Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zamenjava službe

Zamenjava službe

Pozdaravljeni,

od novega delodajalca sem ustno prejela obvestilo da sem izbrana za prijavljeno delovno mesto. Prosili so me da jih dostavim;
– potrdilo o nekaznovanosti,
– Potrdilo da nisem pravnomočno obsojena in
– potrdilo da sem državljanka Slovenije.

Zanima me, kakšen je nadaljni postopek:
-kdaj so me o izbiri dolžni obvestiti pisno?
– Ali mi bo novi delodajalec pred podpisom nove pogodbe, tudi to vročil na pregled (2-3 dni prej ? )
– kdaj se podpiše nova pogodba o zaposlitvi?
– kdaj dam odpoved v dosedanji službi?
– kako lahko dosežem na lep način sporazumno odpoved (sicer imam v pogodni 3 mesečni odpovedni rok)
– kdaj in pri komu mi prihodnje leto pripada regres v novi ali stari službi, če bom pri dosedanjem delodajalcu naprimer še Januarja in Februarja,
– ali smem novega delodajalca pred podpisom pogodbe prositi za vpogled v njihovo kolektivno pogodbo?
– ali se tudi v državni upravi obračunava Minulo del in Stalnost ?
– Na kaj moram biti še pozorna, da bom zadevo izpeljala brez napak, saj zna biti dosedanji delodajalec “hud”.
Hvala za odgovor in lep dan Anja.

Na vašem mestu bi predvsem želela dobiti pisno zagotovilo o izboru, še bolje pa že kar pisen predlog pogodbe o zaposlitvi. Šele nato bi si upala dati v prejšnji službi odpoved. Vse to naj bo vsekakor prvo, ko pa boste imeli v rokah novo pogodbo, lahko daste v prejšnji odpoved. Če računate na to, da bo prejšnji delodajalec “hud”, potem računajte tudi na to, da boste morda morali spoštovati odpovedni rok. V novi pogodbi o zaposlitvi zato določite tak datum začetka prenehanja delovnega razmerja, da se bo ujel z dnem izteka odpovednega roka v prejšnji službi. Za vpogled v kolektivno pogodbo seveda lahko zaprosite.

Glede dopusta in regresa bi rekla, da vam ga bo vsak delodajalec dolžan zagotoviti sorazmeren del. Dodatek za delovno dobo pa pripada vsakemu delavcu, ne glede na to, kje dela.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Pozdravljeni,

Še eno vprašanje imam. Danes sem dobila pisno Odloćbo o izbiri kandidata, v kateri piše da sem glede na izid psihotestov in mnenje psihologa najbolj primerna kandidatka in zato izbrana , ter da bom najkasneje v osmih dneh imenovana v naziv, v nadaljnih 8 dneh pa mi bo ponujena pogodba o zaposlitvi za navedeno delovno mesto.

Zanima me kako je s pogajanjem o plači. Če so mi npr. omenili da znaša bruto plača 240.000 Sit/razpis je za 6 stopnjo jaz pa imam 7/ ali to pomeni da je to izhodiščna plača brez minulega dela, stalnosti, prehrane…? S katerimi izhodišči naj se pogajam da bo izid uspešen.

Kakšne možnosti imam da se pogajam o višji izhodišni plači, saj je moja izhodišna sedaj 260.000, sit, z dodatki minulega dela pa 290.000 Sit,
Je pa res da so odnosi v zdajšnji službi zelo slabi, zato tudi iščem novo službo.
nihče ne sppoštuje delavnosti in znanja. Cenjene so le veze in poznanstva pa tudi če nedelajo.

Lep pozdrav in hvala

Če je omenjeni znesek osnovna plača, potem se na to osnovo prištevajo še dodatki (za delovno dobo in tudi vsi ostali). Stroški (prehrana, prevoz) pa sploh ne morejo biti vključeni v ta znesek (ker so pač stroški in ne plača), tako da boste te dobili plačane zraven. Vsekakor pa se natančno pozanimajte, kaj vse po njihovem obsega ta znesek. Da ne bo potem kakšnih nesoglasij, češ da ste vi mislili, da je to osnovna plača, oni pa, da vključuje že vse.

Kar se pa tiče pogajanj, vam žal ne morem preveč pomagati. Glede na to, da omenjate imenovanje v naziv, gre očitno za javni sektor, tu pa po mojem kaj veliko prostora za pogajanja ni. Gre za vezanost na proračun in delodajalec ne more dati več kot toliko, kot je določeno, tudi če bi želel.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close