Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Zaposlitev za določen čas in porodniška, bolniška

Zaposlitev za določen čas in porodniška, bolniška

Spoštovani!

Porodniško nadomestilo je le ena izmed pravic starševskega nadomestila, ki poleg tega obsega še, očetovsko nadomestilo, nadomestilo za nego in varstvo otroka, posvojiteljsko nadomestilo. Starševsko nadomestilo je nadomestilo plače oziroma osebni prejemek, ki izhaja iz zavarovanja za starševsko varstvo. Ker boste ob dnevu nastopa porodniškega dopusta zavarovani vam pripada: v času porodniškega dopusta – pravica do porodniškega nadomestila, v času dopusta za nego in varstvo otroka – pravica do nadomestila za nego in varstvo otroka.
Pri uveljavljanju pravice do starševskega nadomestila morate biti pozorni: posamezna vrsta starševskega nadomestila se uveljavlja skupaj s pravico do posamezne vrste starševskega dopusta, in sicer v istih rokih, ki veljajo za uveljavljanje pravice do posamezne vrste starševskega dopusta.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni,

delodajalec mi je že nekajkrat podaljšal pogodbo za delu, danes pa znova, in sicer do 30. 6. 2013. Porodniški dopust nastopim 10. 6. Zanima me, ali sem upravičena do porodniškega nadomestila od države (zaposlena sem bila prej že več kot 12 mesecev), ali mi teče delovna doba do konca porodniške oz. ali se moram po izteku pogodbe prijaviti na zavod.

Hvala za odgovore.

LP, Jasna

Spoštovani!

Glede na to, da boste na dan nastopa porodniškega dopusta zavarovani vam v skladu z Zakonom o starševskem varstvu pripada starševsko nadomestilo. Poleg tega bi imeli pravico že na podlagi dejstva, da ste bili v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice zaposleni vsaj 12 mesecev.
Po poteku pogodbe o zaposlitvi se prijavite na Zavodu za zaposlovanje, saj boste pridobili tudi denarno nadomestilo za primer brezposelnosti.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni
S partnerico načrtujeva otroka. Takoj po zanositvi bo po zagotovilu zdravnika nastopila z bolniškim stažem. Trenutno nadomešča porodniški dopust, se pravi, da je zaposlena za določen čas.
Zanima pa me sledeče:
Če zanosi med trajanjem pogodbe za določen čas in nastopi z bolniško, ali jo lahko po prenehanju pogodbe zaposlim v svojem podjetju, čeprav bo še vedno na bolniški?
Ali moram v tem primeru isto plačati 30 dni odsotnosti z dela?
Ali se ji bolniška izplačuje glede na višino plače pri starem ali novem delodajalcu?
Kako je potem z višino porodniške?

Hvala in LP

Spoštovani,

Zanima me, kaj se zgodi z delavko, ki gre zaradi rizične nosečnosti na bolniško mesec dni pred iztekom pogodbe, ki je bila sklenjena za določen čas. Na bolniški bi bila do nastopa porodniškega dopusta. Ali je upravičena do kakšnih denarnih nadomestil?

Lep pozdrav.

Spoštovani!

Menimo, da jo lahko v svojem podjetju zaposlite tudi v primeru bolniškega staleža.
Kolikor nam je znano, gre v takem primeru nadomestilo v breme ZZZS, vendar predlagamo, da se o tem pozanimate na samem ZZZS (vi ji izplačate nadomestilo in od ZZZS zahtevate refundacijo).
Osnova za nadomestilo je povprečna mesečna plača in nadomestila oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela. Osnova za nadomestilo za zavarovanca, ki ni imel plače oziroma osnove za plačilo prispevkov v obdobju iz prvega odstavka prejšnjega člena, je povprečni mesečni znesek plač oziroma osnov za plačilo prispevkov v času zavarovanja pred začetkom zadržanosti od dela. Nadomestilo znaša 90% osnove.
Glede na to, da bo vaša žena na dan nastopa porodniškega dopusta zaposlena, je osnova za posamezno vrsto starševskega nadomestila povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za starševski dopust. Če so bili za zavarovanca obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot 12 mesecev, se mu za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Sem nova na forumu in me veseli, da si takole pomagamo do razlicnih informacij.

Zanima me sicer nekaj o pogodbi in zaposlitbi za dolocen cas.
Zapolila sem se 21.5.2013 za dobo 1 leta do 20.5.2014, ker sem noseča v 11 tednu in bo porodniška nastopila predvidoma konec novembra ( rok imam 23.12.2013) in mi pogodba potece v letu 2014 maja, kar pomeni, da mi bo potekla med porodnisko. Zanima me ali mi je delodajalec dolžan pogodbo po izteku podaljsati ali mu ni treba in me lahko po izteku pogodbe enostavno odslovi?

