Žalostna in razočarana
Za najino poroko sem jaz povedal staršem in sestri z družino, moja takrat bodoča nevesta pa približno enako po svoji strani oz. nekaj ljudem in prijateljem več. Na koncu nas je bilo nekaj več kot 20.
Moji strici in tete so se menda precej pritoževali, ampak meni v obraz ni nihče nič povedal (bolje zanj).
Še danes se držijo in se srečamo le po naključju. Tako da sem se obenem rešil stikov z žlahto, s katero mi je bilo itak vedno odveč komunicirati. Narediš po svoje, sploh ni debate!
Ni mi mar za denar in darila, dediščino tkoj zavrnem, naj jo pobere mlajši, ki jo bo bolj rabil. Res da živiva pri njegovih, a v zameno sva vložila precej denarja v obnovo, ki ga ne bova zahtevala nazaj. Nisem nobena razvajenka, pomembne so mi tiste male stvari, ne pa velike, pompozne. Ker imam fantovo mami resnično rada me je vse skupaj bolj prizadelo kot bi me morda sicer. Nisem pričakovala tega od nje. Fant je na moji strani in me bo podpiral. Tudi prstana mu nisem vrgla v obraz, le rekla sem mu, da bi ta denar lahko porabila drugače, saj imava kup stvari za porihtat. Pa prosim brez očitkov, ker nisem slaba oseba.
1. Če gre za njeno življenje, natančneje za njeno poroko, ki jo bo sama plačala, lahko cepeta in joka kolikor ji paše, če ji nekdo diktira, kaj mora s svojim življenjem in denarjem narediti.
2. Tašča ni predlagala nekaj drugega, kar si je avtorica zamislila, ampak naredila celo štalo in ju celo zmerjala, da sta zabita, ker sta se tako odločila. Kdo torej tu joka in cepeta, ko ni po njegovo????
3. Poroka je MOJ in PARTNERJEV dan in imava vso pravico izbirati, koga želiva na ta dan ob sebi. Žlahta ali ne žlahta, jaz svojega najlepšega dneva ne bi delila s tujci samo zato, da ne bodo ljudje opravljali. Halo? Koga povabiš in koga ne, je stvar zaročencev. Ali ti vedno slepo ubogaš navodila vaških starih mam samo zato, da ne bo kdo kaj rekel? Ti požreš družbo takorekoč kar enih x ljudi zato, ker upaš na fensi darilo? Spet vprašanje, kdo je tu razvajenka domišljava? Avtorica ali ti?
Sploh ne vem kaj je s temi porokami. Kot da je to tok pomembno a si poročen ali ne. Lahko si tudi srečno neporočen. Pa vidva če se že hočta poročit se lahko tudi sama samo s pričami. Sej itak že živita skupaj. Sploh pa na poroko povabiš tistega ki ga želiš. Pa to umešavanje tašče. Umešava se lahko samo v tem primeru če bo ona plačala ohcet. Enako velja tud za tvoje nimajo se kaj umešavat. Ti pa s svojim to čim prej reši in ne vleci nosa. Lp
Žalostna2,
te razumem, saj sem ne dolgo nazaj tudi sama doživljala nekaj podobnega. Midva sva skupaj že 12 let in sva letos dobila tudi hči katero sva se odločila krstiti, tako da sva načrtovala krst, nakar sva se odločila da se bova istega dne tudi poročila. Glede na izkušnje na porokah na katere sva bila povabljena, sva se odločila, da želiva na ta dan ob sebi zgolj ljudi s katerimi imava redne stike in sva naredila seznam (črtala sva ogromno tet in stricov in ostalih – mama od mojega ima namreč 7 bratov in sester, od tega sva povabila zgolj v štartu 2, kasneje še eno) itd. Glede na to da sva skupaj že tako dolgo in nama ravno ni do ceramonij sva se odločila za majhno poroko v ožjem krogu, preprost obred, ne predolga zabava, za glasbo bi skrbel DJ (imela sva namreč različno paleto povabljenih in bi vrteli za vsakega nekaj), zbor svatov na najinem domu. No in sva na isti dan šla povabit vse bližnje sorodnike (razen njegova sestra je