Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj selitve iz LJ na podeželje

Zakaj selitve iz LJ na podeželje

Nič ne razumem. Monovci hvalite kako je super v LJ.

Na našem koncu, na podeželju pa vse več penzičev, ki so zapustili LJ in kupili hišo tu.

Zakaj ne ostanejo v LJ, če je tako super?

Penzici ne rabijo več delat!

Vse je koncentrirano v večjih mestih, zaradi hitrejše dostopnosti do službe, šole, vrtca.

Vse je natrpano, ljudje živčni, tečni, nasilni. Seveda gredo iz ponorelega mesta. Tudi jaz bi šla, pa moram še delat.

Odgovor na objavo uporabnika
LJ je zakon, 29.03.2025 ob 09:55

Nič ne razumem. Monovci hvalite kako je super v LJ.

Na našem koncu, na podeželju pa vse več penzičev, ki so zapustili LJ in kupili hišo tu.

Zakaj ne ostanejo v LJ, če je tako super?

Zato ker si v Ljubljani ne morejo privoščiti hiše.

Da se v penziji seliš ven iz mesta je ena bolj glupih odločitev. Ko enkrat zboliš in rabiš zdravnike ipd. ti pa ne moreš več vozit in nimaš nikogar ki bi te lahko….ti rata jasno kako butasta odločitev je to bila.

Mogoče zato, ker v LJ ne dobijo zdravnika, zobarja? Na podeželju pa ja?

Predvsem pa, ker je LJ greznica, slaba kvaliteta bivanja. LJudje pač rinejo v LJ, ker so tam fakultete, večina ok služb. Ko tega ne rabijo več, gredo pa tja, kjer je kvaliteta bivanja bistveno višja.

Mnogi starejši gredo iz Ljubljane zato, ker po 50-ih letih NEgledanja”BARVASTIH”, ne sprejmejo, da danes barvasti (po 2000 letih, od Emone do leta 2000), v Ljubljani prevladujejo!

Nekateri pa gredo tudi zato, ker lahko brez težav prodajo kvadrat meščanskega stanovanja v centru Ljubljane za dobrih 4.500 do 7.000 evrov in se za vedno preselijo na dosti bolj zdravo hrvaško obalo  ali na otok.

Mediteranska klima in mediteranska hrana sta namreč za starostnike –  ZMAGOVITA kombinacija…

preprosto, 29.03.2025 ob 10:00

Zato ker si v Ljubljani ne morejo privoščiti hiše.

Da se v penziji seliš ven iz mesta je ena bolj glupih odločitev. Ko enkrat zboliš in rabiš zdravnike ipd. ti pa ne moreš več vozit in nimaš nikogar ki bi te lahko….ti rata jasno kako butasta odločitev je to bila.

Hišo v Ljubljani sem prodal in se po 50 letih življenja v Ljubljani preselil v kraj kjer imamo vse, prvo trgovino cca 100m od mene vse ostale pa 3km od mojega bivanja, zdravstveni dom imam 5 min. vožnje ravno tako zobarja in to na zdravstveno zavarovanje, lekarna, tehnične trgovine, gradbene vse je 5 min vožnje od mene, obrtnikov za razna dela kolikor hočeš, kmetov kjer kupiš vse od zelenjave do mesa se ne manjka, dovolj sem imel Ljubljanske gneče, kolon ob vsaki uri, hrupa, stalnega hitenja, ker vsem se nekam mudi, letos bo 20 let kar sem se preselil in kot vidim se jih iz Ljubljane kar veliko priseli v ta kraj in to ne stari temveč družine.

Ljubljana je najbolj zaželena, žal pa je ta marsikoga predraga za življenje.

