Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek zakon-otroci

zakon-otroci

Na hitro sem pogledala. Pa imam premalo casa za brskanje po netu.

Kaj pravi zakon o prezivljanju otrok. Do kdaj smo starsi dolzni skrbeti za otroka. Kako je ce je otrok star 20 in se v tem trenutku ne sola. Kaj to pomeni. Da kot stars nisem dolzna skrbeti zanj.

V bistvu sem zaprosila za eno pomoc. Imam minimalno placo. In kot ena oseba presegam cenzus. Otroka mi ne upostevajo kot druzinskega clana. Sklicujejo se na zakon o prezivljanju.

Torej jaz uradno in po zakonu nisem dolzna pomagat otroku.

Hvala za vse infirmacije. Konkretne. Pa tudi za komentarje.
Hvala.

Do 18. leta, oz. do 26., če se redno šola.

------------------------------------------------------------------------ "I shut my eyes and all the world drops dead; I lift my eyes and all is born again." (S. P.)

pa naj za pomoč zaprosi otrok, saj od nečesa mora živet

Ne, nisi dolžna. Zakonsko ne. Samo do polnoletnosti (18, razen, če je roditeljska pravica iz kakšnega razloga podaljšana tudi po tem letu npr duševno manj razviti, hudi invalidi ….). Naprej pa le, če se redno šola (do 26 leta starosti). Tvoj 20-letnik se očitno ne. Zato iz tega tudi ne moreš izvajati nobenih pravic (napram državi).

ja,šmrkavec naj gre delat

Otrok naj zaprosi za socialno pomoč in plačevanje zdravstvenih zavarovanj na csd, vi zaprosite za izredno socialno pomoč.

Hvala.

ja,šmrkavec naj gre delat[/quote]

Seveda, ker službe kar letijo z neba…

Kako pa je potem npr. pri dohodnini? Ga lahko uveljavljaš kot vzdrževanega družinskega člana ali ne, če nima prihodkov in živi pri tebi?

Lahko če je prijavljen na zavodou za zaposlovanje

Za vzdrževanega družinskega člana se šteje tudi otrok, starejši od 18 let, ki se ne izobražuje in je za delo sposoben, če je prijavljen pri službi za zaposlovanje in živi s starši oziroma posvojitelji v skupnem gospodinjstvu ter nima lastnih dohodkov za preživljanje oziroma so ti manjši od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, določene v 3. točki prvega odstavka 114. člena tega zakona tt. Za lastne dohodke iz prejšnjega stavka se štejejo vsi dohodki po tem zakonu.

https://zakonodaja.com/zakon/zdoh-2/115-clen-vzdrzevani-druzinski-clani

ja,šmrkavec naj gre delat[/quote]

Seveda, ker službe kar letijo z neba…[/quote]
ja ,seveda za šmrkavce ni dela 🙂

isla, hvala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close