zaposlitev kot absolvent
Pozdravljeni!
V firmi me bodo z 1.1.2005 redno zaposlili. Ker mi manjka še zagovor diplome, ki pa je odvisen od sklepa o dokončanju študija (ki ga po osmih mesecih od oddane vloge še nisem dobila) me bodo zaposlili pod določenimi pogoji in sicer kot absolventa (nimam statusa) oz. nekoga, ki je tik pred dokončanjem študija, s tem da mi bodo postavili rok za diplomo. Zanima me, če je tako legalno, ker moja srednješolska izobrazba ne ustreza temu delovnemu mestu. Delo je tako specifično, da sem ena redkih, ki ga v Sloveniji sploh opravljam, a za to nimam ustrezne dokončane izobrazbe. Kako naj sploh oblikujejo razpis, da bo pisan na kožo meni? Je to sploh legalno? Skratka, zanimajo me možnosti, da dobim redno zaposlitev v naši firmi na podlagi mojih znanj in statusa. Trenutno imam status brezposelne osebe.
Upam, da sem bila dovolj jasna glede mojih želja. Hvala.
Formalno gledano lahko delodajalec sklene pogodbo o zaposlitvi samo s tistim kandidatom, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje dela (22. člen ZDR), sicer pa ima pravico do pravico do proste odločitve. Izbiro delodajalca bi tako v vašem primeru lahko eventuelno izpodbijal nek kandidat, ki izpolnjuje formalne pogoje (ki torej ima ustrezno izobrazbo). Osebno se mi zdi tako stališče precej togo, ker če konec koncev delodajalec sprejema dejstvo, da trenutno še nimate te izobrazbe oz. sta dogovorjena, da boste v določenem roku diplomirali, s tem ne bi smelo biti težav. Razpis mora torej vsebovati pogoje, ki se nanašajo na to delo, tudi izobrazbo, vajin dogovor pa bo vseboval obveznost diplomiranja v določenem roku.
Če pa želite tudi formalistično urejeno situacijo, pa lahko do datuma vaše pridobitve ustrezne izobrazbe delo pri tem delodajalcu opravljate na neki drugi podlagi (npr. pogodba o delu), s tistim datumom pa skleneta pogodbo o zaposlitvi.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.