Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj toliko samomorov v Sloveniji

Zakaj toliko samomorov v Sloveniji

Zakaj ravno v Sloveniji?

– ker smo strašno zaprt narod, ki skriva vse svoje probleme in težave

– ker smo nevoščljivi in privoščljivi, zato si nihče ne upa spregovoriti o tem, da pač ni popoln

– ker je vzgoja še vedno ali zelo patriarhalna (zapit, nasilen, hladen ali drugače nefunkcionalen fotr s ponižno ženko oz. druga varianta – gospodovalna, narcisoidna, hladna mama s ponižnim možekom, res zdravih družin je zelo malo).

– ker smo vsi “popolni”, “boljši od drugih” in “vemo vse”.

– ker se ljudi, ki imajo psihične težave, obsoja in gleda postrani, češ da so šibki. “Spravi se k sebi”, “bo že”, “sej bo”, “drugim je še težje”, “ko sem bil jaz mlad, nihče ni imel depresije”, “delat pejt, pa ti bo lažje” itd.

– ker se najbolj ceni pridnost, skromnost in ubogljivost. Tiho bodi, lepo se smehljaj in potrpi.

Pa še je teh razlogov, ampak recimo – za začetek. Absolutno pa ni več samomorov kot včasih, vedno smo bili prvaki v tej disciplini.

Zato ker psihiatri tudi nad nekaterimi žrtvami izvjajo gaslighting in double bind.

Ja, foxica je imela raka. Njen brat je kasneje objavil na fb, da je umrla po “kruti bolezni”, lahko greste pogledat. In želela je, da se njen pepel raztrosi po morju. To pomeni, da je že dalj časa vedela, da bo umrla. Tukaj nekateri nalašč zavajajo s tem samomorom.

Ma kakšna revščina neki, ko en gor neki bluzi.

A je bil Pliberšek reven, a je bila ta Lea revna, a je bila foksica revna?! Ne, ne, ne. Gre za odnose, ki jih ni, ali pa so sfejkani do amena.

A vam res ne kapne, da to potegne tudi denar za seboj? Z odnosi gre običajno tudi denar.

Letos smo imeli 20 obletnico mature. Koliko šopirjenja med bivšimi sošolci in sošolkami da se vprašaš kje so tisti ljudje kot sem jih poznala. Tistih nekaj, ki jim življenje ni prizaneslo so v očeh drugih čudni, kar se je zelo razbralo v očeh tistih, ki jim je uspelo. Nekaj nas je povprečnih z običajno službo, družino in kreditom. Tudi mi smo bili bolj kot ne deležni čudnih pogledov. Nekaj uspešnih pavov, ki so se prišli šopirit je upam da srečnih. Zanimivo je, da sošolki, ločeni, samohranilki, brez lastne strehe nad glavo in stiski ni nihče od ultra uspešnih podjetnikov ponudil pomoč kot je zaposlitev. Pomembno je da vidijo zgolj in samo sebe. Tako to gre, Slovenija.

Odgovor na objavo uporabnika
Maja je bila bolna, 26.11.2024 ob 12:37

Ja, foxica je imela raka. Njen brat je kasneje objavil na fb, da je umrla po “kruti bolezni”, lahko greste pogledat. In želela je, da se njen pepel raztrosi po morju. To pomeni, da je že dalj časa vedela, da bo umrla. Tukaj nekateri nalašč zavajajo s tem samomorom.

A psihicne bolezni pa niso krute?

Dej, dej, če gre za psihično bolezen se ne napiše tako, ker pri takih boleznih ni vedno, niti ni pričakovana posledica smrt. Pri manjšini je, večina pa jih živi, se zdravi in dočakajo normalno starost.

Rak je pa velikokrat še vedno smrtna obsodba in se tudi da dostikrat približno napovedat, koliko časa še imaš.

Ampak ti se pač prepričuj, da je bil samomor, če ti je potem lažje.