Upam da sem kolikor je mogoce opisala zadevo in se vam iskreno zahvaljujem za pomoč!

Lep pozdrav

Spoštovani!

Po preteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas, vam delodajalec te ni dolžan podaljšati.
Zakon o delovnih razmerjih pa predvideva posebno pravno varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi in sicer delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta.
Upamo, da smo vam s tem odgovorili na vaše vprašanje.

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Delavka je za čas upravičene odsotnosti z dela zaradi (do izteka pogodbe o zaposlitvi) upravičena do nadomestila plače.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Lepo prosim za nekaj informacij. Zaposlena sem za določen čas od 1.9.2012 do 30.6.2013 in sicer za polovični delovni čas, razliko do polnih prispevkov si plačujem sama (cca. 77€/mesec).
Sem noseča, PDP imam 30.9.2013, porodniški dopust naj bi nastopila nekje v začetku septembra. Sem na bolniški od 3.5.2013 do 28.6.2013, ginekologinja mi je predlagala bolniško do poroda oz. porodniškega dopusta.
V primeru če mi komisija bolniško odobri, me zanima kako je z bolniškim nadomestilom v času brezposelnosti, ali jo lahko koristim le še 30 dni po poteku pogodbe, ali se morem kljub temu takoj po prenehanju pogodbe prijaviti na zavod za zaposlovanje in ali lahko tudi ko sem prijavljena na zrsz še naprej koristim bolniški stalež (in bolniško nadomestilo) vse do nastopa porodniške? Glede na to da bom do preteka pogodbe imela 10 mesecev delovne dobe predvidevam da mi pripada 3 mesece nadomestila iz ZRSZ, katerega pa bi najraje prišparala za primer, da po porodniški ne dobim zaposlitve. Ali je edina možnost da mi pripada porodniško nadomestilo le v primeru, da koristim nadomestilo iz zavoda za zaposlovanje in ne bolniškega staleža?
Kako se obračuna denarno nadomestilo porodniške glede na polovični delovni čas + ostali plačani prispevk do polnega del. časa? Ali mi v času porodniške teče tudi delovna doba?

Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Spoštovani!
Oseba, ki ji je prenehalo delovno razmerje med trajanjem začasne nezmožnosti za delo oziroma med bolniško, se lahko prijavi v evidenco brezposelnih oseb naslednji dan po prenehanju delovnega razmerja. Obveznosti brezposelne osebe ji v času bolniške mirujejo.
Po predpisih o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju osebi na bolniški pripada nadomestilo plače še največ 30 dni po prenehanju delovnega razmerja.
V času prejemanja nadomestila je vključena v vsa 4 obvezna zavarovanja, enako kot če bi bila v delovnem razmerju.
Čas prejemanja nadomestila plače se upošteva pri ugotavljanju izpolnjevanja minimalnih pogojev za pridobitev in za odmero trajanja denarnega nadomestila
Pravico do denarnega nadomestila iz zavarovanja za primer brezposelnosti brezposelna oseba lahko uveljavi z naslednjim dnem po prenehanju bolniškega nadomestila, če se prijavi v evidenco brezposelnih oseb in vloži zahtevo za denarno nadomestilo najkasneje v 30 dneh po prenehanju bolniškega nadomestila. V skladu z navedenim boste do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti upravičeni le, če boste zanj zaprosili v 30 dneh po prenehanju bolniškega nadomestila, sicer pa ne, kar pomeni, da si ga ne morete »prišparati« za obdobje po starševskem dopustu.
V primeru, da boste na dan nastopa porodniškega dopusta prejemali omenjeno nadomestilo, boste upravičeni tudi do starševskega nadomestila.

Osnova za posamezno vrsto starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v skladu v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za starševski dopust. Če so bili za zavarovanca obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje, se mu za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače. Izplačilo starševskega nadomestila ne more biti nižje od 55% minimalne plače.
Predlagamo vam, da se o vsem pozanimate tudi na ZRSZ in CSD.
V času starševskega dopusta vam teče delovna doba.
S spoštovanjem!

