Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj se daje deklicam punčke?

Zakaj se daje deklicam punčke?

Zakaj se majhnim otrokom ženskega spola da za igrače punčke? Dvo ali tri letnica še sebe ne obvlada, pa mora že skrbeti za “dojenčka”.

V preteklosti je bilo to smiselno, saj je bilo treba žensko že zgodaj navajati na “njeno” mesto v družbi.
Če bom kdaj imela hčer, teh igrač ne bo dobila.

Samo ne z argumentom, da jih bo HOTELA imeti. Hotela jih bo samo zato, ker jih bodo imele druge deklice.

In zdaj ti hčerki zaradi nekega principa ne boš dala za igrat punčke? Deklice so po naravi bolj nežne, skrbne, v veselje jim je imeti dojenčka. Če imajo še kakega mlajšega sorojenca, pa sploh, saj v igri oponašajo starše. Seveda se vse deklice ne igrajo ne vem koliko z dojenčki. Moja hčerka se je bolj malo, imela je dojenčke, Barbike (to so ji kupili drugi), pa je večinoma raje izbrala sestavljanke.
Hčerki ponudi različne igrače, pa bo sama izbrala, s katerimi se bo igrala. Ne jo pa omejevati pri tem. No, pri nas smo se izogibali le pištolam.

moje osebno mnenje je, da za ljudi s takim razmišljanjem kot je tvoje, izbira – imeti otroka, ni najboljša.
Otrok potrebuje igrače, pa če so to punčke, avtomobilčki, didaktične igrače, ……
Kakšne igrače pa bi ji ti kupovala ?

Aha, jaz bi hčerko omejevala. Zanimivo.
Ta argument je izredno slab.
Ker po tej logiki morate tudi majhnim fantkom dati punčke kot igračke. Zakaj tega ne počnete?

Ojej ti pa imaš težave:)

moja je pri dveh letih hotela imeti “bojna” (beri baby borna) pa ima dva brata in doma nismo imeli punčk/dojenčkov. Skrb za njenega bojna (cel čas je bil nag) ji je vzela ogromno časa,in sploh ni imela možnosti za normalno otroštvo.

Starši, ki vehementno že v naprej razlagajo, česa njihovi otroci (zaradi njihovih bolnih for) ne bodo imeli so prav komični:)

in po tvoje naj torej prepovemo prodajo punčk, ali kaj?

p.s. in kaj je po tvoje primerno za punčke in kaj za fantke – ti gotovo ne bodo smeli imeti avtomobilčkov in orodja, ker je to preveč klišejsko?

Kdo pa pravi, da ne. Tudi nohte si kdaj nalakira. Big deal. Sestra pa vozi njegovega bagija in vrti njegovega bayblada. Zvečer pa cela družina igra človek ne jezi se ali kako drugo družabno igro.
Kaj bi pravzaprav rada povedala ? Malo se ozri okoli in boš videla, da večina otrok uporablja kombinirane igrače, tako za deklice, kot za fantke.

Nevem za druge,jaz sem poleg punč imela tudi avtomobile,take specialne,ki mi jih je kupil moj starejši dragi bratec.Tudi jaz sem svojim otrokom omogočila razovrstne igrače.

Ker je hčerka najstarejša, so seveda tudi njeni bratci imeli dostop do dojenčkov. In kdaj pa kdaj katerega vzeli v roke in se z njim igrali. Enkrat sta si najmlajša podložila trebuščke, da sta bila ‘noseča’. Seveda pa so najraje imeli bagerje, smetarje.

ja itak, moji so se igrali tako s punčkami, kot legicami, Barbikami, action mani, pištolami, sestavljankami….

zato mi je nastrojenost proti neki vrsti igrač prav smešna:)

Ma zakaj bi pa morale deklice imeti prav dojenčke za previjanje in hranjenje?

Saj lahko imajo druge vrste lutk in figuric, ki ne napeljujejo prav na materinsko obnašanje, ampak druge vrste igre.

Tako deklice kot dečki, z razvojnega stališča je namreč priporočljivo, da imajo za igranje lutke.

Prav tako ni nujno, da imajo kuhinje, igračke likalnike in pralne stroje.

Naj imajo različne posodice, košarice in škatle, plastelin in druge materiale za oblikovanje, kocke in druge materiale za sestavljanje, ki spodbujajo k ustvarjanju in ustvarjalni igri.

Mogoče pri dveh treh ne razume kaj pomeni punčka ampak kasneje seveda če ni fantovski tip si bo želela in mislim da ni nič narobe da se ji kupi punčka

Kdo sem, kaj sem? Sem vesoljka in ne prihajam v miru.!!!!

Mislim, da se motiš. Pač razmišljaš kot odrasla oseba (tako bi tudi jaz razmišljala, če ne bi sama doživela drugače).

