Zakaj nekatere tako moti, če nekdo jemlje proteine?
Jaz mislm, da se 3/4 folka, ki vsakodnevno uživajo te praške proteinov in pijejo zraven Redbull, ne zaveda kako škodo na dolgi rok si delajo, ja ok zdaj so fit in mišičasti. Ampak a se neb kdo vprašal po zdravi kmečki pameti zakaj je to potrebno, če ješ raznovrstno hrano. A ni bolj zdravo pojest zrezek pa zelenjavo, kot šejk s proteini, wtf resno, kam gre ta svet? Pa ne pametujem, samo povem, da se bodo posledice kazale šele čez desetletja…..
Brezpredmetno vprašanje. Valda, da vem, da so proteini sinonim za beljakovine. Sprašujem pa za proteine v obliki praška oziroma prehranskega dopolnila. Se pa strinjam, da marsikateri predsodkar ne ve tega. Ali pa celo enačijo proteine s steroidi.
[/quote]
Aha, potem pa tako povej, da se ti ljudje čudijo, ker namesto normalne beljakovinske hrane vase bašeš kemične pripravke, praške in te zadeve.
To pa verjamem, da se ti čudijo.
Ob vseh normalni hrani, polni beljakovin, da bi se človek basal s praški?
Od kje ti ideja, da so kemično pripravljeni? Gre za koncentrate oz. izolate naravnih sestavin.
[/quote]
Ja, ti praški so pa res izjemno naravni.
Kaj je pa narobe z recimo fižolom ali pa zrezkom ali pa jajci ali pa skuto ali pa grahom ali pa…
Zakaj mora biti prašek in ne običajna hrana?
Domnevam, da tule gor niso ravno vrhunski športniki, da bi rabili kake take dodatke.
Mi je pa res smešno, ko vidiš nekoga, ki ni nikoli nič kaj športal potem se vpiše v fitnes in takoj nabavi beljakovinske praške pa shake pa kaj vem kaj še vse. Bebci pač.
Od kje ti ideja, da so kemično pripravljeni? Gre za koncentrate oz. izolate naravnih sestavin.
[/quote]
S taužent dodatki, pa ponavadi čist preveč sladkorja.
Dej ti men lepo po kmečko razloži, v čem bi bila lahko teoretična prednost jemanja tega?
Razen da nekomu fajn filaš denarnico – ker poceni tudi niso.
Moti… večinoma zato, ker absolutni zagovorniki ponavadi sploh ne vedo kaj pišejo oz. s čim se hranijo. Ne vedo da je whey sirotka, proteini beljakovine, itd – pa zato izpadejo “pametnjakoviči”.
Res pa je, da so nekatere izmed teh zadev v praških čisto OK in zdrave in namenjene predvsem temu, da si lahko zagotoviš dovolj točno pravih beljakovin oz. aminokislin za regeneracijo mišic – ali pa rast mišic – brez da bi se ti bilo treba nažirati npr. z jajci, skuto ali belim mesom. Ker bi moral res pogoltniti ogromno… npr do 10 jajc…
A za to, da najdeš tiste neproblematične in “zdrave”… je treba precej vedeti in natančno brati deklaracije – kar pa se večini ne da.
S taužent dodatki, pa ponavadi čist preveč sladkorja.
Dej ti men lepo po kmečko razloži, v čem bi bila lahko teoretična prednost jemanja tega?
Razen da nekomu fajn filaš denarnico – ker poceni tudi niso.
[/quote]
Tako kot pri vsej pakirani hrani, je treba tudi tukaj prebrati sestavine. Obstajajo čisti proteini, izolati oz. koncentrati brez enega dodatka in obstajajo taki, ki jih vsebujejo cel kup. Tako kot npr. piškoti, sladoled, čokolada in pač vsa hrana, ki jo kupujemo zapakirano.
Zdaj, zakaj bi nekdo to jemal, je pa različno od vsakega posameznika, kaj hoče s tem dosečt. Recimo, pri hujšanju pride vedno do izgube tako maščobe kot mišic, če povečaš vnos beljakovin, na 2 g na kg telesne teže, je dokazano, da izgubljaš več maščobe in manj mišične mase (ne glede na stopnjo aktivnosti).
Zdaj 2 g beljakovin na kg telesne teže je z normalno prehrano, sploh če nisi ravno ljubitelj mesa in jajc, zelo težko doseči, zato si pač pomagaš z beljakovinskimi dodatki.
Sirotkine beljakovine so ene najlažje prebavljivih in naše telo jih lahko zelo dobro izkoristi, tako d pridejo prav tudi raznim bolnikom, ki zaradi slabosti ali drugih težav ne morejo uživati dovolj navadne hrane.
Ne glede na to, koliko beljakovin na dan zaužiješ, je fajn če so te enakomerno razporejene čez dan. Proteini v prahu so enostaven dodatek, s katerim lahko beljakovinsko reven obrok spremeniš v sprejemljivega …
Pa tega je še več, sploh če greš na področje fitnesa oz. pridobivanja miščične mase, ampak pustimo to, tudi če jih uživajo navadni smrtniki, ni prav nič narobe.
