zanosila v času odpovednega roka
Pozdrav.
Zanima me ali ima kdo izkušnje oz bi mi znal tole razložiti – zanosila sem v času odpovednega roka – 3 mesečni odpovedni rok mi po izračunih delodajalca (kar je sicer napačno) poteče 16.12.2015 (to sem preverila na zavodu).
Zakon o delovnih razmerjih pravi takole:
(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta.
(2) Delavcem v času iz prejšnjega odstavka ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca.
(3) Če delodajalec ob izreku odpovedi oziroma v času odpovednega roka ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju teh, vendar ne po izteku odpovednega roka, obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.
(4) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.
Ker pa sem zanosila v postopku umetne oploditve, ne bi rada takoj obvestila delodajalca. Moram opraviti še nekaj pregledov, ki pa so šele konec novembra. Zanima me ali mi potem lahko to delodajalec izpodbija. Sicer sem vprašala že svojega odvetnika, ki je v mojem imenu vložil tožbo na odpoved, kateri sicer pravi, da ga moram obvestiti do izteka roka…jaz pa nisem tako prepričana glede na napisano…saj je navedeno, da je to potrebno narediti takoj ….
prosim za mnenje oz še bolje bi bilo izkušnje..
Hvala
Zadeva je zelo preprosta. Iz previdnosti predlagam, da nemudoma obvestiš delodajalca o nosečnosti. Če pa bi se kasneje izkazalo, da recimo nisi bila noseča (bog ne daj, da bi bilo kaj narobe), pa nič hudega, pač potem to pravno varstvo ne velja.
Res ne priporočam, da bi delodajalec šele iz tožbe izvedel, da si noseča. Odvetniku povej, da če kaka stvar iz sodne prakse ni razvidna, je pač bolje biti previden, za vsak primer in nič te ne stane. Se pravi obvesti delodajalca, še preden prejme tožbo.
Hvala za odgovor. Tožba je sicer že bila vložena, sicer bi rok že potekel. Tu ne morem nič.
No, sicer se jaz tudi nagibam k temu, da je čim prej obveščen, ker menim, da se ne bo kar tako sprijaznil s tem… Ni mi pa lahko, ker me bo groza (kar me že zaradi same odpovedi), v kolikor do česa pride in bo cel svet s tem seznanjen (pa že tako je človeku težko).
Hvala
Forum je zaprt za komentiranje.