Imam punčko in fantka. Obema nikoli nisem “vsiljevala” igrač (Barbike za punčke, avti za fante). Sama sta odločala s čim se bosta igrala. Hčera se je vedno igrala z vsemi igračami (od punčk pa do avtov). Pri sinu pa mi je bilo tako zanimivo, da je v začetku njegove “igralne karijere” VEDNO izbral avtomobile. Sedaj, pa že opažam (kmalu bo star leto in pol), da si vzame čas tudi za kakšnega dojenčka (ki jih ima sestra) in se tako lepo igra, da mi ga je prav lepo gledati. Vendar so avti še vedno zakon (prej je rekel avto, kot mama) :))

Zato ne morem potrditi tvojega razmišljanja. Mislim, da otroci izberejo igrače sami. Verjamem, da ni nikogar, ki bi namenoma dajal določene igrače svojemu otroku samo zato, da bi mu vcepil neke življenske vzorce (npr. pri punčkah skrb za otroke, kuhanje, čiščenje …)

Ko je bil sin star 7 mesecev, sem pred njega postavila punčko in kamion. Izbral kamion.

Ko sem enako vajo naredila pri hčeri, je z rokicami posegla po punčki.

Tko, da je nekaj na tem!

Ker jih hočejo imeti. Ja, vem, da nisi hotela tega slišat, ampak ni pomoči.

vsakega nekaj pa je. tudi fantki se radi igrajo z dojenčki in tudi deklice imajo rade avtomobile.

Kolikor spremljam dogajanje tule, je še v veliko slovenskih družinah vloga ženske v družini še zmeraj enaka. Skrbet za otroke, kuhat, prat, likat, pucat … večinoma poleg službe.

Sicer sem pa že jaz kot otrok, pred 40+ leti, imela tud železnico, pa avtomobilčke, pa neko orodje za šraufat in zbijat, seveda pa tud punčke, štedilnik, posodice in podobno.
In tud dandanašnji poznam nekaj punčk, ki se ne igrajo izključno s punčkami.
Se pa it neke principe glede igrač, se mi zdi pa brez veze. Tko kot starši, ki otrokom ne kupijo pušk in pištol, da ne bodo agresivni. Pol si pa delajo puške iz vej in pištole iz lego kock in se glih tko “streljajo”.

Moja hči je bila v detinstvu mahnjena na medvedke. Vseh vrst in vseh barv.
Potem si je sama zaželela dojenčka – starost nekje 2,5 leti.
Kupili smo ji še zibelko, da jo je dajala spat (sploh je tista punčka zelo veliko spala – čudno, ker je hči potrebovala zelo malo spanca).
Pri starosti cca 5-6 let si ja zaželela še eno punčko, tako “ta pravo” in pri starosti 8 let še zadnjo, res lepo punčko s čudovitim obrazom in dolgimi lasmi. Tej je tudi šivala nerodne oblekice, ki pa so bile “ah in oh”.
Pri starosti cca 3-5 let se je ogromno igrala z avtomobilčki, delala je dirkalne steze in podobno.
Pri starosti cca 7 let se je igrala z bratrančevim orodjem.
Torej – pri nas si je otrok igrače izbiral sam.
Zaradi viška ali manjka česarkoli mislim da nima travm.

za razliko od tvojega zelo plitkega gledanja, da je otrok prazen list, na katerega starši in okolica napišejo, kar hočejo, pride otrok z določenimi predispozicijami in nagnjenji že na svet. in ženskim otrokom je do neke mere prirojeno, da se igrajo mamice, deloma zaradi genov, deloma zaradi kulturne dediščine – ja, to prineseš že v kodu zapisano – deloma preprosto zaradi pripravljanja na biološke funkcije.ne delajo tega vse, jasno, a vzorec je dovolj reprezentativen.

s tem, da boš otroka kao ‘v nič usmerjala’, ga boš ravno tako ukalupila, v imenu nekih dokaj neumnih, nedoraslih idej. mao se poglobi v psihologijo – zlasti sebe.

Ne bo rekel drugega kakor to. V vrtcu sem opazoval majhne deklice in tudi fantke, velikokrat se dogodi da malo starejše deklice želijo voditi mlajše in zelo lepo čuvajo nanje, res že skoraj tako kakor da so mamice. Jasno vse ob budnem očesu zaposlenih. Človek dobi občutek kakor, da so si deklice z rojstvom prinesle na svet materinski čut in zgleda kakor da bi v resnici želele varovati šibkejšega. Torej plastična punčka ni nič slaba izbira za igro, vsaj zame ne.

a si mogoče pomislila, da je v malih deklicah še nekaj “nagonsko” naravnega in da čutijo, da so za to na svetu, da negujejo “mladička” otroka , da je to naravna stvar?

Seveda, dokler jih feministične mame ne odvrnejo od tega….in jih naučijo grobosti in sovražnosti do moških …

New Report

Close