Enostavno gre za dodatek k prehrani, nekateri ga potrebujejo, drugi pač ne. Ne gre pa za nobeno kemično, umetno in ne vem še kakšno oh in sploh zadevo.
Zakaj bi se moral prenažirati z beljakovinami pa naj gre za jajce , skuto ali pa praške?
Povprečen človek poje itak preveč beljakovin. Večina bolj malo miga, sploh monovci so znani po tem, da raje visijo tu gor kot migajo.
Včasih so ljudje fizično delali vsak dan ali v službi ali na kmetiji ali v rudniki pa se niso nažirali ne z mesom, še manj s praški. Danes pa večina bolj malo miga, bi se pa morali filat z beljakovinami?
Razen seveda, če so tule na monu vrhunski športniki, ki med intenzivnim treningom še več ur visijo na monu.
Tako kot pri vsej pakirani hrani, je treba tudi tukaj prebrati sestavine. Obstajajo čisti proteini, izolati oz. koncentrati brez enega dodatka in obstajajo taki, ki jih vsebujejo cel kup. Tako kot npr. piškoti, sladoled, čokolada in pač vsa hrana, ki jo kupujemo zapakirano.
Zdaj, zakaj bi nekdo to jemal, je pa različno od vsakega posameznika, kaj hoče s tem dosečt. Recimo, pri hujšanju pride vedno do izgube tako maščobe kot mišic, če povečaš vnos beljakovin, na 2 g na kg telesne teže, je dokazano, da izgubljaš več maščobe in manj mišične mase (ne glede na stopnjo aktivnosti).
Zdaj 2 g beljakovin na kg telesne teže je z normalno prehrano, sploh če nisi ravno ljubitelj mesa in jajc, zelo težko doseči, zato si pač pomagaš z beljakovinskimi dodatki.
Sirotkine beljakovine so ene najlažje prebavljivih in naše telo jih lahko zelo dobro izkoristi, tako d pridejo prav tudi raznim bolnikom, ki zaradi slabosti ali drugih težav ne morejo uživati dovolj navadne hrane.
Ne glede na to, koliko beljakovin na dan zaužiješ, je fajn če so te enakomerno razporejene čez dan. Proteini v prahu so enostaven dodatek, s katerim lahko beljakovinsko reven obrok spremeniš v sprejemljivega …
Pa tega je še več, sploh če greš na področje fitnesa oz. pridobivanja miščične mase, ampak pustimo to, tudi če jih uživajo navadni smrtniki, ni prav nič narobe.
Enostavno gre za dodatek k prehrani, nekateri ga potrebujejo, drugi pač ne. Ne gre pa za nobeno kemično, umetno in ne vem še kakšno oh in sploh zadevo.
[/quote]
Ko se monovci bašejo s praški, si škodujejo.
Ja, večina ljudi požre preveč beljakovin, kar škodi ledvicam.
Sploh te bebave diete z veliko beljakovinami in za zastane monovce, ki so daleč od športnikov, je to zelo obremenjujoče za ledvice. AMpak saj, če ena ledvica odpove, imaš pa še drugo a ne da?
Zakaj bi se moral prenažirati z beljakovinami pa naj gre za jajce , skuto ali pa praške?
Povprečen človek poje itak preveč beljakovin. Večina bolj malo miga, sploh monovci so znani po tem, da raje visijo tu gor kot migajo.
Včasih so ljudje fizično delali vsak dan ali v službi ali na kmetiji ali v rudniki pa se niso nažirali ne z mesom, še manj s praški. Danes pa večina bolj malo miga, bi se pa morali filat z beljakovinami?
Razen seveda, če so tule na monu vrhunski športniki, ki med intenzivnim treningom še več ur visijo na monu.
[/quote]
Zakaj – je odgovorjeno že zgoraj.
iz lastne izkušnje pa ti lahko povem, da prav pride pri hudih bolnikih (ker ne morejo pojesti dovolj navadne hrane – jo izbruhajo) in tudi pri fizično aktivnih starostnikih, da ne pride do tega, da se kar “posušijo” v starosti.
Sam imam kar problem z očetom, ki v 80 letih še vedno prekolesari dnevno po 60 in več km… poje pa bistveno premalo … in ga poskušam prepričati, da si vsaj občasno pomaga s tem.
Na mojem primeru – uporabljam občasno; npr. po daljšem kolesarskem izletu se mi ne da kuhati, pa velikokrat sem tudi preutrujen, da bi mi ustrezalo jesti kaj več – takrat mi res prav pride.
Ali pa grem veslat na Sočo in sem večino dne v kajaku – takrat spijem eno rundo vmes in eno na koncu dne, ko zaključim okrog 18h, pa me kar nasiti in lakota izgine… in v eni uri nisem več kot ožeta cunja in lahko vozim domov, brez da bi se mi prikazovale razne pizze ali večerje kar naprej…
iz lastne izkušnje pa ti lahko povem, da prav pride pri hudih bolnikih (ker ne morejo pojesti dovolj navadne hrane – jo izbruhajo) in tudi pri fizično aktivnih starostnikih, da ne pride do tega, da se kar “posušijo” v starosti.
