Zaključevanje blagajne
Kaj ti niso na zacetku pokazali sistema kako gre… dejstvo je da se znesek mora tocno ujemati… cetudi v blagajni puscate menjalni denar… kot je razbrati je tako in torej tudi zjutraj je zacetni saldo ze ta denar, ki ga zjutraj imas v blagajni ceprav se ni bilo nobenega prometa… torej je ta zacetni saldo ze tudi zaveden kot tak. Sem delala na vec mestih z blagajno in povsod je bil tudi menjalni denar …torej vse mora biti zavedeno. Jasno mora biti razvidno koliko denarja je bilo oddanoin koliksna vsota je menjalni denar in kot tak ostaja v blagajni.
Vse so mi lepo razložili in so prijazni. Zjutraj imam določen menjalni denar v blagajni. Ob zaključku ga dam nazaj in potem preštejem kar je ostalo? Ali dam menjalni denar nazaj, dam blagajno tisti znesek kot pač more ostat v blagajni, in ostalo preštejem? Ne gre mi v račun.
[/quote]
najprej od vsega denarja kar ga imaš preštej menjalni denar, menjalnino, saldo pač toliko kolikor mora bit v blagajni in to daj v blagajno, ostalo je pa promet, ki ga tudi prešteješ da se ujema z zneskom ob zaključku, vpišeš v obrazec ob oddaji koliko je bil celoten znesek, koliko je posameznh bankovcev in njihove zneske itn. najlažje pa narediš če pokličeš poslovodjo ali nadrejenega in vprašaš kako in kaj…
Vse so mi lepo razložili in so prijazni. Zjutraj imam določen menjalni denar v blagajni. Ob zaključku ga dam nazaj in potem preštejem kar je ostalo? Ali dam menjalni denar nazaj, dam blagajno tisti znesek kot pač more ostat v blagajni, in ostalo preštejem? Ne gre mi v račun.
[/quote]
Glej imas dnevnik dnevnega prometa to je dejansko to kar si pridelala danes in za to imas blagajniske prejemke in napises v bl. dnevnik… na blagajniskem dnevniku je zavedena postavka prejsnji saldo in tam mora biti zaveden ta menjalniski denar zacetni saldo blagajne… ce se prav spomnim 14 let nazaj ko sem delala to potem za denar, ki sem ga oddala racunovosdtvu sem napisala blagajniski izdatek in to torej tudi na bl. Dnevniku zavedla kot izdatek-predaja gotovine dnevnega prometa in je bil na koncu novi saldo na bl. Dnevniku enak zacetnemu torej znesku menjalnega denarja, ki ga zjutraj z blagajno prevzames pred zacetkom dela.
V glavnem vse je zavedeno menjalni denar, ki ga prejmes z blagajno je na bl. Dnevniku prejsnji saldo, potem imas ves promet, kher poleg denarja prilozis zraven za vsakdogodek bl. Prejemek… in tudi oddaja denarja, ki ga oddas je na bl. Dnevniku zavedena z izdatkom in opisom da si denar oddala v racunovodstvo, banko, itd.kamirkoli ga pac oddajas, mi smo ga na enem sihtu racunovodji, na drugem recepciji…To mora biti zabelezeno, ker je to zate izhodna postavka iz tvoje blagajne. In ce oddas ves dnevni promet je novi saldo tvoje blagajne potem enak vsoti menjalnega denarja, ki si ga prejela zjutraj… in je torej zabelezeno, da ostaja v toliksnem znesku v tvoji blagajni.
Razumem, kaj misliš. Še vedno pa ne razumem moje situacije. Na primer da imam 500€ v blagajni. Grem delat. Na koncu šihta dam 500€ iz blagajne. 500€ pustim v blagajni. Preštejem ostali denar in ga dam vodji, kamor se pač hrani. Zanima me ali vodja upošteva 500€ v blagajni + moj prešteti denar? Ali samo prešteti denar?
Razumem, kaj misliš. Še vedno pa ne razumem moje situacije. Na primer da imam 500€ v blagajni. Grem delat. Na koncu šihta dam 500€ iz blagajne. 500€ pustim v blagajni. Preštejem ostali denar in ga dam vodji, kamor se pač hrani. Zanima me ali vodja upošteva 500€ v blagajni + moj prešteti denar? Ali samo prešteti denar?
[/quote]
če imaš ob zaključku npr. 1000€ v blagajni in je menjalnina 100€, ti mora v blagajni ostat 100€, 900€ oz. razliko pa daš vodji oz. oddaš.
