Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj sem debela če pa jem bolj zdravo kot drugi in se več gibljem?

Zakaj sem debela če pa jem bolj zdravo kot drugi in se več gibljem?

Začni hodit na 2 tisočake he he

Meni je to vzelo vse viške kilogramov in mi izoblikovalo noge, samo zadnje čase tega več ne furam toliko, samo še en ali dva na sezono. Odvisno od leta.

Čeprav, ko sem hodila sama,  človek doživi marsikaj. Od tistega kričanja lisic bi me enkrat skoraj kap, ker tako zavija…. In v tistih hribih enkrat potem srečam dva pohodnika, edina v tistem dnevu in slišim, kako se pogovarjata: “odkar so kolega našli mrtvega v gozdu, ne hodim več sam v hribe.”

Začni premagovat odvisnost od sladkorja. Sladko znižaj na minimum ali nič. Brez goljufanja in samotolažbe-ena čokoladica ni nič… Bo šlo, ne skrbi. Pošteno piši dnevnik prehranjevanja in ga preštudiraj. Zapiši pa res vse! Lahko boš presenečena. Ko je apetit, pojemo veliko več, kot se nam zdi. Tako, mimogrede, malo tega, malo onega. Vse pa šteje. Posebno, če smo podvrženi rejenju. Tudi organizmi so različni. Nekateri pojejo ogromno, nikjer jim ni nič videt. Nekateri se redijo od zraka-kot se temu reče.

Tek pri teh kilah ti odsvetujem, čez par let boš imela uničene sklepe. Raje hitra hoja in kolesarjenje. Ko shujšaš, pa tek. Veliko vztrajnosti in sreče!

Ne ješ mesa in zapolnjuješ to potrebo z ogljikovimi hidrati. Pomanjkanje proteinov nadomeščaš s prigrizki brez hranilne vrednosti.

Začni jesti meso. In vse ostalo. Začni se postit, en obrok na dan, samo tako debeli shujšajo kateri si lažejo da nič ne jejo. Še prej pa na pregled pri zdravniku če je kaj narobe.

Pa ko rečem meso – mislim piščančja prsa kot salama, pustega purana za kosilo, piščanca itd. Potrebuješ proteine in od tega se največ naješ, ima največjo hranilno vrednost in najmanj redi, ne da potem posegaš po OH. Sicer pa jej vse, v enem časovnem obdobju, preostanek dneva se pa posti – samo voda.

Tudi jaz imam podoben problem

Tukaj sem našla veliko pametnih nasvetov le da si jaz ne zatiskam oči ker vem kaj in koliko pojem. In vem da količinsko pojem preveč. Kuham zdravo hrano ne jemo ocvrtih jedi veliko kuham enolončnic nismo vegetarjanci ker imam majhne otroke. najmanjša je 7 mesecev stara in vedno kuham tako da lahko jè tudi ona. Sem pa 20 kil shujšla pred 5 leti takrat prehrane nisem spremenila sem pa vsak dan hodila med 8 do 15 km po naših lokalnih hribih (boč) ampak sem v obeh naslednjih nosečnostih dobila z obrestmi nazaj. Zdaj pa morem počakat da se telo nazaj poceli od carskih rezov potem pa nazaj v hribe.

dednost nima nič s tem, a je človek debel. če ni bolezen, si lažež sama sebi. Če govoriš resnico, pa do zdravnika, da se najde vzrok.

Ok, ješ zdravo. Kakšne pa so količine te hrane? Poveš, da ješ polnozrnate testenine. Ampak koliko? Če so samostojen obrok je 100 – 125 g suhih čisto dovolj – to je 1/4 paketa (navadnega). Začni tehtat in računat kalorije. Boš hitro ugotovila, da poješ količinsko preveč, čeprav je zdravo. Kalorije so na koncu pač kalorije. In, če nekdo poje 2 cheesa in shake v Mc. je to 1000 kca. Ti pa naprimer poješ 300 g makaronov z zelenjavno polivko, pa še zelenjavo, pa pol litrski jogurt itd – pa še čokoladico (tudi tukaj nisi povedala, kaj to pomeni – 1 vrstica, čel twix, cela milka, ta velika milka….). Pa si že krepko čez 1500. Res svetujem ti, da začneš tehtat in računat. Keč je v količini.

https://prehrana.si/sestavine-zivil/energijska-vrednost

Lahko farbaš samo sebe,nas,ki smo že tudi imele probleme s težo pa žal ne.