Zanimiva je ta zadrta kmetavzarska mentaliteta sovraštva do Ljubljane. Slovencelj enostavno ne prenese ničesar yrbanega, ničesar, kar ne smrdi po hlevskem gnoju, ničesar, kar ina  več kot dve nadstropji v višino, ničesar, kar premore več od vaškega bifeja, male pošte in kvečjemu še bencinske pumpe. Če bi Slovenija premogla milijonsko mesto, bi se slovenceljsko podeželje verjetno zbralo in dvignilo v kmečki punt in grozilo s požigom in krvavim maščevanjem, ker takega komunističnega mestjanarskega razvrata in predrznosti že ne bo prenašalo. Kaj se to pravi, da se tam eni lenuhi gnetejo po asfaltiranih ulicah in zabušavajo po stanovanjskih blokih z daljinci v rokah, namesto da bi krave molzli, traktorje šraufali ali vsaj v hosto gledali

Podeželje je cenejše, že okolica  Ljubljane je precej  cenejša.  Sin je ravnokar kupil 2,5 sobno, v Domžalah  prenovljeno, blok z  obnovljeno  fasado za 217.000 EUR. Pa še agencije ni bilo.  V Ljubljani bi dobil za tak denar 1 sobno  neprenovljeno. Tako pa ima dve spalnici, otrok bo imel otroško sobo, imajo balkon, notri je lepo pohištvo , ki je par let staro, ne rabi nobenega vložka, dela v Trzinu, ima še bližje kot prej ko je bil v najemu v Ljubljani.

Sedaj se večina seli bolj zaradi nevarnosti vojne, ker so večja mesta bolj v nevarnosti kot pa ena Papirnica pri Škofji Loki ali pa Kandrše pri Moravčah.. Tega sovražnik ne najde niti na zemljevidu…

Ker je neprijazna do življenja.  Parking, radarji, šiptarija, črnci, tajci, blokovski ghetti. Kebabi in bureki in turisti. Gradbišča in enosmerne ceste in cone 30.  Župan z mafijo. Pravzaprav je ogabna.

to je pa prav glup komentar. A samo v Ljubljani so zdravniki? Kaj pa novo mesto, Maribor, Celje, Ptuj, Koper, murska sobota in tako dalje. Vsepovsod je infrastruktura in verjetno boljše življenje kot v Ljubljani, kjer je okoli 60% tujcev.

A ni povsem logično? Ljudje silijo v LJ, zaradi služb. Ko gredo v penzijo, gredo v lepše, udobnejše življenje.

Zakaj bi se še naprej gužvali v mestu, gagali v prometnih zamaških, vohali smrad ? Logično, da gredo na boljše takoj, ko je prilika.

Imam očeta na deželi, ki redno hodi na dializo.

Ga vozi zasebni zdravstveni prevoz. Šofer mu pride pomagat v hišo, ga odpelje, počaka v KC in odpelje domov. Bolje kot LPP, bolje kot taxi. Na napotnico.

Hvaležni do konca.

res je112, 29.03.2025 ob 10:30

Sedaj se večina seli bolj zaradi nevarnosti vojne, ker so večja mesta bolj v nevarnosti kot pa ena Papirnica pri Škofji Loki ali pa Kandrše pri Moravčah.. Tega sovražnik ne najde niti na zemljevidu…

Res je. Tudi zaradi nevarnosti, ki pretijo. Na 60m2 si morda lahko narediš samooskrbo za 72 ur, za 1 teden pa že ne več.

Medtem, ko na vasi v hiši, če si smart, lahko preživiš najmanj pol leta. In to dobr živiš.

Vsak bi bil raje v Ljubljani, še posebej mladi. Ampak večina je obsojena na svoje vukojebine.

Starejši drugače razmišljamo, cenimo umirjeno življenje. Z ženo sva šla živeti na podeželje, zdi se nama idilično, za mali denar dobro živiva. Hči pa ne bi šla iz mesta, če bi jo tudi z voli vlekel. Služba in družba na dosegu roke, trgovine in mestni vrvež – pa živi v bloku, v dvo sobnem stanovanju. Vsako življenjsko obdobje ima svoje posebnosti.

Zato ker si končno lahko privoščijo hišo, ki so si jo verjetno želeli že prej. Prodaš stanovanje ki si ga odplačal in si orng bajto na podeželju privoščiš. Veliko ljudi tekom življenja ne more izbirat kje bi živelo. Živijo kjer lahko.

