Zaposlitev za določen čas in porodniška, bolniška
Spoštovani,
Osnova za posamezno vrsto nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v skladu z 10. členom tega zakona v strnjenih 12 mesecih, pri čemer se kot zadnji mesec šteje osnova od katere so bili obračunani prispevki v predpreteklem mesecu od vložitve prve vloge za dopust.
v primeru kot je vaš (torej, ko na dan pred nastopom PDP niste v delovnem razmerju in ste bili v zadnjih 3 letih vsaj 12 mesecev zavarovani) se kot osnova upošteva 55 odstotkov vrednosti minimalne plače z uskladitvami iz 2. člena Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 114/06, 59/07 – ZŠtip, 71/08, 73/08, 62/10 – ZUPJS, 85/10, 94/10 – ZIU, 110/11 – ZDIU12, 40/12 – ZUJF in 96/12 – ZPIZ-2). Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do nadomestila, poveča za 2 odstotka vrednosti minimalne plače z uskladitvami iz 2. člena Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 114/06, 59/07 – ZŠtip, 71/08, 73/08, 62/10 – ZUPJS, 85/10, 94/10 – ZIU, 110/11 – ZDIU12, 40/12 – ZUJF in 96/12 – ZPIZ-2) vendar največ za 50 odstotkov vrednosti minimalne plače z uskladitvami iz 2. člena Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 114/06, 59/07 – ZŠtip, 71/08, 73/08, 62/10 – ZUPJS, 85/10, 94/10 – ZIU, 110/11 – ZDIU12, 40/12 – ZUJF in 96/12 – ZPIZ-2).
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Trenutno sem na porodniški, brez službe, učiteljica. Razmišljam o načrtovanju moje prihodnosti, družine, službe…
Npr. teoretično: Če dobim službo za določen čas od sept 2014 do avg 2015 in recimo grem že spet na porodniško aprila 2015, torej pred iztekom moje službe. Ali me lahko potem, če so zelo zadovoljni z menoj seveda, čeprav sem na porodniški zaposlijo naprej za nedoločen čas oz. da mi podaljšajo naprej pogodbo za nedoločen čas? Pač ena druga me pa nadomešča za čas porodniške.
Je isti pravilnik o zaposlovanju tudi v zasebnih šolah?
Hvala za vsakršno pomoč oz. informacijo.
Pozdravljeni!
Trenutno sem na porodniški, brez službe, učiteljica. Razmišljam o načrtovanju moje prihodnosti, družine, službe…
Npr. Če dobim službo za določen čas od sept 2014 do avg 1015 in recimo grem že spet na porodniško aprila 2015, torej pred iztekom moje službe. Ali me lahko potem, če so SEVEDA zadovoljni z mano, kljub temu da sem na porodniški zaposlijo naprej za nedoločen čas oz. da mi podaljšajo naprej pogodbo za nedoločen čas?
ALi isti zakon velja za zasebne šole?
Pozdravljeni!
Npr. Če dobim službo za določen čas od sept 2014 do avg 2015 in recimo grem že spet na porodniško aprila 2015, torej pred iztekom moje službe. Ali me lahko potem, če so SEVEDA zadovoljni z mano, kljub temu da sem na porodniški zaposlijo naprej za nedoločen čas oz. da mi podaljšajo naprej pogodbo za nedoločen čas SEPT 2015, torej z novim šolskim letom 15/16?
ALi isti zakon velja za zasebne šole?
Spoštovani,
da lahko vam podaljšajo pogodbo. Navedeno velja tudi za zasebne šole.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Iščem službo, do avgusta sem še na porodniški. Sem učiteljica, torej iščem službo v šolstvu. Ravno sem izvedela, da sem noseča (čisto na začetku, 7.teden), predviden rok poroda sredi marca 2015. Verjetno bom šla avgusta še na kakšen razgovor, sklepam, da bi bila (seveda, če bom imela srečo) pogodba sklenjena za določen čas, za eno šolsko leto, torej do avgusta 2015. Zanima me slednje. Kdaj sem dolžna delodajalcu (ravnateljici oz. ministrstvu za šolstvo) povedati za to novico? Je to kje zakonsko določeno? Če takoj povem, me vrejetno ne bi zaposlili? Gledam tudi s te prspektive- vsaka nosečnost ni ziher (lahko se kaj zakomplicira, splav…), saj veste kako je v današnjih časih, še posebno ker sem na začetku nosečnosti…
HVaLA za pomoč!
Spoštovani,
delavka je delodajalca o nosečnosti dolžna obvestiti v roku 30 dni pred začetkom izrabe pravic, ki ji jih daje Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, torej 30 dni pred nastopom porodniškega dopusta.
S spoštovanjem!
