Žalostna nedelja (Traurige Sonntag)
A je kdo gledal ta nemški film? (o pianistu, ki se je zaposlil v nekem baru in je skladal sam pesmi, ki jih je igral, nakar je zaradi nesrečne ljubezni napisal pesem iz naslova – Žalostna nedelja, ki je menda potem povzročala nevemkoliko samomorov med ljudmi…)
A se vam zdi verjetno, da bi glasba imela tak vpliv? Strinjam se seveda, da ima glasba izjemen vpliv, ampak da bi zaradi neke melodije toliko ljudi naenkrat začelo izvrševati samomore, pa se mi vseeno zdi malo preveč… (Mislim namreč, da je film bil po resnični zgodbi.) Sicer pa mi je bil res všeč, priporočam.
Sva ga z možem gledala približno pred enim letom, in je bil obema všeč.
Film naj bi bil res po resnični zgodbi, in če sem prav seznanjena je bila ta pesem mnogo let prepovedana.
Drugače si jo pa velikokrat zavrtim – Bloomy sunday , ali pa Kreslinovo priredbo..
Res dober film, še več takšnih in ne samo ameriške akcije in podobno…byy
Kreslinova
Bela nedelja
(S. Rezsö – V. Kreslin – V. Kreslin)
Bela nedelja
v meni spokoja ni
sence me spremljajo vse dneve in noči
vonj krizantem
te nikoli zbudil ne bo
črna kočija
te vzela je v nebo.
Vem, da angeli
več ne pustijo čez,
a naj dovolijo,
da pridem samo še jaz
to nedelj.
Bela nedelja
in sence se zbirajo
srce šepeta mi
naj danes končam ves to
potem pa,
ko solze in sveče zasvetijo,
zapojte mi raje,
da slišim vas v nebo.
Draga,
naj moja ti pesem
ne skruni sna
v beli tišini
poljubiva se oba,
to nedeljo.
Depresivno besedilo – morda pa je bilo res , kar se tiče samomorov. Kdo ve? 🙂
Ja to sem tudi jaz enkrat brala, ne vem če ne ravno tule na MedOverNetu. Če sem si prav zapomnila, naj bi bila pesem v originalu madžarska. In mislim, da niso ljudje delali samomorov zaradi pesmi, ampak so jo samomorilci vzeli “za svojo”. Zato je bila dolgo časa prepovedana.
Pri nas jo je pa predelal Kreslin, kot že veš.
Mater, sem prav jezna, ker se ne morem spomnit, kje sem to brala!!! :((