Zaposlitev za določen čas in porodniška, bolniška
Lepo pozdravljeni,
prosila bi za nasvet. Do 1.2.2011 sem bila 9 mesecev brezposelna, sedaj sem se s 1.2. zaposlila. Pred brezposelnostjo sem bila zaposlena skoraj 5 let.
Novo zaposlitev sem dobila, ko še nisem vedela, da sem noseča. Sedaj sem zvedela, da sem in imam v sredo pregled pri zdravniku. V primeru, da mi potrdi nosečnost mi bo 100% svetoval bolniško glede na predhodno gin. anamnezo, ki vključuje tudi 2 spontana splava.
Pogodbo sem podpisala za določen čas šestih mesecev s poskusno dobo treh mesecev. Pogodba mi preneha torej 31.7., PDP pa imam nekje 30.9.
In sedaj nimam pojma kaj naj naredim. Kaj bo z mano, če bom morala it na bolniško? Kaj mi lahko da delodajalec po prenehanju poskusne dobe 3 mesecev kar odpoved? In če mi je ne more dati in odpoved nastopi z 31.7., jaz pa še vedno na bolniški. Kako je s tem? Kako bom sploh prejemala porodniško, če jo sploh bom?
Mislim, tako sem zmedena in prestrašena, da ne vem kaj in kako. Sem poročena in me mož tolaži, da je otrok na prvem mestu, ker si ga resnično želiva. Ampak ravno, da bom sedaj zanosila….ne morem verjet…sva že začela postopek za IVF in sem zanosila po naravni poti. Sem izredno vesela, vendar hkrati zaskrbljena, ker ne vem kaj si bo o meni mislil moj delodajalec. Mi je samo delo zelo všeč in plača zelo dobra.
Upam, da je iz tega mojega zmedenega pisanja razviden moj problem in se vam že vnaprej zahvaljujem za posredovan odgovor.
Hvala!
Pozdravljeni,
smisel poskusnega dela je v tem, da delodajalec ugotovi, kako je delavec sposoben opravljati določeno delo, delavec pa, ali mu to delo ustreza. V času poskusnega dela vam delodajalec ne more odpovedati pogodbe o zaposlitvi (razen če so podani razlogi za izredno odpoved), po njegovem poteku pa bi to lahko storil, če ne bi bili noseči. Nosečnice namreč po Zakonu o delovnih razmerjih uživajo posebno pravno varstvo pred odpovedjo s strani delodajalca. Slednji vam bi lahko teoretično odpovedal pogodbo o zaposlitvi le po predhodnem soglasju inšpektorja za delo.
Glede na to, da (kakršenkoli že bo potek dogodkov) v nobenem primeru ne boste zaposleni na dan pred eventualnim nastopom starševskega dopusta, do njega ne boste upravičeni. Vseeno pa boste upravičeni do starševskega nadomestila (t.im. “porodniške”), za katero je potrebno biti zavarovan za starševsko varstvo vsaj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred vložitvijo vloge. To nadomestilo traja 12 mesecev, v vašem primeru pa bo znašalo približno toliko, kot znaša minimalna plača.
Lep pozdrav!
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Torej, če sem prav razumela, me delodajalec ne more odpustiti po preteku poskusne dobe (3 meseci poskusne dobe), ker sem noseča? Mi pa pogodba poteče po 6 mesecih, ker sem za toliko tudi podpisala.
Zanima me ali mi priprada po preteku pogodbe kakšno nadomestilo s strani zavoda rs za zaposlovanje?
Hvala!
Tako je. Pogodba o zaposlitvi je sklenjena za določen čas 6 mesecev, s pretekom tega obdobja pa preneha, ne glede na vašo nosečnost. Seveda se lahko nato sklene nova pogodba, ni pa delodajalec k temu z ničemer zavezan.
Glede vaših možnosti v zvezi z denarno pomočjo ali denarnim nadomestilom se obrnite na CSD oz. na ZRSZ.
Načeloma pa velja, da denarno nadomestilo na Zavodu za zaposlovanje pridobi oseba, ki je bila pred nastankom brezposelnosti zavarovana za primer brezposelnosti najmanj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih.
LP
Imam sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za določen čas. Delodajalec mi jo je že dvakrat podaljšal.
