Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo zamudne obresti – mogoče kdo ve, Barca?

zamudne obresti – mogoče kdo ve, Barca?

Od katerega dne se zaračunavajo zamudne obresti, če zamudiš rok plačila? Če imaš npr. rok plačila 10., plačaš 12., oni dobijo plačilo pa npr. 14., ali se šteje plačano za 12. in štejejo do takrat zamudne obresti ali štejejo zamudne obresti do 14., ker so oni šele takrat plačilo dobili?

Po mojem mnenju bi se zamudne obresti v tem primeru štele do 12. in ne do 14., razloženo mi je pa bilo, da ne glede, če imam potrdilo o plačilu npr. na 12. in ker so oni dobili šele 14., da se potem zamuda šteje do 14. in ne na moj dejanski dan plačila (upoštevali naj bi takšno njihovo politiko – je sploh lahko drugačna?).

Če

Plačilo se šteje takrat, ko prejemnik prejme denar.

293. člen OZ

(1) Če se plačuje s posredovanjem banke ali druge organizacije, pri kateri ima upnik račun, in če pogodbeni stranki nista drugače določili, se šteje, da je dolg poravnan, ko prispe banki oziroma organizaciji, pri kateri ima upnik račun, denarno nakazilo v dobro upnika ali nalog dolžnikove banke ali organizacije, naj odobri računu upnika znesek, ki je v njem naveden.

(2) Če je s pogodbo dogovorjeno plačevanje po pošti, se domneva, da sta se stranki sporazumeli, da je z vplačilom dolžnega zneska pri pošti dolžnik poravnal svojo obveznost do upnika; če pa takšen način plačevanja ni dogovorjen, je dolg poravnan, ko upnik prejme denarno nakazilo.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200183&stevilka=4287

ti imaš lahko potrdilo o plačilu izstavljeno 12 v mesecu (sobota?), samo, če takrat ni plačilnega prometa, bo plačilo izvršeno šele 14 v ponedeljek in to takrat se štejejo zamudne obresti.

tudi plačilni promet moraš upoštevat.

edino v primeru, da bi bil plačilni rok nastavljen na dan, ko ni plačilnega prometa ti oni ne bi mogli zaračunat zamudnih obresti
(pa to eni vseeno poskusijo)

V takšnem primeru npr. ni dobro potem plačati v petek popoldan na pošti, ker gre naprej šele v ponedeljek, oni dobijo pa šele v torek ali sredo in imaš vmes kar lep kos dni zamude, čeprav bi v petek npr. plačal pravočasno.

Hvala vseeno.

ti imaš lahko potrdilo o plačilu izstavljeno 12 v mesecu (sobota?), samo, če takrat ni plačilnega prometa, bo plačilo izvršeno šele 14 v ponedeljek in to takrat se štejejo zamudne obresti.

tudi plačilni promet moraš upoštevat.

edino v primeru, da bi bil plačilni rok nastavljen na dan, ko ni plačilnega prometa ti oni ne bi mogli zaračunat zamudnih obresti
(pa to eni vseeno poskusijo)[/quote]

Dala sem datume samo za primer.
No, ampak, kaj ti pomaga, če bi bil rok plačila npr. na nedeljo in greš plačat npr. popoldan, ko promet ne spravljajo več naprej in nato oni dobijo šele čez dva dni plačilo, če bi ti tudi za plačilo v roku dobil obračun zamudnih obresti, zato, ker bi oni dobili npr. šele čez dva dni.

Pac banda.clovek placa na valuto pa se obresti.

zdaj pa že pretiravate
če plača ona v petek zvečer na pošti, po zaključku plačilnega prometa na bankah, bo firma prejela nakazilo v ponedeljek na račun
je pa res, da pride izpisek šele v torek, ampak izpisek za prejšnji dan.

