Zaposlitevena svetovalka: pojdi delat tečaj za knjigovodstvo
Za par tednov sem pristala na zavodu za zapslovanje. Potem sem sicer dobila službo, ampak samo za kratek čas in kmalu bom spet na zavodu, ker ni možnosti, da mi podaljšajo.
Svetovalka mi je svetovala, da naj naredim tečaj za knjigovodkinjo.
Za mojo diplomo je rekla, da itak nimam šans, da najdem službo. Stara sem skoraj 50. Imam pa zdravstvene težave, nič težkega ne morem nositi, ne morem stati tako, da kaka čiščenja, kelnarjenje, trgovina odpade.
Sem pa v dvomih v knjigovodstvo. res to kdo rabi? Kaj točno bi to delala? Svetovalka je rekla, da naj naredim tečaj, da je to potem ok za pisarniško delo. Druge ideje, da nima.
Kaj sploh dela knjigovodja? Nisem iz teh vod. Plače pa to, dela računovodja. Kaj pa knjigovodja? Kot neka tajnica?
Knjigovodja knjiži- vnaša račune v program, zapira bančne izpiske, dela potne naloge, plačuje racune zapira odprte postavke, dela kompenzacije… Tečaj ti ne bo dal nič znanja, tam je samo teorija , moraš razumeti in delati na praksi .jaz nimam tečaja, sem pa priučena in v praksi to delam že mnogo let.
Tole našteto je v moji prejšnji službi delala vse tajnica. Edino potem plače je delala računovodkinja. Ji je pa tajnica pripravila vse podatke za izplačila.
V zdajšnji službi pa tole naredi šefica. Nimamo tajnice, ne knjigovodke. V restavraciji tudi naredi to šefica restavracije. Plače pa zunanje računovodkinje.
Tako, da mi ni ravno jasno kaj bi bila dejansko knjgiovodkinja.
AJa, v restavraciji šefica tudi kelnari, usmerja zaposlene, čekira v kuhinji. Tam sem bila prej.
Kjer zdaj delam, je šefica slavistka po izobrazbi, dela pa vse mogoče, samo ne to, kar je po izobrazbi. To, kar pišeš, tudi vse ona naredi pa še mnogo drugega.
Sem pa skeptična, da bi mi tečaj kaj pomagal. Itak, da sem pošiljala vloge tudi za pisarnišnika dela pa nič od nič. Mi bo tečaj res pomagal? Dvomim. Ni pa ravno poceni. Če bi bil, bi šla pač delat.
knjigovodka, 23.04.2025 ob 22:28
Tole našteto je v moji prejšnji službi delala vse tajnica. Edino potem plače je delala računovodkinja. Ji je pa tajnica pripravila vse podatke za izplačila.
V zdajšnji službi pa tole naredi šefica. Nimamo tajnice, ne knjigovodke. V restavraciji tudi naredi to šefica restavracije. Plače pa zunanje računovodkinje.
Tako, da mi ni ravno jasno kaj bi bila dejansko knjgiovodkinja.
AJa, v restavraciji šefica tudi kelnari, usmerja zaposlene, čekira v kuhinji. Tam sem bila prej.
Kjer zdaj delam, je šefica slavistka po izobrazbi, dela pa vse mogoče, samo ne to, kar je po izobrazbi. To, kar pišeš, tudi vse ona naredi pa še mnogo drugega.
Sem pa skeptična, da bi mi tečaj kaj pomagal. Itak, da sem pošiljala vloge tudi za pisarnišnika dela pa nič od nič. Mi bo tečaj res pomagal? Dvomim. Ni pa ravno poceni. Če bi bil, bi šla pač delat.
Zavod bi plačal tečaj. Je pa tečaj zelo dolgočasen in v teoriji se učiš kako se stroške deli, meni obupno. Sama delam že 20 let osnovno računovodstvo, osnovno pripravim za bilanco, samo še pogledajo drugi in ko me je sin spraševal o nalogi (hodil je na srednjo ekonomsko) mu nisem mogla pomagati, ker je teorija čist nekaj drugega kot praksa.