Sedaj pa sem nastopila bolniško, ki bo po mnenju zdravnika trajala več kot dva meseca, morda celo tri. V tem času mi poogodba o zaposlitvi poteče. Zanima me, kaj bo z mojim zdravstvenim varstvom, če delodajalec pogodbe ne bo podaljšal?
Hvala za odgovor
Spoštovani!
V primeru, da vam delodajalec pogodbe ne bo podaljšal, pojdite takoj na najbližji zavod za zaposlovanje, kjer vam bodo pojasnili vaše pravice in možnosti glede zavarovanja za zdravstveno varstvo v času brezposelnosti (in bolniškega staleža).
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni.
Prosim za nasvet, in sicer za sledeče: s 1.10.2011 sem dobila pogodbo za eno leto (iztekla se je torej 30.9.2012). Vmes sem zanosila, porodniško nastopila s 27.4.2012. Nekje sem slišala, da naj bi bil delodajalec “dolžan” podaljšati pogodbo do izteka porodniške (torej do 27.4.2013), pa me zanima ali so te informacije prave.
Sem že bila na obisku v službi in tudi nadrejeni omenila, kako se bomo dogovorili za naprej, vendar je ravno odhajala na sestanek in rekla, da se bomo zmenili…pa še vedno nič.
Prosim še za vaše mnenje.
Hvala za odgovor, lep pozdrav!
Spoštovani!
Najlažje bo, da nadrejenim ponovno pojasnite vašo situacijo in poskusite najti sporazumno rešitev. Dejansko je namreč tako, da vam pogodba o zaposlitvi ne more prenehati med porodniško, preneha pa vam prvi dan po izteku porodniške.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Prosim za vaš nasvet: zaposlena sem za določen čas (nadomeščanje porodniške), pogodba mi poteče konec novembra 2012 – od junija 2012 imam porodniški dopust oz. nego in varstvo otroka. A je delodajalec dolžan podaljšati pogodbo ali ne? In če mi jo podaljša, kakšne pravice imam kot doječa mati?
Hvala za odgovor in lep dan.
Spoštovani,
delodajalec ni dolžan podaljšati pogodbe, saj je smisel pogodbe za določen čas ravno v tem, da vas delodajalec potrebuje točno določeno obdobje. V kolikor ste v tem obdobju odsotni zaradi porodniške, to potreb po delavcu ne spremeni (razen, da je moral verjetno zaposliti tretjo osebo).
Lep pozdrav!
Pozdravljeni.mene zanima tudi glede porodniške ,če mi pripada ???Sem 2 podpisala pogodbo za 3 mesece zdj sem podpisala za en mesec ……konec februarja 2013 mam rok,rekli so mi da mi bojo konec decembra poklicali za podpisat pogodbo pa sem malo skeptična in prestrašena al bo al ne !10 le sem delala v pekarni leta 2010 se pustila službo…..2 leti sem bila na zavodu in nobenega prejem anisem dobila,letos maja 2012 se se ponovno zaposlila in sem pogodbeno kot sem na začetku napisala !
hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani!
Če ste v obdobju zadnjih treh let bili zaposleni neprekinjeno 12 mesecev imate pravico do porodniškega dopusta.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
V javnem sektorju (vrtcu) sem zaposlena že štiri leta, a sem z 1.9. 12 zaradi selitve zamenjala delovno mesto. Z 31.8.12 sem prekinila delovno razmerje v prejšnji službi in s 1.9. začela v sedanji. Pogodbo imam podpisano do 31.6.13. Torej v sedanji službi ne bom zaposlena 1 leto.
Ali to pomeni, da mi porodniška, ki se mi predvidoma začne sredi maja pripada, ali se moram po izteku pogodbe vpisati na zavod za zaposlovanje….? Kakšno nadometilo v času porodniške mi torej pripada??
Najlepša hvala za odgovor. C.
Pozdravljeni.
Mene pa zanima sledeče.
