Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zamenjava okvirja očal, koliko mi pripada, oziroma krije zavod

Zamenjava okvirja očal, koliko mi pripada, oziroma krije zavod

Zamenjati moram okvir očal, ker je premaz okrušen, in mi na nosnem korenu povzroča rane. Nazadnje sem menjala celotna očala 2013, takrat vem, da sem nekaj doplačala. Nosim očala za na daleč, dioptrija minus 3 in minus 5. Za menjavo najbrž ne rabim napotnice osebnega zdravnika? Bi sploh bilo mogoče menjati le okvir, in obdržati stekla? Moram izbrati optiko, ki ima koncesijo? Če je kdo pred kratkim menjal očala, prosim, če napiše, kako je potekalo? Hvala za vaše nasvete.

Pri meni je bil znesek, ki ga krije zavarovalnica, 200€, vendar je to odvisno od dioptrije. Pri tebi je znesek sigurno bistveno nižji, ker imaš dosti nižjo dioptrijo kot jaz.
Drugače pa greš k okulistu in ta ti da recept za očala in z receptom greš v optiko. Ja, optika mora imeti koncesijo. Večina verjetno ima.

Me pa zanima kako ti uspe imeti očala 7 let? Pa praviš, da stekla so še ok? Pri meni so po dveh letih stekla fuč. Pa pazim nanje, vedno, ko jim nimam gor, so v etuiju. Pa poleg očal imam še leče.
Stara stekla seveda ne pašejo v nov okvir, razen, če najdeš popolnoma enakega. ALi pa, če imaš sedaj ogromna stekla, v ogromnem okvirju. POtem pa kupiš mali okvir, tako mali,d a lahko stekla obrežejo na velikost za nov okvir.

Če boš izbrala okvir enake oblike, bodo morda lahko vstavili stara stekelca. Ti pa zavarovalnica za okvir vrne le okrog 8 eur, kar je žalosten znesek, saj normalen okvir pod 80 eur težko dobiš. Moraš pa obvezno najprej k okulistu (napotnice osebnega zdravnika ne potrebuješ), ki deluje preko javnega zdravstvenega varstva ali s koncesijo, če želiš naročilnico za očala in uveljavljati vsaj teh nekaj eur.

Pri meni je bil znesek, ki ga krije zavarovalnica, 200€, vendar je to odvisno od dioptrije. Pri tebi je znesek sigurno bistveno nižji, ker imaš dosti nižjo dioptrijo kot jaz.
Drugače pa greš k okulistu in ta ti da recept za očala in z receptom greš v optiko. Ja, optika mora imeti koncesijo. Večina verjetno ima.

Me pa zanima kako ti uspe imeti očala 7 let? Pa praviš, da stekla so še ok? Pri meni so po dveh letih stekla fuč. Pa pazim nanje, vedno, ko jim nimam gor, so v etuiju. Pa poleg očal imam še leče.
Stara stekla seveda ne pašejo v nov okvir, razen, če najdeš popolnoma enakega. ALi pa, če imaš sedaj ogromna stekla, v ogromnem okvirju. POtem pa kupiš mali okvir, tako mali,d a lahko stekla obrežejo na velikost za nov okvir.
[/quote]
Hvala za odgovor, ja moja stekla so v dobrem stanju, tudi okvirja ne bi menjala, vendar pa, kot sem napisala, je problematičen del pri nosniku, in del, ki povezuje obe stekli (ne vem, kako naj drugače napišem, “prečka”, ki povezuje oba dela), tu se mi je namreč odstranil premaz, in na tem delu me riba po koži, kar je zelo nadležno in naredi rano na koži. Tebi se to ne dogaja? Aja, pa še to. Je nujen pregled pri okulistu za nova očala, če s temi dobro vidim, in ni problem povečanje dioptrije, ampak samo okvir?

Hvala za odgovor, ja moja stekla so v dobrem stanju, tudi okvirja ne bi menjala, vendar pa, kot sem napisala, je problematičen del pri nosniku, in del, ki povezuje obe stekli (ne vem, kako naj drugače napišem, “prečka”, ki povezuje oba dela), tu se mi je namreč odstranil premaz, in na tem delu me riba po koži, kar je zelo nadležno in naredi rano na koži. Tebi se to ne dogaja? Aja, pa še to. Je nujen pregled pri okulistu za nova očala, če s temi dobro vidim, in ni problem povečanje dioptrije, ampak samo okvir?
[/quote]

Pa pobrusi z brusnim papirjem tisto prečko pa je!

[/quote]

Nujen pregled pri okulistu je, če ne vidiš dobro, ne pa če so očala slaba … sicer probaj, pa boš videla, koliko časa boš čakala.
Glede na starosti očal ti bo sicer pripadala napotnica, a vprašanje koliko. moja izkušnja: pri višji dioptriji kot je tvoja 110 eur, pri kar nekaj manjši pa če se prav spomnim 70 eur.
Torej po moje je najbolje, da greš kar direkt k optiku in se zmeniš za nakup, če ti le ni vsak eur važen (sicer moraš pač upoštevat čas čakanja, bencin tja, nazaj, porabo časa ….). Tudi si težko predstavljam, da pri 7 let starih očalih ne bi menjal komplet, a to se boš zmenila v optiki ali je možno / smiselno obdržat stara stekla.