Urša710, 26.11.2024 ob 12:41

Letos smo imeli 20 obletnico mature. Koliko šopirjenja med bivšimi sošolci in sošolkami da se vprašaš kje so tisti ljudje kot sem jih poznala. Tistih nekaj, ki jim življenje ni prizaneslo so v očeh drugih čudni, kar se je zelo razbralo v očeh tistih, ki jim je uspelo. Nekaj nas je povprečnih z običajno službo, družino in kreditom. Tudi mi smo bili bolj kot ne deležni čudnih pogledov. Nekaj uspešnih pavov, ki so se prišli šopirit je upam da srečnih. Zanimivo je, da sošolki, ločeni, samohranilki, brez lastne strehe nad glavo in stiski ni nihče od ultra uspešnih podjetnikov ponudil pomoč kot je zaposlitev. Pomembno je da vidijo zgolj in samo sebe. Tako to gre, Slovenija.

Slovenec Slovencu volk tko je mentaliteta v tej gnili Sloveniji.

V nekaterih družinah so samomori bolj pogosti. Poznam družino, kjer je šel oče in dva sinova pod vlak. Na istem mestu.

Zato, ker imajo ljudje radi nasmejane, zadovoljne, srečne ljudi.. pa četudi so le navidezno oz lažno.. važno da jim dajo humor, smeh, četudi vse zlagano.. čim človek pove svojo stisko, dobi nazaj posmeh, verbalno nasilje češ ti se kar fentaj, napačne nalepke/oznake, jim obrnejo hrbet itd.. važno, da bi oni lažno pomagali v lažni stiski, ni jih pa, da bi pomagali v pravi stiski. Lažni ljudje, to je to. Laž vrti svet, ne resnica, resnice se bojijo, resnice ne prenesejo, pred resnico bežijo. Lažejo da imajo radi ljudi, a jih nimajo-ker lahko je imeti rad nasmejane ljudi, težko pa žalostne, v stiski-tisti ki ima rad tudi take ljudi, lahko trdi, da ima rad ljudi, ostali pač ne, ker imajo radi le neko lahkotnost bivanja, ne pa teže življenja. A življenje ni le smeh, ni le radost, je tudi žalost, so tudi solze.. in pokazatelj ljubezni je, ko ti nekdo stoji ob strani v težkih časih, ne ko se s tabo smeji v lepih časih. Ni zaman dejstvo, da nekdo, ki izgubi vse, zraven izgubi še vse lažne ljudi..

Dokler človek išče pomoč, pomeni da išče izhod iz svoje stiske.. ko enkrat obmolkne pa razmišlja o načinu s katerim bo zaključil lajf in tudi ga. In vsi, ki so obrnili hrbet človeku, ki se je obrnil na njih za pomoč, so jih le dodatno pahnili v globlje brezno. Včasih se najde ljubeča roka, večinoma pa ne.

Leta nazaj, bila sem še deklič, je kolega naredil samomor.. pogovarjala sva se o lajfu a nikoli ni rekel o tem, mogoče ker sem bila še tako mlada.. če bi mi, bi naredila kar bi lahko, da bi ostal med nami, prosila starše za pomoč.. tko da nikoli nisem obrnila hrbta človeku, ki se je obrnil v stiski name.. meni pa so. In vsak tak udarec človeka le globje v brezno potisne.

.https://youtu.be/6iB5MLmmgyE

Po eni strani naša družba ustvarja šibke posameznike, po drugi pa imamo zelo visok porast sociopatov in psihopatov. Sploh na ženski je čedalje večji pritisk zaradi sodobnih trendov, po novem pa podpirajo štiri, ne tri vogale hiše. Veliko je prevar, hudobije, nevoščljivosti …  Marsikdo ne zmore, ker ima občutek, da ni za ta svet, sploh če je pošten, normalen, kaj šele občutljivejši.

Dilema783, 26.11.2024 ob 09:01

Kam smo zašli kot narod in družba? Je mogoče da se toliko ljudi vda in dvigne roko nad lastnim življenjem? Se sramujemo prositi za pomoč?