Sem zaposlena za določen čas kot kuharica v gostilni, ki ima penzion. Pogodbo mi je delodajalec že 3x podaljšal. Najprej sem nekje od začetka leta 2011 delala tri mesece, kot uvajanje na delovno mesto in nato me je delodajalec nekje okoli 7.4.2011 zaposlil za 1 leto. Nato mi je po 1 letu po končani pogodbi za nekaj dni, mislim da 4 ali 5 dni pogodbo zavlekel in mi potem zopet dal kot novo pogodbo za 5 mesecev in mi jo po petih mesecih torej nekje v začetku septembra 2012 znova podaljšal za 1 leto, torej do septembra 2013. S partnerjem pa sva ta mesec izvedela, da pričakujeva otroka in PDP bo 28.8.2013, torej ravno nekaj dni pred iztekom pogodbe. Delodajalcu še nisem povedala za nosečnost. Torej zanima me kaj lahko zdaj pričakujem kot delavka za določen čas in ali me ima pravico po tolikem času odpustiti, oz. po prenehanju pogodbe, zaradi nosečnosti ne podaljšati pogodbe. Zanima me, kako naj sedaj kar se da najboljše ukrepam.
V naprej najlepša hvala za odgovor.
Pozdravljeni.
S 1.1.2013 so mi podaljšali pogodbo za 3 mesece (do 31.3.2013), to je moja 2.pogodba za določen čas pri istem delodajalcu (1. je bila tudi za 3 mesece). Decembra sem sumila, da sem noseča, sedaj imam potrjeno in konec januarja nameravam povedati v službi. Dva meseca bom noseča delala, a mi potem takem mora delodajalec podaljšati pogodbo, ga kaj obvezuje? Ali ko preteče pogodba, tudi če sem v 5 mesecu, nima delodajalec nobene obveze mi podaljšati pogodbo? (vsaj do porodniškega?)
Nimam še nič delovne dobe, razen teh 5 mesecev. Nikoli nisem bila na bolniški. Kakšne možnosti imam, da obdržim službo?
lp
Spoštovani!
V primeru, če ste bili v zadnjih treh letih neprekinjeno zaposleni dvanajst mesecev, vam porodniški dopust pripada, drugače pa ne. Ker boste vmes prekinili delovno razmerje, se boste mogli vpisati na Zavod za zaposlovanje. Iz delovnega razmerja nimate nobenih pravnih pravic, ker gre za prenehanje pogodbe s potekom časa za katerega je bila pogodba o zaposlitvi sklenjena. Ko se boste vpisali na Zavod za zaposlovanje, vam pripada ustrezno nadomestilo za brezposelnost.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Vaša dolžnost je, da delodajalca pravočasno obvestite o vaši nosečnosti. Delodajalec vam v času nosečnosti (v času nosečnosti in dojenja, v času izrabe starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta) ne sme podati odpovedi iz nobenega razloga, saj to določa veljavno zakonodajo. Vendar vam na dan izteka vaše pogodbe o zaposlitvi pogodba preneha. Vi imate za časa delovnega razmerja, pravico do porodniškega dopusta in do nadomestila iz tega naslova. Ko vam poteče pogodba o zaposlitvi, in vam vaš delodajalec ne podaljša pogodbe o zaposlitvi, se morate prijaviti na Zavod za zaposlovanje ter iz tistega naslova naprej prejemate nadomestilo zaradi brezposelnosti.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Upam, da nam lahko pomagate.
Oseba prvo redno zaposlitev dobi tik pred porodniško in sicer dobi pogodbo za določen čas (tri mesece). Zadnji dan zaposlitve nastopi porodniški dopust. Oseba prejema minimalno starševsko nadomestilo in nadomestilo za nego in varstvo otroka.
Ob koncu porodniške ni več potrebe po delavcu, zato se pogodba o zaposlitvi ne podaljša. Ali je kljub temu potrebno prekiniti delovno razmerje ali je avtomatsko poteklo zaradi pogodbe za določen čas? In ali je delavec ob koncu porodniške upravičen do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje?
Najlepša hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
Po Zakonu o delovnih razmerjih vam Pogodba o zaposlitvi za določen čas redno preneha z iztekom roka, za katerega je bila sklenjena, zato vam delodajalec ni dolžan podaljšati pogodbe. Če bi imeli sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za določen čas, bi imeli vrsto drugih pravic (varstvo pred odpovedjo itd.). Ko vam poteče rok, za katerega ste sklenili delovno razmerje in vam delodajalec ne podaljša delovnega razmerja, se morate prijaviti na Zavodu za zaposlovanje. V času trajanja delovnega razmerja delodajalec ne sme zahtevati ali iskati kakršnihkoli podatkov o vaši nosečnosti, razen če to sami dovolite zaradi uveljavljanja pravic v času nosečnosti.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Pogodba o zaposlitvi za določen čas poteče z iztekom roka za katerega je bila sklenjena, kar pomeni, da preneha avtomatično po v pogodbi določenem roku. Po poteku pogodbe se mora delavka prijaviti na Zavodu za zaposlovanje, ter ima pravico do nadomestila za brezposelnost in zavarovanje za brezposelnost – v skladu z veljavno zakonodajo.