Prosim za razlago, ali mi pripada porodniska. Sama sem brezposelna, zaposlena sem bila do decembra 2013,skupaj imam 9 let delovne dobe, rok pa imam februarja 2015.
Spoštovani,
Pravico do nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do nadomestila.
Več informacij lahko dobite na pristojnem Centru za socialno delo.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
sedaj delam v Avstriji že tri mesece in sicer imam polovični delovni čas. 80 ur na mesec, glede na to da imam bruto in neto plačo neke prispevke mi plačuje delodajalec ali ne? Imate kaj izkušenj s tem? no sedaj me zanima ali lahko grem v bolniško in prejemam nadomestilo ali nemorem ( če zanosim). hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
avstrijskega prava žal ne poznamo.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Sem v dilemi glede porodniškega dopusta, zato se obračam na vas.
Zanima me ali mi pripada porodniški dopust, glede na to, da sem brala, da moraš biti zaposlen vsaj 1 leto.
Pričela sem delati 4.10.2013, sedaj pa se mi pogodba izteče 30.9.2014. Potem se imam namen s 1.10. prijaviti na zavod za zaposlovanje, porodniška pa mi začne teči s 2.11.2014 (datum poroda je 1.12.2014). Zanima me ali bom kaj prikrajšana pri izplačilu porodniške, ker dejansko nimam eno leto delovne dobe (manjka mi 4 dni) in ali se mi splača poiskati nekoga, ki me bo zaposlil za teh 4,5 dni, ki mi manjkajo ali ne glede na to prejemam enako vsoto porodniške, ki je odvisna od zadnjih 12 plač. Zanima me tudi ali kaj “profitiram” pri porodniški, če me prijatelj zaposli za ta mesec pred nastopom porodniškega dopusta.
Hvala vam za odgovor, lep pozdrav
Spoštovani,
Pravico do nadomestila imajo tiste osebe, ki imajo pravico do dopusta in so bile zavarovane po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih na dan pred nastopom posamezne vrste dopusta. Po tem zakonu so zavarovane tudi brezposelne osebe, ki prejemajo na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje nadomestilo po predpisih, ki urejajo trg dela (nadomestilo zaradi brezposelnosti).
Osnova za posamezno vrsto nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v strnjenih 12 mesecih, pri čemer se kot zadnji mesec šteje osnova od katere so bili obračunani prispevki v predpreteklem mesecu od vložitve prve vloge za dopust. Če so bili za zavarovanca obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je določeno v prvem odstavku tega člena, se mu za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55 odstotkov vrednosti minimalne plače z uskladitvami iz 2. člena Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 114/06, 59/07 – ZŠtip, 71/08, 73/08, 62/10 – ZUPJS, 85/10, 94/10 – ZIU, 110/11 – ZDIU12, 40/12 – ZUJF in 96/12 – ZPIZ-2).
Za točen izračun in več informacij se obrnite na CSD.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
od 14.11.2013 do 14.1.2014 sem delala preko podjemne pogodbe, od 15.1.2014 imam pogodbo za določen čas do 31.12.2014. V tem času sem zanosila in zaradi težav pristala na bolniški. Rok poroda je začetek aprila,torej bi nastopila z porodniško v začetku marca 2015. Vem, da prvi mesec bolniške gre na stroške delodajalca, ostalo naprej pa preko državne blagajne. Zanima me kako dolgo potem prejemam bolniško nadomestilo plače? Le do konca leta, kot imam sklenjeno delovno razmerje ali do začetka porodniškega dopusta (se pravi do začetka marca 2015)? Zanima me tudi v kakšnem znesku so ta bolniška nadomestila države in potem naprej tudi porodniški dopust?
Hvala in lp.
Pozdravljeni,
na vas se obracam z vprasanjem in sicer me zanima;
prvic sem se zaposlila in se to za dolocen cas in sicer en mesec, kar mi najverjetneje bodo podaljsali in sicer spet za en mesec, ker imajo povecan obseg dela (tako tudi pise v pogodbi o zaoposlitvi) in sedaj me zanima, ce v tem casu zanosim, ko bo se veljala pogodba za dolocen cas ( en mesec) in bi mi zaradi nosecnosti pripadala bolniska do konca nosecnosti, zaradi same narave dela, a mi lahko prekinejo pogodbo in s tem nisem upravicena do nobenega nadomestila?
hvala za odgovor in lp
Spoštovani,
Zavarovancu, ki mu je med trajanjem zadržanosti od dela prenehalo delovno razmerje, pripada nadomestilo plače še za največ 30 dni začasne nezmožnosti za delo po prenehanju delovnega razmerja.
Pravico do nadomestila po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSVDP-1) imajo tiste osebe, ki imajo pravico do dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu dan pred nastopom posamezne vrste dopusta. Pravico do nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do nadomestila.
