Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Zakopali so jih žive…v rov Barbara.

Zakopali so jih žive…v rov Barbara.

Vir: Dnevnik, 18. marca 2009, stran 20

OB ODPIRANJU GROBIŠČ POVOJNIH POBOJEV

Kot hčerka ene izmed žrtev povojnih pobojev, pripadnika nekdanje domobranske vojske, sem izjemno prizadeta ob brezčutnem ravnanju nekaterih ljudi ob odkritju grobišča v Hudi Jami. Očitno tem ni mar prizadetosti, trpljenja in ponovnega odpiranja starih ran, še živečih svojcev in žrtev.

Nacionalna televizija v informativnem programu brez dostojnosti in pietete prikazuje in prikazuje kopico prispevkov in oddaj o tem dogodku; tu in tam tudi ob senzaciolističnem sodelovanju posameznikov, ki bi jih morala sicer voditi izključno trezna strokovna presoja. Direktorja gospoda Možino in njegove angažirane sodelavce lepo prosim, da naj me prenehajo mučiti. O omenjenem povojnem zločinu se da poročati tudi odmerjeno in dostojno.

POsebno boleče pa me je prizadelo ravnanje ljudi iz nekaterih političnih strank, ki grobišče Huda Jama očitno skušajo brezčutno izkoristiti za svojo lastno promocijo v javnosti. Prižigajo sveče, zahtevajo seje organov DZ ob grobišču in kritizirajo tiste politike, ki jih ne posnemajo oziroma so razumnejši. Stroka sploh še ni ugotovila, Ali so v Hudi Jami odkrili grobišča domobrancev ali pa četnikov; ustašev, nemških vojakov, kozakov ali koga drugega. Vsaka od žrtev nezakonitih pobojev je vredna globokega spoštovanja, ne pa političnih igric ob grobišču, ki meni in še mnogim svojcem ponovno odpirajo stare, že zaceljene rane. Ob podobni bolečini mi je pred leti večkrat potožila tudi moja pokojna mama.

Trdno verjamem, da se da odkritje grobov povojnih žrtev opraviti tudi dostojno in pietetno, z manj trpljenja za še živeče svojce. Vprašujem pa se, kam to vodi, če bomo priče podobnim dogajanjem ob vsakem na novo odkritem grobišču, saj lahko njihovo iskanje traja še dolga leta. Najbrž prej v nova ločevanja ali celo v medsebojno sovražnost tudi med mlajšimi generacijami, ne pa v spravo.
Sama sem se že davno spravila z vsemi dobromislečimi ljudmi, v očetovi vasi smo svojci žrtev postavili na pokopališču lepo spominsko obeležje, ne morem pa se spraviti s tistimi, ki mi znova odpirajo stare rane zaradi svojih pritlehnih politikantskih interesov.

I.N.K.
V.

Zgleda, da tudi pred vojno niso vedeli:

vir: http://www.mladina.si/tednik/200911/v_belo_gardo_so_novacile_zupnije

Ruski komunizem smo še kako dobro poznali. Vodilni v naši komunistični partiji so se šolali na ruski akademiji Dzeržinski, slovenska partija je želela, da Slovenija postane 17. ruska republika. Navsezadnje tudi naslednja pesem, ki sem jo v šoli tudi jaz moral prepevati, dovolj dokazljivo govori, da je slovenski partiji šlo za Stalinovo Rusijo in ne za Slovenijo:
Na klic Kominterne združite se v čete,
v boj za svobodo, v boj za Sovjete!
Rdeče smo fronte bojevniki mi,
Slovenija junaška, sovjetska bodeš ti!
(Avtor ni znan. Besedilo je nastalo leta 1941.)

Če ti je župnik rekel, da je tam nekje v Rusiji komunizem in neki komunisti, še ne pomeni, da si ga dobro oznal.

