Zakaj so stari ljudje tako žleht?
Zakaj si pa ti?
Dej povej, že dolgo me to zanima, pa je zdaj edinstvena prilika, da te vprašam?
Pa še to … a ti prav stražiš tule gor, kdaj bo kdo odprl novo temo, da lahko v isti sekundi pametuješ sto na uro ….
Malce si zatežena, no verjetno to veš, ker so ti že povedali, kajne?
[/quote]
Absolutno. Imam dva zaposlena (eden je čisto premalo) , ki sledita novim objavam , vsak eno minuto in me s piskanjem opozarjata.
Pa še vedno ne vem, zakaj si tako žleht? So te zanemarjali kot otroka? Kompleksi? Si tako grd?
Zgleda da je res odvisno v kakšnem okolju si – tudi jaz zelo težko najdem kakšnega starejšega, ki bil prav zloben.
Vsak ima sicer svoje trenutke – a to jih imamo vsi.
Glede tega zakaj so pa nekateri res stalno naježeni, zajedljivi in mogoče celo res zlobni – zato, ker so nezadovoljni. S čimerkoli se jim zdi pomembno, najpogosteje pa s sabo oz. svojim življenjem, ko gledajo nazaj. In to jih seveda grize – in ko te nekaj grize, posledično grizeš še ti – druge.
ker več ne sexajo. kaj jim pa pol preostane, če nimajo našparanga denarja postanejo žleht, če ga pa imajo, pa še bolj stiskajo in ga skrivajo, pa lajajo na vsakega, ki se jim približajo, ker se bojijo, da jim ga ne vzame amapk ok., glavni krivec za žlehnobo je nedojebanost, sm to v vseh življenskih obdobjih, ne sm v 70+, hehe…
Verjetno je razlika ali živiš v mestu ali vasi. Na vasi, stari zelo težko sprejemajo, da niso več fizično tako sposobni in da jih je življenje povozilo. Ne sledijo več napredku tehnologije, kar so ustvarili je potrebno obnove in to jemljejo zelo osebno. Težko sprejemajo, da se stvari počnejo in delajo drugače kot v njihovih časih in težko sprejemajo, da mladi ne živijo samo za majhno kmetijo, ki niti sama sebe ne preživi, ampak je samo hobi. In tu potem vsakodnevno pride do trenj med mladimi in starimi. Videno pri mojih prijateljih in osebno. Ne vem, če gre ravno za žlehtnobo, bolj za neprilagajanje v zrelih letih.
V mestu predvidevam, da je drugače, ker je način življenja tudi drugačen. Ne vem pa ne.
A ste pomislili, da so mogoče ti ljudje bolani oz se kažejo prvi znaki bolezni? In ta presneta bolezen je demenca. Znaki so različni, z vsakim letom jih je več. Depresija, jokanje, razna čustvena izsiljevanja, brezčutnost, stiskaštvo, brezbrižnost do svojcev, napadalnost, žlehnoba, itd. Kdor tega ni doživel, ne more verjeti, kaj nastane iz ene dobre, nam ljube osebe.
Govorim iz lastne izkušnje.
Kdor ima-pozna podobne primere, naj si prebere kako gradivo o razvoju demenca. Ne bo vam žal. Med branjem se boste čudili in rekli….joj, pa tako je pri nas, začetki so že tu.
Kdor ima to srečo, da vas je oz vaše bližnje ta bolezen obšla, VELIKO srečo.
Ah, zafuzlan zadnji stavek.
Hočem reči samo to, da ste lahko srečni, če v svoji družini nimate te bolezni. Lahko imate kaj drugega, vendar vam povem, da vas ta bolezen čustveno in psihično popolnoma izčrpa.
Zato…imejte potrpljenje do vam dragih domačih ljudi. Uživajte z njimi, dokler vam je to dano. Še prehitro pride čas, ko se vse obrne na glavo.
Se strinjam s tem kar je napisal razmislek. Vsaj tako je na vasi, za mesto nevem. Na vasi so kmetije, kjer so si nasi starsi/staristarsi naredili dom z lastnimi rokami, obdelovali zemljo s svojo roko, naredili tisti hlev in tisti prizidek zraven hise in kupili traktor (za katerega so delali vec let),itd… in se mi zdi, da je cisto normalno, da jih zmoti to da ti tisti traktor prodas ali da tisti hlev podres in naredis nekaj novega in boljsega. Na stara leta bo to tudi nas motilo, tako kot njih zdaj.
Verjetno bi pomagalo da bi bili strpnejsi eden do drugega. Zna pa biti nadlezno, to “zdruzevanje generacij” ker nimamo istih interesov in popolnoma drugacen nacin zivljenja.
So pa tudi izjeme starejsih,ki se pac prepustijo toku in mladim delajo podporo(tudi ce jih nasa dejanja niso pogodu).
Veliko sem s starejšimi ljudmi in ne zdijo se mi žleht.
verjamem, da so izjeme.
Veliko ljudi zamenjuje žlehnobo z demenco-.
Seveda so pa marsikje starejši svojim svojcem, otrokom, vir dohodka,
pobašejo jim cele penzije.
Ko pa si starejši upokojenec želi kaj kupiti, je pa brez denarja in seveda za svojce žleht.
Drži, opažam pri moževi babici. Sicer je bila vedno duša in prijazna, meni se je sicer vedno zdelo, da bolj navzven, “za javnost”, ampak zadnja leta pa je prav nesramna. Direktna, kar me sploh ne moti, ampak vsakemu brutalno pove svoje. In sem jo prav vprašala, zakaj taka sprememba in je rekla, da je dovolj stara, da se ne rabi več delat oz., da se pred smrtjo pač ne rabi delat nekaj, kar ni.
Podobno je izjavila tudi tašča, ki je zaradi agresivnega raka vedela, da jo čaka bližnji konec. In je pač namenoma bila obupna, ker kdo ji kaj more, ker ji nihce nic ne bo, saj se jim je smilila zaradi bolezni, ker ji je bilo fajn, ker je uzivala, ko je koga spravila v zadrego,……,pač dala si je duška in tega ni niti skrivala. Ko pa se ji je kdo postavil po robu pa je igrala žrtev in se izgovarjala na težko bolezen.
Ljudje smo vseh vrst. V bloku je soseda, ki smo se je bali vsi, z leti pa postaja taka prijazna gospa, da je užitek z njo poklepetati.
Zakaj si pa ti?
Dej povej, že dolgo me to zanima, pa je zdaj edinstvena prilika, da te vprašam?
Pa še to … a ti prav stražiš tule gor, kdaj bo kdo odprl novo temo, da lahko v isti sekundi pametuješ sto na uro ….
Malce si zatežena, no verjetno to veš, ker so ti že povedali, kajne?
[/quote]
Ej, ti si pa žleht in nestrpna že v mladosti sorry. Jao,jao, kakšna boš šele ko boš stara 33,333333333 let. Malce si dolgočasna, no verjetno to veš, če pa ne zato, ker ti tega dosedaj še niso povedali, kajne ?????????? No vidiš bejbika, zdaj pa veš , končnooooooo, ker te to že dolgooo časa zanima. Pa lp