zakaj testo zraste…pol pa pade?
Ma meni skus pade … en tolko (ne glih na en centimeter). Ko naraste se sam bojim, da mi bo utekla iz pekača … pol pa kar naenkrat spusti zrak … in … puuufffffff … … pade … Zgleda, da se not nabere zrak … ne vem pa zakaj in se nikoli s tem niti nisem ubadala … :))) Tako ali tako jo pol fajn obložim, da je ko šus … :)))
To, da pade, je normalno.
Drugače pa biskvita ne moreš preveč sklofat. Bolj je spenjen, boljši je. Zračni mehurčki morajo biti čim bolj drobno in čim več.
Preveč lahko sklofaš kvašeno testo. Pa še tukaj je odvisno, zakaj testo potrebuješ. Za krofe ga lahko klofaš kolikor hočeš in bodo vedno boljši.
Če pa preveč sklofaš testo za potico, potem pa je prerahlo in ne zmore nositi teže nadeva, posledica pa so luknje v potici oz. odstopanje skorje.
Poskusi z manj pecilnega praška.
In ne testa preveč “obdelat” – po tem ko dodam moko (zmeraj čisto navadno, če daš posebno, je biskvit kot kamen – kolikor sem takšnih poskusila), ki je zmešana s pecilnim praškom, testo le še ročno zmešam.
Se mi praviloma ne sesede (seveda pa so izjeme zmeraj prisotne 😉
Prijetno peko, r