In kot je že ena napisala…količina šteje.

In če ti na solatko vliješ pol litra jogurta in namesto ene banane poješ 3,si v sebe vrgla več ali isto kalorij kot če bi pojedla hamburger…s tem da maščobo telo potrebuje in če nekdo poje 1 hamburger na teden od tega ne bo debel,ti pa če boš vsak dan jedla solatko s prelivi,boš.

Že tu ti mora kliknit logika…če  se res toliko giblješ kot si napisala,pomeni da se prenažiraš s hrano. Druge razlage žal ni. Začni vodit dnevnik kaj vse zmečeš v sebe čez dan,tudi tiste kao zdrave čokoladice,sadje….vse.

Mogoče boš potem spregledala.

Čokoladi se zaenkrat ne zmorem odreči. Da bi pa temno jedla mi pa ni.

Tukaj je problem, v temle odnosu. Tegale zaenkrat ne zmorem, do česa drugega mi pa ni. Ne velja samo za čokolado, nede? Dokler iščeš izgovore in upaš, da bo nekdo nekaj namesto tebe, ali pa ti ponudil instant rešitev, ne bo nič.

AZ

Imam 27 let. 170 cm in čez 110 kil.

Stalno kolesarim, hodim in enkrat na teden tečem. Pijem le vodo. Jem zdravo in večinoma zelenjavo, nikoli ne jem mastne hrane, edina moja razvada je ko si občasno privoščim čokolado.

DRUGI

Drugi mladi mojih let in velikosti so suhi. Giblejo se nič, ker se jim niti do avtobusne postaje ne da sprehoditi vedno raje najamejo taksi. Vsak dan jejo hitro prehrano, mesne kebabe, bureke in pice z veliko majoneze in kečapa. Pijejo veliko piva in sladkih sokov.

Zakaj so torej oni suhi in atletski in jaz debela, če se pa se naj bi šlo zgolj za to, da porabimo več kalorij kot jih vnesemo v telo?

Kot si že sama ugotovila, pri teži ne gre zgolj za štetje kalorij, pa naj ti MON pametnjakoviči še naprej trobijo eno in isto. Po tej logiki bi se presuhi z lahkoto zredili, samo malce več bi pojedli. Pa vemo, da ne gre tako. Marsikateri pretežak ne more shujšati, pa če še tako malo je, presuh pa se ne more zrediti, pa naj poje karkoli.

Preberi si knjigo Jon Gabrijel: Gabrijelova metoda hujšanja. Zelo dobre nasvete ima.

Kot so ti lepo napisale: lahko farbaš tiste, ki niso nikoli imeli problemov s težo, in lahko farbaš sama sebe.

Sem par cm višja od tebe in ko je moja teža pred leti šla na 105 kg, sem se počutila grozno slabo, bolela so me kolena, tako da sem o športanju, kot ga opisuješ ti, lahko samo sanjala.

Sem se vzela v roke, najprej 10 kg shujšala (manj žri, ni šlo drugače), potem pa šele začela z intenzivno vadbo.

Sedaj, po 10ih letih imam še vedno nekaj kg viška, ampak dokaj normalno jem (tudi pri meni je cuker kar problem), veliko prehodim, vsakodnevno, ampak to v hrib, da se orenk zadiham.

Če te ne prepriča to, da je treba manj jest, si poglej kakšnega Surviverja (reality show), kjer so vsi po vrsti shujšali 🙂 Sem prepričana, da bi tudi ti 🙂

In kaj je narobe, če imaš po tvoji presoji nekaj kil viška? Počasi se standardi o lepoti ženskega telesa spreminjajo. Sicer pa je vedno tako, neglede na obliko telesa boš nekomu všeč, drugemu ne. Važno je, da se dobro počutiš v svojem telesu.

