Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj ste škrti?

Zakaj ste škrti?

Zakaj ste tako škrt? Moževa sestra je 50 let stara, živi doma, neporočena in brez otrok. Stroškov praktično nima. Vozi 25 let star avto. Ne gre nikamor. Oblači se bolj ali manj v Mani. Zadnjič me je nekaj spraševala o moji kremi, nakar me vpraša koliko stane. Sem ji povedala, da je malo čez 50. “A tok?” Ona bi dala max 10 € za kremo. Ženska, brez otrok si, komu boš denar pustila? Jaz bi si na njenem mestu kupovala kreme za 200€ ne za 50€.

šparanje je stanje duha. warren buffet tud za ene stvari ne da tok kot eni na minimalcu. to se navadiš običajno če odraščaš v revščini.

Špara za dom ostarelih ali morebitno pomoč na domu, ko bo to potrebovala. Kdo pa misliš, da bo skrbel zanjo, ko bo enkrat stara, če praviš, da je sama brez otrok. Vidva z možem ji tudi ne bosta mogla pomagati, ker bosta tudi vidva verjetno takrat že precej v letih, vajini otroci pa tudi dvomim, da ji bodo. Pa menjava avta jo tudi še čaka. In, če nekdo, ki je samski prejema minimalca ni to nič cudnega, da gleda na vsak evro.

Imam pa ne dam za stvar, ki mi niso pomembne ali mi jih želijo prodati za ceno x 10.  Neumna si ti , ki misliš da krema za 250€ kaj bolj pomaga, kot krema za 5€.

Vsak ima svoje razloge, ampak razumem tvojo frustracijo – na njenem mestu bi si marsikdo privoščil kaj bolj luksuznega! Medtem ko razmišljaš o tem, si vzemi trenutek za sprostitev z radio gratuite na Radio Gratuite in écouter la radio en ligne

Odgovor na objavo uporabnika
Ja, 12.05.2025 ob 11:04

Imam pa ne dam za stvar, ki mi niso pomembne ali mi jih želijo prodati za ceno x 10.  Neumna si ti , ki misliš da krema za 250€ kaj bolj pomaga, kot krema za 5€.

Ja. Skopost je ponavadi nasprotje vrednot oz vrednosti, ki jih pripisujemo določenim področjem.

Tudi meni bi včasih pripisali škrtost – a zakaj? Ker škrtarim pri rečeh ki mi niso pomembne, da ostane dovolj za tiste, ki so mi pomembne. To je najbrž razlog pri številnih.

“Špara za dom ostarelih ali za pomoč na domu, ko jo bo potrebovala.”

A ni življenje malo brezvezno, če celo življenje šparaš za dom ostarelih, kupuješ najcenejše cunje, voziš 25 let star avto, ne greš nikamor? Tako življenje sploh nima smisla.

Vsaj ima svoje prioritete za kaj se mu zdi “vredno” porabiti denar.

Imam strica, ki hodi okoli v pošvedranih čevljih,  zato da lahko kupuje vedno nove primerke starinskega orožja, sablje itd., za kar zmeče na tisoče evrov.  A je škrt? Ali zapravljiv?

To je previdnost z njene strani, ne škrtost. Pripravlja si neko zalogo, ki ji bo za varnost v starosti. Nima družine, nima otrok… si predstavljaš kakšno starost bo imela. Nikogar, ki bi ji naredil eno malo stvar. Tudi za pogreb šparajo samski.

Mi imamo zdaj mamo v domu. Smo trije otroci. Za vsakega od nas je veliko dela in stroškov z mamo, pa to z veseljem naredimo. Si ne predstavljam, da bi vse morala sama. Še manj pa si predstavljam, da ne bi imela otrok. Čisto vsak dan nekaj naredimo za mamo in to vsak od nas treh.

dom566, 12.05.2025 ob 11:41

“Špara za dom ostarelih ali za pomoč na domu, ko jo bo potrebovala.”