Lep pozdrav!
Očitno je kršitev po tem vprašanju s strani delodajalcev veliko. Sama sem dobila odpoved v sredini decembra 2012. pri delodajaalcu (s,p, gostinstvo) sem bila zaposlena skoraj štiri leta za nedoločen čas. Odpoved sem že podpisala čeprav je bilo v njej napisano kup stvaari, ki so v nasprotju z zakonom. Med drugim je bila odpoved utemeljena tudi s tem, ker imam majhnega otroka. Poleg tega je bilo v odpovedi napisano, da je odpoved dobil tudi delavec, ki me je nadomeščal v času moje odsotnosti zaradi porodniškega dopusta. Ta delavec je še vedno zaposlen pri tem delodajalcu.
Poleg tega je bilo v medijih s strani Republiškega inšpektorata za delo pred nekaj časa izdano obvestilo, o zaakonski zaščiti nosečnic, kjer je bilo navedeno, da delodajalec ne sme odpustiti nosečnice. Očitno je tajkunski lobi tako močan, da je dosegel umik tega obvestila, ker ga nikjer ne najdem. Zato vas prosim če mi lahko navedete zakon in člen, kje je to navedenno.
Letos 14.junija imam rok za porod in me zanima, kaj lahko storim, da zaščitim vsaj nekaj svojih pravic.
Ne želim nič slabega delodajalcu in ni me presenetilo, ko je zaposlil drugega delavca, meni pa dal odpoved. Potrpljenje pa me je minilo, ko je delodajalec začel komplicirati pri stvreh, kjer ni on nič pridobil ai izgubil, me ni hotel odjaviti, ni hotel izdati potrebnih papirjev za zavod…!
Torej imam še kakšno možnost, glede na to, da sem odpoved podpisala, ali je s podpisom vsega konec?
Hvala za pomoč!
Spoštovani!
Tudi jaz bi imela nakaj vprašanj iz te teme. Pri delodajalcu, pri katerem sem zaposlena že 18 mesecev mi pogodba (za določen čas) poteče 28. 2. 2013. Zaradi težav v nosečnosti sem 28. 1. 2013 nastopila bolniški stalež, ki bo trajal do poroda – do julija 2013. Zanima me, če mi po preteku pogodbe še priprada bolniško nadomestilo od države? In koliko časa – do poroda ali manj? In kje moram po preteku pogodbe to urejati – na centru za socialno delo, na zavodu za zaposlovanje ali na zavodu za zdravstveno zavarovanje?
Za vaše odgovore se Vam že v naprej lepo zahvaljujem.
LP
Spoštovani!
Slovenski zakon, ki določa pravila glede varstva nosečnic je Zakon o delovnih razmerjih. In sicer, delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta. Zato vam posledično tudi delovno razmerje ne sme prenehati zaradi odpovedi delodajalca. Ne glede na to obstajajo izjeme, ko delodajalec lahko odpove delavki pogodbo o zaposlitvi, in sicer v primeru, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca, vendar s soglasjem inšpektorja za delo. Zakaj ste pa podpisali odpoved, če se niste s tem strinjali? Rok za vložitev tožbe je 30 dni po prejemu odpovedi, torej ste ga že zamudili.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Zavarovanec, ki mu je med začasno zadržanostjo od dela zaradi bolezni ali poškodbe, prenehalo delovno razmerje, ima pravico do nadomestila plače še največ 30 koledarskih dni. Zavezanec za prijavo je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Po preteku zgornjega dejstva se lahko prijavite v evidenco brezposelnih oseb pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. Pri tem morate paziti na 30 dnevni rok za prijavo v evidenco.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni. Mene pa samo nekaj zanima. Tatum poroda ima 4.9. 2013. S porodniškopa nastopim tam okoli 8-8-2013. Imam pa pogodbo za določen čas in to je do 31.8.2013. Sedaj me zanima ali bom po preteku pogodbe še vedno dobivala porodniško ali se s pogodbo tudi to zaključi?
Hvala
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.