Ali pa si bil med njimi in se te je po 91-tem dotaknil svet duh. (ko je bilo že bolj varno. :-))

V vaših odgovorih, žal, ne vidim strokovne in konstruktivne debate. Ste pač mojster zavajanja in podtikanja z najbolj nizkotnimi nameni. Upam, da jih ni veliko s takimi ali podobnimi težavami.

In kje je strokovnost v tvojih?

Dokler še ni prepozno:

http://www.adverblog.com/archives/img/twix_anon.GIF

en mal mem,
nekoč si zapisal, da niti ne bereš, kar jaz napišem. Le zakaj bi se trudila? Še kar nekaj dolga imam tukaj, tudi drugi, mi še niso odgovorili na moja vprašanja, sicer pa, človek nikoli ne naredi vsega, kar si je zadal!
Zakaj bi zapravljala čas, za teke kot si ti, ko se smejiš, meni PRABABI in tisti Prababi, ko jo v živo poznaš in nadleguješ, enak odnos imaš do vseh Prababic, ko smo drogo svetovno vojno doživele in preživele.

Napisal si: “Prababi, odgovora seveda ni.”

Delček odgovora, za osvežitev imaš tukaj, pa ga nisem jaz napisala leta 1944 v Slovenski dom. Odgovarja pa tudi tej temi.
Lahko greš brati tudi temo: “kako to”, tam sem veliko pisala, napisal si, da nisi bral. Še vedno jo lahko bereš, še je tukaj, tam boš dobil mnogo odgovorov.

Kaj je pisal Slovenski dom leta 1944
http://www.dnevnik.si/debate/pisma_bralcev/1042268347

potem pa pridno pomagale ovajati nedolžne ljudi, ki so nato končali v jamah in breznih, zvezani z žico? le kako bi vas lahko izdal nekaj mesecev star otrok? pa je bil vseeno ubit.

Levaki——–premlevate slamo, ki je že tisoč krat premleta. Bil je vaš čas, ko ste imeli priliko, pa niste spoštovali človeških pravic. V svojem času vaše vladavine ste pomorili vse, za katere ste smatrali, da je nevaren za vas. Napili ste se krvi Slovenskega naroda in še ste žejni krvi. Zakuhali ste bratomorno vojno 1991, ki je trajala kot druga svetovna vojna, med tem, ko so se narodi med sabo klali, ste vi kradli narodno premoženje. Postali ste čez noč bogati rdeči kapitalisti. Vsi po vrsti ste se preimenovali in razparcelali v različne stranke in igrate demokrate. Narod ste imeli za norca in ga še zdaj imate za norca.
Vsi, ki vas pa še slepo podpirajo, ne vidijo, da jih ustvari izkoriščate kot kmete na šahovnici. Ti siromaki še zmeraj sanjajo o nekem komunizmu in socializmu jugo tipa, med tem, ko pa vam, niti na kraj pameti ne pride, da bi to želeli resnično nazaj, saj bi potem izgubili svoje nakradeno premoženje. Zavedali ste se dobro, da kdor ima kapital ima tudi oblast in ste seveda do njega prišli milom ali silom. Sedaj podkupujete vse kar se da podkupit in si podrejate celotno državo. Vse to počnete, ker se bojite odgovornosti pred narodom, ki pa visi nad vašimi glavami kot meč, ki vam lahko vsak čas odseka glavo.
Toda zločini, ki ste jih naredili Slovenskemu narodu ne zastrajo in zato boste morali odgovarjati pred sodišči. Naš narod se bo osvobodil šele takrat.

