Zaposlitevena svetovalka: pojdi delat tečaj za knjigovodstvo
tgt643, 23.04.2025 ob 23:17
Ena konkretna naloga izpred več let – danes upam, da že avtomatizirano: knjigovodja je vsak mesec en do dva delovna dneva porabila za ročno uparjanje bančnih izpiskov s seznamom staršev oziroma otrok (šlo je za eno osnovno šolo). Zakaj? Hja, vsak mesec je šlo ven okrog 500 položnic in naslednji mesec je bilo potrebno preveriti, kdo je plačal in kdo ne. V zvezi s temi položnicami tudi vnašanje podatkov o odsotnostih otrok, da se je zaračunalo pravilno število kosil. Pa še je bilo tega. Po besedah dotične zelo duhamorno delo, ampak če si tak tip, da te to veseli, potem pojdi na tečaj, zakaj pa ne.
Bančni izpiski se uvozijo v program, ki sam poišče veze po sklicih in račune zapre. Vsak povprečen program potem omogoči izpis samo odprtih računov, torej takih, kjer je bila položnica izstavljena, ne pa tudi plačana.
V sistemu se na začetku šolskega leta nastavijo prejemniki mesečnih računov, mesečno se štarta obdelava in se računi kreirajo sami. Pred tem se samo nastavijo parametri, koliko kosil se zaračunava za tisti mesec in vnese po otrocih, če je še kako manj.
Celotno evidenco za nazaj in izpisane nove račune lahko imaš prej kot v enem dnevu.
Jaz sicer ne delam na šoli, vem pa, kaj lahko kak vsaj povprečen program omogoča.
Vprašanje, od kdaj je ta zgodbica. Pred 15 ali 20 leti je sigurno bilo ogromno ročnega dela, sploh ko nekateri ljudje niso vtipkovali sklicev pri plačevanju položnic in potem ni bilo enostavno ugotoviti, ali so plačali ali ne. In ja, potem se pač moraš na roke sprehajati čez izpiske. Da ne omenjam, da kakšni starejši programi niso imeli iskanja ali pa so znali iskati zgolj po določenem polju … Kakorkoli, na roko je potrebno vnašati še vedno precej stvari. Kot že omenjene odsotnosti in kosila, potem ekskurzije, izleti, muzeji, porabljen material, ipd. Če govorimo o položnicah. So pa potem še druge zadeve. Tako da ja, za marsikoga precej moreča služba, verjamem avtorici, da je niti najmanj ne veseli.
23edrf, 24.04.2025 ob 10:10
Vprašanje, od kdaj je ta zgodbica. Pred 15 ali 20 leti je sigurno bilo ogromno ročnega dela, sploh ko nekateri ljudje niso vtipkovali sklicev pri plačevanju položnic in potem ni bilo enostavno ugotoviti, ali so plačali ali ne. In ja, potem se pač moraš na roke sprehajati čez izpiske. Da ne omenjam, da kakšni starejši programi niso imeli iskanja ali pa so znali iskati zgolj po določenem polju … Kakorkoli, na roko je potrebno vnašati še vedno precej stvari. Kot že omenjene odsotnosti in kosila, potem ekskurzije, izleti, muzeji, porabljen material, ipd. Če govorimo o položnicah. So pa potem še druge zadeve. Tako da ja, za marsikoga precej moreča služba, verjamem avtorici, da je niti najmanj ne veseli.
Avtorice skoraj nič ne veseli, berem tudi sosednjo njeno temo, to ne bi, tisto ne bi, tega ne more…
Ta pikra, mogoče se ti bo zloba povrnila.
Bodi srečna, da si zdrava, da lahko delaš vse.
Mogoče se tudi tebi kdaj zgodi, trenutek pa si ob zdravje. Prometna nesrača ali kaj takega. In potem boš mogoče ti spraševala v kaj se prekvalificirat, ker za večino del fizično nisi sposobna.
Razmisli preden zlivaš svojo gnjonico po drugih. Pa razmisli o svoji delovnosti glede na to, da vse dopoldneve visiš na monu. Večina ljudi takrat dela ti pa tule visiš in zlivaš gnojnico po drugih.
Pri nas to vse tajnica dela. Imamo 400 otrok + 200 v pripadajočem vrtcu. Vse to počne tajnica, je pa res, da imamo dve tajnici zaposleni, za plače pa računovodski servis. Torej plača te “knjigovodke” je plača tajnice. Naša nima nobene posebne šole ali tečaja, vse ji je pokazala prejšnja, ki je šla v pokoj.
knjigovodka, 24.04.2025 ob 10:19
Ta pikra, mogoče se ti bo zloba povrnila.
Bodi srečna, da si zdrava, da lahko delaš vse.
Mogoče se tudi tebi kdaj zgodi, trenutek pa si ob zdravje. Prometna nesrača ali kaj takega. In potem boš mogoče ti spraševala v kaj se prekvalificirat, ker za večino del fizično nisi sposobna.
Razmisli preden zlivaš svojo gnjonico po drugih. Pa razmisli o svoji delovnosti glede na to, da vse dopoldneve visiš na monu. Večina ljudi takrat dela ti pa tule visiš in zlivaš gnojnico po drugih.