Kot da je pomembna samo navidezna sreča ter kako bomo videti znancem in neznancem na socialnih omrežjih.

Nimam ne fejsa, ne istagrama, nič od teh soc.omrežij in če bi želeli svojkm otrokom dobro, bi bilo treba vsa ta poneumljenja prepovedati. Na spletu se vsi prijazujejo kot oh in sploh super družina, par, oseba, v realnem življenju pa so nesrečni, zakompleksani, se tepejk med sabo, žalijo, ampak navzven pa vsi super.

Da sem srečna mi tega ni treba  kazati celemu svetu in pošiljati slikce moje družine, kje smo, kaj delamo itd. To je naša stvar in naša zasebnost, ki je nikoli ne bi delila s celim svetom.

marjetica911, 26.11.2024 ob 10:02

Samomori so obstajali od nekdaj, ne pa v takem številu kot danes.

In to kljub temu, da so bili v preteklosti še mnogo težji časi, kot danes. Bile so vojne, lakote, revščine, ljudje niso imeli pokojnin, zeblo jih je, bili so preganjani. Ampak nekako so se oklepali življenja. Imeli so vero, bili so prepričani, da če naredijo samomor, bodo za večno pogubljeni.

Danes je drugače, ljudje so izgubili vero, poleg vsega danes prevladuje individualizem, ni več tistega prijateljstva med ljudmi, sosedje se niti ne poznajo, mnogo ljudi je osamljenih, zaprtih samih vase.

Velik vpliv ima pri tem tudi dednost, slišala sem, da bodo to preiskovali, ali je že v DNK mogoče razbrati, če je človek nagnjen k samomorilnosti.

Ah, daj daj, poglej statistiko. Skos je visoka številka v Sloveniji, mogoče zadnja leta 50 ljudi manj, ampak to ni glih dosežek, kot pravijo.

Niso nič več ali manj kot včasih.

Pa ne zato, ker je mraz, ampak ker je prehitro tema, pa prazniki so in ljudje so osamljeni.

pridnekurice, 26.11.2024 ob 12:13

Zakaj ravno v Sloveniji?

– ker smo strašno zaprt narod, ki skriva vse svoje probleme in težave

– ker smo nevoščljivi in privoščljivi, zato si nihče ne upa spregovoriti o tem, da pač ni popoln

– ker je vzgoja še vedno ali zelo patriarhalna (zapit, nasilen, hladen ali drugače nefunkcionalen fotr s ponižno ženko oz. druga varianta – gospodovalna, narcisoidna, hladna mama s ponižnim možekom, res zdravih družin je zelo malo).

– ker smo vsi “popolni”, “boljši od drugih” in “vemo vse”.

– ker se ljudi, ki imajo psihične težave, obsoja in gleda postrani, češ da so šibki. “Spravi se k sebi”, “bo že”, “sej bo”, “drugim je še težje”, “ko sem bil jaz mlad, nihče ni imel depresije”, “delat pejt, pa ti bo lažje” itd.

– ker se najbolj ceni pridnost, skromnost in ubogljivost. Tiho bodi, lepo se smehljaj in potrpi.

Pa še je teh razlogov, ampak recimo – za začetek. Absolutno pa ni več samomorov kot včasih, vedno smo bili prvaki v tej disciplini.

Tole je zelo blizu resnice. Ena boljših analiz tu gor.

Samota je hudič, 26.11.2024 ob 09:13

Ker ni več pristnih odnosov… le kdo ti bo pomagal ko vsi obračajo hrbet ko koga rabiš….