Kaj vam je ljudje? Se boste raztrgali? Ejejjej….
Jaz konkretno sem na partizane ponosna, imam svoj dom, govorim slovenščino… Domobrancev pa nekako ne prenašam, Slovenski fantje, ki so podpisali pakt s Hitlerjem??? Preganjali, da so komunizem??? Se borili za Boga? Ejejjej… Bili so Hitlerjevi psi, ki so nas hoteli uničiti, vi pa o njih kot o največjih žrtvah. Glejte, ni prav, kar se je zgodili po vojni, ker so bili to ljudje, kakršni pač so bili in noben človek si ne zasluži take smrti.. Prav je, da se razišče kdo in kje so pokopani, da bodo njihovi otroci lahko prišli na grob, ker so ti ljudje imeli nekoga, ki jih je imel rad.
To pa da je ta tema še vedno številka ena v Sloveniji. Mene osebno je sram, da tako izkoriščajo ljudi ti naši politiki, predvsem desnica. To je bilo že davno, zgodilo se je in bilo je podlo, nehajte pa si nabirati politične točke na njih. Dajte si jih raje pri živih z svojimi dejanji, ker meni konkretno se to ne zdi nič takega, če se komu prikloniš ker je umrl, to je pač stvar človeškega dostojanstva. Priklonil si se človeku in ne domobrancu, ki je bil na napačni strani.

jaz sem za žive———- jaz pa zato, da se mrtve dostojno pokopa in ne, da se na njih zmečejo smeti tako, kot so počeli to zločinci v partizanskih vrstah, ki nimajo sedaj toliko poguma, da bi se pokazali, temveč se strahopetno skrivajo v vrstah, ki jim ti slepo slediš.
Ti lahko podpiraš kogar želiš, vendar se moraš zavedadti, da si na strani tistih, ki niso spoštovali človekovih pravic in so zato postavljeni ob bok zločinskih totalitarnih režimov kot so fašizem in nacizem. Torej si na napačni strani ! ! !

Valovi!

Ej veš kaj, daj preberi stvari do konca. Kar se je zgodilo po vojni je grozljivo. Stvari se premikajo in zdi se mi prav, da se stvari uredijo. Da se žrtve pokopljejo, da se napiše čigavi so. Kar se mi pa ne zdi prav je pa to, da to politika izkorišča in da smo mi Slovenski narod razdeljeni na dva pola.
Naj ti zaupam zgodbo moje družine. Moj dedek je bil partizan v jurišnem bataljonu, veš kaj je to pomenilo… Moji babici pa so mamo in njeno sestro zaprli na Teharje, komaj 15 letno sestro so posilili. In veš kaj je moja babica vedno rekla, da so to naredile živali in ne partizani. Tudi teta njihovega boja ni dajala v nič. Ker vsi niso morili, vsi niso posiljevali, nekateri so svoje glave nosili na prodaj, da zdaj midva lahko rečeva, da sva Slovenca.
Kar pa se moje opredelitve tiče. Glej jaz nisem na nobeni strani, ker takrat nisva hodila po svetu ne jaz ne ti. Sem zato, kaj je prav in kaj ni. Nacisti in domobranci so se borili za napačno stvar. Če bi zmagali ne bi bilo ne tebe ne mene, daj pobrskaj malo po zgodovinskih arhivih, po dokumentarcih-živi okostnaji, na milijone pobitih, pergananih samo zato, ker niso imeli pravih prijimkov, ker so se rodili na napačni strani meje. Jugosovanskega socializma žal ne moreš enačit s tem. So se dogajale grozljive stvari, niti malo pa ne v taki miri kot v času nacizma in fašizma (v Slovenji sta še v času Jugoslavije obstajali dve manjšini Italjanska in Madžarska, misli, da bi ata Hitler dovolil kaj takega). Sovjetski kumonizem pa je nekaj povsem drugega in ga lahko mirno označiš za zločinskega.
In še nekaj ne mešaj kumonizma in partizanskega boja, ker to ni isto.
Pa še nekaj… Ne živimo v ravno rožnatih časih, naši vrli politiki pa razpravljajo le o tem, kaj naj bi pisalo na spomenikih, se klanjajo žrtvam, kar je lepo in prav, ampak ne v znak nabiranja političnih točk. Kakor koli že ljudje, ki ležijo po vseh jamah so še vedno ljudje in še vedno si zaslužijo spoštovanje, ampak ne zato, ker so bili domobranci, ampak zato in edino le zato, ker so bili ljudje in z ljudmi se tako ne dela.
ČE TI ŠE ENKRAT STRNEM SVOJO MISEL-ne pripadam nikomur, spoštujem pa tistega, ki se je boril za nas ,za Slovence. Ne spoštujem pa njihovih dejanj po vojni, ki so bila zelo zelo napačna. Niti ne spoštujem dejan razlaščanja in zapiranja političnih nasprotnikov. Odločno sem pa proti vsemu, kar poveličuje domobranski boj, malo poglej kaj se je zgodilo v devedesetih na Hrvaškem in v Srbiji, pa ti bo vse jasno. IN ŠE NEKAJ JAZ SEM ZA ŽIVLJENJE IN ZA SEDANJOST, se bi morali že naši dedje zmenit, kaj je bilo prav in kaj ne. Oni so resnične žrtve tistih dni in ne ti niti jaz.

