zapravljam manj
Jah, to je splošno znano dejstvo. Premožnejši imajo več denarja z razlogom -> znajo ga pravilno oz. razumsko porabljati. Premnogi so v večnem minusu ravno zaradi razsipništva, zlorabljanja kreditnih kartic oz. preprosto nezmožnosti osnovnošolskega računanja (seštevanje in odštevanje nakupov/plače). Ne vsi, jasno, mnogi pa.
Razlogov je lahko več, jaz vidim predvsem naslednje:
– marsikdo, ki ima majhno plačo (kdaj je plača majhna, je seveda odvisno od meril posameznika), ima občutek, da se s to plačo itak ne da nič prihaniti, pa zato tudi res nič ne prihrani – dokler ima kaj denarja, ga brez slabe vesti porablja
– nekontrolirana uporaba plačilnih kartic in sploh nespremljanje izdatkov
– nezadovojstvoin travme v življenju, ki jih nekateri kompenzirajo z nakupi
Jaz sem trenutno zelo pridna varčevalka. Za potrebe najinega skupnega gospodinjstva dam vsak mesec 300 EUR (no, pa tudi v tem skupnem fondu imava nekaj prišparano, tako da bo pokrilo tudi del stroškov za dopust), zase si dvignem 100 EUR, ostalo pa lepo privarčujem. Seveda pa to gre le do neke mere – včasih je treba plačati registracijo, pa letno premijo zravstvenega zavarovanja, konec koncev pa sem zdaj ugotovila, da potrebujem dva para poletne obutve in obvezno še ene dvoje hlače, če nočem ves čas hoditi v zaprtih čevljih in dvojih hlačah na delo. Tega pa ne bom uspela realizirati iz tistih mesečnih 100 EUR, bo treba globlje seči v žep. A ogromna razlika je, če doma ob pregledu omare prideš do spoznanja, kaj točno še moraš kupiti, da si lahko oblačila smiselno skombiniraš (sicer potem včasih ogromno časa iščeš po mestu tisto, kar si si zamislil), ali pa če na osnovi neke imaginarne potrebe po novih oblačilih tekaš po trgovinah in impulzivno nakupuješ, kar ti je pač všeč – pa morda potem doma ni k ničemer skombinirati in si moraš dokupiti še neke dodatne kose ali pa tistega sploh velikokrat ne oblečeš.
Sem šla skozi vse te faze in sem vesela, da sem zdaj tam, kjer vem, kam gre moj denar in zakaj. Ker to je bistvo. Pa četudi bom morda kdaj kupila kakšno ultra drago torbico – saj jo bom na osnovi temeljitega premisleka, za katerega si bom vzela čas, in ne zaradi trenutnega impulza.
Ljudje z zelo majhno plačo, se pravi s plačo, s katero komaj preživijo, znajo ponavadi dobro razporejati denar, ker so v to prisiljeni. Včasih pogovor katerim od njih pomaga, da se malo zamislimo nad sabo. No, meni vsekakor.
Zanimiva tema! Sem dala vse to skozi. Imela sem majhno plačo (400) in nisem mogla nič prihranit, uporabljala sem kreditne kartice (skupaj s tabelo v excelu), ker če bi se pri tem zaračunala bi bilo res ajsi. Velikokrat sem si privoščila dekorativne izdelke za dom, po motu: če že za več nimam, imam vsaj dom urejen. In tako sem denar prekladala iz računa na kartico in obratno. Ko sem se končno dokopala do 600 – kar je v mojem primeru dobra plača, sem postopoma odpravila kr. kartico, limit. Se strinjam, da premišljeni nakupi veliko odtehtajo.
mama2831, tega z otroki še nisem izkusila, zato seveda v tvojem gospodinjstvu ne morem pametovati. Zavedam se, da bo z otroci popolnoma drugače, brez skrbi.
No, pa tudi za tistih 300 EUR je tako, da jih dava vsak 300 in jih je potem skupaj 600. Za večje potrebe pa dajeva skupaj sproti, se parvi še dodatno. sem kot kaže premalo jasno napisala:)
Izraz ‘brezvezno trošenje’ se je nanašal samo na mojo situacijo v preteklosti, nikakor ne na splošno na ljudi, ki potrošijo več kot jaz trenutno:)