Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zaprtost – pomagajte

Zaprtost – pomagajte

pozdravljeni, prosim za nasvet. Že pet dni nisem šla na blato in sem tako zelo napeta, da je joj. Kot bi bila vsaj 5 mesecev noseča, tak trebuh imam. Popila sem že pol litra mlačnega donata, pa nič… Kaj svetjete?

Pojej dva kivija na tešče, ali pa tri. Meni že en pomaga. Z tem pa pij topel čaj.

Verjetno doma nimaš odvajala. Pri nas se je najbolje obnesel Portalak sirup. NA TEŠČE in nato vsaj 3 dcl vode popit čez. To lahko greš zjutraj kupit v lekarno.

Danes pa bo pomagala (Če) samo tekočina. Otrokom včasih dajemo pri zaprtju zelooo sladek kamilični čaj.Ene 3 dcl ga spij do največ pol litra.

Lp, Ela s

Na tešče spij 2 dcl tople (še bolje vroče) vode.

Počepni, v tak položaj, kot pri WC-ju na štrbunk in vztrajaj nekja minut.

Pri nas imamo vsak svoj recept za odpravo zaprtosti:
– topel kakav
– skodelica kave, lahko tudi bele
– topla cedevita
– ananas; sadje ali sok
– suhe slive + voda v kateri se namakajo
– laneno seme

Pred vsem tem, ti pa priporočam en sprehod.

Precej učinkovite so tudi glicerinske svečke (kupiš brez Rp v lekarni).
Pa laneno seme ali otrobi v jogurtu.

Jaz ti priporočam Sena čaj, kupiš ga v lekarni.
Je naravno odvajalo – zvečer si skuhaš čaj in daš v 1.5 dcl vrele vode 0,5-1 žličko tega čaja, spiješ in čez 8 ur greš na WC. Pa pazi, da ga ne daš preveč, ker je precej močno odvajalo, tudi če je naravno.

Sena čaj je res rastlinski, vendar se resorbira v telo in je precej agresiven, lahko povzroča tudi krče. V nosečnosti to nikakor ni priporočljivo. Priporočam sirup PROREKTAL S, ki ga kupiš v lekarni. To je v bistvu sladkor, ki se ne resorbira v črevesju. Telo se ga ne navadi, tako da ga lahko brez skrbi jemlješ dolgo. Spij ga z 2 dl čaja ali soka ali vode. Res je učinkovit. Poizkusi. Srečno!

PS: Tudi glicerinskih svečk ne priporočam. Saj če je blato v črevesju zasušeno, potem je tudi z glicerinskimi svečkami odvajanje boleče.

Ups, vidim, da nisi noseča 🙂 Kljub vsemu ti svetujem tako :-))))

Odvajal je na tržišču kar nekaj. Tudi jaz ne bi priporočala svečk, ker so precej agresivne. Priporočam laktulozno odvajalo, ki je na voljo pod raznimi tržnimi imeni, eno izmed njih je Lactecon.

lp,
M.

pa poskusi s tem, kar najbolj pomaga pri doječkih – močno sladkan kamilični čaj.

srečno!

Odrasla hčerka ima težave z odvajanjem, po par dni ne gre. Poizkusili smo že vse, od lanenega semena, toplega uležanega donata, spremembe hrane v smeri hrane z vlakninami, veliko se giba in telovadi, pa nič. Ta teden sem prvič kupila sirup portalak in je zelo zadovoljna, odvaja vsak dan.

In kaj pravzaprav manjka navadnemu klistirju?
Takoj je opravljeno in ne rabiš čakat na to, kdaj bo začelo delovat in kako dolgo bo delovalo. Pribor dobiš v vsaki lekarni ali sanolaborju ipd.

Pogostejše uporabljanje odvajalnih čajev ali drugih preparatov sene (Dulcolax svećke, tablete, Verolax, ipd.) lahko spremeni črevesje tako, da je človek še bolj nagnjen k zaprtju, preparati sene pa ne učinkujejo več. Zato jih je potrebno uporabljati s previdnostjo in le občasno, kadar je res hudo.
Poleg uživanja zadostne količine tekočine, raznih prehranskih fint (ki pri nekaterih delujejo, pri drugih pa spet ne) so najbolj neškodljive metode 1. laktuloza (sirup Prorektal ali Portalak – gre za sladkor, ki ga naši prebavni encimi ne razgradijo, ga pa fermentirajo naše črevesne bakterije; ob tem se burno sproščajo plini in tekočina… kar vzpodbudi peristaltiko), potem
2. glicerinske svečke (ki se v rektumu enostavno stopijo in čisto mehanično dražijo sluznico danke, da se prične refleks iztrebljanja, ter pa
3. dobri stari klistir, ki najprej razmoči blato, potem pa s svojo količino deluje po istem principu kot 2.

Probaj z vsem kar veže vodo nase, s tem se naredi večji volumen blata. Probaj še mlečni sladkor poleg prorektala ali portalaka. Obstajajo tudi impotral praški. Naj ti pač nekaj zdravnik napiše na recept. Mlečni sladkor pa lahko kupiš tudi v lekarni ali v DM-u. Pa izogibaj se bananam, korenju in hruškam. Veliko kompota popij od suhih hrušk in jabolk. Pa še polnozrnate makarone jej in polnozrnat kruh. Pa res čim več pij.

Hvala za nasvete. Včeraj sem res pila portalak na vsaki dve uri (no pozno popoldan do zvečer), danes zjutraj na tešče in dosti tople vode in…. Okrog 9.30 sem “skidala štalo”…. Hvala bogu…. in vam za nasvete.

New Report

Close