@sem za žive in ne za mrtve

s temle je bilo konec pravega partizanstva:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Dolomitska_izjava

p.s.: o tem kako je prišlo do ustanovitve domobranstva pa si sama poišči na netu…..znaš biti presenečena…..

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Ni nobenih dokazov, da bi to storili zločinci v partizanskih vrstah, lahko bi bil kdorkoli.
Do danes tudi ni bil noben pravnomočno obsojen za te zločine, tako da so partizani čisto nedolžni, dokler se jim krivda ne dokaže.

WildWind, kot sem rekla, sem samo zato, da se pove kaj je prav in kaj je narobe. Zgodilo se je pač tako, ne moreš pomagat ne ti ne jaz. Lahko pa ti in jaz kaj spremeniva in rečeva, da je ta del zgodovine za nama, da midva živiva zdaj in tukaj, ne pa takrat in tam in se s skupnimi močmi trudiva, da se kaj takega ne bo več ponovilo. Ali je bilo z Dolomitsko izjavo konec pravega partizanstva? Mislim, da ne, še vedno so se v prvi vrsti borili za svobodo in mislim, da večine ni zanimalo, kakšne politične apetite imajo njihovi vodje. In zelo jasno mi je zakaj so nastale domobranske enote, še posebej zgovorna je njihova prisega za Bežigradom, pa trupla, ki so jih puščali za sabo.
MegaBoy, partizani so se za svoje zločine opravičili, leta 1991. Povsem jasno je, da so te zločine ukazali kumonistični vodje, da so to izvajale partizanske enote in da se je na veliko pobijalo. Žal se je to zgodilo, tega ne moreš zanikati. To je približno tako, kot bi rekel, da zato, ker Radovana Karđića še niso obsodili za poboje v Srebrenici, ni kriv. Pa je, ker o tem pričajo dokumenti, priče in žal veliko mrtvih, žal.
Ampak kot pravim, to ni bila naša vojna, ampak vojna naših dedov in bilo bi prav, da bi jim pustili, da povejo svojo resnico, pravico pa so tako ali tako že poiskali.

Da ne bo pomote, tisto z poiskali pravico, ni bilo mišljeno nujno samo pozitivno

V zgornji temi se pa nisi oglasila, v temi, ko leta 2010 pravoverni slovenski kristjani niso dovolili, da se na njihovem pokopališču pokoplje Romkinja? Njo pa lahko vržejo v smeti, ona pa ni bila človek. Toliko si daste opraviti s kršitvami človekovih pravic leta 1945, te 2010 pa so vam popolnoma nepomembne.

Tole bo težko držalo, ker so bili partizani ob koncu vojne razpuščeni. No mogoče se jim je drugače reklo.

