Zaposlitev upokojenca
Nova zakonodaja mi povzroča sive lase… Po novem bom morala imeti zaposlenega človeka z opravljenim strokovnim izpitom. Zaslužim ravno toliko, da imam za dva človeka za plače, oba delava na terenu. Za še eno plačo (višja šola z opravljenim izpitom) nimam zadosti prihodkov, zato mi ne preostane drugega, kot da:
a – vse skupaj zaprem ali pa b – zaposlim strica, ki mi je do danes to že urejal. Problem nastane v tem, da je šel pred pol leta v pokoj.
Moje vprašanje je – ali gre stric lahko “ven” iz pokoja in se zaposli pri meni (dam mu toliko plače, kot dobi penzije)?
Je to sploh mogoče? Najlepša hvala za odgovore!
Mora imeti oseba s strokovnim izpitom polno zaposlitev ali je dovolj krajša?
Potem lahko uporabiš “začasno in občasno delo upokojenca” http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/trg_dela_in_zaposlovanje/zaposlovanje/upokojenci/ in mu ostane polna pokojnina.
In seveda se lahko stric reaktivira, zamrzne polno pokojnino, se polno zaposli in ob ponovni upokojitvi tudi zahteva ponoven izračun pokojnine.
Oh, kako mi je všeč pregovor, da ima “palca dva konca”…
Nesramna si, veš. Sicer mi ne bi bilo treba, pa bom vseeno: delo, ki ga opravljava, sva se priučila pred več kot dvajsetimi leti in ga tudi dobro opravljava. S stricem tudi ves ta čas sodelujemo, ker je pač iz te stroke. Je pa mlad, vitalen in ne boš verjela, to je bil njegov predlog. In ti bi kar zaprla firmo? Zaradi birokratske ovire? Lej, spij do konca kavo, potem pa hitro domov iz službe javne uprave…
To je pa nekaj novega, da lahko kasira plačo plus penzijo. Od kdaj pa je to?
Moj kolega celjskega konca, katerega sin ima cerebralno paralizo si je postavil lepo sončno elektrarno. Ko je začel pošiljati el. en. so mu ukinili penzijo. Žalostno!
Tudi od drugih slišim enako. Da če bi prej vedeli, se tega NIKOLI ne bi lotili. Je čas, da pridemo spet pod Bavarsko upravo, da bomo lahko OD DELA spodobno živeli….
Vesel oče
Ne vem zakaj me imenuješ ženska, ker sem moški. Nadalje ne vem od kje ti da delam na javni upravi, ker sploh ne živim niti v slo, niti nimam veze z javno upravo.
Zdaj pa k tvojemu problemu. Posla si se PRIUČILA. Ej ti smrketa, v dvajsetih letih nisi uspela spacat ustrezne višje šole in tega državnega izpita ali licence ali karkoli že?? Dvajset let slonela na starem stricu? Ja bog ne daj da ostareli stric zapusti to stran sveta?!
Dol zapri firmo ker si nesposobna! Sprašuješ če bi jaz kar dol zapru zaradi ene navadne birokratske ovire?! O punca, ti se boš morala pa še veliko naučit veš. Ogromno. Pravil se je treba držat. In začnite se jih. Slovenija… O Slovenija… Kam vi plujete!
Ker ocitno ne ves, kaj ze kar nekaj let velja, ti se enkrat lepim link, ki sem ga v tej temi ze prilepila http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/trg_dela_in_zaposlovanje/zaposlovanje/upokojenci/
Tisti pa, ki imajo dejavnost, pa lahko imajo dejavnost za 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pa obdrzijo pokojnino.
Skratka – ce ti necesa ne ves, to ne pomeni, da ne obstaja!
In se to velja – ce ze izpolnjujes pogoje za predcasno ali pa starostno pokojnino in delas se naprej redno, ti pripada poleg polne place se 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pokojnine http://www.zpiz.si/cms/?id=2&inf=656 in seveda kasneje, ko se res upokojis, preracun po novi osnovi (saj imas vec let, kot je potrebno).