vedela 1 teden prej ker sem jo par stvari vprašala, saj se ni dolgo nazaj možila tudi sama in mi je bila v pomoč glede na to da sem za priprave imela 1mesec in pol časa in doma malega otroka). No in sprejem novice je bil porazen…. Itak so se zapiknali v seznam gostov in v izbiro glasbe. Foter je mene ozmerjal da sem cigan ker smo imeli v družini že poroke z DJ-jem in naj se jebema, da on na tako poroko ne bo hodil in kratko malo naju je nagnal. No potem je bilo nekaj časa tišina, jaz sem jih malo vključila v priprave (pač stvari ki so mi bile na sestrini poroki všeč sva jih pokoristila npr. izbira cvetličarne itd.). No 1 teden pred poroko pa šok. Cela scena, da jih izključujeva iz priprav, da delava razlike in ne vem kake obtožbe so še letele in sms-i. Njegova družina je celo mislila bojkotirat poroko. Moj je rekel da kakor želijo al pridejo al ne je njihova stvar, edino kar je bil problem je bilo to, da 4 dni pred poroko nisva vedela ali se bova lahko poročila ali ne, saj nisva vedela kakšne načrte ima njegova sestra ki je bila priča. Skratka na poročni dan pa je bilo vse super (prišli so vsi, vzdušje super – no razen njegovi so imeli kaj za povedat čez postrežbo, hrano, en je celo bruhal in to edini od gostov ). Meni ni žal, da sva se odločila za manjšo poroko – vsem gostom sva se lahko posvetila ker jih ni bilo preveč, z vsakim sva se imela kaj pogovarjati ker smo si bili blizu, gostje so rekli da je bila poroka super. Prav tako pa mi ni žal da sem se poročila in nisem pustila, da mi uničijo ta dan. Zakaj bi jim pustila to veselje, da se zaradi njih ne bi poročila, če sem si to vedno želela? Verjemi, da ko bosta pokazala da sta odločna in bosta to storila z njimi ali brez in to tako kot si to vidva želita, bodo prišli (starejši delujejo po principu sramote – kaka sramota pa je to da ne greš na sinovo poroko). Na tvojem mestu bi se zaročencu opravičila, da sem se prenaglila in organizirala poroko naprej in se ne bi obremenjevala z njimi (samo ne izberi koga od njih za pričo ker pol bo pa problem če jih ne bo), naj oni izgubljajo energijo s tem kaj bodo naredili. Lepo jim izročiš vabilo kot ostalim in naj kot vsi potrdijo ali ne če pridejo in je to to. Če ne bodo prišli, pač ne bodo, bo vsaj partner spoznal kake starše ima.
Meni je žal vsake sekunde ko sem se obremenjevala z njimi. Če bi še enkrat šla čez to verjemi, da se nebi niti minute ker poroka je vajin dan in si ga organizirata kot želita, svatje so samo izbranci ki ga delijo z vama. Lahko ti samo povem, da koruzništvo ali poroka ni enako (verjemi poznam oboje). Drugače te ljudje jemljejo, vsi imate enak priimek in ste družina, je nekako priznanje. Ne vem lahko rečem to je moj mož in ne partner (to se sliši tak danes je, jutri ni), lažje urejava stvari (saj sem “uradno priznana partnerka in on moj partner”) – ni mu treba več priznati mojega otroka na socialni (to mi je bilo tako sramotilno) in pa tudi priznanje je zame (pokažeš neko resno namero), otroci imajo en priimek in živijo v družinski skupnosti – tradicionalni kjer jih učiš družinskih vrednot). Me je kar strah kako bo ko bodo naši otroci odrasli glede na to, da so v modi sedaj enostarševske družine, koruzništvo in te svobodne oblike zvez. Tisti, ki smo odraščali v tradicionalni družini smo vzgojeni v takšnem duhu, tisti ki pa niso pa jim je njihov način življenja normalen. Kam bo to pripeljalo družbo čez nekaj let? Bo družina še sploh vrednota?