A ni življenje malo brezvezno, če celo življenje šparaš za dom ostarelih, kupuješ najcenejše cunje, voziš 25 let star avto, ne greš nikamor? Tako življenje sploh nima smisla.

Veš koliko ljudi živi brezvezno življenje? Kaj naj zdaj, se ubije, če ima takšno situacijo kot jo ima. Sicer pa ne veš, kako je prej živela. Lahko, da je imela čisto normalno življenje in si je marsikaj privoščila, lahko je bila celo v partnestvu, kaj veš. Normalno, da bo sedaj pri 50-ih začela razmišljati o starosti in stvareh, ki spadajo zraven, ko je še delovno aktivna. Kdaj pa po tvoje naj bi o tem razmišljala, takrat ko bo že prepozno in bo potrebovala pomoč? Eno je, če ljude kljub dobrim financam tako živijo, povsem nekaj drugega pa je, ko človek z minimalno plačo ne more imeti vsega.

Anonimno606, 12.05.2025 ob 12:02

Veš koliko ljudi živi brezvezno življenje? Kaj naj zdaj, se ubije, če ima takšno situacijo kot jo ima. Sicer pa ne veš, kako je prej živela. Lahko, da je imela čisto normalno življenje in si je marsikaj privoščila, lahko je bila celo v partnestvu, kaj veš. Normalno, da bo sedaj pri 50-ih začela razmišljati o starosti in stvareh, ki spadajo zraven, ko je še delovno aktivna. Kdaj pa po tvoje naj bi o tem razmišljala, takrat ko bo že prepozno in bo potrebovala pomoč? Eno je, če ljude kljub dobrim financam tako živijo, povsem nekaj drugega pa je, ko človek z minimalno plačo ne more imeti vsega.

Ljudje živijo brezvezno življenje in tega še opazijo ne. 11 ur so zdoma zaradi službe, ko pridejo domov kuhajo in drgnejo kopalnico, enkrat na leto pa obiščejo prijatelje. Manjšina si zna in zmore privoščiti več.

Zase se brigaj. Pa da ti na pamet ne pade, da jo kdaj prosiš za denar, ko ti bo šlo za nohte s tem tvojim butastim zapravljanjem.

Njen denar njena odločitev. Kdo si ti, da se vtikaš v njene finance?

No, to!  Tudi jaz tako razmišljam.

To je ženska, ki se ne pusti napetnajstiti.

In njen odnos ni stvar šparanja ali škrtosti.

Se strinjam s predhodniki, da to ni škrtarjenje. Verjetno je to samo misel na starost in kdo se bo z njo ukvarjal, če ne bo imela svojih prihrankov. Pokojnina verjetno tudi ne bo ne vem kako visoka. Z leti se spremeniš. Meni v mladosti ni bilo težko dati za kozmetiko cca 1/4 plače ali za obleke narejene po meri, ali kvalitetno obutev (cca 45 let nazaj). Potem pa so prišli nenadni stroški, otroci, popravila, nabava novih strojev, ko moraš imeti in nimaš. Večkrat sem začela iz popolne ničle in se vedno tudi pobrala. Nikoli kredita, nikoli v -. Toliko je, to rabim, to ne rabim. No, in z leti postajam moja mami, ki me je učila varčnosti in sem vedno rekla, da takšna pa ne bom nikoli. In postajam. Že sedaj si varčujem za dom, za pogreb imam. Ne bom v breme otrok. Ampak enostavno ne rabim. Imam vse, kar potrebujem, tega pa ni veliko. Z leti se spremeniš in tudi krema za 50 eur ne more preprečiti starosti, morebiti samo izgled.