Sicer pa ne vem, zakaj bi veljala za tiste v jami drugačna merila kot za tiste, ki so jih pobili. Če oni v jami veljajo za nedolžne, ker niso vsakemu posebej sodili, in jim dali še vsakemu svojega Čeferina, ki bi iskal napake v postopku, potem po isti logiki veljajo za nedolžne tudi tisti, ki so jih postrelili, tudi njim namreč ni bilo sojeno.

Problem nastane, ker komunisti nočejo priznati, da so PO WWII IZVENSODNO POBIJALI NEDOLŽNE LJUDI. Takšni ljudje so zame zločinci. Nekoga ubiti ne, da bi mu povedal, kaj je sploh zagrešil je zločin. to je še hujše, če bi sovražnika streljal v hrbet. Upam, da razumete, kaj hočem s tem povedati.
Pa še nekaj. Eni enačite povojne poboje z žrtvami, ki so nastale med vojno. To ni isto. V vojni je glavni cilj odstraniti, unesposobiti sovražnika za njegovo nadaljne delovanje.
Po vojni so pa streljali civile, ki niso imeli pojma o orožju. starčke, ženske, komaj rojene otroke……

Tisti, ki so bežali so že vedeli, kakšne zločine so zagrešili v Jasenovcu in še kje. Nedolžni ne bežijo.

Ja res ni treba enačit žrtve v vojni in po vojni. V vojni so domobranci, ustaši, četniki… pobijali in ovajali starčke, ženske, komaj rojene otroke… in kasneje je nekatere doletela zaslužena kazen za ta početja. Konec vojne se pa smatra takrat, ko nasprotnik položi orožje in podpiše predajo. Dokler tega ni, pač ne moremo govorit o koncu vojne.

In zanimivo, da je te takoimenovane “ponosne katoliške fante”, ki so se borili za demokracijo in samostojno Slovenijo, želja po uničenju komunizma minila ravno tisti trenutek, ko so Nemci podpisali kapitulacijo. Nobene želje po zmagi, po gverilskem skrivanju po gozdovih, ki bi nas lahko rešil komunizma čez čas. NIč -Če ni nacijev, zanje ni bilo smisla nadaljevati bratomorije do zmage demokracije. In to ravno takrat, ko so v sloveniji znašlo 200 000 ali še več oboroženih “protikomunistov” z juga , povsem dovolj za zmago nad komunisti.
Čudna je ta državljanska vojna, ki traja natančno toliko kot okupacija.

Zakaj so ljudje bežali? Bežali so zaradi maščevalnih komunistov. Si kdaj bral kakšno literaturo, da so se najrajši predajali ameriškim vojakom, ki so z njimi ravnali človeško.
Med vojno niso pobijali samo domobranci, ustaši, četniki, ampak tudi vaši partizani.
Želja po uničenju komunizma ni minila niti danes. Preberi si kaj zahteva Evropa. Obsodbo vseh treh glavnih totalitarnih režimov.
Pa, da ti bo jasno. Večina na tem forumu obsoja fašizem in nacizem. ne smemo pa pozabiti tudi na komunizem! Slednjega je vaš Bog Tito izkoristil za prevzem oblasti. Tudi za ceno genocida!

Bo treba pa kakšno knjigo prebrati. Obstaja namreč veliko študij o tem, kaj so Američani delali z ujetniki. Milijon so jih pustili umreti v shrljivih pogojih. Bolj milostno bi bilo, če bi jim poslali naboj v glavo. Ti priporočim kakšno knjigo, da ne boš več pisal neumnosti?