Kot je videti, ne razumes prehrane, ki je potrebna za zdravo izgubo kg. Ce jes premalo, bo telo tvojo energijo dodatno skladiscilo, ker misli, da je v hudih casi (starvation mode). Ce jes prevec, prav tako ni ok. Kljuc je, da najdes pravo kolicino zase, da nisi skos lacna in s tem vztrajaj.. Malo bo potrebno nastudirati makronutriente in pa poskusi carb cycling, ki je najlazji nacin prehrane za vzdrzevanje. Pozabi na diete in ne verjemi vsaki suhi osebi, da ne pazi na prehrano.

Good luck.

Ce je pol res kar pises, daj preverit scitnico.

Mogoče si daj pogledat ščitnične hormone. Veliko prinese genetika. Drugače pa jaz ugotavljam, da zdrava hrana prinaša samo boljše počutje, ne pa tudi boljše postave ali manj kil. Nimamo debelih v družini in tudi jaz nisem zares debela, imam pa definitivno preveč kil za svoje dobro, kot vse velikorite ženske v familiji. Pri 15ih sem dobila močne noge in rit in se jih nikakor ne morem znebiti. Poskusila sem že vseživo, najbolj sem shujšala na faksu, ko sem si sama kuhala – en dan mesno, drug dan brezmesno. A na koncu sem shujšala le v zgornji del, izgledala dokaj suho, noge in rit so ostale. Pa sem se ukvarjala s športom. Zdaj doma že lep čas jemo hitro hrano, ker urejamo stanovanje in kuhinja zlepa noče bit fertik. Kile se niso spremenile.

Očitno ne ješ dovolj beljakovin in maščob. Če sploh jih. Ne gre se samo za meso tu, lahko dobiš iz drugje jih. So nujno potrebne za delovanje telesa, sploh pri ženskah – hormoni in to. Dobesedno uničuješ svoje telo. Potem pa še tek? Pri 110kg? Res sovražiš svoja kolena? Pri taki teži nimaš kaj tečt. Hoja je miljonkrat boljša zate, pa kakšno plavanje. Ne pa obremenjevanje sklepov, ki so že zaradi tvoje teže grozno obremenjeni.

Odgovor na objavo uporabnika
Sinja kitovka, 01.06.2023 ob 09:45

JAZ

Imam 27 let. 170 cm in čez 110 kil.

Stalno kolesarim, hodim in enkrat na teden tečem. Pijem le vodo. Jem zdravo in večinoma zelenjavo, nikoli ne jem mastne hrane, edina moja razvada je ko si občasno privoščim čokolado.

DRUGI

Drugi mladi mojih let in velikosti so suhi. Giblejo se nič, ker se jim niti do avtobusne postaje ne da sprehoditi vedno raje najamejo taksi. Vsak dan jejo hitro prehrano, mesne kebabe, bureke in pice z veliko majoneze in kečapa. Pijejo veliko piva in sladkih sokov.

Zakaj so torej oni suhi in atletski in jaz debela, če se pa se naj bi šlo zgolj za to, da porabimo več kalorij kot jih vnesemo v telo?

V uvodu si napisala občasno si privoščim čokolado, v naslednji objavi pa da ne zdržis dneva brez… čokolade in cukr izdelki so brez hranilne vrednosti in je telo kmalu lačno, saj dvigujejo cukr v telesu…. če ne boš telesu zagotovila dovolj beljakovin ter jedla testenine, pa tudi če so samo iz 3 sestavin ti ne pomagalo pri hujšanju…. zacni jesti dobre beljakovine, zmanjšaj oh in maščobe, ker glede na to da imaš 110kg jih telo niti toliko ne potrebuje, pojdi k strokovnjaku za prehrano in če je možno v fitnes oz delaj vaje z utežimi (vecja misicna masa se bolj pomaga pri hujsanju), ker glede na to da imaš 110kg ti kardio vaje ne bodo pomagale, ker glede na težo si lahko sklepe uničiš, ter po kardio vaji si lahko tudi še več lačna….