če pa pade valuta na dan, ko banke ne obratujejo, se šteje, da je plačilo opravljeno naslednji delovni dan pravočasno

zdaj pa že pretiravate
če plača ona v petek zvečer na pošti, po zaključku plačilnega prometa na bankah, bo firma prejela nakazilo v ponedeljek na račun

če pa pade valuta na dan, ko banke ne obratujejo, se šteje, da je plačilo opravljeno naslednji delovni dan pravočasno[/quote]

Saj se mi ne gre za tistih nekaj centov obresti mesečno, ampak, če začnem pa računati ob takšnih malenkostih, ker mi pretiravamo, potem, ko gremo malo bolj v podrobnosti, pa tole tvoje ne bo čisto nič držalo, če gre v mojem primeru npr. v ponedeljek šele naprej (plačano v petek popoldan okrog 5), preveriš pri njih isti dan popoldan v ponedeljek, pa nakazila še nimajo, dobijo ga pa šele v torek in če imajo gužvo, poknjižijo šele v sredo. In če je vikend vmes, tako dobiš 4 ali 5 dni zamudnih obresti. In če je to za nek znesek 0,50 evra, znese to lepo na leto 6 evrov, kar spet ni nek denar. Pa bi teh 6 evrov lahko kje bolj koristno vnovčila. Pa ne bi niti spraševala ali kaj rekla, če bi mi dejansko zaračunali samo zamudo (če je za dan ali dva), ne pa, da plačaš in ker oni ne dobijo ali ker leno knjižijo račune, plačujem potem obresti sama. Sem šla ravno prej gledati, sem plačala npr. dopoldan v roku, poknjiženo je bilo čez dva dni, obračunali so mi pa zamudne obresti za ta dva dneva.
Če zamudim kakšen dan, ok, moja krivda, če je pa to stvar tehnologije ali drugih ljudi, pa menim, da vam tudi ne bi bilo v veselje kar tako še tako male obresti plačevati. Ali se motim?

zdaj pa že pretiravate

če pa pade valuta na dan, ko banke ne obratujejo, se šteje, da je plačilo opravljeno naslednji delovni dan pravočasno[/quote]

Saj se mi ne gre za tistih nekaj centov obresti mesečno, ampak, če začnem pa računati ob takšnih malenkostih, ker mi pretiravamo, potem, ko gremo malo bolj v podrobnosti, pa tole tvoje ne bo čisto nič držalo, če gre v mojem primeru npr. v ponedeljek šele naprej (plačano v petek popoldan okrog 5), preveriš pri njih isti dan popoldan v ponedeljek, pa nakazila še nimajo, dobijo ga pa šele v torek in če imajo gužvo, poknjižijo šele v sredo. In če je vikend vmes, tako dobiš 4 ali 5 dni zamudnih obresti. In če je to za nek znesek 0,50 evra, znese to lepo na leto 6 evrov, kar spet ni nek denar. Pa bi teh 6 evrov lahko kje bolj koristno vnovčila. Pa ne bi niti spraševala ali kaj rekla, če bi mi dejansko zaračunali samo zamudo (če je za dan ali dva), ne pa, da plačaš in ker oni ne dobijo ali ker leno knjižijo račune, plačujem potem obresti sama. Sem šla ravno prej gledati, sem plačala npr. dopoldan v roku, poknjiženo je bilo čez dva dni, obračunali so mi pa zamudne obresti za ta dva dneva.
Če zamudim kakšen dan, ok, moja krivda, če je pa to stvar tehnologije ali drugih ljudi, pa menim, da vam tudi ne bi bilo v veselje kar tako še tako male obresti plačevati. Ali se motim?[/quote]
daj mi ne prodajaj bučk no, glede na to, da tudi za plačilni promet skrbim v firmi
ja, če ne gledaš na promet elektronske banke, vidiš izpisek šele naslednji dan. ali pa čez pet dni, odvisno, kdaj ga blagovoliš pogledat.
ampak vseeno, če je nakazano v ponedeljek zjutraj, morajo na tisti dan tudi razknjižit plačilo in od tistega dne dalje zamudnih obresti ne smejo in ne morejo zaračunavat
in tudi, če plačilo knjižijo čez 1 mesec, ga morajo vseeno poknjižit z valuto tistega dne, ko so ga prejeli na račun.

dejansko je tako, da je plačilni promet v sloveniji, če ga opraviš v času, ko plačilni promet deluje, opravljen v realnem času – kar pomeni, da mine kvečjemu kakšno uro, da je denar viden na računu prejemnika.
ne pa tako, kot si ti predstavljaš….