Kaj hudo pogosto pa to drugače ni. Tisti ki živimo v ljubljani po izbiri se ne selimo. Tisti ki so tu živeli pa jim ni bilo všeč se pa selijo. Pa takšni ki si lj. ne morejo več privoščit. Je pa več ljudi ki bi se želelo preseliti v lj. pa se ne more kot obratno. So nepremičnine izven mest z razlogom cenejše. Manj povpraševanja.

Zakaj točno se s tem ukvarjate pa ne razumem. Živite pravite tam kjer želite. Super za vas. Jaz tudi. Tako kot še par ljudi. Imamo srečo da lahko izbiramo. Večina pač živi tam kjer lahko, ne tam kjer želi. Zakaj bi kdo zagovarjal svojo izbiro nekomu pa ne vem. Kaj tebi ki ne maraš mest pomaga moja razlaga zakaj živim v ljubljani? Tisto kar tebe moti, meni ustreza očitno. Osebno ne bi nikoli več prostovoljno (sem odraščala tam) živela na podeželju. Pa se ne sprašujem zakaj ljudje tam živite. Predvidevam zato ker vam tako ustreza. Ljudje smo si pač različni. In ravno zato ker tega niste zmožni razumeti in mislite da morajo biti vsi kot vi, da je edino vaš način pravi….ne bom nikoli več šla v takšno okolje.

Ce ze, se preselis v manjse mesto, kjer imas vse na voljo npr. Vipava in ne cisto na podezelje ker rabis 15min da prides do cesarkoli! Recimo v Vipavi imas vse, vrtec, os solo, gimnazijo, dom starejsih, zdr.dom, dom za zaostale v razvoju,  celo univerzo🤣 nic manj kot v Lj, razen vec sonca pa cist zrak in gozd za hiso

Daleč od tega, da si vsi želijo v LJ. Daleč od tega. Sem študirala v LJ, totalno bedno. NImaš kaj pametnega početi. Vsakič sem komaj čakala, da sem šla za vikend domov.

Imam srečo, da živim na podeželju in imam tudi službo na podeželju. Si ne predstavljam, da bi morala tudi v službo hoditi v LJ, je bilo v času študija več kot dovolj.

Tako, da ja, razumem, da se vse več Ljubljančanov seli na podeželje. Ni pa fajn, da to počno, ker gre pogosto za povse neprilagojene ljudi.

Tale pa zmaga: V Ljubljani nimaš kaj početi. In to v študentskih letih!

Ljubljana je udobna za življenje, za šolanje in službe, za druženje, za dogodke. Zakreditiraš se do onemoglosti,  midva sva kredite raztegnila na skoraj trideset let, da smo sploh lahko imeli še nekaj od življenja. Koliko nam je očitalo, da jemljemo kredite, da smo nori, da bi bilo boljše, da smo doma, da si naredimo v mansardi. Za razliko od prijateljev, ki so v rodnem mestu gradili na domačih dvoriščih in vsa žlahta je pomagala, finančno in z delom je bila naša rešitev bistveno dražja. Nam ni nihče nič pomagal, stric je edino dal popust pri polaganju parketa, ker smo obnavljali staro stanovanje. Ko si v Ljubljani, otroci študirajo od od doma, prihraniš pri prevozih, imaš en avto. Dejstvo je, da se vse življenje odrekaš za to udobje, ker načeloma stane mnogo več kot udobje podeželja. Podeželani sigurno lahko ceneje poskrbijo za svoj dom, sami pridelujejo na vrtičkih, na sprehod po naravi se praviloma ne rabijo peljati ali gredo s kolesom. Sama se vozim s kolesom v službo, ampak to gledam kot prevoz, ne kot šport. Prednost Ljubljane je tudi, pa če se sliši še tako čudno, bolj čisti zrak kot na podeželju. Obožujem toploto gašperčkov, ampak ko se po celem vaškem ali primestnem naselju  pozimi valijo saje in dim raznoraznih kuriv, ki niso ekološka, me mine do sprehajanja. Noben mestni smog ni tako ubijajoč. Ampak otroci so odrasli. V tej cenovni ludnici nimajo šans, da pridejo sami do svojega doma. Z dobro razporeditvijo prostorov bomo uredili dve manjši ločeni stanovanji v enem. Tako bodo ostali skupaj in narazen. Prihaja prvi vnuk. Kot dve tričlanski družini bi morali shajati boljše kot sedaj v najemu. Ko bova prihajala na obiske, se bomo pač stisnili, bo upoštevano pri opremi. Midva sva kupila pred nekaj leti bivalni vikend v neposredni bližini manjšega mesta. Končno imam vrt, sadno drevje, gobarim in čakam, da mož oddela še leto podaljška v službi, v popoldanskem času pa skupaj s sinom in zetom obnavljajo stanovanje. Realno, zdaj mi je žal, da nismo v štartu kupili kakšne hiše ali večjega dvojčka v Ljubljani z nekaj ohišnice. Potem bi tudi midva ostala.

