zakaj se mi marmeladni žepki vedno odprejo?
res, vedno se mi odpre cca 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žepkov …. obup.
Nazadnje sem delala tako da sem testno (potem ko sem ga razrezala in dala gor marmelado) po robovih namazala s stepenim beljakom, nato prepognila in zlepila z vilicami (res natančno) …. a vseeno, več kot 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žepkov je bilo odprtih ….
kaj vraga delam narobe? S čim naj si pomagam?
brklc… khm … imam en recept za žepke kamor gre notri kvas (berem po kulinariki – tam sem zasledila le pecilni ali pa še to ne), moka, potem dam pol-pol rastlisnka-svinjska mast (ne me križat) in kisla smetana.
ko premesim, gre kepa testa za 2 uri v škafec hladne vode. Ko kepa splava, vzamem ven, pomokam in začnem valjati.
mogoče je tu problem, čeprav testo po mojem občutku ni “premokro” …. vendar, okus testa je čuuuudovit … bom probala še s to marmelado za peko – predvidevam je je zlo trda … ?
Hvala vsem!
Pa ne da delaš iste k moja pokojna stara mt??? Dj sliko pliiiss! Je pa res da jih nikoli ni dala v vodo, sj je keč rahlosti pečenega testa prav v masti. Jst sicer uporabim rastlinsko. Ja “marmelada za peko” je čist navadna trda marmelada… (spet se dela cela znanost in drago prodaja…)[/quote]
nimam zdele nič za slikat, delala sem jih v petek, jih že zdavnaj ni več ..:-) … bodo pa spet jutri na pekaču ..:-)
na izgled niso nič kej drugačni kot tisti po kulinariki, okus pa je res super (no, mislim da so vsi tile žepki super) … hec je da če bi marsikomu razlagala tole o masti bi imeli takoj probleme … ko pa mislijo da je maslo ali margarina pa jih ne morejo prehvalit….
zakaj si napisal tisto o krhkosti testa in masti – v povezavi z vodo? Hvala.
In v čem je keč marmelade za peko?[/quote]
Gostejša je![/quote]
Ma neeee??? Kej tacga! Meni kot u iber nesposobnemu in lenemu gospodincu (sam se imam za tacga)so take stvari jasne, vam pa ne…
Jst edin kadar kuham in pečem je to kot zafrkancija z mularijo… Oni mene učijo to , jst pa vmes mal dražm in filozofiram.. Pol se pa še dobr najemo in posladkamo, in to je to…
Gostejša je![/quote]
Ma neeee??? Kej tacga! Meni kot u iber nesposobnemu in lenemu gospodincu (sam se imam za tacga)so take stvari jasne, vam pa ne…
Jst edin kadar kuham in pečem je to kot zafrkancija z mularijo… Oni mene učijo to , jst pa vmes mal dražm in filozofiram.. Pol se pa še dobr najemo in posladkamo, in to je to…[/quote]
Gospod moj poklon!!
Ja, zgleda da nimam pojma o vodi in testu… Zakaj daš testo v vodo?[/quote]
zato ker tako piše v receptu :-))))) … res, nimam pojma zakaj sicer …
vprašala sem te, ker morebiti pa obstaja neka povezava s to vodo ki je jaz ne poznam – in bi se jo dalo razložiti s pomočjo znanja kemije recimo …
najbrž ne bo nič slabše in naredim enkrat brez vode, in pa kakega špiknem z zobotrebcem … hvala!
Ja, zgleda da nimam pojma o vodi in testu… Zakaj daš testo v vodo?[/quote]
zato ker tako piše v receptu :-))))) … res, nimam pojma zakaj sicer …
vprašala sem te, ker morebiti pa obstaja neka povezava s to vodo ki je jaz ne poznam – in bi se jo dalo razložiti s pomočjo znanja kemije recimo …
najbrž ne bo nič slabše in naredim enkrat brez vode, in pa kakega špiknem z zobotrebcem … hvala![/quote]
Hehehehe, rolll… Je a če bi nekje pisal skoč čez okn, bi tud?
Dj no, zamesš, pustiš vsahajat, nrdiš, spečeš in to je to… Gre tud brez špikanja;-))))
Amm, jst sm pa tak kuhar, da delam le po receptih meni blizu ljudi… Ima potem hrana poseben okus….
Ponavlam vprašanje, ker me res zanima: Zakaj je dobro dat testo v vodo dokler ne priplava gor? Ajde mojstrice…