Tocno tako – ce opravis placilo v casu placilnega prometa, je to placilo vidno v kaki uri. Ce placilni nalog das po casu placilnega prometa, je izvedeno naslednji delovni dan.
In ceprav je izpisek sele naslednji dan, je datum izpiska prejsnji dan in tudi ce bo danasnji izpisek narejen jutri in poknjizen cez en teden ali pa en mesec, bo knjizen z danasnjim datumom.
Do izstavitve naslednjega racuna in obracuna obresti pa bo izpisek definitivno poknjizen in to z datumom, ko je prejemnik prejel denar na svoj TRR.

Pri marsičem se ve, kako bi moralo biti, pa ni. Verjetno še marsikdo pri tem ni niti pozoren, ker ne gre za bajne zneske. In tako ostanejo stvari pri tem, da namesto, da se nekaj zgodi in ker nihče nih ravno pozoren, stvar preide v konstantno dogajanje in ne le zgolj le en dogodek. Tako imam potrdilo o plačilu na dan npr. 10., prikazano pa npr. 12, ko so poknjižili, kar pomeni za njih, da sem plačala 12. in ne 10., z zamudnimi obrestmi (kar ne bom tule gor lepila, ker to niso ravno podatki iz rumenega tiska). In ni potrebno vmešavati zraven tržnice z bučkami, in to tadebelih, ker nam ni potrebno nositi očal, da tistih vmesnih pečk ne bi opazili.

Pa da ne bodo zraven popadale še mineštre in ostala kuhna, so mi danes te obresti, ki niso bile prav zaračunane, stornirali. Da ne bo še pri malih stvareh “vojne”.

Je pa vsekakor dobrodošlo vedeti še kakšno informacijo, pri čemer se hkrati zgodi, da tudi drug morda izve kakšno informacijo, ki jo ni vedel oz. bo ob njej tudi sam postal malo bolj pozoren.

Program sam izracunava obresti in izpisek z dne npr.10, ki ga je podjetje prejelo 11., je poknjizen ali 11. ali pa 20. z datumom 10.

Se pa marsikdaj komu enostavno ne da ubadati s strankami in raje stornirajo obresti kot pa “vlecejo” v svojih knjigah odprte obresti..

Cisto zgoraj pa sem ti prilepila tudi link, da se placilo steje na dan, ko prejemnik prejme denar na svoj TRR in ne, ko ti placas. Ce pa so vmes delovni dnevi, ko je denar nekje krozil, pa to ni krivda prejemnika, ampak banke ali pa tebe, ki nisi napisala pravilnega sklica in so morali iskati, kaj pomeni tisti priliv.
Doloceni prejemniki prejmejo tudi po par sto razlicnih prilivov vsak dan in napacen sklic pomeni, da morajo rocno iskati, kaj to pomeni – in to imajo tudi napisano na racunih, da v primeru nepravilnega sklica lahko to pomeni dodatno zamudo, po tvoji krivdi.

glej zmeniva se tak
ti bodi prepričana svoje, jaz pa to delo poznam in točno vem, kako gre in vem, da se motiš
firma dobi izpisek, na katerem je napisano točno kdaj je bilo plačilo izvedeno. v večini firm gre knjiženje bančnih izpiskov avtomatsko v programu in poknjiženi so na dan dejanskega plačila, ne pa tako, kot bi se nekdo spomnil
kadarkoli dobiš račun z neupravičeno zaračunanimi zamudnimi obrestmi, pa ga lahko mirne duše zavrneš, če imaš dokazila o nasprotnem. tudi če gre za pet centov. vendar, če daš ti račun v plačilo izven časa, ko plačilni promet deluje, plačilo pač ne bo sprovedeno, kljub temu, da tebi banka napiše, da si ga takrat in takrat dala v plačilo. to pač tako je. bo pa sprovedeno naslednji delovni dan, prvo v vrsti in ne čez tri dni ali ko bo imel po tvoje nekdo čas za to.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close