Zakaj se uporablja bide?
Verjetno je za katere malo neumno vprašanje, ampak z možem bova začela z zidanjem hiše. Zaenkrat je vse še pri načrtih in arhitektu, ki nama je v kopalnici narisal poleg vsega kar paše zraven še bide, ker je to tako fina zadeva. ZAKAJ? Nikoli prej ga nismo imeli (ne pri nas ne pri možu), sedaj pa kar mora biti.
Torej zakaj se sploh uporablja?
Kolikokrat ga uporabite pri vas (ali je bolj za nabiranje prahu)?
Kako se obnese pri majhnih otrocih?
Hvala
bide se originalno uporablja za umivanje tazadnje po opravljeni veliki potrebi. Mal bol kulturno kokr pr arabcih :)) ampak v bistvu namen je enak :)))
je pa res, da je bil pred leti to bum in so ljudje na veliko to vgrajevali, pa niso vedli kaj s tem delat. In so imel za noge umivat:))
Pri nas ga nimamo, ga ne pogrešamo, me je pa mami hotla nahecat zaradi otroka..ker si sam lažje umije roke, ker je tako nizek. Sam men ni, da bi si tamala prala roke v bideju…
Tudi mi smo ga pri načrtih za hišo vrgli ven. Nikoli ga nisem imela, pa ga čisto nič ne pogrešam.
Imajo ga pri tašči – tast si je v njem umival noge, odkar je umrl, ga tašča rabi namesto košare za umazano perilo. (Ni ravno “apetitlih”, če greš tam na WC in sediš poleg kupa umazanih gat!).
Ga ni čez tuš!!
Mi ga pa imamo in jaz sem se zelo navadila nanj. Imam namreč hemeroide in mi presneto prav pride da se po veliki potrebi prestavim na bide in se z mrzlo vodo umijem. Poleg tega vsi umivamo noge na bideju.
Tudi otrok se ves čas umiva na bideju, ker je star 2 leti. Sam umiva zobke, obraz (seveda mami potem ponovi vajo), kar na umivalniku ne more sam. Seveda pa mora biti bide po uporabi vedno pomit! Sicer bi se tudi meni gravžalo.
mi ga imamo in jaz ga redno uporabljam. če se zjutraj po zajtrku odpravim na wc, največkrat potem nimam časa za kompletno tuširanje, se pa rada od doma odpravim čista. Ne razumem zakaj imate toliko predsodkov, rit in lulico si umijete tudi pod tušem na čisto enak način, samo da ste pri bideju lahko napol oblečene. In če skrbite za čistočo in higieno, ni bide nič večji tabu kot wc školjka.
Mi smo ga imeli od nekdaj, tako da ga zdaj, ko sem na svojem, kar pogresam.
Tudi tamali je pri babici navdusen, ko si lahko sam umiva rokice, zobke …
Doma pa ga jaz dvigujem na umivalnik, ocka pa mu roke tusira, tako da mali stoji pri banji.
Vsak ima svoj stil :))
Ce bi imela prostor, bi si nedvomno umislila tudi bide.
Bide je uporaben tudi pri menstruaciji, saj se lahko večkrat na dan umiješ, brez da bi se bilo treba čisto sleči. Res je, da ga mi nimamo in se pač umivam tako, da se usedem na rob banje in ravno tako gre, ampak vseeno…
Da bi si pa otroci umivali zobke in obraz in roke potem, ko se nekdo umije po veliki potrebi ali pri menstruaciji, se pa tudi meni ne zdi higiensko.
Lp
Pri nas ga imamo in ga ne dam. Ko ga nismo imeli sem se tuširala tudi po večkrat na dan, vsaj med menstruacijo, sedaj za to uporabljam bide in se stuširam enkrat na dan.
Ne vem, kako si eni razlagate umivanje zadnjice po veliki potrebi v bideju?
Saj velike potrebe ne opraviš v bide, ampak v školjko. In ko se zvečer umivate v banji, si ravno tako verjetno umijete tazadnjo in noge. Kje pa potem umivate oziroma kopate otroke?