Mene je bolj strah kako bodo ziveli nasi otroci zaradi taksnih zagovedanih in zatucanih ljudi kot si Ti! Kaj tebe briga kako zivijo drugi, ce te le ti pustijo pri miru? Razlagaj otroku kar hoces, daj mu za vzor sebe, ce ti je to tako pomembno, druge pa pri miru pusti. Pa ne skrbet, mi koruzniki ne bomo niti malo pokvarili tvojega pamza, ker nam dol visi zanj in zate! Ker se brigamo zase in se ne vtikujemo v druge in kako drugi zivijo. Isto svetujem tudi tebi, pa bos veliko lazje zivela. Dokler se primitivci brez svojega zivljenja ne vtikajo v nas stil zivljenja se namrec mi koruzniki tudi cisto miroljubno obnasamo. Ko pa zacnete tercialke kot si ti pametovati in sikati pa znate tudi fasat kaksno konkretno preko faflje, da boste videle kje vam je mesto! Aja pa btw ne vem v kateri vukojebini zatucani ti zivis ampak mene se nihce ni cudno gledal ker nisma porocena. Nihce od sorodnikov (pa so vsi verni in poroceni in oh in sploh…pa zacuda bolj napredni od tebe), nihce od prijateljev (tudi ne bi imela tak zaostal folk za prijatelje), nihce od sosedov in nihce nasploh. Ker nekateri pac nismo obticali v 15.stoletju kot ste se nekateri (po tvojem pisanju sodec). In ti mislis, da je zakonska zveza oz.poroka neko potrdilo, da bos srecna s partnerjem ali kaj?? In, da bos imela boljsi zakon kot jaz naprimer?? Ja, tu se pa se posebej vidi tvoja tipicna slovenceljska zaplankanost in debilna miselnost, kjer nisi sposobna videt 1 centimeter iznad svojega plota. Se mi prav smilis kako glupa si…. Da lahko nekdo v tem stoletju sploh tako razmislja…. Slabse kot vsako primitivno ljudstvo!
Mene je bolj strah kako bodo ziveli nasi otroci zaradi taksnih zagovedanih in zatucanih ljudi kot si Ti! Kaj tebe briga kako zivijo drugi, ce te le ti pustijo pri miru? Razlagaj otroku kar hoces, daj mu za vzor sebe, ce ti je to tako pomembno, druge pa pri miru pusti. Pa ne skrbet, mi koruzniki ne bomo niti malo pokvarili tvojega pamza, ker nam dol visi zanj in zate! Ker se brigamo zase in se ne vtikujemo v druge in kako drugi zivijo. Isto svetujem tudi tebi, pa bos veliko lazje zivela. Dokler se primitivci brez svojega zivljenja ne vtikajo v nas stil zivljenja se namrec mi koruzniki tudi cisto miroljubno obnasamo. Ko pa zacnete tercialke kot si ti pametovati in sikati pa znate tudi fasat kaksno konkretno preko faflje, da boste videle kje vam je mesto! Aja pa btw ne vem v kateri vukojebini zatucani ti zivis ampak mene se nihce ni cudno gledal ker nisma porocena. Nihce od sorodnikov (pa so vsi verni in poroceni in oh in sploh…pa zacuda bolj napredni od tebe), nihce od prijateljev (tudi ne bi imela tak zaostal folk za prijatelje), nihce od sosedov in nihce nasploh. Ker nekateri pac nismo obticali v 15.stoletju kot ste se nekateri (po tvojem pisanju sodec). In ti mislis, da je zakonska zveza oz.poroka neko potrdilo, da bos srecna s partnerjem ali kaj?? In, da bos imela boljsi zakon kot jaz naprimer?? Ja, tu se pa se posebej vidi tvoja tipicna slovenceljska zaplankanost in debilna miselnost, kjer nisi sposobna videt 1 centimeter iznad svojega plota. Se mi prav smilis kako glupa si…. Da lahko nekdo v tem stoletju sploh tako razmislja…. Slabse kot vsako primitivno ljudstvo![/quote]
Se strinjam. In ti, Enažena, ki tako prisegaš na sveti zakon, si kar dvanajst let tolkla koruzništvo in neporočena celo imela otroka. Jej, jej. Zdaj pa, ko si poročena, se naenkrat čutiš poklicana, da drugim soliš pamet, kako je prav živeti in katera oblika družine je bolj sprejemljiva. Tebe tvoji starši v tradicionalni družini očitno niso vzgojili v širokosrčnega, odprtega in tolerantnega človeka, in kot kaže, je tudi malo verjetno, da boš ti tako vzgojila svojega otroka. Pa res, le kam gre tale družba?