Tudi meni je že marsikdo očital škrtost.  Eni, ko jih je premagala zavist.  Drugi iz frustracije oz. v želji, da več trošim nanje.  Se pravi, klasična sramotilna taktika, ki bi naj motivirala spremembo obnašanje.  Tretji zaradi zelo drugačnega odnosa do denarja.  Večina pač ne pozna drugega kot življenje iz meseca v mesec.  Kako naj razumejo nekoga, ki si na primer želi čim prej samoupokojiti, zagotoviti varnejšo starost ali pač le imeti neko rezervo.  Četrti zaradi razlik v temu kar cenimo.  Nekomu je pojem življenja pijača v gostilnah.  Komu drugemu ne vem kaka krema.

Sam se nad tem več sploh ne razburjam, ker vedno se najde ljudi, ki jim kaj ni všeč.  Po okosu nekaterih trošiš premalo.  Po okusu drugih trošiš preveč.  Vedno pa trošiš na napačne stvari, lol, ker ne trošiš kot drugi mislijo, da bi moral.  Torej?  Ne gre zmagati.

Škrt…. lahko bi si marsikaj privoščil, pa me ne zanima ali pa enostavno ne rabim.. Zakaj bi kupoval navlako, ki me utesnuje. Zmeraj pa sem kupoval good enough, nikoli the best stvari. To pa je stanje duha, karakterja. Naduvanci mislijo da je samo najboljše dovolj dobro.

Jaz sem škrt glede stvari, ki meni nič ne pomenijo. sebi komot kupim športne čevlje za  visoko vsoto. fehtarju ne dam nič, ponavadi zabrusim, naj se spravi delat.  Če kaj kupim bratu ali mami, ne gledam na ceno. Avto vozim poceni, ker boljšega ne rabim. selektivno sem škrt.

ergusergus, 12.05.2025 ob 11:12

Vsak ima svoje razloge, ampak razumem tvojo frustracijo – na njenem mestu bi si marsikdo privoščil kaj bolj luksuznega! Medtem ko razmišljaš o tem, si vzemi trenutek za sprostitev z radio gratuite na Radio Gratuite in écouter la radio en ligne

dobra ideja, brat

samski cinik, 12.05.2025 ob 18:08

Jaz sem škrt glede stvari, ki meni nič ne pomenijo. sebi komot kupim športne čevlje za  visoko vsoto. fehtarju ne dam nič, ponavadi zabrusim, naj se spravi delat.  Če kaj kupim bratu ali mami, ne gledam na ceno. Avto vozim poceni, ker boljšega ne rabim. selektivno sem škrt.

Vsaka čast. Dober si ti dečko. Jaz bi tudi takega mela. Lepo, lepo…

ergusergus, 13.05.2025 ob 09:11
ergusergus, 12.05.2025 ob 11:12

dobra ideja, brat

Vsak ima svoje razloge, ampak razumem tvojo frustracijo – na njenem mestu bi si marsikdo privoščil kaj bolj luksuznega! Medtem ko razmišljaš o tem, si vzemi trenutek za sprostitev z radio gratuite na https://radiogratuite.net in écouter la radio en ligne

Jaz pa ne razumem tistih, ki vse zapravijo in živijo iz dneva v dan.

Zakaj bi dala za kremo 50 eur če lahko dam 10 in po možnosti je še boljša.

Eni pač dajo za avto, eni za frizerja, kozmetiko, eni pa pač varčujejo, mogoče za stara leta. Vsak po svoje.

anonimna žena, 11.05.2025 ob 19:43

Zakaj ste tako škrt? Moževa sestra je 50 let stara, živi doma, neporočena in brez otrok. Stroškov praktično nima. Vozi 25 let star avto. Ne gre nikamor. Oblači se bolj ali manj v Mani. Zadnjič me je nekaj spraševala o moji kremi, nakar me vpraša koliko stane. Sem ji povedala, da je malo čez 50. “A tok?” Ona bi dala max 10 € za kremo. Ženska, brez otrok si, komu boš denar pustila? Jaz bi si na njenem mestu kupovala kreme za 200€ ne za 50€.

Avto je prevozno sredstvo. Krema pa tudi za milijon ne dela čudežev. Bi rekla, da ima tvoja sestra bolj pametne prioritete. Denar je pa njen.

New Report

Close