Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj selitve iz LJ na podeželje

Zakaj selitve iz LJ na podeželje

Kakšni penziči?

Pri nas je malo naseljenih hiš, velika večina so vikendi, še iz socializma.

In zadnje čase je močan trend, da se v vikend od ta starih naseli mlada družina. Zdaj že za 4 hiše vem v okolici. Vikendice, ki so prej samevale, imajo zdaj zunaj vozičke, igrala…in so stalno naseljene.

Eni mal dozidajo, drugi še to ne.  Elegantna rešitev stanovanjskega problema, sploh od kar sta dva avta pri vsaki hiši, ceste vse asfaltirane, tik tak si na avtocesti….

Včasih so se ven iz LJ selili samo penziči ja, danes pa je ne podeželju kup mladih družin, ki se selijo iz LJ.

Ja, imaš kaj delat v LJ kot študent: popivat, laziti po žurih. Drugega pa ni.

Odgovor na objavo uporabnika
včasih penziči, 29.03.2025 ob 12:14

Včasih so se ven iz LJ selili samo penziči ja, danes pa je ne podeželju kup mladih družin, ki se selijo iz LJ.

Ja, imaš kaj delat v LJ kot študent: popivat, laziti po žurih. Drugega pa ni.

Kako omejeno razmišljanje. Kaj točno imaš pa na podeželju za počet? Urejat bajto in okolico ali pa it v naravo nekam. Večina vas itak čepi pred tv cele dneve. Pa primerja kakšen avto, fasado in krompir ima sosed 🙂 Kakovostno življenje pa to 🙂

V ljubljani ni pa nič. Nič kar bi vas zanimalo ja. Ni da je tono dogodkov vsak dan tam. Za vse možne okuse. Za vas nič. Kavč in ekran pa tlc ipd. To je življenje :). Pa na britof it se pokazat 1.11. :). No saj občasno dobite kakšno popestritev, recimo halal klobaso v štacuno, da lahko potem še en mesec norite zarad tega 😀

Živim v predmestju,10 km iz Ljubljane. Kvaliteta življenja je že močno padla od kar do nas vozi LPP. Najbrž bomo hišo prodali in šli v še bolj oddaljeno destinacijo od mesta.

Nekaterim pa paše,da živijo v kurnikih v Ljublani ,kjer so sobe velike 2×3 metre in zapufani do fundamenta. Hočejo bit elita,ki to ni.

Kakšna kulturna obogatitev v Ljubljani? Srbadija in degenerirana žabarija? Za kulturno obogatitev moraš v Zagreb ali Prago, Ljubljana je samo slaba kopija cajk, splavov, in podobnih nebuloz primitivizma srbadije 21 stoletja. Pametnemu popolnoma dovolj!

Slovenija je tako majhna, da je vse dostopno v nekaj minutah.

Preference glede lokacije bivanja se z leti spreminjajo; šolarji in študenti so seveda radi v mestnem okolju kjer jim je vse hitro dosegljivo: šole, fakultete, kolegi, prijatelji, žuri, knjižnice, NUK… Lepo je tudi tistim privilegirancem, ki se zaposlijo v javnem sektorju in imajo službico v centru LJ (ministrstva, agencije, občine, UE, zdravstvo, šolstvo, kultura…).

Z leti ti začnejo negativne značilnosti LJ presedati: hrup, umazan zrak, gneča, parkiranje, ropanje s strani upravnika, zajebani sosedi, bivanje v betonskem čebeljnaku, polno zapečencev, šipcev in ostalega rizičnega faktorja, kraje, ropi, umazanija…

Človek pri 50. začne sanjati o bivanju v zelenem okolju, ki je vredno človekovega dostojanstva. Bogati grejo v smeri Primorske, reveži pa na podedovane domačije Dolenjske, Notranjske, Štajerske ali Gorenjske.

Samo obupanci ostanejo v Ljubljani.

zakaj jih ne vprašaš?

Ljubljana je mentalna  greznica ! Pametnemu popolnoma dovolj!

V bloku kjer mi živimo v Ljubljani, čez vikend ni skoraj nikogar, prazen parking, vsi imamo neke hiške, vikende , premožnejši na morju, tisti bolj skromni pa v kakšnih brdih. Blok je prazen.

Ker na stara leta hočeš mir ponavadi + cene življenja v Ljubljani so postale neznosne.

Kaj pa je za početi v LJ?

Jaz rada kolesarim. V LJ je to katastrofa preden prideš ven iz mesta, da lahko normalno kolesariš. Doma se usedem na kolo in že uživam.