Po poteku teh 30 dni iz prvega odstavka se morate prijaviti na ZRSZ za zaposlovanje in vložiti zahtevek za denarno nadomestilo zaradi brezposelnosti. V tem primeru se bo štelo, da ste zavarovani in boste lahko prejemali nadomestilo po ZSDVP-1.
Osnova za posamezno vrsto nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v skladu z 10. členom tega zakona v strnjenih 12 mesecih, pri čemer se kot zadnji mesec šteje osnova od katere so bili obračunani prispevki v predpreteklem mesecu od vložitve prve vloge za dopust. Če so bili za zavarovanca obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je določeno v prvem odstavku tega člena, se mu za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55 odstotkov vrednosti minimalne plače z uskladitvami iz 2. člena Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 114/06, 59/07 – ZŠtip, 71/08, 73/08, 62/10 – ZUPJS, 85/10, 94/10 – ZIU, 110/11 – ZDIU12, 40/12 – ZUJF in 96/12 – ZPIZ-2).
Za več informacij se obrnite na CSD in ZRSZ.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
delodajalec vam zaradi nosečnosti ni dolžan podaljšati pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Ko se ta izteče, lahko prejemate bolniško nadomestilo le še 30 dni po prenehanju delovnega razmerja.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni.
Jaz sem dobila prvo zaposlitev za 15 mesecev pri Albin Promotion za strežbo. Delala sem prvi mesec v proizvodnji naslednji mesec pa v strežbi. Tretji mesec so me spet dali v proizvodnjo in sem kmalu izvedela, da sem noseča in so me dali v bolniško. Zdaj sem od 9.9. pa do zdaj v bolniški. Danes so me klicali, da mi bodo pogodbo prekinili z današnjim dnem. Ker je šefica lokala vzela gostilno na sebe in nebo več pod albim Promotion in mi nebo dala nove pogodbe ker sem noseča. Zanima me če je možno, da mi prekine pogodbo ko sem še v bolniški in noseča?
hvala Lp
Spoštovani,
delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta. Torej pogodbe o zaposlitvi vam ne more odpovedati delodajalec s katerim imate sklenjeno pogodbo, podjetje, ki bo prevzelo gostinski lokal pa vas ni dolžno zaposliti.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Najprej hvala za vso pomoč.
Vprašanje: zanima me, če se je po spremembi Zakona o delovnih razmerjih aprila 2013 situacija kaj spremenila glede nosečnosti in poskusne dobe v okviru zaposlitve za določen čas.
Torej: ali delodajalec ne sme odpustiti delavke, ki je noseča in je podpisala pogodbo za določen čas in ima poskusno dobo treh mesecev? Predvsem za čas trajanja poskusne dobe me zanima, potem vem, da sem zavarovana.
V zaposlitveni agenciji so mi namreč rekli, da lahko v času poskusne dobe odpovedo delovno razmerje kadarkoli in brez razlage.
Hvala. Lep dan.
Spoštovani,
neuspešno opravljeno poskusno delo predstavlja enega izmed razlogov za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu. 115. člen ZDR-1 pa določa, da delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta. Odpoved bi bila možna zgolj v primeru izredne odpovedi o zaposlitvi in še to po predhodnem soglasju inšpektorja za delo.
S spoštovanjem!
a mi lahko nekdo pove če mi pripada nadomestilo če mi poteče pogodba delodajalec jo želi podaljšati jaz pa se želim prijaviti na zavod?
Spoštovani!
Delavka me je seznanila o svoji nosečnosti. Pogodba ji poteče še pred nastopom porodniške. A sem ji dolžan zaradi tega podaljšati pogodbo? Za določen čas enega leta je bila zaposlena zaradi nadomeščanja delavke na porodniškem.
Hvala!
Spoštovani,
Denarno nadomestilo lahko pridobite:
– če ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani za primer brezposelnosti najmanj 9 mesecev v zadnjih 24 mesecih,
– če ste mlajši od 30 let in pred nastankom brezposelnosti zavarovani najmanj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih,
– če so bili plačani prispevki za zavarovanje za primer brezposelnosti (izjema so osebe, ki so bile v zavarovanje vključene na podlagi delovnega razmerja, delodajalec kot zavezanec za plačilo pa prispevkov ni plačal),
– če ste brezposelna oseba in vam delovno razmerje ni prenehalo po vaši krivdi ali volji ter izpolnjujete druge z zakonom določene pogoje ter
– se prijavite pri Zavodu RS za zaposlovanje in vložite zahtevo za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila v 30 dneh po prenehanju obveznega zavarovanja.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
delavki pogodbe niste dolžni podaljšati.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.