Zivjo, imam eno vprasanje. Z fantom nacrtujema otroka ze nekaj casa. Dobila ssm sluzbo (nadomescam porodnisko) za 1 leto pogodba mi potece 31.5.2014. zanima me kdaj bi bilo najboljse imeti otroka oz. Kdaj bi bilo bolje iti v porodnisko. Predno se mi iztece pogodba nekje v zacetku maja, ali po izteku pogodbe torej junija. Ali mi pripada porodniska tudi ce imam samo 11mesecev delovne dobe, kajti to je moja prva zaposlitev? Kaj drugega mi pripada ce ne porodniska? Kaj bi bilo bolje pocakati da se mi iztece pogodba oz. Iti v porodnisko v zadnjem mesec pogodbe. Zahvaljujem se za odgovor in lepo vas pozdravljam.

Spoštovani!

V primeru, da boste na dan nastopa porodniškega dopusta zavarovanka v skladu z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ste upravičeni do nadomestil za starševsko varstvo, ne glede na trajanje zaposlitve. Zavarovana pa boste, če boste ali v delovnem razmerju ali če boste prejemala denarno nadomestilo na Zavodu za zaposlovanje.

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Imam naslednje vprašanje. Sem noseča in imam PDP 18.12.2013 , porodniški dopust naj bi nastopila 20.11.2013 (28dni pred PDP). Sem zaposlena za določen čas že 2leti, sedaj mi poteče pogodba, ki naj bi mi jo podaljšali do 19.11.2013 to se pravi 1 dan pred pričetko porodniškega dopusta. Sedaj me zanima kakšni so postopki naprej? Kam se prijavim? Ali bi bilo boljše, če bi imela pogodbo kakšen dan več( to se pravi ko bi že nastopila porodniški dopust).
Hvala že v naprej!

Spoštovani,

Po prenehanju pogodbe se morate v roku 30 dni prijaviti na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ), kjer morate tudi zaprositi za denarno nadomestilo. Glede na to, da boste že naslednji dan nastopili porodniški dopust, bodo vaše pravice mirovale do konca porodniškega dopusta. Predlagamo tudi, da odidete na Center za sodialno delo zaradi pridobitve starševskega dodatka.
Pravico do starševskega nadomestila imajo tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta. Glede na navedeno ste do starševskega nadomestila vseeno upravičeni.
Kolikor bi se uspeli dogovoriti, da vam pogodbo prekinejo na kasnejši datum, pa to ne bi moglo škodovati. Sicer pa vam pravice pripadajo tudi, če ste prijavljeni na ZRSZ in prejemate denarno nadomestilo.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

trenutno sem zaposlena za določen čas – do 22.12.2013. Pred tem sem bila v rednem delovnem razmerju več kot 5 let brez prekinitev. Predviden datum poroda je 5.1.2014 – torej nastane nastop porodniške v začetku decembra – pred prekinitvijo pogodbe. Če sem prav razumela sem upravičena do porodniškega nadomestila in se zglasim na bližnjem CSD ter uredim vse potrebno kot bi imela pogodbo za nedoločen čas. Če me podjetje naslednje leto ob preteku porodniške vzame nazaj v delovno razmerje to urejamo potem dalje prek podjetja – če pa do tega ne pride pa se zglasim takrat na Zavodu za zaposlovanje?
Zanima me kako so urejene moje zdravstvene pravice v tem času? Otroka predvidevam da je bolje da ga zdravstveno zavarujemo po očetu – ker je v rednem delovnem razmerju za nedoločen čas?

Hvala za vaš odgovor in lep dan vam želim,
Nina S.

Spoštovani,

do nadomestila za starševsko varstvo ste upravičeni.
V roku 30 dni po poteku dopusta za nego in varstvo otroka ste se dolžni prijaviti na ZRSZ, saj vam pripada še denarno nadomestilo, če se seveda ne boste zaposlili.
V času dopusta za nego in varstvo otroka ter v času prejemanja denarnega nadomestila ste tudi zdravstveno zavarovani.

Če je oče v rednem delovnem razmerju, lahko otroka zavarujete tudi po njemu.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni,imam naslednje uprašanje.Sem noseča 12 tednov in sem v bolniškem staležu od takrat ko sem zanosila (IVF) Bila sem zaposlena 5 let brez prekinitve za določen čas,pogodba mi je potekla 19.11.2013.Datum poroda imam 07.06.2014.Sedaj me zanima kako naprej,a sem še vedno lahko na bolniški čeprav sem ostala brez službe,ali bom sploh imela porodniško nadomestilo?

Hvala in LP

Pozdravljeni,

Zanima me naslednje in sicer delavka ima pogodbo za določen čas do 05.12.2013, sporočila nam je da je noseč. Novo pogodbo za določen čas ji želimo narediti do konca porodniškega dopusta 05.03.2015. Če slučajno ne bo dela več za njo po 05.03.2015 ali jo lahko odpustimo oz. ali nam ni potrebno narediti nove pogodbe o zaposlitvi?

