Zakaj tako hvalite cviček?
Ok, v Sloveniji sem zadnjič popivala še v časih, ko je bil cviček res zadnja izbira, poden. Verjamem, da se je mogoče okus pivcev zdaj spremenil, verjamem, da ga je treba zdaj, ko so vam tujci pobrali vse od kranjskih do lipice in še kaj, še posebej hvaliti…Ampak zame je cviček še vedno ena navadna kislica, sori, da bi pa zanj dajala novce, kot da kupujem kakšno res kvalitetno italijansko ali francosko vino? nikoli!
Včasih se malo preveč precenjujemo, Slovenci!
Hvalijo ga prebivalci krajev od koder izvira, zato ker je to pridelek za njihov izgovor, da z njim gasijo žejo. Veliko dolenjcev pije to na hitro dozorjeno vino namesto vode in drugih brezalkoholnih pijač za odžejat. Vsi humorni izgovori na tematiko cvička pa so seveda dobrodošli za popivanje, samo da se ga pije kjerkoli in kadarkoli in da so nekateri potem lahko vedno mal fajhtni, ker morjo bit, ker drugače ne gre več.
Za k običajni hrani, sploh podnevi ali v službi, je kvaliteten ohlajen cviček za mene zelo dobra izbira.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Cvi{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Dek
1X CVIČK-ALWAYS CVIČK!
…očitno ga ne marate,ker ne marate Dolenjske,dolenjskega narečja in dolenjčkov.A to je VAŠ PROBLEM, ne moj!
Cviček je absolutno pitno vino,tko kot refošk,rizling itd itd..ok.če hočete,ostalih mednarodno priznanih vin.
Cviček ni neka poceni brozga,dobra le za “omejene priložnosti”,temveč je priznano( a žal ne med vami)v širšem prostoru med poznavalci vin.
Uživamo ga lahko po kapljicah,med obroki,najbolje v družbi ljudi,ki cenijo kakovost,znanje in izkušnje- naših prednikov in očetov.
Cviček je posebnež z veliko začetnico.
Priporočam da se prej konkretno pozanimaš(pozanimate),preden ga npr.označite za kislico,poden od podna in ostale gluposti.
Sam ga spijem konkretno 1 kozarec ob (dobrem)družinskem kosilu in verjamem,da delam prav,pa še ugleden,javnosti znan doktor mi ga je priporočil.
Mešanica različnih sort vina pač ne more biti vino, kaj šele, da bi bilo kvalitetno.
Cviček je dober primer, kako se z dobro reklamo slabemu proizvodu dvigne ceno.
In tisti, ki ga tako hvalite – ne pravijo Dolenjci zastonj, da se obiskom, ki se jih hočejo hitro znebit, postreže cviček, prijateljem in dobrim ljudem pa vino. 🙂