[/quote]
Predpostavljam, da imate dogovor koliko mora biti menjalnega denarja v blagajni. In ta denar je, seveda se uposteva je v blagajni, ko jo ti prejmes za delo in mora ostati v blagajni ko zakljucis z delom. Dnevni izkupicek svojega dela oddas in tudi to se zavede z izdatkom. Torej zacetni saldo blagajne ob tvojem prevzemu je 100 e, ti naredis prometa za 500, je torej skupni daldo 600 e, promet 500 oddas, v blagajni pustiš menjalni denar 100 in je koncni saldo blagajne na koncu dneva 100 e. Mora biti, ker menjalni denar je zabelezen, da je v blagajni in tam mora biti in kot tak je se eda upostevan, da je v doticnem znesku v blagajni.
1. Ti zjutraj dobiš blagajno..(Menjalnina je naprimer 500). Jo prešteješ če ti štima z zneskom ki je napina na listku ali v sistemu…Če se ti znesek ne ujema poveš POSLOVODJI…
2.Odpreš blagajno in pač kasiraš izdelke tako kot moraš..
3.Ko končaš smeno ZAKLJUČIŠ blagajno..Na tistem listu ti piše koliko prometa imaš skupaj,koliko kartic…
4.ODŠTEJ KARTICE od TVOJEGA VSEGA PROMETA.(npr Prometa je bilo 2500,od tega kartic 1000)….Ven dobiš koliko gotovine moraš oddati (v tem primeru 1500) poslovodji..
5. Ko to narediš ti mora PO VSEM tem OSTATI točno 500 MENJALNINE še notri..
No ja tako so mene učili 5 let nazaj…Kar je pa minus pri menjalnini moraš pa sam kriti..
To sem sedaj osvojila, hvala. Je tu kdo, ki bi mi bil pripravljen pomagati pri raznih stvareh glede blagajne? Obstaja kakšen priročnik na spletu? Sprašujem glede dotične trgovine. No, ampak saj vam ni treba vedeti, katera je, hehe. Sicer si lahko naredim uporabniško ime in se pogovorimo na privat. Ali pa pustite meil.
Spet jaz. A to 1+1 gratis izračuna blagajna sama ali moram drug izdelek stornirat? Ali 2+1 gratis izračuna blagajna sama? Kaj pa tisto, ko je najcenejši izdelek gratis? Moram posebej stornirat najcenejšega ali blagajna sama odšteje najcenejšega? Tisto – 2. kos -70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ceneje pa blagajna sama izračuna, kajne?
načelima je to avtomatsko odšteto…
[/quote]
Hvala za hiter odgovor. Bomo videli jutri, kako bo. Hehe.
[/quote]
To je odvisno od tega kako to sprogramirajo oz. Vnesejo v blagajno oz. Sistem. Tako kot vsaka blagajna v trgovini ni enoznacna drugi po nacinu dela, je enako tudi s tem… glede vsega tega te morajo uvesti in ti pokazati natancno kako imajo tam, kjer si zaposlena. Ce kaj ne ves raje vprasaj predno prvic narediš, bolje tako in si ob prvi razlagi zapisi potem da bos za drugic vedela, ko bos tretjic in se kasneje delala bo pa s prakso slo samo se bolje in tekoce brez problema. Tako da za take natancnosti kako kaj posebej obracunati v posameznem sistemu blagajne raje direktno vprasaj.
Hvala za hiter odgovor. Bomo videli jutri, kako bo. Hehe.
[/quote]
To je odvisno od tega kako to sprogramirajo oz. Vnesejo v blagajno oz. Sistem. Tako kot vsaka blagajna v trgovini ni enoznacna drugi po nacinu dela, je enako tudi s tem… glede vsega tega te morajo uvesti in ti pokazati natancno kako imajo tam, kjer si zaposlena. Ce kaj ne ves raje vprasaj predno prvic narediš, bolje tako in si ob prvi razlagi zapisi potem da bos za drugic vedela, ko bos tretjic in se kasneje delala bo pa s prakso slo samo se bolje in tekoce brez problema. Tako da za take natancnosti kako kaj posebej obracunati v posameznem sistemu blagajne raje direktno vprasaj.
[/quote]
No, saj sedaj verjetno že veš, kje delam, po vsem, kar sem napisala. Ja, je res, vsi so prijazni in vse lepo povejo. Samo kaj ko je zelo malo časa, pa saj veš, vsak ima svoja dela in naloge. Sicer pa ja, seveda bom prej vprašala jutri, kako je s tem.
Seveda verjamem, da bo s prakso še bolje in tekoče, sem šele na začetku. Hvala za odgovor.
Nekaj me še zanima. Haha. A je res, da če zelenjavi znižamo ceno (damo popust zaradi slabšega izgleda ipd.), koda na blagajni lahko “prime” šele po 5 minutah? Ker meni je to en bullshit izgovor za hiter odgovor. Sem imela kar problem s tem. Mislim, halo? Pa ne bo zdaj stranka čakala 5 minut? Pa še ostale stranke zadaj 10, 15 minut? … Se vam je že zgodilo?