Slab človek si. Niti svoje hčerke nimaš rada, zato ji boš vzela ljubezen očeta in starih staršev , da se jim maščuješ, ker ne delako tako kot želiš.
Pojdi svojo pot in pusti ljudi v miru. Poroka je postranskega pomena, tu je le ena večerja, da pa določaš kdo sme in kdo ne priti nima smisla.
Če bi poroko plačala ti bi tašča nikoli ne rekla, koga MORAŠ povabiti, ker pa jo verjetno plača ona ima lahko tudi besedo.
Kje pa živiš? Ali pri svojih ali morda pri tašči?
z večino nimate stikov?? to so verjetno z njegove strani,ker se tašča drugače nebi jezila,a ne?
no vidiš,tudi pri nas je isto. sin hodi s punco 6 let. Ona pa še vedno ne pozna nobene sinove sestrične. Pa veš zakaj? zato ,ker od obiskovanja njene familije, drugi sploh ne pridejo na vrsto!
Ko to omenim sinu ,pravi :saj bomo šli,saj bomo povabili… Nekateri moški ratajo prave copate,ko zaživijo z neko krulo. Pojavite se v naših življenjih in nam vničite vse lepo ,kar smo imeli leta in leta.
Okoli teh stvari so bili vedno problemi! Vajina poroka? v redu,vzami priče,tipa in se pojdi poročit.
Ali pa samo starše,bratje in sestre. A si tvoja tašča ne zasluži,da ji ugodiš še eno jebeno njeno sestro na poroki ali brata,s katerim ti nimaš stikov??
verjemi,da se ti bo zato v življenju oddolžila velikokrat.
Glej kako se to vidi: moj sin se poroči in jaz se morem povabiti zraven moje prijatelje,ki se družim z njimi 30 let.Oni so mi čuvali tega sina,kadar je bilo treba.so mi pomagali v življenju,kadar koli sem potrebovala.In vse to zaradi tega,ker se je v naše življenje in v naš dom privlekla ena taka ,kot si ti!!!
A ti lahko razumeš,kakšna sramota je to zame pred temi prijatelji?? bom sama plačala 2 jebena kosila z njih dva. E ,vidiš v tem je fora,če ti lahko razumeš,tepka
Žalostna, verjamem, da si žalostna.
Jaz sem se poročila v najožjem krogu in mi ni bilo mar, kaj pravijo drugi. In mi nihiče ni upal nič reči. Jaz poroke sovražim in sem komaj preživela še to. Če bi me kdo silil v veliko poroko, enostavno poroke ne bi bilo. Kot pravim, SOVRAŽIM poroke. Btw, s taščo se lepo razumeva, nikoli v 30 letih se nisva sporekli.
Še najboljša se mi zdi rešitev, kot je ena gor napisala. Popokaš dve priči in greste mimogrede na magistrat in se poročite.
A pa ti razumeš, da to ni tvoja (oz. taščina) poroka, ampak da se poročita dva druga? Zakaj za vraga bi ti na sinovi poroki rada imela svoje prijatelje???? Halo, pa naredi eno fešto, pa jih povabi tja. Če misliš, da je poroka edin način kako se zahvalit za preteklo pomoč, potem pa tebi res ni pomoči. Katastrofa kakšno razmišljanje!