Ne, gre za to, da je avtorica dobila kup nasvetov, a za vsakega preberemo, da ji ni všeč, da to pa ne bi, da to je ne veseli, da za to pa nima izobrazbe, da si tega ne predstavlja delati…
Če potrebuješ službo, pač za silo tudi stisneš zobe in greš delati nekaj, kar te ravno ne veseli, prinaša pa plačo in potem iščeš naprej, kar te veseli in zmoreš.
Ej, ti ta pikra, zakaj lažeš?
Temo sem jaz odprla in vse, kar ti pišeš, so same laži.
Ali pa si res tako zlobna, da smatraš, da mora nekdo, ki dejansko ne more nositi težkih bremen, to vseeno delat, ker ti tako praviš?
Je bil pa en sam nasvet: osebna asistenca. Drugi komentar je bil pa opis del v muzejih. Kar je bilo koristno.
Kje si pa ti prebrlaa vse to, kar tule nakladaš pa ne vem. Nimaš kaj delat v službi pa trosiš laži po monu in blatiš ljudi. Koristnega pa ne znaš nič napisat.
knjigovodka, 24.04.2025 ob 10:29
Ej, ti ta pikra, zakaj lažeš?
Temo sem jaz odprla in vse, kar ti pišeš, so same laži.
Ali pa si res tako zlobna, da smatraš, da mora nekdo, ki dejansko ne more nositi težkih bremen, to vseeno delat, ker ti tako praviš?
Je bil pa en sam nasvet: osebna asistenca. Drugi komentar je bil pa opis del v muzejih. Kar je bilo koristno.
Kje si pa ti prebrlaa vse to, kar tule nakladaš pa ne vem. Nimaš kaj delat v službi pa trosiš laži po monu in blatiš ljudi. Koristnega pa ne znaš nič napisat.
In na predlog za osebnega asistenta si odogovorila
Osebni asistent: to domnevam, da pomeni umivanje ljudi in podobno? Ne bi jaz to. Pa domnevam, da je to minimalc?
knjigovodka, 23.04.2025 ob 22:17
Za par tednov sem pristala na zavodu za zapslovanje. Potem sem sicer dobila službo, ampak samo za kratek čas in kmalu bom spet na zavodu, ker ni možnosti, da mi podaljšajo.
Svetovalka mi je svetovala, da naj naredim tečaj za knjigovodkinjo.
Za mojo diplomo je rekla, da itak nimam šans, da najdem službo. Stara sem skoraj 50. Imam pa zdravstvene težave, nič težkega ne morem nositi, ne morem stati tako, da kaka čiščenja, kelnarjenje, trgovina odpade.
Sem pa v dvomih v knjigovodstvo. res to kdo rabi? Kaj točno bi to delala? Svetovalka je rekla, da naj naredim tečaj, da je to potem ok za pisarniško delo. Druge ideje, da nima.
Kaj sploh dela knjigovodja? Nisem iz teh vod. Plače pa to, dela računovodja. Kaj pa knjigovodja? Kot neka tajnica?
Ni tako preprosto. Knjigovodstvo je zgolj del računovodstva, ali se to danes v dobi digitalizacije sploh še potrebuje v taki obliki kot še pred recimo 25 do 30. leti, ne vem. Delo računovodje je vse kaj drugega kot obračunavanje plač. Za to smo imeli včasih posebne referente. Za vse to že dolgo obstaja programska oprem, vsaj že 30 let. Večino teh del so tja do leta 2000 opravljali ekonomski tehniki, ki so primerni tudi za kaj drugega. Danes imajo skoraj vsi neke višje in visoke šole, morajo jih imeti in nekakšne naziv ekonomist. Seveda to niso tisti z ljubljansko EF. Sploh je danes vse to delo precej drugačno kot je bilo še pred 25. leti. Če tvoja referentka misi, da lahko s tem tečajem in tvojo diplomo odpreš s.p. Računovodski servis, se krepko moti, pa tudi za časom je. Odpreš ga sicer lahko, a kdo ti bo dal kaj v delo. Ta trg je enako krut, če ne še bolj kot druga področja. Brez predhodnih znanj v srednjih in večjih firmah, pa seveda zvez in poznanstev ne gre. Poskusi se prekvalificirati v ekonomskega tehnika. Mislim, da bi si s tem nazivom v resnici povečala zaposlitvene možnosti, vsaj za določen čas.
Pa še to. Kako je biti brezposeln pri tvojih letih vem, me je doletelo in preživela sem. Včasih je treba pregrizniti samega sebe in začeti z delom, ki se ti morda celo gabi, ko ga delaš pa še vsak dan bolj, samo če moraš stisneš zobe. Kaj pa delo strežnice, morda celo srednja medicinska šola, pa negovalka v DSO-jih, socialna oskrbovalka in podobno. Ta kader iščejo, plača je kot pri večini minimalc, a v DSO-jih in bolnicah se da veliko hrane odnesti domov, kar ni finančno zanemarljivo. Res pa da si omenila invalidnost. Tu boš morala razčistiti sama pri sebi. Če je tako hudo se boš morala potruditi za invalidsko penzijo. Ni lahko do nje priti, moraš biti že oreng kripelj. Če ni tako hudo, stisni zobe.