zaprta sem
Dihaj, dihaj in ga ne seri z rakom. Ker s tako paniko si pa res ustvarjaš zaprtje. Za zaprtjem ima težave, verjameš ali ne, 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} populacije. Velik del kronično, drugi občasno. Osebno ti svetujem, da lepo zvečer poješ odvajalno tabletko (na prazen želodec, ne skupaj s hrano), zjutraj se boš lepo spraznila. In potem začneš delat na vnašanju dovolj vode, primerno hrano (vodotopne vlaknine, ne pa kakšni otrobi ipd) – sadje, za začetek (banane prepovedane) kuhana zelenjava (je lažje prebavljiva, mene surova recimo zapira, kuhana odpira), predvsem pa na umirjanju duha (to je glavno, če to ne poštimaš, boš zaprta, četudi boš spila liter donata na dan). In en dan posta na teden, da razbremeniš prebavila.
Ker zdajle začet s suhimi slivami ali lactetoni ipd. boš rabila še par dni, da se proces odvajanja začne, vmes te bo pa bolelo, napihovalo. In še potem boš odvajala le sprotno, zastanki v črevesju bodo ostali. Podobno velja za donat. Eni ga hvalijo, a mislim, da ti sploh ne vejo, kaj pravo zaprtje je. meni se donat izloči mimo blata, drek pa ostane. Redno pitje pa ne zagovarjam, preveč karbonatov, sem zadrževala vodo, efekt na redno odvajanje pa je bil zanemarljiv.
Jaz imam na dopustu prave predpriprave, da preprečim zaprtje. Torej, pijem čim več vode, spijem vsaj liter jogurta, ne jem kruha, izogibam se “suhi” hrani nasploh – kakim sirom, piškotom, narezkom, kosilu, ki bi bilo tako bolj suho – ne vem, pomfrit, pa zraven meso … skratka vsemu, kar se mi zdi, da bi lahko posrkalo vodo.
Otrobe sicer propagirajo za prebavo, ampak meni se zdi, da se mi v želodcu posušijo v kepo … resno. Niso mi fajn. Enako ovseni kosmiči – morajo biti res namakani čez noč in dovolj mokri.
Nenavadno pri meni je, da me požene čokolada.
Sama malo razmisli, kaj ti neugodno vpliva na prebavo. Drugače pa za sproti – ga ni čez kivije, mandarine, poleti lubenice, grozdje. Rozine ne bi rekla, da so glih za odpirat.
Suhe slive je treba prej namočit! Lahko pa jih skuhaš v kompotu.
pojej en avokado, bolje dva. To bo povzročilo, da bo drek masten in bo šel lažje ven. Če vidiš bobke v drekecu, premalo piješ, povečaj vnos vode. Da pa bo dovolja materiala za pokakat, moraš jest vlaknine. Najbolje meni dene sunbix pšenične blazinice. Potem pa pejt hodit po stopnicah in fajn z rito migat sem in tja. Če se ti zgodi, da ti poči črevo (fisura), potem pa moraš pazit, da se ti drek ne nalaga na konec črevesja. To pomeni, ko te prime, moraš srat. Črevo namreč dela, ti pa iztrebke zadržuješ, zato se na koncu naredi štofelc – kepa, ki gre težko ven čez ozko odprtino. Kar pa ful pomaga in jaz stalňo tako pa je, da si daš na stranišču ňoge na višjo pričko. Sprostiš danko. Če nič od tega ne pomaga, popij dva litra Donata na tešče v eni uri, nikamo ven, pa bo šlo kot pribito.