Zakaj termostatske ventile, če…
Ženske, a ve sploh razumete, kako delujejo ogrevalni sistemi v blokih?
Temperatura vode v radiatorjih se regulira tako, da je vse vezano na zunanjo temperaturo. Če je zunaj toplo, peči kurijo manj, če je zunaj mraz, gre v sistem bistveno toplejša voda.
V vsakem takem sistemu je možno tudi ročno regulirati, ampak to ni smiselno. Zunaj je 20 stopinj, radiatorji bodo pa greli na polno?
Kar pa se termostatskih ventilov tiče, pa večina ne razume, kako delujejo. Oni nič ne regulirajo toplote v radiatorjih, ker je ne morejo. Toplota radiatorja je odvisna od tega, koliko se voda ogreje in se jo pošlje v sistem. Termostatski ventili samo zapirajo in odpirajo pretok vode v radiatorju glede na temperaturo sobe. To je to.
Ma kaj kokodakaš skoz.
Avtorica je lepo napisala že v samem štartu, da ima le 21 stopinj in to če kuri. Če hoče stopinjo več mora kurit na elektriko in spet plačat elektriko. Jezi se zato, ker mora plačevat CK, kljub temu, da je popolnoma neuporabna.
In jaz se tudi sprašujem, zakaj mora plačevat fiksne stroške? Za cevi, ki tam stojijo že od nastanka bloka?
Ker so te cevi tople, če se ogreva sosed nad njo.
Večina blokov je zgrajenih tako, da cevi potekajo znotraj stanovanj navzgor. Če nad teboj odprejo radiatorje, so tvoje cevi tople tudi, če imaš ti vse zaprto in ti delilnik na radiatorju kaže 0. Torej te ogrevajo sosedi.
Novejši bloki imajo drugačen sistem cevi.
Kurjavo plačuješ kolikor porabiš. Zdaj plačuješ za 21 stopinj. Če bi jih imela 26, bi plačevala bistveno več. Kaj ni potem vseeno, če doogrevaš na el. peč?[/quote]
Glej dnaes zjutraj sem odprla radiator za dve uri. Bil je skoraj mrzel. Števec na radiatorju pa se je lepo vrtel, kot da se kurim. Kurim pa se z mrzlim radiatorjem ne.[/quote]
1. Zakaj zapiraš radiator?
2. Ko se ohladi in ti vžgeš grelno telo, za katerega želiš, da ogreje prostor na neko temperaturo, to grelno telo pokuri ekstra več energije, da ogreje prostor, pa ga še ne uspe ogret in goni in goni.
Bolje je konstantno greti po malo, kot pa zapirati gretje.
Večina blokov je zgrajenih tako, da cevi potekajo znotraj stanovanj navzgor. Če nad teboj odprejo radiatorje, so tvoje cevi tople tudi, če imaš ti vse zaprto in ti delilnik na radiatorju kaže 0. Torej te ogrevajo sosedi.
Novejši bloki imajo drugačen sistem cevi.[/quote]
Kaj pa naj jast porečem na to? Moje cevi so pa čisto mrzle. Sosedje se ne kurijo. Poleti cevi tudi niso tople. Zakaj potem fiksni stroški?
Če termostatski ventil ne odprem do max. sploh ne steče noter voda.
Nekaj dni nazaj sem pustila odprt radiator 4 ure na max in nič. Isto kot na začetku. Števec na radiatorju pa je lepo tekel in mi odčital porabo za kar 4 kubike.
Zato sem ga zaprla.[/quote]
Ampak radiator je vseeno bil topel, ker drugače števec ne bi nič izmeril. Saj ne meri koliko vode steče skozi radiator, ampak meri enote, ki jih zazna na podlagi toplote.
Novejši bloki imajo drugačen sistem cevi.[/quote]
Kaj pa naj jast porečem na to? Moje cevi so pa čisto mrzle. Sosedje se ne kurijo. Poleti cevi tudi niso tople. Zakaj potem fiksni stroški?[/quote]
A ni jasno, zakaj ?
Od česa pa bo živela upravnikova firma ?
Če termostatski ventil ne odprem do max. sploh ne steče noter voda.
Nekaj dni nazaj sem pustila odprt radiator 4 ure na max in nič. Isto kot na začetku. Števec na radiatorju pa je lepo tekel in mi odčital porabo za kar 4 kubike.
Zato sem ga zaprla.[/quote]
Ampak radiator je vseeno bil topel, ker drugače števec ne bi nič izmeril. Saj ne meri koliko vode steče skozi radiator, ampak meri enote, ki jih zazna na podlagi toplote.[/quote]
Res je.
Radiator si odprla. Ko si ga odprla, se je radiator ogrel na temperaturo, kot jo določi toplarna, glede na zunanje temperature. Da se tvoj prostor ogreje na tvojo željeno temperaturo, pač traja nekaj časa.
Če si imela prej zaprt radiator, traja toliko dalj.
Ves ta čas voda v radiatorju pospešeno kroži, ker termostat diktira 22 stopinj, prej je bilo hladno, ker si imela zaprt radiator (zakaj sploh zapiraš, če hočeš imet toplo?), zdaj pa radiator pospešeno dela in kar naprej doteka nova topla voda (topla le toliko, kolikor je določeno glede na zunanje temperature), da bi ogrela prostor, a ne uspeva in potem samo goni in goni. Razumeš sistem?
Enako kot bojler, bolje ga je imeti stalno vklopljenega, kakor pa ga ugašat in prižigat.
Pa zakaj hočeš ogreti celo stavovanje na 24 stopinj, če boš otrika kopala v kopalnici? 21 stopinj je toplo, nekaterim celo pretoplo! Mislim, zakaj pa obstajajo potem v koplanicah tiste infra pečke, kljub centralnim in nevem kakšim še cse ogrevanjem? Zato, da si pač kopalnico, kjer se slečeš in kopaš/tuširaš, ogreješ, brez da bi to vplivalo na temperaturo v ostalih prostorih.
Prehlad in ostale bolezni – ja, mraz vpliva, ampak seveda toliko bolj na tiste, ki niso utrjeni, ki so doma na previsokih temperaturah, potem jih jasno zunaj pobere, ker telo ni navajeno na mraz, ker se ne zmore prilagoditi na take temperaturne razlike.
Brez veze je razglabljat o delovanju termostatskih ventilov in porabi, ker se avtorici ne sanja, kako ti sistemi delujejo in si tudi ne pusti nič dopovedati. Jaz bi se vprašala, zakaj imam pri kurjavi v stanovanju zdaj samo 21 stopinj. Pri nas je pri zaprtih radiatorjih še vedno okoli 23, pa nismo na Primorskem.
Glede otrokovih bolezni tudi ne morem verjeti, da bi bila v tem času kriva temperatura. En od mojih otrok je rojen sredi zime in je bil kljub zametom vsak dan vsaj dvakrat zunaj, in to brez vozička, ker po globokem snegu to pač ni šlo, pa ni bil nič bolan, čeprav imamo pozimi ponavadi v stanovanju 22 stopinj. Če bi bilo res, da je za prehlad in s tem povezane bolezni kriv mraz, poleti ne bi smel biti nihče prehlajen, pozimi pa skoraj vsi.