Hvala za odgovor. Zanima me zato, ker nazadnje, ko sem menjala celotna očala, sem delala izpit za avto in sem morala opraviti pregled pri oftalmologinji zaradi zdravniškega potrdila. Takrat nisem potrebovala nobene napotnice, samo naročila sem se za pregled, kjer mi je pač preverila vid in na novo izmerila dioptrijo. Do zdaj nisem dobila občutka, da bi rabila novo merjenje, bi pa seveda zamenjala celotna očala, če se ne bi dalo vstavit starih stekel, to mi je jasno. Bolj me je zanimalo, koliko mi za celoten strošek očal krije zavarovalnica.

Nujen pregled pri okulistu je, če ne vidiš dobro, ne pa če so očala slaba … sicer probaj, pa boš videla, koliko časa boš čakala.
Glede na starosti očal ti bo sicer pripadala napotnica, a vprašanje koliko. moja izkušnja: pri višji dioptriji kot je tvoja 110 eur, pri kar nekaj manjši pa če se prav spomnim 70 eur.
Torej po moje je najbolje, da greš kar direkt k optiku in se zmeniš za nakup, če ti le ni vsak eur važen (sicer moraš pač upoštevat čas čakanja, bencin tja, nazaj, porabo časa ….). Tudi si težko predstavljam, da pri 7 let starih očalih ne bi menjal komplet, a to se boš zmenila v optiki ali je možno / smiselno obdržat stara stekla.
[/quote]

Sama imam očala 10 let,a zdaj dobim SD eno napotnico za okulista?

Za očala na daleč ti pripada pregled pri oftalmologu (brez napotnice, a mora imet koncesijo) na 2 leti. ZZZS prispeva en del za stekla, ne vem točno, koliko za tvojo dioptrijo, jaz imam malo manj in je ta prispevek okoli 40 evrov. Za okvirje ne prispeva, ima pa vsak optik s koncesijo na zalogi nekaj “brezplačnih” okvirjev, ampak te opozarjam, da ti okvirji ne zgledajo bogve kaj. In sploh dobiš že čisto solidne okvirje do 100 evrov.
Svetujem pregled pri oftalmologu, ki bo izdal naročilnico, s katero greš lahko potem tudi k več optikom (v roku 1 meseca) in preveriš, kakšne okvirje imajo na razpolago na zavarovanje.

Za očala na daleč ti pripada pregled pri oftalmologu (brez napotnice, a mora imet koncesijo) na 2 leti. ZZZS prispeva en del za stekla, ne vem točno, koliko za tvojo dioptrijo, jaz imam malo manj in je ta prispevek okoli 40 evrov. Za okvirje ne prispeva, ima pa vsak optik s koncesijo na zalogi nekaj “brezplačnih” okvirjev, ampak te opozarjam, da ti okvirji ne zgledajo bogve kaj. In sploh dobiš že čisto solidne okvirje do 100 evrov.
Svetujem pregled pri oftalmologu, ki bo izdal naročilnico, s katero greš lahko potem tudi k več optikom (v roku 1 meseca) in preveriš, kakšne okvirje imajo na razpolago na zavarovanje.
[/quote]
Spoštovan/a, najlepša hvala za odgovor.

Poglejte si ponudbo DellaSpina na spletu

..za 100-150e dobite KOMPLET VSE…tanjse lece nad doloceno dioptrijo..zascita za Tv,racunalnik,rodenje..cenjs kot na ta zzzs kukrkoli obrnes 😉
Izberes 3 okvirje po posti dobis brezplacno posljejo in potem zberes in ostale 2 vrnes..imajo pa zdaj tudi poslovalnico in gres lahko tja v zivo sprobat.
Tko da jaz nisem od kar sem to odkrila vec pomislila na kaksne variante prek Zzzs za tisti drrobiz kukr krijejo…

še ena stranka della spine tukaj! nedvomno priporočam!

Da dobiš recpet za očala, moraš nujno k oftamologu, on ga napiše.
Recimo je pa tako, moj je vreden 200€, očala recimo pridejo 450, torej plačam 250.
Če tvoja očala pridejo recimo 150€, recept je recimo vreden 50, plačaš 100. Ampak to velja za cela očala. Itak pa ne vverjamem, da se bo dalo samo okvir zamenjat. Boš res težko našla tak okvir, da bo možno obrezat sedanja stekla tako, da bodo pasala v nov okvir. Po 7 letih pa je tudi težko najti enak model okvirja.

Ne, tista prečka me pa še ni ožulila. Samo jaz po dveh letih očala menjam, ker so stekla spraskana. ALi pa mogoče na tri leta. AJa, recept pripada na dve leti. Pri mladih pa bolj na gosto, se mi zdi, da sem kot otrok dobila celo na pol leta (če ne pol leta pa na leto). Samo dioptrija mi je šla takrat vsako leto v nebo.
Prečka mi ne sedi na nosu, imam pa tanek, kovinski okvir.
Se mi je pa dogajalo včasih, da sem imela do krvi odrgnjeno za ušesi. POleti, ko je bilo vroče, so mi očala dol drsela in do krvi obdrgnila. Zdaj imam plastična ‘stekla’ in titan okvir – torej vse skupaj dosti lažje kot, če so steklena stekla in kak velik okvir in ne drsijo več tako hudo.

New Report

Close