Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ZAKAJ NE SHUJŠAM??

ZAKAJ NE SHUJŠAM??

Imam težavo. Visoka sem 174 cm, tehtam pa 65kg. Na dan zaužijem 800kcl, poleg tega telovadim po tri ure na dan, kombinirano tek in dvigovanje uteži, fitnes. Porabum torej več kalorij kot jih vnesem v telo. Zakaj torej ne shujšam????

Pia

Pia,

Prvič, shujšati ti ni treba, drugič pa, shujšaš ne zato, ker premalo ješ. Tvoj organizem je ves čas pod stresom hudega stradanja in se je (metabolizem) na to prilagodil z varčevanjem, tretjič pa si verjetno pri dvigovanju uteži pridobila nove mišice (ki so težje od špeha) in izgubila nekaj maščobnih blazinic. Če želiš situacijo popravit začni postopoma več jest (vsaj 1500 kcal) in to zdrave hrane v zdravih vsaj 5 obrokih na dan, telovadi še naprej in postopoma se bo metabolizem navadil na večje količine hrane. Če boš potem po nekaj mesecih normalnega prehranjevanja zmanjšala vnos kalorij za kakih 300 na dan (1200) boš shujšala.

Lep pozdrav!

NN hvala za odgovor!

Pia

NN hvala za odgovor!

Pia

Kot je napisal(a) nn, ne shujšaš zaradi upočasnjenega metabolizma. Absolutna spodnja meja, pod katero naj ne bi šli nikoli, je 1200 kcal. Razlog za to je kot prvo dejstvo, da s tako revnim energijskim vnosom ne moremo pridobiti vseh hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje. Kot drugo pa ravno upočasnjevanje metabolizma.

Dieta s tako malo kalorijami (1200) je smiselna le za tiste, ki morajo hitro shujšati zaradi bolezenskega stanja, ki je posledica debelosti. Nikakor pa to ni smiselno pri hujšanju zaradi kozmetičnih razlogov. Zaradi takih diet piše Sharkey v Fitness & Health: “the more we diet, the fatter we get”.

Pišeš, da telovadiš 3 ure na dan. Tudi to je GOTOVO razlog za tvoje neizgubljanje telesne teže. S tolikšno aktivnostjo si v stanju pretreniranosti. Namesto da bi tvoje telo v fitnesu pridobivalo mišice in tako kurilo več kalorij, jih zaradi preobremenitve in hkratne diete izgublja. Posledica je upočasnitev metabolizma, znižanje hitrosti bazalnega metabolizma ter povečano kopičenje maščob.

Priporočam ti, da obiske v fitnesu omejiš na dvakrat tedensko. Prav tako omeji svoj tek tako, da boš imela tedensko vsaj 2-3 dni proste vsake aktivnosti. Kalorije dvigni nad 1500. Večino jih zaužij v prvih dveh dnevnih obrokih. Zvečer jej malo ogljikovih hidratov ter več beljakovin (pusto meso, ribe).

Lp, Andrej

Kot sem nekje prebrala , sploh ni res , da je vzrok za to , da se ne shujša upočasnjen metabolizem.Andrej je pisal/pisala:
>
> Kot je napisal(a) nn, ne shujšaš zaradi upočasnjenega
> metabolizma. Absolutna spodnja meja, pod katero naj ne bi šli
> nikoli, je 1200 kcal. Razlog za to je kot prvo dejstvo, da s
> tako revnim energijskim vnosom ne moremo pridobiti vseh
> hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje. Kot drugo pa ravno
> upočasnjevanje metabolizma.
>
> Dieta s tako malo kalorijami (1200) je smiselna le za tiste,
> ki morajo hitro shujšati zaradi bolezenskega stanja, ki je
> posledica debelosti. Nikakor pa to ni smiselno pri hujšanju
> zaradi kozmetičnih razlogov. Zaradi takih diet piše Sharkey v
> Fitness & Health: “the more we diet, the fatter we get”.
>
> Pišeš, da telovadiš 3 ure na dan. Tudi to je GOTOVO razlog za
> tvoje neizgubljanje telesne teže. S tolikšno aktivnostjo si v
> stanju pretreniranosti. Namesto da bi tvoje telo v fitnesu
> pridobivalo mišice in tako kurilo več kalorij, jih zaradi
> preobremenitve in hkratne diete izgublja. Posledica je
> upočasnitev metabolizma, znižanje hitrosti bazalnega
> metabolizma ter povečano kopičenje maščob.
>
> Priporočam ti, da obiske v fitnesu omejiš na dvakrat
> tedensko. Prav tako omeji svoj tek tako, da boš imela
> tedensko vsaj 2-3 dni proste vsake aktivnosti. Kalorije
> dvigni nad 1500. Večino jih zaužij v prvih dveh dnevnih
> obrokih. Zvečer jej malo ogljikovih hidratov ter več
> beljakovin (pusto meso, ribe).
>
>
>
> Lp, Andrej

Zakaj pa potem?

Andrej

Tudi sama sem imela podoben problem kot ti.Na dan sem zauzila okoli 700 kcal,od tega predvsem zelenjavo,sadje in ostale podobne stvari.Telovadila sem na orbitreku,na dan prehodila veliko vec kot vecina.In se ni nic zgodilo,moja teza je ostajala ista! To me je ze prav jezilo,ker sem gledala,kako se drugi basejo s cipsi in cokoladami,na koncu pa so oni tisti,ki se pohvalijo z izgubo teze,jaz pa ki sem stradala in ostajala lacna,nisem od tega imela nic.V nadaljevanju sem zacela z dieto,ki je narekovala vsaj 3 obroke dnevno (prej sem zauzila le 2,pa se ta pretezno zelenjavna) in pocasi ze videvam rezultate.Zaradi tega sem imela slabo kri in imela hudo anoreksijo…Svetujem ti,da zacnes z dieto,ki bo vkljucevala dovolj hranilnih snovi,ki jih potrebujes in bos vseeno hujsala.Najvecja napaka od vsega pa je,da se hrani popolnoma odpoves.Telesa pa zal tako ne mores prevarati!

Odvisno je kaj jes. Ni vsaka kalorija enaka. Odvisno je koliko Beljakovin, OH, mascob zauzijes. Priporocam B 25%, OH 50% M 25%
1g beljakovin in OH = 4 KCal
1g mascob = 9 Kcal !

Znizaj OH, povecaj vnos B . Ta dieta velja kot za ostale, samo na kratek rok! 14-20 dni

New Report

Close