Zakaj sem debela če pa jem bolj zdravo kot drugi in se več gibljem?
poskusi z jogurti, kislo zelje, fermentirana hrana… razne probiotične hrane, poleg že sicer raznovrstne prehrane, jej vse, najpomembnejša je količina in število obrokov. 3 do največ 5 obrokov, brez vmesnih prigrizkov. Fino je, če si nekaj časa preračunavaš kalorije (čeprav še zdaleč niso idealni pokazatelj), da vsaj nekoliko dobiš občutek, koliko poješ. Če želiš shujšati, naj bo vnos malce nižji od porabe (ne preveč, sicer si preveč brez energije).
Tako počasi prideš do cilja. Predvsem pa odslednost in VZTRAJNOST pri držanju teh navodil. Poleg drugih naravnih danosti, ki jih brez zdravniške pomoči ali sploh ne moreš urediti, in ti lahko nagaja tudi neprimerna črevesna flora, katero z raznovrstno prehrano in probiotiki sčasoma urediš. lp
Zivjo,
Ne obremenjuj se z brezveznimi komentarji.
Ali jemlješ kakšna zdravila? To včasih lahko vpliva na telesno maso.
Ali si se pozanimala glede kakšnih specifičnih dijet za tvoje telo (LCHF) ipd. Nenehno uživanje samo zelenjave in nizkobeljakovinske hrane velikokrat tudi ne pripomore k izgubi odvečne maščobe.
Probaj tudi zapisovati vnos kalorij in tudi deležev posameznih hranil nekaj tednov (oglikovi hidrari, mascobe beljakovine ipd) in pri tem ne goljufaj. Načeloma probaj zaužiti manj kalorih z večjom odstotkom beljakovin. (Pri tem se boš počutila utrujeno)
Lp
za avtorico, 02.06.2023 ob 10:50
AZ
Imam 27 let. 170 cm in čez 110 kil.
Stalno kolesarim, hodim in enkrat na teden tečem. Pijem le vodo. Jem zdravo in večinoma zelenjavo, nikoli ne jem mastne hrane, edina moja razvada je ko si občasno privoščim čokolado.
DRUGI
Drugi mladi mojih let in velikosti so suhi. Giblejo se nič, ker se jim niti do avtobusne postaje ne da sprehoditi vedno raje najamejo taksi. Vsak dan jejo hitro prehrano, mesne kebabe, bureke in pice z veliko majoneze in kečapa. Pijejo veliko piva in sladkih sokov.
Zakaj so torej oni suhi in atletski in jaz debela, če se pa se naj bi šlo zgolj za to, da porabimo več kalorij kot jih vnesemo v telo?
Kot si že sama ugotovila, pri teži ne gre zgolj za štetje kalorij, pa naj ti MON pametnjakoviči še naprej trobijo eno in isto. Po tej logiki bi se presuhi z lahkoto zredili, samo malce več bi pojedli. Pa vemo, da ne gre tako. Marsikateri pretežak ne more shujšati, pa če še tako malo je, presuh pa se ne more zrediti, pa naj poje karkoli.
Preberi si knjigo Jon Gabrijel: Gabrijelova metoda hujšanja. Zelo dobre nasvete ima.
Hvala. Saj to kar si napisala je to veliko vprašanje. Tudi meni se zdi logično. Očitno se ne gre le za štetje kalorij ampak ima genetika še kako velik vpliv. Hvala, takoj ko bo mogoče si bom knjigo sposodila v knjižnici.
cokoladi se ne zmores odreci, 03.06.2023 ob 01:43
Nevem kaj naj s svojo zasvojenostjo s sladkorjem. Čokoladi se zaenkrat ne zmorem odreči. Da bi pa temno jedla mi pa ni.
Ko zacnes s takimi izgovori, je jasno da ali nimas namena shujsati ali pa je tema provokacija. Tretje variante ni.
Potem pa upoštevaj še tole. So bili ljudje, ki so bili zasvojeni z belim sladkorjem oziroma čokolado in obenem zasvojeni s kajenjem. Povedali so, da so se veliko lažje odrekli cigaretom kot pa belem sladkorju. Zdaj pa pomisli na vse kadilce, ki trpijo hude muke, da bi prenehali s kajenjem. Veliko jim uspe prenehati s kajenjem za krajši čas, nato pa se spet vdajo cigaretom. Torej peklensko hudo se odreči sladkemu. Kar pomeni, da se motiš saj se lahko zelo trudim, da shujašam in imam namen to storiti. Odreči čokoladi pa je izredno težko. Bodi srečen, da nimaš težave s tem.
Sinja kitovka, 01.06.2023 ob 09:45
JAZ
Imam 27 let. 170 cm in čez 110 kil.
Stalno kolesarim, hodim in enkrat na teden tečem. Pijem le vodo. Jem zdravo in večinoma zelenjavo, nikoli ne jem mastne hrane, edina moja razvada je ko si občasno privoščim čokolado.
DRUGI
Drugi mladi mojih let in velikosti so suhi. Giblejo se nič, ker se jim niti do avtobusne postaje ne da sprehoditi vedno raje najamejo taksi. Vsak dan jejo hitro prehrano, mesne kebabe, bureke in pice z veliko majoneze in kečapa. Pijejo veliko piva in sladkih sokov.
