zapis trajanja ?
zanima me, kako se prav napiše, če hočeš povedati, da bo sestanek trajal od dveh do pol štirih, pri tem pa uporabiš formulacijo
“od druge ure do…”
od 14. ure do 15.30??? ure
upam, da razumete vprašanje in da mi bo znal kdo pomagat.
vem, da se lahko tega rešim s tem, da pač napišem od 14-ih do… hm? pa se spet zatakne.
NA POMOČ!
Modra napisal:
> …od 14. ure do 15,30. ure…
>
> lp
> Modra
Modra, po moje je ta “ure” na koncu odveč. Če bi to bral govorec, ki pozna slovenščino, bi itak moral prebrati “do petnajste ure trideset”.
Poleg tega pa si naredila še naslednje napake:
– tropičje je nestično,
– piše se 15.30 in ne 15,30 (to ni decimalno število),
– za 15.30 ni pike, ker to ni vrstilni števnik.
LP
“Ure” je želela marjetka1, zato sem jih napisala.
Res je tropičje nestično, jaz pa nevešča tipkanja.
Formulacijo “ob 15,30. uri” sta ravnokar potrdila dva medsebojno neodvisna lektorja. Če si bil pred mesem dni na slavističnem seminarju na Bledu, potem ste dobili gradivo ravno na to temo.
Po mojem marjetka1 sploh ne bo vedela, pri čem je ….
lp
Modra
Glej, Filip, da ne bova doktorirala iz teh pik in vejic….))))
V 252. paragrafu je navedena polna ura – ob 8. uri, kar tudi izgovarjamo “ob osmi uri” . Isto velja tudi, če je nepolna ura in jo tako izgovarjamo – ob 8,15. uri – “ob osem in petnajsti uri”. Če pa rečeš “ob osmi uri petnajst”, je zapis ob 8.15 uri (paragraf 255).
Je pa najbrž res, da bi se našel še kakšen tolmač, ki bi spet drugače razlagal uporabo teh vejic in pik.
To me spominja na dogodek, ko je moj osnovnošolec prinesel domov nalogo o vrtnih pridelkih in mu je učiteljica “korenček” popravila v “korenjček”, sine pa mi je očital, da ga učim napačne rabe materinega jezika. Dušo sem skoraj spustila, ko sem se trudila dokazati, da ni tako, ampak rezultat tega je bil, da je taka raba redko vendarle dopustna (po prejšnjem pravopisu, zdaj na srečo nič več).
Torej – jara kača in stekel polž…
lp
Modra
Žal me nisi ne prepričala niti ničesar dokazala :((
Tole:
Isto velja tudi, če je nepolna ura in jo tako izgovarjamo – ob 8,15. uri – “ob osem in petnajsti uri”.
je pač tvoja osebna varianta in konec koncev nimam nič proti temu, it’s a free country 🙂
Te jare kače ne bom več nategoval, lep pozdrav tebi in vsem.
Vaš Filip