zakonita praksa nepremičninske agencije?
Pa kaj niste nič iznajdljivi? Ko sem pred letom dni kupovala stanovanje, sem vsa našla sama. Čeprav jih je oglaševala agencija. Se greš malo detektiva, pa je. Osnovni podatki so napisani, greš v okolico, sprašuješ, se pozanimaš, najdeš. Govoriš z lastnikom in če se dogovoriš, ne plačaš agenciji nič. Ne ti, ne lastnik. Ker je v tem primeru tako, kot da je lastnik sam našel kupca brez agencije. Zato agencija nikoli ne izda naslova, ampak znajti se je treba, pa je.
tudi jaz komaj čakam, da pride k nam avstrijski red. Vsaj ne bomo kupovali mačka v žaklju. Ne moti me provizija ampak ker jo mislijo zaračunati za prazen nič.
2x sem bila na ogledu z agencijo. Kraj sem izvedela na parkirišču 1km stran-skrivnostno ko hudič. Velikost hiše in parcele je ocenjeval pred mano, tudi letnik hiše. Najpomembnejši so bili prostori-tukaj je kuhinja, tukaj je hodnik….kot da sem debilna. Po 5ih minutah je že gledal na uro in mi molil list da se podpišem. Na kraju samem sem ugotovila da v kvadraturo stanovanjskega dela šteje tudi svinjak. Oglaševanega vrta ni bilo pač pa njiva na koncu vasi-nisem je videla.Hišo oglašujejo že 2 leti in jaz sem bila druga na ogledu. Namesto da bi se potrudil in preveril vsaj podatke v gursu, ni vedel nič.
Še čevljev za 50e ne kupim v 5ih minutah, kaj šele hišo. Nikoli več ne pokličem agencije. Čudi me pa, da lastnike ne moti, da se prodaja toliko časa vleče.
Da pa nepremičninar plača glaševanje je čisto prav. Saj edino to stori za prodajalca-en teden oglas gor, drug teden pa dol. Cela telovadba.
Da bi se še s fintami nepremičninarjev ukvarjala, ne, ni šans.
Doživiš vse sorte….ena cvetka je bila takale:
dala sem oglas za prodajo stanovanja in so se usuli klici agencij. Vse sem zavračala, eden se mi je
pa predstavil kot kupec in se dogovoril za ogled. Pride tipson, pove, da je agencija in da mi bo iskal
kupce….sem ga že grdo gledala, ker se je lažno predstavil – on pa mrtvo hladen, mi moli pod nos
pogodbo….začnem brat (res sem preveč vljudna včasih) in ugotovim, da v pogodbi zahtevajo od mene
MESEČNO PLAČILO stroškov (mislim da cca 100-200€) kar tako – za bencin in podobne “stroške”, ki
jih bodo imeli z iskanjem kupcev…. :-O
Seveda plus provizija.
Ko sem se razburila, da nisem jaz njega klicala in kakšne stroške on misli, da mu bom plačevala, je mirno
potegnil ven pisalo in v pogodbi prečrtal alinejo o stroških.
Je v naslednjem trenutku letel skozi vrata, da še vedel ni kdaj….
Ja, so voluharji in še vedno živijo v času, ko je nepremičninski trg cvetel. Jaz bi jim napisala, da stanovanje kupujem, si ga želim ogledati, vendar ne misliš ničesar podpisovati, ker z njimi nisi sklenila nobene pogodbe o posredovanju. in je tudi ne boš. Stanovanje želiš kupiti, (če) pod pogojem, da je brez provizije.
Če ti ne bodo omogočili ogleda, jim lahko rečeš tudi, da delajo v škodo prodajalca in da kršijo 13.člen Zakona o nepremičninskem posredovanju.
Poglej malo linke:
http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=524684
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200672&stevilka=3080
http://druzina.enaa.com/Finance/Nepremicnine/Si-nepremicninski-posrednik-zasluzi-provizijo.html
Moram pa ti napisati, da si z inšpekcijskimi službami ne boš mogla pomagati, ker delajo v spregi z nekaterimi Jaz sem svojjo nepremičninsko agencijo prijavila, ker je posle opravljala oseba brez nepremičninske licence, pa inšpekcija “ni našla nepravilnosti”. Čeprav bi po 36. členu morala plačati
Z globo od 150.000 do 300.000 tolarjev se za prekršek kaznuje posameznik:
…
2. če opravlja posredovanje brez veljavne licence za opravljanje poslov posredovanja in vpisa v imenik nepremičninskih posrednikov;
Toliko o pravni državi.
Seznam nepremičninskih posrednikov:
http://www.nepremicninsko-posredovanje.mzip.gov.si/
če ni na seznamu, jo /ga odpikaj.
mi je všeč. Napisano je, da kupec želi neto ceno. Pravila so postavljena v naprej. Če ti pravila odgovarjajo pokličeš, če ne pa ne.
Pa res, sem ga tudi jaz našla na nepremičninah…122.000 v Črnučah? To pa je kar dosti še brez provizije.
Forum je zaprt za komentiranje.