Oreo, 29.03.2025 ob 10:53

Vsak bi bil raje v Ljubljani, še posebej mladi. Ampak večina je obsojena na svoje vukojebine.

Oreo, v Ljubljani je tudi zelo veliko bede, revščine, veliko je najemnikov. Postaja podobno kot Dunaj, bogati grejo na obrobje Dunaja, v centru pa živijo sami migranti, tujci, ki so v najemu v sobicah.  včasih je bila Ljubljana prijetna, varna, danes pa zmeraj manj. Prijatelji imajo stanovanje v centru, v podhodu ležijo klošarji, pijejo, potem si razgrnejo papir pod sebe in zaspijo . Nič ni prijetno, ko v temnem podhodu greš mimo takih . Meni so dosti lepša naselja Domžale, Grosuplje, Vrhnika. Lepše hiše, urejene, s prenovljeno fasado. V  Ljubljani že težko najdeš prenovljeno hišo, v večini živijo v starih neprenovljenih vlažnih hišah. Ne zamenjam za svojo komoditeto ki jo imam na obrobju Ljubljane . Drugače pa oddajamo v Ljubljani.  Mladim je pa všeč,ker se dogaja. Najemnikom ustreza, ker je vse blizu, ne rabijo dveh avtov. So  prednosti in slabosti, ampak meni Ljubljana ni več všeč, raje sem malo izven, čeprav je to na račun izgubljenega časa za vožnjo

Ker so 40 let vsak dan prenašali kaprice neljubljančanov, sedaj pa še vi prenašajte njih na vasi. Vaška živelj bo pa še naprej drla v Ljubljano onesnaževat. Zakaj tako sovraštvo do Ljubljančanov?

Jaz ne poznam nikogar, ki bi se iz mesta selil na podeželje, razen takih, ki so bili zapufani in so morali prodati stanovanje v mestu in si kupiti drugega na drugem koncu Slovenije, kjer so stanovanja cenejša.

Tudi v mojem okolišu, kjer so stanovanjske hiše, ne poznam nikogar ki se je v penziji preselil na podeželje, veliko ljudi ima itak vikende na podeželju  in še ti so vikende prodali, ker niso imeli več interesa, predvsem pa energije hodit na vikend in ga vzdrževati.  Drugo so vikendi na morju, te še koristijo dokler jim zdravje dopušča, predvsem pa jih koristijo otroci z družinami.

Tudi nobene logike ni, da bi nekdo v penziji prodajal stanovanje v LJ in si kupil hišo (sploh veliko, kot nekateri pišete zgoraj) na podeželju…. Da boš na stara leta pucal 150 in več kvadratov, kosil, obrezoval in počel ne vem kaj vse…. no go.  Pa saj tudi vsi vemo, kakšne težave imajo stari ljudje na podeželju, ko mladi odidejo in stari potrebujejo pomoč….  Tukaj beremo, kako se mladi med sabo kregajo, kdo prihaja pomagat in kdo ne…

New Report

Close