“Z Nemčijo moramo obračunati zelo trdo in pri tem mislim na vse Nemce, ne zgolj na naciste. Treba jih bo bodisi kastrirati ali pa jih zgrabiti tako, da ne bodo nikoli več rojevali otrok, ki bi še kdaj počeli to, kar so v preteklosti počeli njihovi očetje”, je izjavil Roosevelt. Eisenhower, vrhovni poveljnik zavezniških sil, naj bi jih skušal sistematično izstradati.V “taboriščih počasne smrti” niti šotorov ni bilo, kaj šele sanitarij in dezinfekcijskih sredstev. V nekaterih taboriščih je bila gneča tolikšna, da ujetniki niso mogli niti ležati. Spali so v jamah, ki so jih izgrebli z rokami, jedli travo, pili pa urin, če so imeli sploh kaj urinirati. Bolezni in infekcije so cvetele kot gobe po dežju – griža, tifus, tuberkuloza, garje, diareja, tetanus, sepsa, gangrena, pljučnica, dehidracija. Tiste, ki so skušali zbežati, so polovili ali pa postrelili. Nekateri so umrli v človeških iztrebkih.

Je to zate človeško ravnanje z ujetniki? Aha, ali pa mogoče misliš, da so na naše, ki so prisegli Hitlerju gledali kaj bolj milostno? Malo morgen, še bolj so jih zaničevali. Eno je biti Nemec in priseči Hitlerju. Biti Slovenec in priseči Hitlerju je še huje. Še nihče nikoli ni spoštoval izdajalcev.

zakaj je bilo takrat konec pravega partizanstva????

Zakaj naj bi se pa maščevali? A za klanje v Jasenovcu in po bosanskih vaseh? A za ovajanje okupatorjem zavednih slovencev? A za pomoč okupatorju pri iztrebljanju slovencev? Res, v vojni ni pobijala samo ena stran, ampak domobranci ˛co. so biuli pri ubijanju 3x bolj uspešni od partizanov. Žrtev na partizanski strani je bilo namreč 3x višje na partizanski strani kor na kolaborantski, vključno s t.i. povojnimi poboji.
Američani so miljon nemcev pustili sestradat in od bolezni umret, a to je zate bolj človeško. Angleži so jih vsaj poslali nazaj pred puške, O usodi kolaborantov pa je bilo odločeno že zdavnaj prej, na teheranski konferenci.

Danes ne gre za nobeno željo po uničenju komunizma, ker komunizma v evropi več ni, komunistov pa tudi ne. Danes se gre za boj za oblast med dvema političnima opcijama za povsem trenurne politične koristi. Pa nekaterim zaradi pomanjanja trenutnih programov vlečejo ven povojne poboje klavcev iz Jasenovca, ki so bili že zdavnaj pozabljeni. Pa tudi če bi ta želja obstajala, so takšne želje hudo nedemokratične, saj naj bi bila prav demokracija zagotavljala pluralnost idej.

Evropa nima kaj zahtevati od nas, saj smo samostojna država, pa tudi komunizem v Rusiji je bil podoben našemu socializmu približno toliko, kot demokracija v Nemčiji demokraciji v Ruandi. Sicer pa so pozabili še na eno ideologijo in sistem, ki je včasih kuril kresove, in imel pri slovenski bratomorni vojni odločilno vlogo.

Če bi vedela kaj pomeni beseda genocid, nebi pisala takih neumnosti. Genocida v Sloveniji po koncu vojne ni bilo. Kvečjimu je bil med vojno, ko je okupator ob pomoči sodelavcev skušal iztrebidi slovenski narod.

Tito je prišel na oblast na povojnih večstrankarskih volitvah, takšnih, kot je bilo dogovorjeno z zavezniki. In rezultate volitev so priznali tudi zavezniki. Jebi ga, ljudje so raje glasovali za zmagovalce, kot pa za pobegle kolaborante, pravi demokrat bi moral rezultate volitev upoštevat.

Ja treba se bo spet vprašati, zakaj je domobrance želja po demokraciji in antikomunizmu minila ravno ob podpisu nemške kapitulacije? In zakaj so jih Angleži v zaprtih vagonih raje poslali pred puške, namesto da bi jih z orožjem poslali branit demokracijo.

New Report

Close