Zakaj pa se ljudje zapletate s temi odnosi? Človek sam pride na svet in sam umre (tudi če jih imaš 100 okoli sebe, nihče ne bo takrat umrl s tabo), vmes pa je en kup problemov, ki jih moraš rešiti sam. Ne more jih nihče drugi, ker samo ti nosiš te “čevlje”. Sam preferiram samo starše, pa še za njih pravim, da so samo ljudje in ne vejo vsega. Za vse drugo me boli koleno. Pristnih odnosov ni (in verjamem, da jih nikoli ni bilo), šteje samo to koliko boš ti lahko koga izkoristil in koliko bo kdo tebe. Če imaš na svet en tak pogled, je lažje živet. Tudi samomorov bi bilo manj, če bi se vsi tega zavedali.

Tole je fajn za poslušat – podkast na You tubu  -Atma- Zaboravite sve što znate o umu…-Kristjan Kolega-…

Kaj je kaj…in kaj in kako nas suče…- um, ego, telo, čustva…se je fino mal izobrazit kako v resnici delujemo…

Kogar zanima seveda, da ne bo pomote spet…

veliko preveč je labilnosti, naivnosti, delovanja na -čustva…že iz malih otrok- nepripravljeni na soočanja , da izgubiš, da nisi popoln, da ni narobe, če delaš napake…, da se znaš pobrat , ko te preizkuša…to se trenira od malega eto, kot peljete otroke na trening plesa , je trening tudi  priprava na vsakodnevno življenje…zakaj jim čistite težo življenja, …itd, itd…kot rečeno- življenje ni pravljica, tu pridemo dobivat lekcije, se učit,…ne pa uživat brez problemov- to so pač slepila, da zavajajo. kako je oh in sploh…in to  bo pač naslednja stopnja- nebes ali karkoli že višjega…planet zemlja, ta materialni svat je pa…težka preizkušnja…

meh, …ker smo od malega- indoktrinirani ..v ta kao spodobi se in pravično je… rimokatoliški cerkveni sistem- kao po tradiciji…- k verouku, kjer se nisem nič spoznal na duhovne zadeve, nujno k maši, tam nimaš pojma kaj fajmošter funfla…in tak dalje… potem itak si not, da nič ne misliš… šiht, familija, greb za dobrinami… kdaj se boš duhovno prebudil…nekatere s tem sooči bolezen, da se zbudijo…ostali na avtopilotu…to je plan… da tak ostaneš… redki sežemo po svojih prepričanjih malo višje in šele začenjamo pot resnice, spoznanj, duhovnosti…se učimo, okrepimo  ven iz te cerkvene inštitucije zaplankanosti, iščeš dalje…..širino duše, energij, skrivnosti…tak, da ja, iščimo in ne bojmo se…srečno.

Rosa, nimaš pojma, Cerkev je ogromno pomagala sem tolažbo bolnim in aktivno nastopa proti samomoru, ena redkih institucij sploh saj v Sloveniji še vedno ni sprejetega programa za preprečevanje samomora.

Tudi priljubljen mlad župnik Martin Golob je zdaj knjigo o tem napisal, sestavljeno iz tolažečih biblijskih stavkov in je  še posebej poudarjal, da nikdar ne smemo obupati in kloniti!  Tako da nekaj se dogaja, letos je  Sloveniji povišano število samomorov, saj celo župnikove knjige po rdeči RTV priporočajo!

Knjiga Izgubljene povezave ponuja veliko različnih rešitev, od dela, do smisla, do prijateljev…. Samo prebrati jo je treba.

Ljudje so izgubili stik z vsem, naravo, seboj, drugimi, vrednotami in smislom…

V tropu – večmilijonskem življenju naših prednikov, osamljenost nujno pomeni tudi izobčenost – ta program je ostal v človeku – zato to vedno vodi v depresijo, s tem pa nespečnost, ker se depresiven človek ponoči nagonsko zbuja, ostanek iz primatskih dni….

Zato se depresieven človek obnaša čisto enako kot opica, ki je NAJNIŽJE po hiearhiji…. pa tudi gleda le dol ali se le plazi…. In vsak idddiot jo lahko stepe, grize in dela kar hoče… pa sej za ljudi ali majmune, pa čisto enako je…. Opazovali in raziskovali so pa pavijane.

New Report

Close