Zakaj so torej oni suhi in atletski in jaz debela, če se pa se naj bi šlo zgolj za to, da porabimo več kalorij kot jih vnesemo v telo?
Kalorij očitno ne šteješ, ker drugače takih bedarij ne bi kvasilo.
Draga moja ne oziraj se kaj drugi pravijo, jaz ti popolnoma verjamem ker sem se od faksa naprej spraševala enako. No sedaj pri 38 letih sem dobila odgovor (dedni lipedem in sekundarni limfedem). Pomagajo mi žal samo limfne drenaže po katerih se potem obseg nog precej zmanjša, vendar nikoli ne bom taka kot bi si želela biti, pa lahko stradam.
Pri meni se nisem spraševala samo jaz kaj mi je, ampak tudi bližnji. Z možem imama podjetje in sva skupaj cel dan, jeva enake obroke, s tem da je on vedno pil sladke pijače in jedel sladkarije, jaz pa nikoli in mu nikoli ni šlo v glavo od kje meni toliko kg. Potem sva skupaj bila na dietah, on je vedno veliko shujšal, jaz mogoče kak kg. Ni pomagala niti dieta, niti telovadba.
Sedaj z diagnozo sem dobila potrditeb, da nisem sama kriva za tako stanje, vendar žal tudi, da nikoli ne bo drugače. Stanje lahko omilijo le limfne drenaže in nošenje kompresijskih nogavic do konca življenja, če ne želim končati kot moja babica ki je imela enako, pa niso diagnosticirali in zdravili.
Če telo zahteva manj hrane si lahko samo vesel, boš pa manj zapravil zanjo, ker je danes hrana svinsko draga. Lahko se potem odločiš da ješ najbolj kvalitetno in zdravo hrano. Če Poješ na dan 1/2 kg sadja ali zelenjave , en jogurt in 300g mesa ali ribe, za posladkat vzameš eno čokoladko Životinjsko carstvo in to je to. Ni variante da se kdo zredi niti pod točko razno.
Če nimas spremljajočih bolezni in problemov s hormoni v telo vnašaš vec kot porabiš. Samam sebe pa prepričuješ da zdravo ješ. Verjemi ce sestejes vse kar cez dan jes bos opazla da le ni tako kot mislis. Tek 1x teden, penzioni stično kolesarjenje še ni kurjenje. Tvoj ITM je 38 in še nekaj ni sans da se ne bases
Ena taka, 03.06.2023 ob 23:03
Draga moja ne oziraj se kaj drugi pravijo, jaz ti popolnoma verjamem ker sem se od faksa naprej spraševala enako. No sedaj pri 38 letih sem dobila odgovor (dedni lipedem in sekundarni limfedem). Pomagajo mi žal samo limfne drenaže po katerih se potem obseg nog precej zmanjša, vendar nikoli ne bom taka kot bi si želela biti, pa lahko stradam.
Pri meni se nisem spraševala samo jaz kaj mi je, ampak tudi bližnji. Z možem imama podjetje in sva skupaj cel dan, jeva enake obroke, s tem da je on vedno pil sladke pijače in jedel sladkarije, jaz pa nikoli in mu nikoli ni šlo v glavo od kje meni toliko kg. Potem sva skupaj bila na dietah, on je vedno veliko shujšal, jaz mogoče kak kg. Ni pomagala niti dieta, niti telovadba.
Sedaj z diagnozo sem dobila potrditeb, da nisem sama kriva za tako stanje, vendar žal tudi, da nikoli ne bo drugače. Stanje lahko omilijo le limfne drenaže in nošenje kompresijskih nogavic do konca življenja, če ne želim končati kot moja babica ki je imela enako, pa niso diagnosticirali in zdravili.
Če pa sploh ne opaziš več otekanja tkiv ker si toliko debelo, potem itak ni več važno.
Za hujšanje je potrebno ustvariti kalorijski primanjkljaj – to pomeni, da v telo vneseš manj kalorij kot jih porabiš. Glede, na tvojo težo bi to pomenilo vnos 1300-1500 kalorij dnevno. Svetujem, da si narediš plan obrokov vnaprej in dosledno beležiš vnos kalorij (za natančno beleženje moraš hrano stehtati). Zmanjšaj uporabo olja, ogljikovih hidratov, povečaj vnos beljakovin. Namesto čokolade raje pojej čokoladni proteinski puding ali čokoladni proteinski shake.
Razstrupi telo! Uživaj vitamin C, magnezij, probiotike, zaužij 2,5 -3 l tekočine preko dneva – voda, limonada, čaji (zeleni čaj, koprivin, metin čaj). Pospeši limfo – limfna drenaža, madero terapija bi bili lahko metodi ki bi ti pomagali izgubiti obseg. Tudi savna bi lahko koristila.
Namesto sprehodov samo 4x tedensko jih vključi VSAK DAN! Vsaj 60 min – 90 min hoje na dan. Pomembno je, da vključiš tudi vaje za moč in pridobiš na mišični masi, saj mišice kurijo več kalorij kot maščoba.
Lahko poskusiš z metodo tapkanja EFT. Priporočam knjigo: “Tapkanje za hujšanje in boljšo telesno samopodobo” avtorice J. Ortner.