Majhne firme nimajo knjigovodkinje, tajnice in računovodkinje.
Večje firme imajo več tajnic, knjigovodkinj, računovodkinj za različna področja in vodjo, glavno računovodkinjo.
Recimo tam, kjer je več vrtčevskih enot povezanih v en vrtec, imajo eno računovodkinjo, vsak vrtec pa knjigovodkinjo, ki v sistem vnaša prejete račune, izstavlja mesečne račune, upoštevaje tudi odločbe o subvencijah in to dela samo za svoj vrtec..
Enako bolnice.
Enako vsak malo večji Spar, Mercator…, delajo tudi prevzemne liste za blago.
Hvala za opise. Kolikor tole berem, v bistvu večina podjetij nima knjigovodij, ampak to dela nekdo poleg ostalih nalog. Vsaj tam, kjer sem jaz delala, je te reči opravil pač nekdo ali šef ali tajnica ali pač nekdo, ki je imel še kup drugih nalog. Računovodstvo pa potem neka zunanja oseba.
Ne, tečaja ne bi plačal zavod, ker sem zaposlena. Razen, če bi bila dalj časa brezposelna. Ne vem. Pred davnimi leti, ko sem bila še frišna, po diplomi, na zavodu, so mi za vsako stvar rekli, da nimam šans ,ker pač že imam izobrazbo. Drugim so plačevali razne tečaje, mene vedno zavrnili.
Anonimna479, 23.04.2025 ob 22:35
Zavod bi plačal tečaj. Je pa tečaj zelo dolgočasen in v teoriji se učiš kako se stroške deli, meni obupno. Sama delam že 20 let osnovno računovodstvo, osnovno pripravim za bilanco, samo še pogledajo drugi in ko me je sin spraševal o nalogi (hodil je na srednjo ekonomsko) mu nisem mogla pomagati, ker je teorija čist nekaj drugega kot praksa.
Če ne obvladaš teorije, ne moreš delati v praksi.
Le pozabiš kake uradne definicije, kaj so aktivni, kaj pasivni konti … Znaš pa to uporabiti v praksi.
Je pa dejstvo, da brez teorije ne moreš začeti s prakso.
Pa seveda kot računovodja moraš ves čas spremljati zakonodajo, saj to, kar je recimo veljalo v letu 2023, ni več vse veljalo v 2024, saj so se spremenili SRS.
Delam kot računovodkinja več kot 25 let in občasno pomagam komu z inštrukcijami, tudi za ekonomski faks, ne samo za srednje šole.
Hvala za informacije. Zdaj si malce bolje predstavljam kaj je knjigovodka. V bistvu do sedaj še nisem naletela na kako osebo, ki je dejansko knjigovodka. Stalno je kdo drug opravljal ta dela. Pač nismo nikjer imeli toliko teh zadev.
Je pa duhomorno delo, če si dejansko knjigovodja. Si ne predstavljam,d a samo to počneš. Recimo tajnica v bivši službi, je to počela, ampak to je bil le manjši del njenih nalog.
Jaz sem računovodja že dolga leta. Moja izobrazba je naravoslovna. Začela sem z računovodstvom pa s takim tečajem. Če nimaš npr. srednje ekonomske, je knjigovodski tečaj nujen, če želiš začeti s tem delom, potem pa praksa. Tam dobiš osnove in vpogled v to za kaj sploh gre. Ko sem kasneje učila študente za izpite, sem vedno uporabila osnove s tistega tečaja. Meni je za vedno pomagal, tako da priporočam.