Srečno pri izgubljanju teže

Enostavnega recepta tu zihr ni,da bi bil za vse enak…Način prehrane,dela,življenja,karakter in zihr tudi geni.Prvič je bila kritična do mene dr .na medicini dela(neupravičeno,krivično)pozneje bivši tast,ker sem imel 3 kg preko stotke..Češ,da sem premlad za tako težo…Vse lepo in prav,če takratna žena ne bi presegala moje teže,ki je bila nekaj manjša od moje višine.Njo so najpogosteje zagovarjali.Vsekakor pa sem bil žrtev sam,ker ona je imela zaščitnike,zagovornike.Med tem,ko sam še veliko kolesarim,hodim pa ona ni nikoli bila fizično aktivna razen pogoste telovadbe le z jezikom.Seveda,ko sem jo spoznal bi lahko rekel,da je bila elegantno izpopolnjena.Pozneje je sledila navodilom babice,da mora jesti za 2 v nosečnosti.Seveda je to z lahkoto upoštevala in verjamem,da sama za sebe še najbolj ve kako je biti v taki koži*.Seveda je šla tudi hči po njenih stopinjah,ki  ji je sledila  z lahkoto po najmanjši liniji odpora…

Kakšno nakladanje, če poješ 1kg hrane, telo ne more iz tega proizvesti iz tega 1,5kg tolšče, še 1 kg ne more, pa če imaš še ne vem kakšne težave z ščitnico in hormoni. Iz lufta ne pridejo kalorije v tvoje telo.  Tako kot so omenili drugi, lažeš najprej sebi , nato pa še drugim.

Pomeni, da si se v prejšnjem obdobju preveč kalorijsko dobro futrala, kar se pozna na teži, zgubiti je pa težje, kot se zrediti. Tisti, ki pojejo pice, kebabe in podobno, jih pa v okviru kalorij, kjer se ne redijo.

Verjetno si bolj pri butastih.

Tudi zelenjava redi, ce jo namakaš v majonezo.

110 kg. Športaš 🤣🤣🤣🤣. Prosim te, ti športaš edino, ko greš s kavča v hladilnik.

Ja trebalo bo nehat jest čokolado ne

Odgovor na objavo uporabnika
suhica do 39, 01.06.2023 ob 11:48

Moj dan v srednji šoli in na faksu je zgledal tako

zjutraj skleda čokolešnika

potem kosilo na študentski bon – vsi vemo da ni bil ravno višek zdrave prehrane

potem še kak sendvič, kos pize, hamburger, kebab ipd sadje, jogurt

zvečer za večerjo skleda čokolešnika

gibanje raje ne kot ja

neko obdobje sem imela ko sem pojedla vsak dan veliko milko

itm  tam do 30 je bil pod 19

Potem sem 2x rodila

itm še vedno tam 20-21

potem pa po 39 paf – ne glede na to, da sedaj res pazim, kaj pojem, sladkarije redko, pijem vodo, gibanje 3x tedensko po 1h v območju visokega srčnega utripa itm imam 26 in raste….

tam po 39 se je začelo samo nalagat….

Za srednjesolko sploh nisi veliko pojedla. Telo se ti je se razvijalo, potrebovalo je vec kalorij kot odrasel clovek in imela si hitrejso prebavo. Pa poglejmo kalorije. Pojedla si jih manj kot jih telo najstnice potrebuje.

Cokolesnik 250

Studentsko kosilo 700 do 800

Sendvic / pica in sadje  500 do 700

Cokolesnik  250

Skupaj 1700 do 2000. Ni cudno, da si bila prekla.

Matr ste eni pametni, ko leseni tiči. Na težo vpliva n faktorjev. Upam, da se vsi vi pametnjakoviči tam okoli 50+ začnete redit, ob minimalni hrani, pa da vas slišimo potem.

Avtorica, vadi pare in na kopico samoplačniških pregledov. Od hormonskih do genetskih. Prehranske vrednosti (kalorije) in kopica nasvetov o zdravem hranjenju  se pa itak na spletu dobi  in natančen dnevnik hranjenja vodi, so ti že zgoraj svetovali. Ne da bi ga komu kazala, ker ti itak nihče ne bo verjel, pač pa zase. Vsake toliko malce spremeni prehrano. Manj škrobnatih jedi in  več beljakovin. Manj sadja in več zelenjave. Preizkušaj po nekaj tednov, da vidiš kaj se spremeni. Počutje, izguba ali porast kil in tako naprej. Ko imaš “čokoladne dni” naj bo druga hrana zgolj surova zelenjava in še te malo. Malce se pouči tudi o jebi imenovani lipedem. Če te je to doletelo pride v poštev smo liposukcija, pa še ta ne pomaga za dolgo.

New Report

Close