Rada plavam, doma imam jezero tako blizu, da grem lahko peš. Zimski bazen je malce dalj, ampak tudi ni daleč.

Hribe, naravo imam pred pragom.

Smučanje pred pragom. Do zdravnika par minut, ginekologa, zobarja tudi.

Kaj so počeli sošolci v času študija, v prostem času? Žurali, popivali. Mene pač to ne zanima. Niti me ne zanima opera, gledališče. Še manj me zanima balkanski cigu migu. Torej: zame ni nič pametnega za početi v LJ. Samo študij in to je to. Potem pa stran od LJ.

Zame najslabša opcija: živeti nekje na obrobju, s službo v LJ. Ma ni šans. Promet je iz dneva v dan bolj obupen.

Ali mesto, da grem v službo peš ali s kolesom, ali pa podeželje, s službo v kakšnem manjšem mestu tam.

Ko se kakšni sveži penziči iz Ljubljane preselijo na vas, skoraj po pravilu nastanejo problemi.

nič lepega, 29.03.2025 ob 14:40

Kaj pa je za početi v LJ?

Jaz rada kolesarim. V LJ je to katastrofa preden prideš ven iz mesta, da lahko normalno kolesariš. Doma se usedem na kolo in že uživam.

Rada plavam, doma imam jezero tako blizu, da grem lahko peš. Zimski bazen je malce dalj, ampak tudi ni daleč.

Hribe, naravo imam pred pragom.

Smučanje pred pragom. Do zdravnika par minut, ginekologa, zobarja tudi.

Kaj so počeli sošolci v času študija, v prostem času? Žurali, popivali. Mene pač to ne zanima. Niti me ne zanima opera, gledališče. Še manj me zanima balkanski cigu migu. Torej: zame ni nič pametnega za početi v LJ. Samo študij in to je to. Potem pa stran od LJ.

Zate. Zate ni nič zanimivega. Ne na splošno. Razumeš razliko? Vidiš meni za kolesarjenje dol visi, za naravo dol visi, v jezero se ne bi šla kopat pa da mi plačaš. Meni se strga na podeželju od dolgčasa. Bi bila verjetno nonstop v avtu in kje okoli ali pa bi se zabubila pred tv tako kot večina podeželanov. Niti ene stvari ni tam ki bi mene zanimala pa da je ne morem imeti v mestu. Niti ene.

Največji razlog zakaj ne bi nikoli več živela na podeželju ste pa ljudje ki tam živite. Tako omejeno razmišljanje da res ni. Vsi bi morali biti kot vi. Sploh ne razumete da imajo drugi ljudje drugačne potrebe in želje od vas. Da jih drugačne stvari zanimajo. Osebno sicer ne razumem kaj je to tako nerazumljivega, ampak očitno že predolgo ne živim na podeželju :). Je šla ta potreba drugim pametovat kako se prav živi že iz mene menda. Se raje posvetim temu da po svojih pravilih živim kot pa da bi neznancem o katerih ne vem nič razlagala zakaj tam kjer živijo ni ok.

Hvalabogu da še kdo hoče biti na podeželju. Zakaj točno tedensko teme o groznih cenah stanovanj v ljubljani na tem forumu, če pa nihče menda noče tu bit….no to si pa sami odgovorite 🙂

razen tistih, ki na tak način rešujejo eksistenco bivanja, se nihče ne seli iz Ljubljane.

Vem, da se trudite prikazati mesto kot nekaj najhujšega in nezaželenega, ampak žal, številke govorijo drugače.  Cene kvadratov pa tudi.

Ne bodite nevoščljivi in se sprijaznite, da večina ljudi želi živeti blizu delovnega mesta in dogajanja. Ljubljana, Maribor, Kranj, Celje, Koper.  Tako pač je.

Hja, 29.03.2025 ob 10:23

preprosto, 29.03.2025 ob 10:00

LJ je zakon, 29.03.2025 ob 09:55

Nič ne razumem. Monovci hvalite kako je super v LJ.

Na našem koncu, na podeželju pa vse več penzičev, ki so zapustili LJ in kupili hišo tu.

Zakaj ne ostanejo v LJ, če je tako super?

Zato ker si v Ljubljani ne morejo privoščiti hiše.

Da se v penziji seliš ven iz mesta je ena bolj glupih odločitev. Ko enkrat zboliš in rabiš zdravnike ipd. ti pa ne moreš več vozit in nimaš nikogar ki bi te lahko….ti rata jasno kako butasta odločitev je to bila.

