Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zaposlitev v tujini

Zaposlitev v tujini

Živjo vsem

Zanima me, kako iskati zaposlitev v tujini (predvsem Nemčija/ Švica). Dovolj mi je slovenije, Iščem službo a brez uspeha. Obupan iz dneva v dan bolj. Navajen delati karkoli, priden, ampak dela v tej naši deželi zame ni.
Morda vaše izkušnje, kakršnekoli informacije.

Hvala vsem

Ne bo šlo, saj vidiš kako smo nastrojeni proti migracijami.

Po moje je za možnost zaposlitve v tujini pomembno tudi, koliko je človek iznajdljiv. Ti prav gotovo nisi ne vem kako, če službo v tujini iščeš na starševskem čveku…

Najprej trdna odlocitev. Brez tega ne gre. Pogosto ne gre vse kot namazano. Jezik, druga kultura in navade,… Vse to in se vec cloveka v tujini lahko precej “tepe”. Potem je tu se srce popotnika. Vcasih je namrec treba kar nekajkrat poskusiti, preden clovek zacuti tisto varnost, da se ustali na nekem mestu. DACH resda delijo nekako skupni jezik, a nikakor se slepiti, da je povsod enako. Tu so se subjektivne okoliscine… Druzina, bliznji… nenatadnje tudi “startni kapital”.

Iskanje sluzbe v DACH povecini poteka po dobri stari klasicni poti – najbolje se obnese telefonski klic na oglas v lokalnem casopisu, priporocilo znanca, delodajalca… Za nekatere poklice se splaca delat preko agencij (praviloma zelo korektne in odzivne) za druge je tu Arbeitsamt (zavod), ki je za razliko od slovenskega- vsaj po mojih izkusnjah- zares posrednik med delodajalci in iskalci zaposlitve.

Tu so se zaposlitveni portali, kot npr. Xing.de, ipd. Dober profil na taksnih portalih je lahko prava zlata jama. Ena izmed zasebnih zaposlovalnih agencij je npr. Hays, s katero imam sam nadvse dobre izkusnje. Dober support na vseh ravneh. So dovolj siroko usmerjeni…

Velika podjetja imajo ponavadi na svojih spletnih straneh tudi razdelek za novacenje. Tudi ce nas podjetje ne pritegne, ni slabo iti skozi vse vprasalnike, ker tako zberemo izkusnje o tem, kaj vse delodajalci pricakujejo in katero dokumentacijo potrebujemo…

Toliko za zacetek. Za bolj specificne odgovore pa bom pocakal na bolj specificna vprasanja. 😉

poglej, največkrat je dobro imeti koga poznanega, ki povpraša za službo, ali pa ti pomaga z nastanitvijo (se pravi, da ti dovoli začasno bivanje, medtem ko ti iščeš) … če znaš jezik, potem je že malo lažje, ker lahko po spletu poiščeš podjetja, pošlješ e-maile in niti ne razlagaš, da še ne živiš v tujini …
sicer je možno tudi, da se najprej prijaviš preko kake agenicje za au-pairje (zdajle smo imeli kar nekaj slovenk, večino študentk, in večina jih potem ali nadaljuje v svoji branži ali pa študira naprej) in začneš najprej iz tega dela …
sicer pa si poglej na internetu in predvsem facebooku, če so kje kakšna zdriuženja slovencev … ter se jim pridružiš, bodo tudi znali pomagati …

predvsem je pa treba vedeti, da je treba vztrajati, tudi če kdaj ne gre oz. se pojavi domotožje …

Sama sem pustila vse v Slo in si našla delo v AT. Nisem niti razumela nemško kaj šele govorila….. Prvo delo sem dobila prek znanke, ki je imela nekoga gor.

Odvisno je kaj iščeš, kaj si pripravljen potrepeti / sprejeti.

Vse je možno, moraš pa biti odločen in vedeti za kaj greš gor in predvsem zakaj vztrajaš…. kogar mučijo dvomi / domotožje, naj ostane doma.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close