Sam imam kar problem z očetom, ki v 80 letih še vedno prekolesari dnevno po 60 in več km… poje pa bistveno premalo … in ga poskušam prepričati, da si vsaj občasno pomaga s tem.
Na mojem primeru – uporabljam občasno; npr. po daljšem kolesarskem izletu se mi ne da kuhati, pa velikokrat sem tudi preutrujen, da bi mi ustrezalo jesti kaj več – takrat mi res prav pride.
Ali pa grem veslat na Sočo in sem večino dne v kajaku – takrat spijem eno rundo vmes in eno na koncu dne, ko zaključim okrog 18h, pa me kar nasiti in lakota izgine… in v eni uri nisem več kot ožeta cunja in lahko vozim domov, brez da bi se mi prikazovale razne pizze ali večerje kar naprej…
[/quote]
Zanimivo.
[/quote]
Eno so bolniki pa vrhunski športniki – ti res rabijo vse mogoče prehranske dodatke.
En zdrav monovec pa jih nikakor ne rabi. Pa, če malo sedeš na kolo ali pa malo poveslaš jih tudi ne rabiš. Razen, če treniraš kaj vem 20 in več ur na teden. Potem pa verjamem, da rabiš. Če pa recimo kolesariš, tečeš tam 10, 12 ur na teden pa ne rabiš.
Od kje vam podatki, da večina ljudi poje preveč beljakovin?
Ker je ravno nasprotno, večina jih poje premalo. OZ. so ravno nekje na spodnji priporočljivi meji, ki je 0.8 g na kg telesne teže. Odvino je pa tudi od vira teh beljakovin.
Novejše raziskave kažejo, da je optimalna vrednost višja, tam 1.5 do 2 g na kg telesne teže. Pa tudi, če vnos povečamo do 5 g na kg telesne teže niso zaznali škodljivih učinkov.
Od zdravnikov.
Večina ljudi se baše z mesom na polno. Skoraj vsak dan jedo meso.
Velik del teh ljudi pa večino življenja presedi, preleži.
Včasih so ljudje fizično delali, konkretno fizično delali, pojedli pa veliko manj beljakovin kot danes.
Zdaj pa sedenje v službi, visenje na monu, visenje pred Tv in bi kar naenkrat rabili več beljakovin?
Ne, rabili bi več gibanja.
Če ne verjameš, ti predlagam sprehod na kak dializni oddelek pa malce povprašaš kaj škoduje ledvicam (poleg sladkorne seveda, ki izjemno pogosto uniči ledvice).
Eno so bolniki pa vrhunski športniki – ti res rabijo vse mogoče prehranske dodatke.
En zdrav monovec pa jih nikakor ne rabi. Pa, če malo sedeš na kolo ali pa malo poveslaš jih tudi ne rabiš. Razen, če treniraš kaj vem 20 in več ur na teden. Potem pa verjamem, da rabiš. Če pa recimo kolesariš, tečeš tam 10, 12 ur na teden pa ne rabiš.
[/quote]
Kar sem napisal, je na osnovi pogovorov s strokovnjaki za klinično in športno prehrano.
Predlagam da poskusiš – npr prekolesari dobrih 100 km malo gor in dol po Slo ali pa veslaj 6 ur – in potem poskusi obe varianti; navadno hrano ali pa tole (oz kombinacijo) – in poročaj.
Mnenju na osnovi izkušnje bom rad prisluhnil.
P.S. Pa – vsaj jaz – nikjer ne pišem da RABIŠ. Pravim samo, da prav pride in je koristno – ne pa nujno.
Nujno (pa tudi ne 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) je samo pri športih, ki trajajo intenzivno več kot 3-4 ure, več dni zapored.
A to so ti v fitnesu oprali možgane, da bi ti prodali več praškov?
Ja, ledvicam škodijo taki veliki vnosi beljakovin.
[/quote]
Kako veliki vnosi škodijo?
Se strinjam z Rokom, nikjer nisem napisala, da je treba uživat praške. Gre izkjlučno za odločitev posameznika, tako kot pri vseh drugih zadevah, ki se tičejo hrane in prehranskih dopolnil.
Pač ste vprašali in dobili ste odgovor, lahko se z njim strinjate, ali pa ne. Po želji.
Zanimivo.
[/quote]
Takim oslabelim zdravniki sami predpisujejo beljakovine v prahu.
Sicer si lahko pomagamo z raznimi jajčnimi kremami, mlečnimi lahkimi jedmi, ki pa za oslabele, ne le starejše in dementne, ki imajo težave s požiranjem, niso dovolj.
Tako oslabeli dobijo dekubituse, pteležanine, otiske kože že v 24.urah.
Ko se odprejo, se vidi celo kosti in zdravljenje takih posledic oslabitve je težka in dolgotrajna.
Meso, kvalitetno, jajca, so temeljnega pomena. Kaše in stročnice so včasih nezadostne in jih taki ljudje ne morejo pojesti v zadostnih količinah.