Hišo v Ljubljani sem prodal in se po 50 letih življenja v Ljubljani preselil v kraj kjer imamo vse, prvo trgovino cca 100m od mene vse ostale pa 3km od mojega bivanja, zdravstveni dom imam 5 min. vožnje ravno tako zobarja in to na zdravstveno zavarovanje, lekarna, tehnične trgovine, gradbene vse je 5 min vožnje od mene, obrtnikov za razna dela kolikor hočeš, kmetov kjer kupiš vse od zelenjave do mesa se ne manjka, dovolj sem imel Ljubljanske gneče, kolon ob vsaki uri, hrupa, stalnega hitenja, ker vsem se nekam mudi, letos bo 20 let kar sem se preselil in kot vidim se jih iz Ljubljane kar veliko priseli v ta kraj in to ne stari temveč družine.

Super, resno urgenco imate seveda tudi 5 minut proč, prav tako banko?

Bog pomagaj, ja, če si tako nepismena, da ne razumeš, kar smo ti že večkrat napisali, ti pa res ni pomoči.

Ljudje rinejo v LJ, ker so tam fakultete, službe. Ko pa tega ne rabijo, se jih pa dosti odseli ven.

Verjamem, da vam je enim všeč kaos v LJ, prometni zastoji, onesnažen zrak, drogeraši na ulicah, balkanski cigu migu. Ampak ne razumem pa zakaj ob vikendih izpraznete LJ in je celo podeželjo polno LJčanov? Vse rine iz LJ, takoj, ko jimajo prosto.

Če sam tole bereš, 29.03.2025 ob 12:51

Živim v predmestju,10 km iz Ljubljane. Kvaliteta življenja je že močno padla od kar do nas vozi LPP. Najbrž bomo hišo prodali in šli v še bolj oddaljeno destinacijo od mesta.

Nekaterim pa paše,da živijo v kurnikih v Ljublani ,kjer so sobe velike 2×3 metre in zapufani do fundamenta. Hočejo bit elita,ki to ni.

Pravijo, da vsak berač svojo malho hvali. Nekdo, ki ima drugačen način življenja kot ti, mu ‘kurnik’ čisto ustreza. Ima čas zase, in mu ni treba stalno brkljati okrog hiše, da ne bodo sosedje rekli, da ni urejeno. Skratka, ni suženj hiše in vrta okrog. Vsakemu svoje.

Moje mnenje je, da je podeželje za (dokaj) mlade in zdrave, z avtom in izpitom. Ko pa so enkrat kakšne malo resnejše zdravstvene težave, je pa hudir. Kakšne opracije kolen, kolkov, dialize. Hja, saj pripeljejo vaščane s kombijem, ampak potem cela ekipa lepo čakajo drug drugega, da jih z dializirajo in potem razvozijo nazaj. Kar meščanu vzame 2 uri, njim cel dal. Dvakrat, trikrat tedensko?

Vsi podeželani imate vse ‘5 minut stran’, potem pa se izkaže, da temu ni tako. Ob sobotah je BTC poln podeželanov, ki imajo doma vse ‘5 minut stran’. A nimate vijakov, da morate v Merkur?

Pa vožnja sredi noči do dežurne lekarne v veliko mesto, si zlomiš prst pa sredi noči kam? Do zdravstvenega doma, kjer ti dajo inkejcijo proti bolečinam in te napotijo na urgenco v mesto. Upam, da vas lahko kdo pelje z avtom, ker taksija ni?

Kot pravim, vsakemu svoje. Vukojebinarji govorite, kako super je pri nas, Ljubljančani pa, kako fajn je pri njih.

Sem Ljubljančanka več generacij nazaj in moje mesto mi je bilo vedno pri srcu. Ravno prav veliko in zeleno. Večji del življenja sem preživela v mirni soseski z vso infrastrukturo, s pogledom na park. Rada sem hodila v center (mesto – smo rekli nekoč), kjer se je vedno kaj dogajalo. Službo imam blizu. Še par let imam do penzije in resno razmišljam o selitvi nekam na obrobje, a ne predaleč. Moja soseska postaja zanemarjena, center pa še mnogo bolj, z izjemo par ulic v središču. Prav muka mi je, kadar imam tam kakšen opravek. Zvečer sami čudni tipi in prazne ulice. Tuji obrazi me niti ne bi motili, a z njimi prihaja popolnoma drugačna kultura, s katero kvaliteta življenja drastično pada.

mogoče zato, 29.03.2025 ob 10:14

Mogoče zato, ker v LJ ne dobijo zdravnika, zobarja? Na podeželju pa ja?

Predvsem pa, ker je LJ greznica, slaba kvaliteta bivanja. LJudje pač rinejo v LJ, ker so tam fakultete, večina ok služb. Ko tega ne rabijo več, gredo pa tja, kjer je kvaliteta bivanja bistveno višja.

