Zanositev v času odpovednega roka, po porodniški bolniška?
Spoštovani,
zanima me naslednje – v času odpovednega roka sem zanosila. Zaposlena v javni upravi za nedoločen čas. Porodniška se mi izteče 18.5., prosila bom za podaljšanje, katero bom 99% dobila, saj imam otroka s posebnimi potrebami. Torej, če se mi izteče porodniška 18.8.2017, sem z 19.9. brezposelna? Še en mesec po porodniški naj bi imela zaposlitev, če prav razumem? Ampak, ker bo imela moja punčka nekaj posegov,bi lahko šla na bolniško. IN me zanima ali grem lahko v bolniško za 6 mesecev in sem ta čas v bistvu še vedno zaposlena? Hvala in lep dan, Olivija
Spoštovani!
Zakon o delovnih razmerjih v 115. členu določa, da delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta. Navedena določba zagotavlja doječim materam varstvo pred odpovedjo, do otrokovega 1 leta starosti, varstvo v času trajanja starševskega dopusta in en mesec po izrabi tega dopusta. Tudi v primeru, če vam je bila odpoved že vročena, delovno razmerje v tem času ne more prenehati. Po izteku dopusta za nego in varstvo otroka pa ni predvideno posebno varstvo, saj zakon takega varstva ne predvideva.
Obstaja pa možnost podaljšanja starševskega dopusta za 3 mesece (na podlagi zdravstvene dokumentacije otroka), zato vam predlagamo, da se čimprej obrnete na pristojen CSD.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.