zaposlitev v šolstvu
Spoštovani,
imam kar nekaj vprašanj ki se nanašajo zaposlitev v šolstvu. V šoli sem zaposlena že 3 leto za dol. čas, torej me zaposlijo s 1.9 in z 31. 8. naslednje leto prekinejo pogodbo. Razlog da me ne vzamejo za ndl.č. naj bi bilo preveč kadra in premalo otrok.
Letos se je vse zakompliciralo: ravnateljica je na dan prišla z zakonom, da tiste, ki smo več let zaposlene za dol. čas, nas letos s 1.9. ne more več zaposliti naprej za dol. čas, češ da je po novem zakonu da si lahko zaposlen le 2 leti za d.č. in naj si v tem primeru poiščemo novo službo. Za nedol. čas pa bo zaposlila samo eno, ker si več ne upa!
Na naše delovno mesto bo vzela nove delavce- torej prazna del. mesta so!
Zanima me naslednje: kje je ta zakon, če res to drži, oz. kdaj se je ta zakon pojavil(naj bi se od februarja letos?)Se v našem primeru res nič ne da storiti?
Globoko sem užaljena, ker mislim da sem uspešno opravljala to delo, še bolj me pa skrbi za sodelovke- namreč jaz grem pred iztekom delovnega razmerja na porodniški dopust, pa sem vseeno prizadeta, če pomislim da bi drugače ostala brez službe!
Sedaj pa vprašanja glede moje porodniške: nastopim jo konec avgusta in sem še v delov. razmerju. Zanima me ali se moram po izteku del. razmerja prijavit na zavod za zaposlovanje? Kako je s tem? Vem, da mi pripada povprečje zadnjih 12(10)? plač, a kaj moram za to storiti?
Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem!Prosim za anonimnost podatkov. HVALA!
Nov zakon o delovnih razmerjih (ki je pričel veljati 1.1.2003) je prinesel omejitev, da se lahko zaporedne pogodbe z istim delavcem za isto delo sklepa najdlje za dve leti neprekinjeno. Trenutno pa je še vedno v veljavi prehodna določba istega zakona, ki pravi, da ta omejitev dokončno začne veljati šele leta 2007; v prehodnem obdobju pa se lahko pogodbe za določen čas sklepajo neprekinjeno tri leta.
Navedbe vaše ravnateljice torej v obeh točkah ne držijo: pogodbe za določen čas lahko sklepa tri leta in ne dve leti (v šolstvu bo ta omejitev začela veljati celo šele z letom 2010); poleg tega pa očitno ne drži, da je kadra preveč, saj bo pa ponovno zaposlovala, samo da tokrat druge ljudi. Poteba po delu torej obstaja in v takem primeru bi morala zaposlovati za nedoločen čas.
Na vaše prejemanje porodniškega nadomestila vmesno prenehanje delovnega razmerja ne bo vplivalo: vso birokracijo v zvezi s tem pa uredite na svojem centru za socialno delo. Glede prijave na zavod za zaposlovanje pa pokličite k njim in se pozanimajte.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.