Ena konkretna naloga izpred več let – danes upam, da že avtomatizirano: knjigovodja je vsak mesec en do dva delovna dneva porabila za ročno uparjanje bančnih izpiskov s seznamom staršev oziroma otrok (šlo je za eno osnovno šolo). Zakaj? Hja, vsak mesec je šlo ven okrog 500 položnic in naslednji mesec je bilo potrebno preveriti, kdo je plačal in kdo ne. V zvezi s temi položnicami tudi vnašanje podatkov o odsotnostih otrok, da se je zaračunalo pravilno število kosil. Pa še je bilo tega. Po besedah dotične zelo duhamorno delo, ampak če si tak tip, da te to veseli, potem pojdi na tečaj, zakaj pa ne.
Na vse kar si zapisala, ti iz srca svetujem, da ne greš delat tega tečaja. Ogni se tega poklica, ker ni zate. Če se ti pri 50 letih kljub diplomi ne sanja kaj to je.
Mogoče je res grdo zapisano, je pa dobronanerno. Predvsem zate in morebitnega bodočega delodajalca.
Sem starejša od tebe in ne bi zaposlila začetnika na tem področju, ki bi bil tvojih let, če bi na razgovoru vil roke v stilu tvojih vprašanj.
Delo je v bistvu smpl, samo, če je človek brez talenta in volje za ta poklic, ti res odsvetujem.
In naj se nekam zaleti tetka na zavodu s tem predlogom. Ker jevto najbrz predlog, samo da nekaj predlaga.
Me zanima koliko 50+ jih na tem področju dobi novo službo, kljub kao pomanjkanju kadra.
Najlažje boš videla zakaj se gre, če si na netu najdeš kakšno skripto tega predmeta in jo prbereš. Dvomim, da te bo pritegnilo, ampak če te bo, go for it. Da ne bo cel odgovor tako negativen.
Vso svojo delovno dobo sem delala v knjigovodstvo s končano srednjo ekonomsko šolo.
Leta 2008 sem izgubila prvotno službo, brezposelnost v tej branži je bila precejšnja in nisem prišla niti do kakšnega razgovora.
Po končanem tečaju pa sem postala zanimiva, vabljena na razgovore in takoj sem dobila novo službo.
Žal je v praksi tako, da na razgovor prej povabijo tistega, ki na podlagi usposabljanj ponudi več.
Srečno!
Zoprnela, res je, niti najmanj me ne mika tako delo. Samo problem so moje zdravstvene težave in izjemno težko najdem službo tako, da pač vzamem vsak drek, ki ga fizično zmorem delati.
V službah, kjer sem delala, kot sem že napisala, nismo imeli nikoli knjigovodij. Recimo tam, kjer je tajnica to počela, kar počno drugje knjigovodje, smo dobili na razpis 600+ prijav. Tako, da sem itak začudena, da bi sploh iskali tak kader. Če pa jih je ogromno, ogromno preveč. Po izobrazbi so pa imeli vsi visoko ali pa univ izobrazbo ekonomske smeri. Tako, da jaz osnovnih šans ne bi imela proti njim.
Na tej stopnji razvoja, kot je sedaj, še ne. Potrebno je biti natančen s številkami, kar pa raznim ChatGPT-jem ne gre od rok. Spomnim se primera, ko je imel težave z razumevanjem, katero število je večje. Na koncu se je izkazalo, da je za konkretne številke iz tistega primera povedal napačno zaporedje, saj se mu je interna logika za predvidevanje oz. verjetnost ujela na številčenje vrstic v Bibliji namesto kakšnega matematičnega teksta.
milenijec, 24.04.2025 ob 09:11
tole vse dela spodoben program in skener qr kod
No ja, možno je marsikaj, ampak ti prideš na neko delovno mesto in dobiš v roke tisto, kar dobiš. Knjigovodstvo in računovodstvo na recimo Telekomu ali Petrolu je drugače organizirano in podprto kot na neki osnovni šoli. Tako, da verjamem, da je marsikje še veliko ročnega dela kot je vnašanje podatkov in preverjanje pravilnosti iz različnih izpiskov, seznamov, itd.