zaposlitev za (ne)določen čas
Pozdravljeni!
Zaposlena sem v šolstvu (in sicer že 5. leto). Začela sem delati kot absolventka, lani sem opravila strokovni izpit.
Letos sem že petič zapored dobila službo za določen čas eno leto (ves čas na isti OŠ, na istem delovnem mestu, brez prekinitev).
Jasno mi je, da pred strokovnim izpitom nisem mogla dobiti službe za nedoločen čas (pač še nisem imela vseh zakonsko določenih pogojev), zanima pa me, ali moram po dveh letih zaposlovanja za določen čas, naslednje leto dobiti zaposlitev za nedoločen čas (seveda, če ostanem na istem delovnem mestu)?
Če torej naslednje leto spet dobim v podpis pogodbo za določen čas 1 leta, ali se šteje, da sem sklenila pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas? (Glede na 53. in 54. člen ZDR.)
Že vnaprej hvala za odgovor!
Alja A.
Večinsko stališče pravnikov je, da je triletno omejevalno obdobje začelo teči šele z uveljavitvijo novega ZDR, se pravi s 1.1.2003. Po tej logiki boste do pogodbe za nedoločen čas “upravičeni” šele s 1.1.2006. To je malce formalistično stališče, zato bi sama na vašem mestu raje poskusila na drugačen način: če že pet let delate na istem delovnem mestu, potem težko verjamem, da za vaše zaposlovanje za določen čas še obstaja kakšen zakonit razlog iz 52. člena ZDR. Kakšen razlog pa je ponavadi zapisan v vaši pogodbi o zaposlitvi? Če je to razlog “začasno povečan obseg dela”, potem nikakor ni možno, da bi ta “začasnost” traja kar pet let. Na tak način lahko dokazujete, da vam morajo v podpis ponuditi pogodbo za nedoločen čas.
Lep pozdrav,
Katarina
Kljub temu, da sem natančno prebrala pogodbo o zaposlitvi, nisem nikjer našla zapisanega razloga za zaposlitev.
Razlog za zaposlitev je sicer omenjen v 13. členu (“Delovno razmerje preneha s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bilo sklenjeno, v skladu z 2. členom te pogodbe…”
2. člen pa določa samo: “Delovno mesto je sklenjeno za določen čas in sicer od 1.9.2004 do 31.8.2005. Pravice in obveznosti na podlagi opravljanja dela…”).
Pri moji zaposlitvi nikakor ne gre za:
– izvrševanje dela, ki po svoji naravi traja določen čas,
– nadomeščanje začasno odsotnega delavca,
– začasno povečan obseg dela…
Iz meni povsem neznanih razlogov pač ravnatelj ne želi skleniti pogodbe za nedoločen čas (oz. je povedal, da na šoli ne moreva biti zaposleni 2 učiteljici tega predmeta za nedoločen čas, kljub temu da potrebe po učiteljih so – kolikor so mi svetovali ravnatelji drugih šol, temu sploh ni tako in da mi je ravnatelj lagal), po drugi strani pa me zaposluje že 5. leto, pri čemer moram povedati, da se na to delovno mesto prijavi vedno veliko kandidatov. Hkrati mi vsako leto zagotovi, da me ima namen obdržati na šoli in da me naj ne skrbi, jaz pa si zaradi službe za določen čas ne upam ustvariti družine, ne morem vzeti kredita ter tako rešiti stanovanjskega vprašanja…
Na tej šoli se sicer zelo dobro počutim, smo dober kolektiv, šola je dobro opremljena in urejena, učenci so po večini zelo prijetni, tako da si kljub ponudbam z drugih šol (služba za nedoločen čas), želim ostati tukaj.
Bojim pa se, da če bom “težila” za pogodbo za nedoločen čas, bo ravnatelj pač pri naslednjem razpisu izbral drugega kandidata, ki bo enako kot jaz izpolnjeval vse zahtevane pogoje.
Morda še kakšen nasvet?
Hvala za vaš čas in trud.
Lep pozdrav,
Alja A.
Če v vaši pogodbi sploh ni navednega razloga za sklenitev pogodbe za določen čas, potem se v vašem primeru že šteje, da ste v delovnem razmerju za nedoločen čas. Določba 54. člena ZDR namreč pravi, da če je pogodba za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo za nedoločen čas. Vaša pogodba je torej vsekakor sklenjena v nasprotju z zakonom, če pa niti ne navaja zakonitega razloga za sklenitev za določen čas. Zdaj je samo še odločitev na vas, ali ste (glede na napisano v vašem drugem postu) pripravljeni to tudi izpeljati do konca. Zakon vam daje prav, vseeno pa ste vi tisti, ki boste morali zadeve z ravnateljem zaostriti – če se boste seveda za to odločili. Pri tem vam lahko pomaga tudi inšpekcija za delo. Seveda pa je to lahko neprijetno, ker boste v tem kolektivu potem delali še naprej. Skratka – odločitev je vaša. Sama bi na vašem mestu zaprosila za razgovor z ravnateljem in se nanj dobro pripravila. Dokazala bi mu, da je moja pogodba o zaposlitvi nezakonita in bi zahtevala ustrezno pogodbo za nedoločen čas. Glede na njegovo reakcijo bi se potem odločala o ravnanju naprej.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.