Hvala

Spoštovani,

Oseba, ki ji je prenehalo delovno razmerje med trajanjem začasne nezmožnosti za delo oziroma med bolniško, se lahko prijavi v evidenco brezposelnih oseb naslednji dan po prenehanju delovnega razmerja. Obveznosti brezposelne osebe ji v času bolniške mirujejo.
Po predpisih o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju osebi na bolniški pripada nadomestilo plače še največ 30 dni po prenehanju delovnega razmerja.
Če je bolniška posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, ima oseba pravico do nadomestila plače vse dokler ni ponovno zmožna za delo.
V času prejemanja nadomestila je vključena v vsa 4 obvezna zavarovanja, enako kot če bi bila v delovnem razmerju.
Čas prejemanja nadomestila plače se upošteva pri ugotavljanju izpolnjevanja minimalnih pogojev za pridobitev in za odmero trajanja denarnega nadomestila
Pravico do denarnega nadomestila iz zavarovanja za primer brezposelnosti brezposelna oseba lahko uveljavi z naslednjim dnem po prenehanju bolniškega nadomestila, če se prijavi v evidenco brezposelnih oseb in vloži zahtevo za denarno nadomestilo najkasneje v 30 dneh po prenehanju bolniškega nadomestila.

Pravico do starševskega nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj dvanajst mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

delavki, kljub starševstvu, pogodbe o zaposlitvi za določen čas niste dolžni podaljšati.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Prosim za vaš odgovor. Pri delodajalcu sem od junija leta 2012, zaposlena za določen čas 1 leta. Pogodba mi je bila 1x podaljšana do sredine letošnjega junija. Ker imam predviden rok poroda prav v tem času (sredina junija) bom s porodniško nastopila meseca maja. Zanima me kako je z časom, ko bom na porodniškem dopustu, ali se mi šteje v delovno dobo če mi delodajalec pogodbe po poteku le te ne podaljša ali se čas porodniške vseeno šteje v delovno dobo. Ali ima delodajalec če mi pogodbo podaljša vsaj za čas porodniške z mojo zaposlitvijo kakšne stroške?

V naprej hvala za vaš hiter odgovor in lep pozdrav.
p.

Spoštovani,

Starševsko nadomestilo je nadomestilo plače oziroma osebni prejemek, ki izhaja iz zavarovanja za starševsko varstvo.

Vrste starševskega nadomestila so:
– porodniško nadomestilo
– očetovsko nadomestilo
– nadomestilo za nego in varstvo otroka
– posvojiteljsko nadomestilo.

Pravico do starševskega nadomestila imajo:
tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta
osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred nastopom posamezne vrste starševskega dopusta.

Upravičenci do starševskega nadomestila, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, so v času prejemanja starševskega nadomestila obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani, zavarovani za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo. Upravičenci so tudi zdravstveno zavarovani za primer bolezni in poškodbe zunaj dela, in sicer za plačilo zdravstvenih storitev, za povračilo potnih stroškov, pogrebnino in posmrtnino.

Tudi upravičenci do starševskega nadomestila, ki jim je prenehalo delovno razmerje v času trajanja starševskega dopusta, so obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani, obvezno zdravstveno zavarovani ter zavarovani za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo, kar pomeni, da jim teče delovna doba.

Vse stroške v tem času nosi država, delodajalec z vami ne bo imel stroškov.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni! Pogodba mi poteče 31.8. Zaposlena sem ob 1.1.2013. PDP imam decembra. Kaj naj naredim za tiste tri mesece? Naj rečem, da mi podaljša pogodbo ali kako? Kakšen znesek bom prejemala do PDP-ja če ne podaljšam pogodbe? Hvala

Pozdravljeni.

ce bi imela rok poroda 29.1., pogodba za dolocen cas pa bi se mi iztekla s koncem prejsnjega leta, kako je z porodniskim nadomestilom? Dejansko bi kak dan ali dva po prenehanju pogodbe nastopila porodniski dopust. Bi imela zaradi tega nadomestilo nizje ali normalno, kot da bi bila se zaposlena. Prvic se mi je pac upostevalo zadnjih 12 plac in porodnisko nadomestilo ni bistveno odstopalo od dejanske place. Se moram za dan ali dva prijaviti na zavod? Mi po preteku porodnisku pripada nato se pol leta nadomestila zavoda v kolikor ne dobim sluzbe? Skrbi me namrec da bi sla na porodnisko po poteku pogodbe in bi zato prejemala bistevno nizje dohodke kar v bistvu ni fer ker sem sedem let zapored zaposlena brez prekinitve…

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close