Vidimo ja, zlasti na Tolminskem imajo v izobilju zdravnikov…

Pri nas pri sosedih je bila podobna zgoda. Ko sta se oba upokojila, sta se preselila na podeželje. Lepo sta urejala hišo, okolico hiše, vrtiček (ki se je vedno manjšal) … Včasih je kaj pojamrala, da se pri nas nič ne dobi (bili so navajeni na Ljubljano, ker je 1001 trgovina), ampak zdi se da sta se imela lepo, dokler sta bila oba živa. Zdaj, ko je on umrl, ona prodaja hišo, da gre živet bližje k hčerki.

V našem mestu je hiša oddaljena 10, 15 minut hoje do centra mesta. Toliko je tudi do vseh pomembnih točk kot so trgovine, pošta, zdravstveni dom … Ni gužve, pa določene stvari so res cenejše npr. storitve kot so frizer … Da ne govorimo o kakšnih tečajih, telovadbi ipd. za najmlajše.

res je112, 29.03.2025 ob 10:30

Sedaj se večina seli bolj zaradi nevarnosti vojne, ker so večja mesta bolj v nevarnosti kot pa ena Papirnica pri Škofji Loki ali pa Kandrše pri Moravčah.. Tega sovražnik ne najde niti na zemljevidu…

Če bo jedrska nad Ljubljano, je 80% Slovenije adijo. Še zlasti vzhodno od Ljubljane.

Na podeželju, 29.03.2025 ob 10:48

Imam očeta na deželi, ki redno hodi na dializo.

Ga vozi zasebni zdravstveni prevoz. Šofer mu pride pomagat v hišo, ga odpelje, počaka v KC in odpelje domov. Bolje kot LPP, bolje kot taxi. Na napotnico.

Hvaležni do konca.

Ampak brez Ljubljane pa ne morete ane, ker je dializa tam. Pač čakajo cel dan, pa je.

kakovost bivanja, 29.03.2025 ob 13:17

Slovenija je tako majhna, da je vse dostopno v nekaj minutah.

Preference glede lokacije bivanja se z leti spreminjajo; šolarji in študenti so seveda radi v mestnem okolju kjer jim je vse hitro dosegljivo: šole, fakultete, kolegi, prijatelji, žuri, knjižnice, NUK… Lepo je tudi tistim privilegirancem, ki se zaposlijo v javnem sektorju in imajo službico v centru LJ (ministrstva, agencije, občine, UE, zdravstvo, šolstvo, kultura…).

Z leti ti začnejo negativne značilnosti LJ presedati: hrup, umazan zrak, gneča, parkiranje, ropanje s strani upravnika, zajebani sosedi, bivanje v betonskem čebeljnaku, polno zapečencev, šipcev in ostalega rizičnega faktorja, kraje, ropi, umazanija…

Človek pri 50. začne sanjati o bivanju v zelenem okolju, ki je vredno človekovega dostojanstva. Bogati grejo v smeri Primorske, reveži pa na podedovane domačije Dolenjske, Notranjske, Štajerske ali Gorenjske.

Samo obupanci ostanejo v Ljubljani.

Hm, obupanec lahko kadarkoli proda svoj ‘čebelnjak’ za ceno solidne hiše na Primorskem (ne ravno na Obali sicer).

Drugače so v Ljubljani tudi mirne soseske hiš z dokaj velimi vrtovi (Rožna, Bežigrad), nekoliko umaknjene do glavnih cest, pa še vedno znotraj obroća oziroma precej blizu centra mesta). Imajo pa take hiše svojo ceno.

Nerazgledani podeželani mislijo, da so v Ljubljani samo bloki.

Večino gneče v Lj sicer prestadvlja obvoznica, ustvarjajo jo ravno podeželani, ki se vsak dan drenjajo v Ljubljano.

Ti Pikulet pa res nimaš pojma. Se vidi, da si zaplankan močvirnik.

Ti jaz povem kako je z dializo. Živimo na podeželju, 12 km do prve trgovine, do prve bolnice, zdravnika. Kako zgleda dializa?

Pacientka ima osebni prevoz do dialize. Šofer, osebni avto. Jo pride iskat pred dializo in jo pobere po dializi. Nobenega čakanja. Morajo pa čakati oni iz mesta, ker njih pa vozijo z rešilcem pa ne enega po enega.

Tako, da ne bluzi, če nimaš pojma. In zabit kot si: daj si dopovej, da dializa ni samo v LJ, je še marsikje drugje.

New Report

Close