven….. Meni osebno se poleg tega da velika večina ekstra poceni oblačil izgleda ceneno na daleč še bolj gnusi dejstvo da ljudje parkrat oblečete to in potem vržete stran. Da dobesedno delate smeti. Vsako leto nove majice, nove hlače, novo to, novo tisto….samo smeti nosite in proizvajate. Da o čevljih ne govorimo. Če ti misliš da je plastičen lepljen čevelj isti kot usnjen šivan čevelj…. Isto usnjena šivana torba vs. plastika za 20e. Ja tebi mogoče na daleč izgleda ista. Ampak niti približno ni. Nosi eno in drugo par let pa da vidimo. Cena sicer ne garantira kakovosti, imaš ogromno zelo dragih nekakovostnih stvari. Ampak za par 10e pa neke hude kakovosti pač ni. Edini ki trdijo da je so ljudje, ki še v življenju kakovostnega kosa niso imeli v rokah.
Res cena ne garantira kakovosti!
Zato kupujem in nosim vse sorte, od najcenejsih do dokaj dragih.
Majcke, take navadne basic, za par €€, nosim ze 4 leta, oprane so bile najmanj 100x in so se vedno spodobne.
Torbica za 15€ kupljena v Bosni na trznici, je ze 8 let najveckrat na moji rami.
Da se razumemo, ko hocem kaj za dalj casa, moram najveckrat placati vec, da dobim kvalitezno stvar, ni pa to pravilo.
Drazje stvari kupujem na znizanjih, ravno letos sem kupila dolgo bundo za 100€, original cena je bila 200. Kasmir pulover kupljen na super znizanju za 25€, original cena cez 100.
Ja, sem kupila pa tudi eno jopico za 20€, ki je bila ze po prvem nosenju tako zmuckana in ofucana, kot da bi jo nosila ze 10 let. Se zgodi tudi slab nakup, a sem za tega vedela, da je svoh, samo si nisem mislila, da je tako zelo slab.
V omari imam oblacila stara tudi 15 in vec let, imam se mamine olasce in kostime, bluze in s ekaj, staro 40 let in vec. Pac kvaliteta se na oblacilih zelo pozna, pa tudi skrb za oblacila, mama je vse nosila v cistilnico in tudi jaz te boljse in drazje kose obvezno nesem v cistilnico, da se ohranijo. Vredno vsakega centa.
yram, 02.02.2023 ob 17:40
Jaz sem bila samo 1x, pogledala blago, potipala, povohala…prav na prstih sem imela tak lepljiv obcutek, blago smrdi po kemikalijah in po skladiscu, po postani vodi- morda od tu ta vlazen, lepljiv obcutek. Mogoce si imela samo sreco pa je tvoja jopica izjema. Ne zelim omalovazevat nikogar ampak ta roba je cudna. Pol sem videla da prodajajo tud make up in to po par evrov, sem se prav sprasevala, ce res kdo to kupi. Pa neke torbice so imeli, sama plastika.
ZA yram
Ma ja, imajo svega i svačega.
Ma jst sm bla parkrat tm s frendicami. Sej pravm, tud povoham VSE še v prehrambenih trgovinah določene stvari
, pretipam. Če naletim na kej da je kolikortolk ok, pa da mi je res všeč, uzamem drugač praznih rok vn.
Kozmetke…pa tud jst tm ne kupujem.
Aja, pa eno kapo sm si 1x v Primarku vzela, ampak ok, mislm, da je bla takrat cca 2€. Ti matr, vsa glava me je srbela pod njo. No, kapa je pa res šla v smeti.