Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek zakaj se mi marmeladni žepki vedno odprejo?

zakaj se mi marmeladni žepki vedno odprejo?

res, vedno se mi odpre cca 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žepkov …. obup.

Nazadnje sem delala tako da sem testno (potem ko sem ga razrezala in dala gor marmelado) po robovih namazala s stepenim beljakom, nato prepognila in zlepila z vilicami (res natančno) …. a vseeno, več kot 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žepkov je bilo odprtih ….

kaj vraga delam narobe? S čim naj si pomagam?

Robove namažem z rumenjakom in se nikoli ne odprejo.

Preveč je vlage ki na vročini hoče izhlapet. Probaj z bolj trdo marmelado, ali bolj suhim testom.

Sem imela isti problem. Vse poizkusila. Potem sem kupila marmelado za peko in glej marmelada se ne premakne!

In v čem je keč marmelade za peko?

brklc… khm … imam en recept za žepke kamor gre notri kvas (berem po kulinariki – tam sem zasledila le pecilni ali pa še to ne), moka, potem dam pol-pol rastlisnka-svinjska mast (ne me križat) in kisla smetana.

ko premesim, gre kepa testa za 2 uri v škafec hladne vode. Ko kepa splava, vzamem ven, pomokam in začnem valjati.

mogoče je tu problem, čeprav testo po mojem občutku ni “premokro” …. vendar, okus testa je čuuuudovit … bom probala še s to marmelado za peko – predvidevam je je zlo trda … ?

Hvala vsem!

Pa ne da delaš iste k moja pokojna stara mt??? Dj sliko pliiiss! Je pa res da jih nikoli ni dala v vodo, sj je keč rahlosti pečenega testa prav v masti. Jst sicer uporabim rastlinsko. Ja “marmelada za peko” je čist navadna trda marmelada… (spet se dela cela znanost in drago prodaja…)

Pa ne da delaš iste k moja pokojna stara mt??? Dj sliko pliiiss! Je pa res da jih nikoli ni dala v vodo, sj je keč rahlosti pečenega testa prav v masti. Jst sicer uporabim rastlinsko. Ja “marmelada za peko” je čist navadna trda marmelada… (spet se dela cela znanost in drago prodaja…)[/quote]

nimam zdele nič za slikat, delala sem jih v petek, jih že zdavnaj ni več ..:-) … bodo pa spet jutri na pekaču ..:-)

na izgled niso nič kej drugačni kot tisti po kulinariki, okus pa je res super (no, mislim da so vsi tile žepki super) … hec je da če bi marsikomu razlagala tole o masti bi imeli takoj probleme … ko pa mislijo da je maslo ali margarina pa jih ne morejo prehvalit….

zakaj si napisal tisto o krhkosti testa in masti – v povezavi z vodo? Hvala.

Ja, zgleda da nimam pojma o vodi in testu… Zakaj daš testo v vodo?

In v čem je keč marmelade za peko?[/quote]
Gostejša je!

Naredi z zobotrebcem kakšno luknjico pa bo ok!

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

In v čem je keč marmelade za peko?[/quote]
Gostejša je![/quote]

Ma neeee??? Kej tacga! Meni kot u iber nesposobnemu in lenemu gospodincu (sam se imam za tacga)so take stvari jasne, vam pa ne…

Jst edin kadar kuham in pečem je to kot zafrkancija z mularijo… Oni mene učijo to , jst pa vmes mal dražm in filozofiram.. Pol se pa še dobr najemo in posladkamo, in to je to…

Gostejša je![/quote]

Ma neeee??? Kej tacga! Meni kot u iber nesposobnemu in lenemu gospodincu (sam se imam za tacga)so take stvari jasne, vam pa ne…

Jst edin kadar kuham in pečem je to kot zafrkancija z mularijo… Oni mene učijo to , jst pa vmes mal dražm in filozofiram.. Pol se pa še dobr najemo in posladkamo, in to je to…[/quote]

Gospod moj poklon!!

Ja, zgleda da nimam pojma o vodi in testu… Zakaj daš testo v vodo?[/quote]

zato ker tako piše v receptu :-))))) … res, nimam pojma zakaj sicer …
vprašala sem te, ker morebiti pa obstaja neka povezava s to vodo ki je jaz ne poznam – in bi se jo dalo razložiti s pomočjo znanja kemije recimo …
najbrž ne bo nič slabše in naredim enkrat brez vode, in pa kakega špiknem z zobotrebcem … hvala!

Ja, zgleda da nimam pojma o vodi in testu… Zakaj daš testo v vodo?[/quote]

zato ker tako piše v receptu :-))))) … res, nimam pojma zakaj sicer …
vprašala sem te, ker morebiti pa obstaja neka povezava s to vodo ki je jaz ne poznam – in bi se jo dalo razložiti s pomočjo znanja kemije recimo …
najbrž ne bo nič slabše in naredim enkrat brez vode, in pa kakega špiknem z zobotrebcem … hvala![/quote]

Hehehehe, rolll… Je a če bi nekje pisal skoč čez okn, bi tud?

Dj no, zamesš, pustiš vsahajat, nrdiš, spečeš in to je to… Gre tud brez špikanja;-))))
Amm, jst sm pa tak kuhar, da delam le po receptih meni blizu ljudi… Ima potem hrana poseben okus….

Ponavlam vprašanje, ker me res zanima: Zakaj je dobro dat testo v vodo dokler ne priplava gor? Ajde mojstrice…

po moje jih pa na previsoki temperaturi pečeš, probaj malo zmanjšat in ene 5 min dlje.

Aha, sem dobil strokovni odgovor od 15 letnice: keč potopitve testa je v tem, da ko voda v testu med peko izpareva, se testo napihne, kar daje lepšo (pokončno-višjo) obliko izdelka in rahlost testa.

čak, a res?

če je tako, jih bom pa res na mal nižji temperaturi pekla. …

hvala brklc! hvala mon!

Tudi jaz imam ta večni problem, ….mislim da sem danes prišla do odgovora…testo mora biti zelo natanko razvaljano, danes jih pečem, in prva runda je bila razvaljano mali bolj na debelo so odprti, zdaj sem razvaljala na tanko so pa zaprti😉😀😁😁😁

New Report

Close