Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek zakaj testo zraste…pol pa pade?

zakaj testo zraste…pol pa pade?

pekla sem torto in je lepo rastle, potem pa puf in padla na 1 centi

vse za stran

nič nisem odpirala umes

imela sem skoz nekje na 180-190 imam starejšo pečico,

kak predlog

zdaj jo bom dala ponovno not

Ugibam: mogoče si biskvit preveč “sklofala” pa je bil v njem preveč zraka in je potem padel dol…

Meni vedno pade. Ne ravno na 1cm, pade pa. Po mojem ključno vlogo pri tem igra fizika: v pečici je zrak v mehurčkih vroč in “širši”, z ohlajanjem pa tudi zrak zavzame manj prostora.

Po končani peki nekaj časa pusti biskvit v priprti pečici in ga šele nato vzemi ven iz nje.

pade še preden je pečen..še v pečici 🙁

Pol je pa s testom nekaj narobe po mojem.

Ma meni skus pade … en tolko (ne glih na en centimeter). Ko naraste se sam bojim, da mi bo utekla iz pekača … pol pa kar naenkrat spusti zrak … in … puuufffffff … … pade … Zgleda, da se not nabere zrak … ne vem pa zakaj in se nikoli s tem niti nisem ubadala … :))) Tako ali tako jo pol fajn obložim, da je ko šus … :)))

To, da pade, je normalno.
Drugače pa biskvita ne moreš preveč sklofat. Bolj je spenjen, boljši je. Zračni mehurčki morajo biti čim bolj drobno in čim več.
Preveč lahko sklofaš kvašeno testo. Pa še tukaj je odvisno, zakaj testo potrebuješ. Za krofe ga lahko klofaš kolikor hočeš in bodo vedno boljši.
Če pa preveč sklofaš testo za potico, potem pa je prerahlo in ne zmore nositi teže nadeva, posledica pa so luknje v potici oz. odstopanje skorje.

Poskusi z manj pecilnega praška.
In ne testa preveč “obdelat” – po tem ko dodam moko (zmeraj čisto navadno, če daš posebno, je biskvit kot kamen – kolikor sem takšnih poskusila), ki je zmešana s pecilnim praškom, testo le še ročno zmešam.
Se mi praviloma ne sesede (seveda pa so izjeme zmeraj prisotne 😉
Prijetno peko, r

važno je tudi, v kakšno pečiso si dala testo, ali je bila predhodno ogreta ali si postavila v hladno ?
Ali je to testo delano s snegom ali je navadno biskvitno ?

Biskvit se načeloma dela brez pecilnega praška. Samo jajca moraš dovolj spenit. Pa obvezno v vročo pečico.

Napiši recept, mogoče je z njim kaj narobe. Če si do sedaj pekla v pečici peciva in je bilo v redu, potem je mogoče recept zanič.

Jaz v biskvit nikoli ne dam pecilnega praška, vedno dam biskvit v ogreto pečico, nikoli je ne odpiram med peko in najvažnejše je to, da ko na koncu umešam še moko, jo to čisto narahlo brez miksanja, ročno, ravno toliko, da se moka vmeša.
Model pa namažem samo po dnu, nikoli ne namažem oboda.

Poskusi 1/2 mehke in 1/2 ostre moke.

New Report

Close