Zamia
Čao!
Punce, če ima katera kakšne izkušnje z zamiamiami, bi prosila za nasvet! Imam krasno veliko Zamio, ki bi jo rada presadila. Ko sem jo kupila, je imela ok. 25-30 stebel. V teh letih je zraslo ogromno novih stebel, ogromno pa se jih je tudi posušilo, ali pa so zrasla tanka in zelo dolga stebla. Tele posušene oz. ta tanke dolge, ponavadi odrežem tik nad zemljo. Ne vem če to delam prav, ker je zdaj teh ostankov že toliko, da novi poganjki poganjajo ob robovih lončka in roža počasi nima več izgleda “grma” ali kako naj se izrazim. Kaj naj zdaj; a delam prav, da jo vedno porežem nad zemljo, ali bi mogla steblo izpuliti? Če bi jo presadila, bi morala te suhe ostanke odrezati stran, ali kako?
Tista, ki je imela podobno situacijo, oz., ki se spozna na cvetlice, naj mi prosim svetuje !
Hvala in lep pozdrav!
Zamij imam kar nekaj, v službi in doma. Tankih stebel mi ne dela nobena, posuši pa se tudi noben ne. Včasih kakšnega odrežem, ker sili v bližnje pohištvo. Za hec sem dala nekaj v vodo in po kakšnega pol leta celo poženejo korenino. Pri presajanju sem enkrat eno delila in mi je ena polovica shirala, tadruga pa je začela delati naprej šele po dveh letih. Odrezana stebla pustim, me ne motijo, če pa ga pustiš malo daljše, ga lahko čez čas malo bolj na silo izpuliš. Ni škode.
To so vse moje izkušnje.
No jaz sem delal v Arburetumu Volčji potok in vam povem ,da Zamie pomladite jo tako ,če list otrgate in date približno 0,5cm v zemljo samo ta rastlina rabi zelo veliko časa ,da postane večja. No sicer pa morate tudi zalivati morate ,da je zalita zelo naretko in tudi zelo malo vode na 1 mesec rabi pa tudi 1 okno in čimbolj temno prostor iz zelo malo svetlobe no samo vseeno more v daljavi biti eno okno. Kar se pa tiče deljenja rastline pa lahko samo iz listom nikakor nesmete dajat v vodo ali pa rožo deliti to je pri tej roži strogo prepovedano! Sicer slavi kod zelena rastlina v kolikor pa ima specijalne pogoje pa tudi zacveti samo ponavadi ne.
MIKLAVŽ